Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorijska pitanja (vise njih) (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
C
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
14 = 16 - 2

PostPostano: 16:13 pet, 14. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na detaljnom objasnjenju, sad mi je jasno : :) - zao mi je ako sam pilio, neki puta me jako muci kad ne skuzim neku "sitnicu" :oops:

Ono gore sam krivo napisao, trebalo je stajati ((x,sin1/x);x e <0,e>), ali jednostavnije (sto mene u stvari muci):

Neka su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1>. Kako znamo da postoji e>0 takav da je <0,e> <= A ili <0,e> <=B
(intuitivno bih dao ruku u vatru da postoji, ali ne znam dokazati;
kada nebi postojao, znacilo bi da za svaki e>0 <0,e> sijece i A i B, ali sto dalje?)
Hvala na detaljnom objasnjenju, sad mi je jasno : Smile - zao mi je ako sam pilio, neki puta me jako muci kad ne skuzim neku "sitnicu" Embarassed

Ono gore sam krivo napisao, trebalo je stajati ((x,sin1/x);x e <0,e>), ali jednostavnije (sto mene u stvari muci):

Neka su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1>. Kako znamo da postoji e>0 takav da je <0,e> <= A ili <0,e> <=B
(intuitivno bih dao ruku u vatru da postoji, ali ne znam dokazati;
kada nebi postojao, znacilo bi da za svaki e>0 <0,e> sijece i A i B, ali sto dalje?)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Unnamed One
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 11 - 0

PostPostano: 21:40 sub, 15. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1> onda je <0,1> nepovezan. S druge strane lako se pokazuje da nema neprekidne surjekcije sa <0,1> na {0,1} (pretpostavi se da ima pa se prije ili kasnije naleti na prekid) pa je <0,1> povezan. Dakle, ako su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1> onda je <0,1> povezan i nepovezan pa možeš dokazati što god želiš. :D :D :D
Ako su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1> onda je <0,1> nepovezan. S druge strane lako se pokazuje da nema neprekidne surjekcije sa <0,1> na {0,1} (pretpostavi se da ima pa se prije ili kasnije naleti na prekid) pa je <0,1> povezan. Dakle, ako su A i B (<=R) otvoreni, neprazni i disjunktni tako da je AuB=<0,1> onda je <0,1> povezan i nepovezan pa možeš dokazati što god želiš. Very Happy Very Happy Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
C
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 16 - 2

PostPostano: 11:09 ned, 16. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo ce zvucati kao da sam malo spor (ako nije ocito do sada :) ) - to znaci da je nemoguce da takvi postoje s obzirom da su povezani skupovi
oni koji nisu nepovezani - kriva pretpostavka.
Ali, u slucaju <0,1> <= AuB, (ostalo isto kao gore) bi tvrdnja bi vjerojatno vrijedila?

Moram priznati da me malo zbunjuje da su za rjesavanje primjera 1.4 potrebne tvrdnje i pojmovi koji dolaze poslije njega (u skripti).

No, anyway Unnamed One++, lijepo se najedi i sve drugo sto cini tvoj Uskrs sretnim. :D
Ovo ce zvucati kao da sam malo spor (ako nije ocito do sada Smile ) - to znaci da je nemoguce da takvi postoje s obzirom da su povezani skupovi
oni koji nisu nepovezani - kriva pretpostavka.
Ali, u slucaju <0,1> <= AuB, (ostalo isto kao gore) bi tvrdnja bi vjerojatno vrijedila?

Moram priznati da me malo zbunjuje da su za rjesavanje primjera 1.4 potrebne tvrdnje i pojmovi koji dolaze poslije njega (u skripti).

No, anyway Unnamed One++, lijepo se najedi i sve drugo sto cini tvoj Uskrs sretnim. Very Happy

[Vrh]
Unnamed One
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 11 - 0

PostPostano: 18:43 ned, 16. 4. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto "spor", pa ipak je analiza 3 jedan od najtežih kolegija na drugoj godini (ako ne i šire...). :wink:

Za <0,1> <= AuB kad su A, B otvoreni (u R), neprazni, disjunktni je čak i <0,1>=A ili <0,1>=B jer bi inače skupovi

C:=A {presjek} <0,1>
D:=B {presjek} <0,1>

bili neprazni, disjunktni i ovoreni (u R, ali i u <0,1>) pa bi zbog

CuD=<0,1>

<0,1> bio nepovezan.

Skripta iz analize 3 je po mom mišljenju pisana prilično pedantno t.d. sam siguran da za rjesavanje primjera 1.4 nisu bile potrebne tvrdnje i pojmovi koji dolaze poslije njega (samo što ga ja drugačije nisam znao riješiti :( ).
Zašto "spor", pa ipak je analiza 3 jedan od najtežih kolegija na drugoj godini (ako ne i šire...). Wink

Za <0,1> <= AuB kad su A, B otvoreni (u R), neprazni, disjunktni je čak i <0,1>=A ili <0,1>=B jer bi inače skupovi

C:=A {presjek} <0,1>
D:=B {presjek} <0,1>

bili neprazni, disjunktni i ovoreni (u R, ali i u <0,1>) pa bi zbog

CuD=<0,1>

<0,1> bio nepovezan.

Skripta iz analize 3 je po mom mišljenju pisana prilično pedantno t.d. sam siguran da za rjesavanje primjera 1.4 nisu bile potrebne tvrdnje i pojmovi koji dolaze poslije njega (samo što ga ja drugačije nisam znao riješiti Sad ).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:27 čet, 15. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Molila bih ako mi netko moze napisati dokaz da je niz 1/k u R konvergentan! Hvala
Molila bih ako mi netko moze napisati dokaz da je niz 1/k u R konvergentan! Hvala

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 10:53 pet, 16. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Arhimedov aksiom kaze ;za svaki a,b ,postoji n prirodan broj t.d. a*n>b,
no tada a="epsilon" b="1". tada slijedi za svaki epsilon >0 postoji n0 prirodan broj t.d. za svaki n >n0 |1/n - 0 | < epsioln ,tj. 1/n <epsioln.
Arhimedov aksiom kaze ;za svaki a,b ,postoji n prirodan broj t.d. a*n>b,
no tada a="epsilon" b="1". tada slijedi za svaki epsilon >0 postoji n0 prirodan broj t.d. za svaki n >n0 |1/n - 0 | < epsioln ,tj. 1/n <epsioln.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:51 ned, 18. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se pokaze da je povrsina kruga r2pi?
Kako se pokaze da je povrsina kruga r2pi?

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 9:15 pon, 19. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako se pokazivalo na MA1,pa reci ako na to ne mislis...

Naime povrsinu trokuta "znamo" : P=1/2*a*b*sin(alfa) ; alfa je kut izmedu stranice a,b. No,podijelis krug na n trokuta tako da je kuta alfa ima vrh u sredistu kruga. No, tada je povrsina kruga : lim(n->besk) n* P= lim (n->besk) n* 1/2*a*b*sin(alfa)={ no sada uocis da je a=b=r , r -radijus kruga , dok je alfa=2pi/n , } = lim (n->besk) n*(1/2*r*r*sin(2pi/n))={ pomnozis,podijelis sa 2pi }= lim (n->besk) r^2*pi* (sin(2pi/n)/(2pi/n))={ no,kada n->besk tada 2pi/n->o, a lim(x->o) sinx/x=1 ,dobivas } = r^2 *pi lim(n->besk) (sin(2pi/n)/(2pi/n)) ={ iskoristis limes } =r^2 *pi*1= r^2*pi.

Ako se ne varam na usmenom je prof. Ungar to znao pitati ,ali mislim da je to bilo u kontekstu integrala ,ali ovo je prilicno dobro objasnjenje. Reci ako na to nisi mislio/la.
Ovako se pokazivalo na MA1,pa reci ako na to ne mislis...

Naime povrsinu trokuta "znamo" : P=1/2*a*b*sin(alfa) ; alfa je kut izmedu stranice a,b. No,podijelis krug na n trokuta tako da je kuta alfa ima vrh u sredistu kruga. No, tada je povrsina kruga : lim(n->besk) n* P= lim (n->besk) n* 1/2*a*b*sin(alfa)={ no sada uocis da je a=b=r , r -radijus kruga , dok je alfa=2pi/n , } = lim (n->besk) n*(1/2*r*r*sin(2pi/n))={ pomnozis,podijelis sa 2pi }= lim (n->besk) r^2*pi* (sin(2pi/n)/(2pi/n))={ no,kada n->besk tada 2pi/n->o, a lim(x->o) sinx/x=1 ,dobivas } = r^2 *pi lim(n->besk) (sin(2pi/n)/(2pi/n)) ={ iskoristis limes } =r^2 *pi*1= r^2*pi.

Ako se ne varam na usmenom je prof. Ungar to znao pitati ,ali mislim da je to bilo u kontekstu integrala ,ali ovo je prilicno dobro objasnjenje. Reci ako na to nisi mislio/la.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:23 pon, 19. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, profesor to pita oko integrala, pokusavo sam standardnom parametrizacijom x=rcos(fi) y=rsin(fi) ali na kraju mi integriranjem ne ispadne bas kak bi trebalo, ovo tvoje je ok valjda ce profesoru to bit dovoljno ak me pita.
da, profesor to pita oko integrala, pokusavo sam standardnom parametrizacijom x=rcos(fi) y=rsin(fi) ali na kraju mi integriranjem ne ispadne bas kak bi trebalo, ovo tvoje je ok valjda ce profesoru to bit dovoljno ak me pita.

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 11:15 pon, 19. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]da, profesor to pita oko integrala, pokusavo sam standardnom parametrizacijom x=rcos(fi) y=rsin(fi) ali na kraju mi integriranjem ne ispadne bas kak bi trebalo, ovo tvoje je ok valjda ce profesoru to bit dovoljno ak me pita.[/quote]

Pogledaj si u biljeznicu (iz vjezbi) ili u skriptu,tamo ti to zasigurno pise.
Siguran sam da ce traziti da izracunas preko integrala,pa ti savjetujem da malo bolje pogledas,ipak ovaj nacin je "pre-elementaran" za MA3. Puno srece na usmenom :D .
Anonymous (napisa):

Pogledaj si u biljeznicu (iz vjezbi) ili u skriptu,tamo ti to zasigurno pise.
Siguran sam da ce traziti da izracunas preko integrala,pa ti savjetujem da malo bolje pogledas,ipak ovaj nacin je "pre-elementaran" za MA3. Puno srece na usmenom Very Happy .

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:43 pon, 19. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

skuzio sam bez biljeznice, svejedno hvala.
koristi se prijelaz na polarne koordinate i dvostruki integral IIdfi*dr*r moze se za cetvrtinu kruga znaci r ide od 0 do radijusa a fi ide od nula do pi/2, i na kraju se dobiveno pomnozi s 4 i dobije r2pi.
koristi se prijelaz na polarne koordinate i dvostruki integral IIdfi*dr*r moze se za cetvrtinu kruga znaci r ide od 0 do radijusa a fi ide od nula do pi/2, i na kraju se dobiveno pomnozi s 4 i dobije r2pi.

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 8:47 uto, 20. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]skuzio sam bez biljeznice, svejedno hvala.
koristi se prijelaz na polarne koordinate i dvostruki integral IIdfi*dr*r moze se za cetvrtinu kruga znaci r ide od 0 do radijusa a fi ide od nula do pi/2, i na kraju se dobiveno pomnozi s 4 i dobije r2pi.[/quote]

???

B={ skup tocaka omeden kruznicom x^2+y^2=R^2 } Tada imaš ,I=(integ. po skupu B) dxdy={ zamjena varijabli + Fub. teorem } = (int od 0 do 2pi) [(int od 0 do R) r dr] dfi = (int o do 2pi) (R^2)/2 = R^2*pi.

Ovo bi bilo sasvim ok.
Anonymous (napisa):

???

B={ skup tocaka omeden kruznicom x^2+y^2=R^2 } Tada imaš ,I=(integ. po skupu B) dxdy={ zamjena varijabli + Fub. teorem } = (int od 0 do 2pi) [(int od 0 do R) r dr] dfi = (int o do 2pi) (R^2)/2 = R^2*pi.

Ovo bi bilo sasvim ok.

[Vrh]
akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 13:15 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li mi netko napisat definiciju linearnog operatora, matrice i monotonog niza....

Znam da smo to radili na 1. godini al ne mogu pronać te bilješke :lg:
Može li mi netko napisat definiciju linearnog operatora, matrice i monotonog niza....

Znam da smo to radili na 1. godini al ne mogu pronać te bilješke Lighter-Mr.Green

tamo gdje si bio i kamo se čezneš vratiti....
Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 13:52 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka su V i W vektorski prostori nad poljem F. Kazemo da je [latex]A:V\rightarrow W[/latex] [b]linearni operator[/b] ako vrijedi:

(1) [latex]\forall x,y\in V, \forall \alpha,\beta \in F \Rightarrow A(\alpha*x+\beta*y)=\alpha*A(x)+\beta*A(y)[/latex]

(2) [latex]\forall x \in V, \forall \lambda \in F \Rightarrow A(\lambda*x)=\lambda*A(x)[/latex]

(primjeti da sam stavio alfu i betu kao elemente F jer F moze biti bilo koje polje skalara, ne nuzno skup realnih brojeva.)

za monotonost niza se tocne definicije ne mogu sjetit pa cu napisat definiciju monotone fcije:
Neka je [latex]f:I\rightarrow R[/latex] funkcija, [latex]I\subseteq R[/latex] otvoren interval. Kazemo da je fukcija f monotona ako:
[latex]\forall x_1, x_2 \in I, x_1 \leq x_2 \Rightarrow f(x_1)\leq f(x_2)[/latex]

Funkcija je strogo monotona ako vrijede stroge nejednakosti.

gornja definicija je za rastucu (odnosno strogo rastucu) funkciju. ukoliko se radi o padajucoj fukciji, dovoljno je okrenuti nejednakosti. u tom slucaju:

[latex]\forall x_1, x_2 \in I, x_1 \geq x_2 \Rightarrow f(x_1)\geq f(x_2)[/latex]

HTH.

EDIT: za matrice pogledaj ovamo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix
;-)

DISCLAMER: definicije su pisane po sjecanju. ako sam igdje pogrijesio, molim da me se ispravi. zahvaljujem :-)
Neka su V i W vektorski prostori nad poljem F. Kazemo da je linearni operator ako vrijedi:

(1)

(2)

(primjeti da sam stavio alfu i betu kao elemente F jer F moze biti bilo koje polje skalara, ne nuzno skup realnih brojeva.)

za monotonost niza se tocne definicije ne mogu sjetit pa cu napisat definiciju monotone fcije:
Neka je funkcija, otvoren interval. Kazemo da je fukcija f monotona ako:

Funkcija je strogo monotona ako vrijede stroge nejednakosti.

gornja definicija je za rastucu (odnosno strogo rastucu) funkciju. ukoliko se radi o padajucoj fukciji, dovoljno je okrenuti nejednakosti. u tom slucaju:

HTH.

EDIT: za matrice pogledaj ovamo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix
Wink

DISCLAMER: definicije su pisane po sjecanju. ako sam igdje pogrijesio, molim da me se ispravi. zahvaljujem Smile

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

Zadnja promjena: HijenA; 15:52 sub, 24. 6. 2006; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 14:07 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da dopunim kolegu Hijenu -- niz je funkcija iz N u X (gdje je X neki skup, R, Q, N, stagod), pa je monoton niz monotona funkcija iz N u X... :)

'ave fun!

Sinisa
Da dopunim kolegu Hijenu -- niz je funkcija iz N u X (gdje je X neki skup, R, Q, N, stagod), pa je monoton niz monotona funkcija iz N u X... Smile

'ave fun!

Sinisa

Zadnja promjena: cinik; 15:36 sub, 24. 6. 2006; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 14:09 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

U definiciji linearnog operatora je dovoljno reci sto si napisao pod a), jer to vec sadrzi aditivnost i homogenost. Pod b) je samo homogenost.
U definiciji linearnog operatora je dovoljno reci sto si napisao pod a), jer to vec sadrzi aditivnost i homogenost. Pod b) je samo homogenost.

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 14:14 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anđelčić"]U definiciji linearnog operatora je dovoljno reci sto si napisao pod a), jer to vec sadrzi aditivnost i homogenost. Pod b) je samo homogenost.[/quote]

heh...bolje napisat 2 puta pa zapamtit, nego jednom pa zaboravit :-)

@kolega Cinik: zahvaljujem :-)
Anđelčić (napisa):

heh...bolje napisat 2 puta pa zapamtit, nego jednom pa zaboravit Smile

@kolega Cinik: zahvaljujem Smile

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 14:19 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"]niz je funkcija iz N u X (gdje je X neki uredjen skup)[/quote]
Zasto bi X morao biti uredjen? :-k
AFAIK niz je funkcija s |N u X gdje je X neki [i]neprazan[/i] skup.
cinik (napisa):
niz je funkcija iz N u X (gdje je X neki uredjen skup)

Zasto bi X morao biti uredjen? Think
AFAIK niz je funkcija s |N u X gdje je X neki neprazan skup.

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 15:37 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

tnx mdoko -- zaletio sam se. :)

'ave fun!

Sinisa
tnx mdoko -- zaletio sam se. Smile

'ave fun!

Sinisa

akki
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 16:20 sub, 24. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala na odgovorima :jumpingreen2:

Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora?

Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.

Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom...

:roll:
hvala na odgovorima Mr. Green skakuce

Kako se definira linearni funkcional tj koja je veza njega i linearnog operatora?

Još nešto... da li je Df(P) linearni operator ili linearni funkcional.

Pri promatranju diferencijabilnosti i derivabilnosti po slučajevima kada mogu nazvat Df(p) diferencijalom...

Rolling Eyes

tamo gdje si bio i kamo se čezneš vratiti....
Go go go!!! #Lil angel
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 2 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum