Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

bubnjevi
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Ante
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
43 = 75 - 32

PostPostano: 0:58 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"]Ja sam stava da se vježbati treba samo na instrumentu te da je lupanje vilicama o stol ili palicama o jastuk IMO beskorisno.[/quote]
Da, to je pravilan stav ako netko zeli nauciti svirati bubanj i prosirit svoj instrumentalni "vokabular" i "gramatiku". Medjutim, ako netko zeli stvarati glazbu (koristiti taj isti "vokabular" i "gramatiku"), taj netko dozivljava instrument kao sredstvo, ne kao cilj.
Svjesno sam povukao paralelu izmedju knjizevnosti i glazbe. Lingvist nije nuzno knjizevnik. Isto tako, svirac nije nuzno glazbenik.
goranm (napisa):
Ja sam stava da se vježbati treba samo na instrumentu te da je lupanje vilicama o stol ili palicama o jastuk IMO beskorisno.

Da, to je pravilan stav ako netko zeli nauciti svirati bubanj i prosirit svoj instrumentalni "vokabular" i "gramatiku". Medjutim, ako netko zeli stvarati glazbu (koristiti taj isti "vokabular" i "gramatiku"), taj netko dozivljava instrument kao sredstvo, ne kao cilj.
Svjesno sam povukao paralelu izmedju knjizevnosti i glazbe. Lingvist nije nuzno knjizevnik. Isto tako, svirac nije nuzno glazbenik.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 1:20 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ono o čemu sam ja govorio je moj stav koji se tiče isključivo [b]vježbanja[/b] sviranja, tj. [b]tehničkog[/b] aspekta sviranja, ne tiče se kompletnog muzikalnog aspekta.
Naravno, da bi netko bio glazbenik, treba puno više raditi od samog vježbanja, to je neupitno. To znači da se inspiracija za glazbu može vući i iz lupkanja po stolu ili pjevušenja ptica, ali što se vježbe i tehničkog aspekta sviranja tiče, (naglašavam ovaj IMO) IMO lupanje po stolu, jastuku i ostalim priručnim sredstvima je beskorisno jer niti ne liče nimalo na bubanj niti ne reagiraju poput njega niti bih ja to zvao vježbom.

Jer, ispravite me ako griješim, vježbom se prilagođava ljudsko tijelo, mišići, živci i um na instrument. Kako vježbati na stolu ili jastuku koji ne nudi isti otpor mišićima koji nudi opna nekog elementa bubnja?
Kako razviti dovoljno jake mišiće i reflekse kada vježbamo pod jednim uvjetima i onda se sjednemo za bubanj i odjednom radimo na [latex]\pi[/latex] puta težim uvjetima u kojima mišići jednostavno neznaju kako reagirati?
Ja to ne zovem vježbom, već potraćenim vremenom.
Za to vrijeme dok sam lupao po jastucima, mogao sam učiti kompoziciju. Jednako bih napredovao kao glazbenik. :)
Ono o čemu sam ja govorio je moj stav koji se tiče isključivo vježbanja sviranja, tj. tehničkog aspekta sviranja, ne tiče se kompletnog muzikalnog aspekta.
Naravno, da bi netko bio glazbenik, treba puno više raditi od samog vježbanja, to je neupitno. To znači da se inspiracija za glazbu može vući i iz lupkanja po stolu ili pjevušenja ptica, ali što se vježbe i tehničkog aspekta sviranja tiče, (naglašavam ovaj IMO) IMO lupanje po stolu, jastuku i ostalim priručnim sredstvima je beskorisno jer niti ne liče nimalo na bubanj niti ne reagiraju poput njega niti bih ja to zvao vježbom.

Jer, ispravite me ako griješim, vježbom se prilagođava ljudsko tijelo, mišići, živci i um na instrument. Kako vježbati na stolu ili jastuku koji ne nudi isti otpor mišićima koji nudi opna nekog elementa bubnja?
Kako razviti dovoljno jake mišiće i reflekse kada vježbamo pod jednim uvjetima i onda se sjednemo za bubanj i odjednom radimo na puta težim uvjetima u kojima mišići jednostavno neznaju kako reagirati?
Ja to ne zovem vježbom, već potraćenim vremenom.
Za to vrijeme dok sam lupao po jastucima, mogao sam učiti kompoziciju. Jednako bih napredovao kao glazbenik. Smile

Ante
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

43 = 75 - 32

PostPostano: 1:30 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

The point is --- glazbenik (dakle, i bubnjar) treba prirodno prijeci na [i]weapon of choice[/i]. Konkretno kod bubnjeva, za ritmiziranje nije potreban kompletni drum set. Osjecaj za ritam, te nuzna doza fizicke kontrole misica je nesto sto se razvija od samog rodjenja (da, impliciram da postoje ljudi rodjeni sa predispozicijama da sviraju bolje od drugih).
Kod gitare, tipican primjer bi bio David Gilmour. Taj gitarist je poceo jako jednostavno (sa ostecenom akustarom), da bi se postepeno dodajuci efekte, mijenjajuci sam instrument u elektricnu gitaru, razvio u ono sto danas je (a on je kralj gitarskih efekata).
Pa cak i ja sam poceo svirat saksofon tako da sam pola godine svirao na ovome -> [img]http://img.shopping.com/images1/di/53/41/38/4b/79/4f53686733594a344e33796d416e4f4d67-100x100.jpg[/img] bez da sam uopce dotakao saksofon. I nisam pozalio ni dana provedenog piskutajuci po kuci sa piskom. Upravo to sto bi neki ne bi uopce nazvali glazbom mi je uzasno pomoglo u kontroli tona.
Ne vidim zasto ne bi slicno vrijedilo za bubnjeve (ili bilo koji drugi instrument).
The point is — glazbenik (dakle, i bubnjar) treba prirodno prijeci na weapon of choice. Konkretno kod bubnjeva, za ritmiziranje nije potreban kompletni drum set. Osjecaj za ritam, te nuzna doza fizicke kontrole misica je nesto sto se razvija od samog rodjenja (da, impliciram da postoje ljudi rodjeni sa predispozicijama da sviraju bolje od drugih).
Kod gitare, tipican primjer bi bio David Gilmour. Taj gitarist je poceo jako jednostavno (sa ostecenom akustarom), da bi se postepeno dodajuci efekte, mijenjajuci sam instrument u elektricnu gitaru, razvio u ono sto danas je (a on je kralj gitarskih efekata).
Pa cak i ja sam poceo svirat saksofon tako da sam pola godine svirao na ovome -> bez da sam uopce dotakao saksofon. I nisam pozalio ni dana provedenog piskutajuci po kuci sa piskom. Upravo to sto bi neki ne bi uopce nazvali glazbom mi je uzasno pomoglo u kontroli tona.
Ne vidim zasto ne bi slicno vrijedilo za bubnjeve (ili bilo koji drugi instrument).

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 2:22 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Pericius"]Konkretno kod bubnjeva, za ritmiziranje nije potreban kompletni drum set.[/quote]
Naravno da nije. IMO dovoljno je imati snare, bass i fus da se izvježba kordinacija između nogu i ruku.

[quote]
Ne vidim zasto ne bi slicno vrijedilo za bubnjeve (ili bilo koji drugi instrument).[/quote]
Napravi pokus. Uzmi nekakvu palicu koja liči bubnjarskoj i sviraj bubnjeve na jastuku. Radi tako par tjedana i onda se sjedni za pravi bubanj. Brzo ćeš sam vidjeti da nije isto lupati po jastuku i po napetoj opni. Napeta opna prislijava palicu da se odbije, dok ju jastuk proguta. Tu je ta elementarna razlika u materijalima.
Pisak je bar sličan saksofonu. Jastuk (a i mnogi drugi materijali) nije nimalo sličan opni na bubnju.

Lupanje po stolu je sličnije sviranju po napetoj opni (iako je napetost prisutna, reakcija na udarac nije ista), ali tu postoji drugi problem - neujednačeni udarci, tj. neujednačena snaga udarca. To je nešto što se može izvježbati samo na bubnju i to je problem koji do izražaja dolazi najviše u studiu. Studijski tonci često gube živce i rade prekovremeno radi bubnjara koji nemaju ujednačen udarac palicom. Problem je uglavnom što je udarac premlitav pa je jako teško dovesti signal do nivoa na kojem bi mogao dobro zvučati sa ostalim instrumentima.
A to je direktna posljedica toga što puno ljudi ne zna kako slušati sebe i posljedica neispravne vježbe. A jednom kada se stekne loša navika, jako jako teško ju je ispraviti. Zato sam uvijek za što je više moguće pravilno vježbanje.

Tako da, kako god okreneš, uvijek se nađe neka mana.

Netko tko je stvarno ozbiljan, a nema uvjete da redovito vježba na pravim bubnjevima će se na nekoliko mjeseci odreći skupih provoda i uštedjeti će 2500-3000 kn i kupiti si silent drum kit i u tome ne vidim problem.
Pericius (napisa):
Konkretno kod bubnjeva, za ritmiziranje nije potreban kompletni drum set.

Naravno da nije. IMO dovoljno je imati snare, bass i fus da se izvježba kordinacija između nogu i ruku.

Citat:

Napravi pokus. Uzmi nekakvu palicu koja liči bubnjarskoj i sviraj bubnjeve na jastuku. Radi tako par tjedana i onda se sjedni za pravi bubanj. Brzo ćeš sam vidjeti da nije isto lupati po jastuku i po napetoj opni. Napeta opna prislijava palicu da se odbije, dok ju jastuk proguta. Tu je ta elementarna razlika u materijalima.
Pisak je bar sličan saksofonu. Jastuk (a i mnogi drugi materijali) nije nimalo sličan opni na bubnju.

Lupanje po stolu je sličnije sviranju po napetoj opni (iako je napetost prisutna, reakcija na udarac nije ista), ali tu postoji drugi problem - neujednačeni udarci, tj. neujednačena snaga udarca. To je nešto što se može izvježbati samo na bubnju i to je problem koji do izražaja dolazi najviše u studiu. Studijski tonci često gube živce i rade prekovremeno radi bubnjara koji nemaju ujednačen udarac palicom. Problem je uglavnom što je udarac premlitav pa je jako teško dovesti signal do nivoa na kojem bi mogao dobro zvučati sa ostalim instrumentima.
A to je direktna posljedica toga što puno ljudi ne zna kako slušati sebe i posljedica neispravne vježbe. A jednom kada se stekne loša navika, jako jako teško ju je ispraviti. Zato sam uvijek za što je više moguće pravilno vježbanje.

Tako da, kako god okreneš, uvijek se nađe neka mana.

Netko tko je stvarno ozbiljan, a nema uvjete da redovito vježba na pravim bubnjevima će se na nekoliko mjeseci odreći skupih provoda i uštedjeti će 2500-3000 kn i kupiti si silent drum kit i u tome ne vidim problem.

Ante
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

43 = 75 - 32

PostPostano: 2:46 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali opet (zao mi je sto vucem raspravu na periferije apstrakcije), instrument je sredstvo kojim se dolazi do glazbe. Instrument i tehnika sviranja sama za sebe ne znaci APSOLUTNO nista. Dakle, debata o tehnici sviranja je sama po sebi besmislena. Buduci da je rasprava o sviranju intrinsicno povezana sa raspravom o stvaranju glazbe, od posebne je vaznosti kako se tehnika sviranja reflektira na tebe kao glazbenika, odakle zakljucujem da je jednako dobro svirati na bilo cemu.
Ovo mozda povlaci jednu radikalniju ideju da nije vazno na cemu i kako sviras, no o tome ne bih sad, jer se ta rasprava povlaci vec par stoljeca kroz glazbene krugove, i jos je sve nejasno.

[color=darkred][b]EDIT #1:[/b][/color]
Da se izrazim kolokvijalnije (i u biti savjetujem druge glazbenike) --- za svaku tehniku, svaki izbor note i instrumenta, te metode vjezbanja APSOLUTNO JE NUZNO da se kontemplira kako prakticiranje iste dovodi do naprednijeg glazbenog izricaja.

[color=darkred][b]EDIT #2:[/b][/color]
Kako sve necu gubit vrime, samo da ne spremam ispite za sutra. :D

[color=darkred][b]EDIT #3:[/b][/color]
lol... Da dodam jos nesto vezano za ovo (a inspirirano mojim [i]sig[/i]-om) --- [color=darkred][i]music is to technique what sex is to masturbation[/i].[/color]
Ali opet (zao mi je sto vucem raspravu na periferije apstrakcije), instrument je sredstvo kojim se dolazi do glazbe. Instrument i tehnika sviranja sama za sebe ne znaci APSOLUTNO nista. Dakle, debata o tehnici sviranja je sama po sebi besmislena. Buduci da je rasprava o sviranju intrinsicno povezana sa raspravom o stvaranju glazbe, od posebne je vaznosti kako se tehnika sviranja reflektira na tebe kao glazbenika, odakle zakljucujem da je jednako dobro svirati na bilo cemu.
Ovo mozda povlaci jednu radikalniju ideju da nije vazno na cemu i kako sviras, no o tome ne bih sad, jer se ta rasprava povlaci vec par stoljeca kroz glazbene krugove, i jos je sve nejasno.

EDIT #1:
Da se izrazim kolokvijalnije (i u biti savjetujem druge glazbenike) — za svaku tehniku, svaki izbor note i instrumenta, te metode vjezbanja APSOLUTNO JE NUZNO da se kontemplira kako prakticiranje iste dovodi do naprednijeg glazbenog izricaja.

EDIT #2:
Kako sve necu gubit vrime, samo da ne spremam ispite za sutra. Very Happy

EDIT #3:
lol... Da dodam jos nesto vezano za ovo (a inspirirano mojim sig-om) — music is to technique what sex is to masturbation.

fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 100 - 74

PostPostano: 10:12 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ljudi moji u šta ste vi razvili ovu rasprvu... niste normalni... vi cijelo vrijeme pričate o istoj stvari ali se očito ne razumijete...
ljudi moji u šta ste vi razvili ovu rasprvu... niste normalni... vi cijelo vrijeme pričate o istoj stvari ali se očito ne razumijete...

Trip
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

15 = 28 - 13

PostPostano: 10:32 uto, 21. 2. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Pericius"][quote="vsego"][quote="fireball"]i kad nemaš bunjeve, uzmi palice, dva [color=red]jastuka[/color] i vježba vježba vježba vježba...[/quote]

:zbunjen: :grebgreb:[/quote]

Iznenadjen? :lol: Znam jaaaaako puno bubnjara koji tako sviraju. Ma mlate po svemu sta nadju (salice, rub stola). Cak su i palice suvisne.
[b]Glazba je svuda oko nas![/b] Cak je i Pitagora to zna. :wink:[/quote]

true..
ja gdje god bila, utuvim si u glavu neku stvar, *skinem* si note pred ocima (ako ih nemam) i sviram..
vrtis si glazbu u glavi i znas kad je dobro a kad si fulo...
to je jako dobro da prsti nauce sta da rade, jer kad te copi trema, oni samo sviraju dok ti panicaris...

@Fireball ++...
Pericius (napisa):
vsego (napisa):
fireball (napisa):
i kad nemaš bunjeve, uzmi palice, dva jastuka i vježba vježba vježba vježba...

Zbunjen Kotacici rade 100 na sat

Iznenadjen? Laughing Znam jaaaaako puno bubnjara koji tako sviraju. Ma mlate po svemu sta nadju (salice, rub stola). Cak su i palice suvisne.
Glazba je svuda oko nas! Cak je i Pitagora to zna. Wink

true..
ja gdje god bila, utuvim si u glavu neku stvar, *skinem* si note pred ocima (ako ih nemam) i sviram..
vrtis si glazbu u glavi i znas kad je dobro a kad si fulo...
to je jako dobro da prsti nauce sta da rade, jer kad te copi trema, oni samo sviraju dok ti panicaris...

@Fireball ++...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum