Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pomoc oko zadataka
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 11:51 ned, 18. 6. 2006    Naslov: pomoc oko zadataka Citirajte i odgovorite

pliz jel moze tko pomoc!

1. Neka je zadan unitarni pr. M2(R) sa skalarnim produktom (AlB)=tr(AB*) i neka je L<=M2(R) definiran kao
L=[{(1 -1),(1 -3),( 1 1)}]
[{(1 -1) (1 1) (-1 0)}]

Nadji ortonormiranu bazu za L.

(jel u zad.moram prvo nadopunit L do baze za M2(R) pa G.S.postupkom ortonormirat ili odmah ortonormirat?)

2. Dopuni do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) baze za R4 skup {(1,-2,2,-3),(2,-3,2,4)}
pliz jel moze tko pomoc!

1. Neka je zadan unitarni pr. M2(R) sa skalarnim produktom (AlB)=tr(AB*) i neka je L⇐M2(R) definiran kao
L=[{(1 -1),(1 -3),( 1 1)}]
[{(1 -1) (1 1) (-1 0)}]

Nadji ortonormiranu bazu za L.

(jel u zad.moram prvo nadopunit L do baze za M2(R) pa G.S.postupkom ortonormirat ili odmah ortonormirat?)

2. Dopuni do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) baze za R4 skup {(1,-2,2,-3),(2,-3,2,4)}

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:32 ned, 18. 6. 2006    Naslov: Re: pomoc oko zadataka Citirajte i odgovorite

[quote="Anonimac"](jel u zad.moram prvo nadopunit L do baze za M2(R) pa G.S.postupkom ortonormirat ili odmah ortonormirat?) [/quote]

Mislim da si pomiješala L u zapisu. Ne trebaš nadopunjavati jer te traži bazu za L, a ne za M2(R), zato samo primjeniš G-S na dane matrice.

[quote="Pitanje"]
2. Dopuni do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) baze za R4 skup {m=(1,-2,2,-3),n=(2,-3,2,4)}[/quote]

Kao prvo ova dva vekrtora su već okomita, pa onda uzmes neki vektor x i neka je u ovom obliku (a,b,c,d)
i tada ti mora vrijedit m skalarno sa x jednako 0 i n skalarno sa x jednako 0.
Anonimac (napisa):

Mislim da si pomiješala L u zapisu. Ne trebaš nadopunjavati jer te traži bazu za L, a ne za M2(R), zato samo primjeniš G-S na dane matrice.

Pitanje (napisa):

2. Dopuni do ortogonalne (obzirom na standardni skalarni produkt) baze za R4 skup {m=(1,-2,2,-3),n=(2,-3,2,4)}

Kao prvo ova dva vekrtora su već okomita, pa onda uzmes neki vektor x i neka je u ovom obliku (a,b,c,d)
i tada ti mora vrijedit m skalarno sa x jednako 0 i n skalarno sa x jednako 0.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:47 ned, 18. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

NA OVO NIJE ODGOVORENO JOŠ :(

ja imam jedno pitanje vezano uz ort. kompl. nad C

recimo: imam prostore L i Lt, tj. bazu za prostor L i njegov ortogonalni komplement. baze su iz prostora Cn. imam neki vektor u=(x1,...,xn), xiEC ;
u trebam prikazati kao u=a+b, aEL, bELt.

mene muči kako da nađem skalare koji mi daju prikaz vektora u kao lin.komb. vekt. iz baze za L i Lt ?
ti skalari su kompleksni pa mi jednadžba baš nije jednostavna...

bi li se moglo ortonormirati skup s vekt. iz baza za L i Lt pa preko fourierovog razvoja prikazati u ? a što ako je taj postupak ortonormiranja (preko G-S postupka) kompliciraniji nego neki drugi način traženja skalara? koji?
NA OVO NIJE ODGOVORENO JOŠ Sad

ja imam jedno pitanje vezano uz ort. kompl. nad C

recimo: imam prostore L i Lt, tj. bazu za prostor L i njegov ortogonalni komplement. baze su iz prostora Cn. imam neki vektor u=(x1,...,xn), xiEC ;
u trebam prikazati kao u=a+b, aEL, bELt.

mene muči kako da nađem skalare koji mi daju prikaz vektora u kao lin.komb. vekt. iz baze za L i Lt ?
ti skalari su kompleksni pa mi jednadžba baš nije jednostavna...

bi li se moglo ortonormirati skup s vekt. iz baza za L i Lt pa preko fourierovog razvoja prikazati u ? a što ako je taj postupak ortonormiranja (preko G-S postupka) kompliciraniji nego neki drugi način traženja skalara? koji?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum