Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:12 sub, 18. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"][quote="SickJedi"]@Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon.[/quote]
Aj ti poslušaj kolegij matematička logika. Nitko te nije pitao jesu li premisa i konkluzija istinite, nego je li implikacija da iz premise slijedi konkluzija valjana.[/quote]
1. Nigdje ne definiras "bliznjega"; ako ja defiiram "bliznjega" kao sebe i mozda jos 2-3 osobe, onda je i moj stav skroz u redu, a tvoja implikacija [b]ne stoji[/b] jer "bliznji" i "drugi" nisu isti skupovi. :P
2. Ako cemo ici matematickom logikom, onda stoji i nesto jaca implikacija:
"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => "Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga [b]ni manje ni vise[/b] od sebe"
tj.
"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon => "Jedino je prihvatljivo sve druge ljubiti upravo identicno kao samoga sebe"
(sve pod uvjetom da prihvatimo "drugi" = "bliznji")
Tebi se takvo zakljucivanje ne cini malo... neprakticno? :gg:
Zivac (napisa): | SickJedi (napisa): | @Zivac: Ne slazem se s implikacijom jer nije moguce dati glavni moralni zakon. |
Aj ti poslušaj kolegij matematička logika. Nitko te nije pitao jesu li premisa i konkluzija istinite, nego je li implikacija da iz premise slijedi konkluzija valjana. |
1. Nigdje ne definiras "bliznjega"; ako ja defiiram "bliznjega" kao sebe i mozda jos 2-3 osobe, onda je i moj stav skroz u redu, a tvoja implikacija ne stoji jer "bliznji" i "drugi" nisu isti skupovi.
2. Ako cemo ici matematickom logikom, onda stoji i nesto jaca implikacija:
"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon ⇒ "Nije prihvatljivo smatrati najboljim ljubiti drugoga ni manje ni vise od sebe"
tj.
"Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe" je glavni moralni zakon ⇒ "Jedino je prihvatljivo sve druge ljubiti upravo identicno kao samoga sebe"
(sve pod uvjetom da prihvatimo "drugi" = "bliznji")
Tebi se takvo zakljucivanje ne cini malo... neprakticno?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:19 pon, 20. 2. 2006 Naslov: |
|
|
..Živi li sloboda ispod nebeskog svoda
Il je na putu do Boga, ali koga?
svako pleme ima svoga i zato ne može bit sloga
Dogma je droga, roba koja dobro se proda
Istina daleko je od toga
Ka pahulja snijega pada tiho, najtiše
I čim je dotakneš nema je više.
* Hej! Ako ti znaš di je ta pravda
Reci meni, jer vidin, tu bi moglo bit para
Kad bi ja zna di je, bija bi svemirski diler
I prodava bi tu tvoju pravdu na kile
Znan di je kvaka, nisan ja od jučer
Svugdi ima luđaka koje želja za tim vuče
To je prilika za biznis, ne budi tele!
To triba prodat svima koji to žele...
:hair:
..Živi li sloboda ispod nebeskog svoda
Il je na putu do Boga, ali koga?
svako pleme ima svoga i zato ne može bit sloga
Dogma je droga, roba koja dobro se proda
Istina daleko je od toga
Ka pahulja snijega pada tiho, najtiše
I čim je dotakneš nema je više.
* Hej! Ako ti znaš di je ta pravda
Reci meni, jer vidin, tu bi moglo bit para
Kad bi ja zna di je, bija bi svemirski diler
I prodava bi tu tvoju pravdu na kile
Znan di je kvaka, nisan ja od jučer
Svugdi ima luđaka koje želja za tim vuče
To je prilika za biznis, ne budi tele!
To triba prodat svima koji to žele...
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik

Spol: 
|
Postano: 9:29 sri, 22. 3. 2006 Naslov: |
|
|
moram priznati da nisam pročitao sve postove u potpunosti, ali...
Često sam pročitao riječi BOG i SUDITI u istom kontekstu, ne ulazim u to što ili tko je bog, ali mislim da mu nije glavna svrha biti sudac. Mislim da mu uopće nije svrha biti sudac. Jel Bog aktivni sudionik ili pasivni promatrač? Ako je aktivni sudionik, onda će kao sudac biti pristran i neobjektivan, ako je pasivni promatrač, onda se nemre "miješat".
Što se moralnih zakona tiče, ovo ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe ima smilsla samo uz pretpostavku da sebe ljubiš (voliš) jer budimo realni, sve više ljudi diže ruku na sebe i nije zadovoljno sa sobom (ergo, baš se ne ljube). Po meni je jedini moralni zakon: "Razlikuj dobro i zlo!", za sve ostalo postoje ljudski zakoni koje smo sami smislili jer nam je "Milsotivi" dao tu mogućnost (big mistake).
To bi bilo ovaj ozbiljni dio, a sad bih vas nekaj pitao kaj mi je nekoliko puta prošlo kroz glavu (nakon kaj sam pogledao Stigmatu i Constantina):
Povjerujmo da je "Sotonin" najveći uspjeh uvjeriti svijet da ne postoji. Ne mislite li da je crkvino inzistiranje na postojanju zla i sotone, obrnuta psihologija i da je Crkva (sa vleikim C) ustvari djelo samog sotone. Nekako mi je previše kontraverzi od Isusovog rođenja na dalje. Možda smo svi u zabludi, i u želji da činimo dobro financiramo Crkvu i sljedimo njihove "agente" (svečenike), a ustvari financiramo i podržavamo paklenske armije :?: :twisted: :wink:
E, da. Jel OVA sotona ili OVAJ sotona?
p.s. napokon sam shvatio ulogu :vl: .... respect
moram priznati da nisam pročitao sve postove u potpunosti, ali...
Često sam pročitao riječi BOG i SUDITI u istom kontekstu, ne ulazim u to što ili tko je bog, ali mislim da mu nije glavna svrha biti sudac. Mislim da mu uopće nije svrha biti sudac. Jel Bog aktivni sudionik ili pasivni promatrač? Ako je aktivni sudionik, onda će kao sudac biti pristran i neobjektivan, ako je pasivni promatrač, onda se nemre "miješat".
Što se moralnih zakona tiče, ovo ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe ima smilsla samo uz pretpostavku da sebe ljubiš (voliš) jer budimo realni, sve više ljudi diže ruku na sebe i nije zadovoljno sa sobom (ergo, baš se ne ljube). Po meni je jedini moralni zakon: "Razlikuj dobro i zlo!", za sve ostalo postoje ljudski zakoni koje smo sami smislili jer nam je "Milsotivi" dao tu mogućnost (big mistake).
To bi bilo ovaj ozbiljni dio, a sad bih vas nekaj pitao kaj mi je nekoliko puta prošlo kroz glavu (nakon kaj sam pogledao Stigmatu i Constantina):
Povjerujmo da je "Sotonin" najveći uspjeh uvjeriti svijet da ne postoji. Ne mislite li da je crkvino inzistiranje na postojanju zla i sotone, obrnuta psihologija i da je Crkva (sa vleikim C) ustvari djelo samog sotone. Nekako mi je previše kontraverzi od Isusovog rođenja na dalje. Možda smo svi u zabludi, i u želji da činimo dobro financiramo Crkvu i sljedimo njihove "agente" (svečenike), a ustvari financiramo i podržavamo paklenske armije
E, da. Jel OVA sotona ili OVAJ sotona?
p.s. napokon sam shvatio ulogu .... respect
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
kljuki Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:37 sri, 22. 3. 2006 Naslov: |
|
|
@sorrow: slazem se, ali ipak moram malo nadopuniti... :-s
[quote="fireball"]toga ima još [url=http://www.churchofsatan.com/home.html]ovdje[/url]. dva teksta su na hrv, a ostalo je na eng. ovo je pod dijelom theory&practice
to je LaVayev sotonozam,...[/quote]
Za LaVeyev Sotonizam, daleko je bolja referenca (barem pocetnicima) [url=http://web.satanism101.com/]Satanism 101[/url] (sekcija [url=http://web.satanism101.com/essentials/]Essentials[/url] je sazeta i informativna, za sve kojima se ne da puno citati). :D
[quote="fireball"]...Crowley (mislim da se tako piše) sotonizam je drukčije tumačen. ima jedna stranica (umro sam od smijeha dok sam ju čitao) na hrv [url=www.magija.com]ovdje[/url][/quote]
Znam za tu stranicu... S[color=red][b]a[/b][/color]tanisti... :lol: S obzirom na link na HDZ.com, uvijek sam mislio da je to neka saljiva stranica. :grebgreb: Iskreno, nije mi se dalo "proucavati" dublje... O:)
Evo ti [url=http://www.geocities.com/Athens/Parthenon/2026/english.html]jos jedna grupica[/url] (hrvatska) koja se bavi magijom. :gg: Ne, nemam blage kakvom tocno magijom i da li im je ikad ista (i sto) uspjelo. :)
Isprika ostalima na :OT:
@sorrow: slazem se, ali ipak moram malo nadopuniti...
fireball (napisa): | toga ima još ovdje. dva teksta su na hrv, a ostalo je na eng. ovo je pod dijelom theory&practice
to je LaVayev sotonozam,... |
Za LaVeyev Sotonizam, daleko je bolja referenca (barem pocetnicima) Satanism 101 (sekcija Essentials je sazeta i informativna, za sve kojima se ne da puno citati).
fireball (napisa): | ...Crowley (mislim da se tako piše) sotonizam je drukčije tumačen. ima jedna stranica (umro sam od smijeha dok sam ju čitao) na hrv ovdje |
Znam za tu stranicu... Satanisti... S obzirom na link na HDZ.com, uvijek sam mislio da je to neka saljiva stranica. Iskreno, nije mi se dalo "proucavati" dublje...
Evo ti jos jedna grupica (hrvatska) koja se bavi magijom. Ne, nemam blage kakvom tocno magijom i da li im je ikad ista (i sto) uspjelo.
Isprika ostalima na
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:46 sri, 22. 3. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="tp"]Mislim da ne bi trebalo zakljucavati ovu temu, nego da si onaj tko zeli otvori (ako osjeca da je potrebno) drugu.
Ipak, ne vidim kakvi bi to novi postovi mogli [i]pokvariti[/i] ovu temu.[/quote]
gledaj, ova tema valjda nemoze bit vise pokvarena nego sta je, procitaj malo unazad pa ces vidit... vec davno to nije ono sta je tribalo bit...
ne slazen se ni ja da bi ju tribalo zakljucat, nema potribe...
ali, bas je lipo tema bila pala u zaborav... svasta se dogadjalo na ovoj temi, bilo je olaksanje kad je neko vrime bila "neaktivna"...
zato san zamolia ekipu da pusti... a i nije pravi motiv ponovnog otvaranja teme...
tp (napisa): | Mislim da ne bi trebalo zakljucavati ovu temu, nego da si onaj tko zeli otvori (ako osjeca da je potrebno) drugu.
Ipak, ne vidim kakvi bi to novi postovi mogli pokvariti ovu temu. |
gledaj, ova tema valjda nemoze bit vise pokvarena nego sta je, procitaj malo unazad pa ces vidit... vec davno to nije ono sta je tribalo bit...
ne slazen se ni ja da bi ju tribalo zakljucat, nema potribe...
ali, bas je lipo tema bila pala u zaborav... svasta se dogadjalo na ovoj temi, bilo je olaksanje kad je neko vrime bila "neaktivna"...
zato san zamolia ekipu da pusti... a i nije pravi motiv ponovnog otvaranja teme...
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 9:48 čet, 17. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Malo mi je prevec narasla sarma, pa reko da podijelim s vama [url=http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/article_sngl.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrArticle=14059&NrIssue=1089&NrSection=1]ovaj link[/url] kao lijepu potvrdu da Crkva nema nikakav utjecaj na svjetovne stvari. :P
I, da, znam da je to u BiH, no to bas i nije narocito daleko; besides, "čedne zone" pokazuju da smo blize [b]takvoj[/b] BiH nego sto bi to htjeli priznati... :wacky:
@sorrow: Oprosti... :silly:
Malo mi je prevec narasla sarma, pa reko da podijelim s vama ovaj link kao lijepu potvrdu da Crkva nema nikakav utjecaj na svjetovne stvari.
I, da, znam da je to u BiH, no to bas i nije narocito daleko; besides, "čedne zone" pokazuju da smo blize takvoj BiH nego sto bi to htjeli priznati...
@sorrow: Oprosti...
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:11 pon, 26. 3. 2007 Naslov: |
|
|
Ova tema je (srecom :P) vec dugo mrtva, pa je red da ju zakljucimo s onime s cime je i pocela. :-s Naime, udruga za zastitu prava ateista je osnovana, a zainteresirani ju mogu naci [url=http://www.protagora.hr/]ovdje[/url]. 8)
Usput, uglavnom humora radi, podijelo bih s vama jos par linkova:
[url=http://theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=11211.0]The Flat Earth Society Forum FAQ[/url] :shock: Da, imaju cak i karte: [url=http://theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=1264&start=16]1[/url], [url=http://theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=3500]2[/url] :faint:
[url=http://www.geocentricity.com/]Geocentricity[/url]: ljudi koji vjeruju u geocentricni sustav :D
[url=http://fsgp.org/newsletters/newsletter_2006_0304.pdf]The Freethought Society of Greater Philadelphia Newsletter[/url] (PDF, ~1MB): bacite oko na str. 7 :ajme: ([url=http://www.fsgp.org/]originalni site[/url])
Da citiram cinika...
'ave fun! :silly:
Ova tema je (srecom ) vec dugo mrtva, pa je red da ju zakljucimo s onime s cime je i pocela. Naime, udruga za zastitu prava ateista je osnovana, a zainteresirani ju mogu naci ovdje.
Usput, uglavnom humora radi, podijelo bih s vama jos par linkova:
The Flat Earth Society Forum FAQ Da, imaju cak i karte: 1, 2
Geocentricity: ljudi koji vjeruju u geocentricni sustav
The Freethought Society of Greater Philadelphia Newsletter (PDF, ~1MB): bacite oko na str. 7 (originalni site)
Da citiram cinika...
'ave fun!
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
|