Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Atzo Gost
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:02 pon, 19. 5. 2003 Naslov: |
|
|
Kad vas zanima kako se [b]sluzbeno[/b] radi tako nesto, onda pitajte asistenta koji je mislio da je vojnik a zapravo je sekretarica... :roll:
Daklem, separator tisucica je tocka, a decimalna tocka je zarez (uf, sto ovo zadnje glupo zvuci :?).
Npr. 1.234.567,89 8)
P.S. U privatno, i ja pisem kao Krcko... :D
Kad vas zanima kako se sluzbeno radi tako nesto, onda pitajte asistenta koji je mislio da je vojnik a zapravo je sekretarica...
Daklem, separator tisucica je tocka, a decimalna tocka je zarez (uf, sto ovo zadnje glupo zvuci ).
Npr. 1.234.567,89
P.S. U privatno, i ja pisem kao Krcko...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Atzo Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:43 uto, 20. 5. 2003 Naslov: |
|
|
Nitko. :)
Daklem, matematicka i pravopisna pravila se ne moraju nuzno poklapati. Vidis, matematika je internacionalna i pise se svuda isto. Brojevi i formule su isti na hrvatskom, engleskom, turskom, japanskom... :) A pravopis se mijenja. Logicno je onda da to dvoje ne moze biti isto. :D
Nitko.
Daklem, matematicka i pravopisna pravila se ne moraju nuzno poklapati. Vidis, matematika je internacionalna i pise se svuda isto. Brojevi i formule su isti na hrvatskom, engleskom, turskom, japanskom... A pravopis se mijenja. Logicno je onda da to dvoje ne moze biti isto.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 12:36 uto, 20. 5. 2003 Naslov: |
|
|
Slazem se s vsegom. Osim toga kad se djecu prvi puta uci decimalne brojeve, bolje ih je ne zamarati suvisnim pravilima. Kad shvate decimalne brojeve lako ce se prilagoditi bilo kojem nacinu pisanja. Sjecam se da meni u pocetku nisu bili sasvim jasni (zbunjivalo me sto se broj mijenja dodavanjem nula [b]ispred[/b] prve ne-nul znamenke).
Jucer sam pregledao pravopis Babic-Finka-Mogus ("Londonac") i nisam nasao da su negdje definirali pisanje decimalnih brojeva. Nacin pisanja s decimalnim zarezom i tockom za grupiranje znamenaka tradicionalno se koristi u racunovodstvu, ali nisam siguran da je propisan pravopisom. Cak i da jest, pravopis je stvar mode i podlozan je promjenama. Neka ih to uce na satovima Hrvatskog, a na matematici bi se trebali koncentrirati na bitni dio price.
Slazem se s vsegom. Osim toga kad se djecu prvi puta uci decimalne brojeve, bolje ih je ne zamarati suvisnim pravilima. Kad shvate decimalne brojeve lako ce se prilagoditi bilo kojem nacinu pisanja. Sjecam se da meni u pocetku nisu bili sasvim jasni (zbunjivalo me sto se broj mijenja dodavanjem nula ispred prve ne-nul znamenke).
Jucer sam pregledao pravopis Babic-Finka-Mogus ("Londonac") i nisam nasao da su negdje definirali pisanje decimalnih brojeva. Nacin pisanja s decimalnim zarezom i tockom za grupiranje znamenaka tradicionalno se koristi u racunovodstvu, ali nisam siguran da je propisan pravopisom. Cak i da jest, pravopis je stvar mode i podlozan je promjenama. Neka ih to uce na satovima Hrvatskog, a na matematici bi se trebali koncentrirati na bitni dio price.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Atzo Gost
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator
|
Postano: 23:02 čet, 5. 6. 2003 Naslov: |
|
|
Pravopis je dogovor, kako bismo se razumjeli u pismenoj komunikaciji.
Kako se ponosimo [i]tisućljetnom hrvatskom uljudbom[/i], ponosimo se i pravopisnom tradicijom, koja nije od jučer.
U pravilno pisanom hrvatskom jeziku piše se decimalni zarez. Kao i u njemačkom jeziku.
Decimalna točka je [i]barbarizam[/i] u jeziku, pomodno prihvaćanje anglo-američkih pravila.
Srećom, MS Win je lokaliziran, pa se sekretarice drže pravopisa. Prije su ih bunili kalkulatori, koji su imali točke. Kao i nelokalizirani programi.
Pisanje točaka za tisućice je izborno; u finom tekstu ja radije koristim mali razmak.
Točka se piše i iza rednih brojeva (kao u njemačkom); tradicionalno i za arapske i rimske
brojeve, dok je po Novosadskom dogovoru uveden kompromis (u srpskom, po francuskom
uzoru, točka se tu nije pisala) da se točka piše iza arapskih brojeva, a iza rimskih ne.
Otkad sam to čuo, pišem tradicionalno.
- N
Pravopis je dogovor, kako bismo se razumjeli u pismenoj komunikaciji.
Kako se ponosimo tisućljetnom hrvatskom uljudbom, ponosimo se i pravopisnom tradicijom, koja nije od jučer.
U pravilno pisanom hrvatskom jeziku piše se decimalni zarez. Kao i u njemačkom jeziku.
Decimalna točka je barbarizam u jeziku, pomodno prihvaćanje anglo-američkih pravila.
Srećom, MS Win je lokaliziran, pa se sekretarice drže pravopisa. Prije su ih bunili kalkulatori, koji su imali točke. Kao i nelokalizirani programi.
Pisanje točaka za tisućice je izborno; u finom tekstu ja radije koristim mali razmak.
Točka se piše i iza rednih brojeva (kao u njemačkom); tradicionalno i za arapske i rimske
brojeve, dok je po Novosadskom dogovoru uveden kompromis (u srpskom, po francuskom
uzoru, točka se tu nije pisala) da se točka piše iza arapskih brojeva, a iza rimskih ne.
Otkad sam to čuo, pišem tradicionalno.
- N
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
|