Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
MB Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 9:25 ned, 25. 6. 2006 Naslov: |
|
|
Znam za gram-schmita nego ima i ona druga fora kad ja matrica npr. A [ab//cd] ortogonalna na zadani skup matrica L[{A1},{A2}...] pa radimo ono <A|A1>=0,<A|A2>=0...pa dobimo koeficijente a,b,c,d i kad ih izlučimo dobimo L ortogonalno. Mene zanima koji postupak u kojem slučaju koristimo?
Znam za gram-schmita nego ima i ona druga fora kad ja matrica npr. A [ab//cd] ortogonalna na zadani skup matrica L[{A1},{A2}...] pa radimo ono <A|A1>=0,<A|A2>=0...pa dobimo koeficijente a,b,c,d i kad ih izlučimo dobimo L ortogonalno. Mene zanima koji postupak u kojem slučaju koristimo?
|
|
[Vrh] |
|
Liddy Forumaš(ica)

|
Postano: 12:03 uto, 27. 6. 2006 Naslov: |
|
|
Imam jedno pitanje: zadatak je sljedeci (iz 2.kol prof.mat):
U prostoru polinoma stupnja manjeg ili jednakog 3, P3, zadan je potprostor
L = [{t - 1, t2 + 1}]. Odredite bazu za ortogonalni komplement potrostora L,
te ju ortonormirajte. (Standardni skalarni produkt u P3 je (p|q) =Integral
od (-1 do 1) od p(t)q(t)dt
Moje pitanje sto da radim prvo?
Ja sam prvo nasla ortogonalni komplement (koji je zapravo polinom 3 stupnja)
i onda sam stala, sto je sljedece?
Jel trebam sada preko GrammSchmitovog postupka raditi ortonomiranje ona dva polinoma iz L i onda ih nadopuniti do baze za P3 ili sto?
I jos jedno pitanje vezano za inverz matrice,kada imam matricu sa nekim parametrom t i trazi se izracunati rang s obzirom na parametar t,i odrediti inverz matrice
za sve one t za koje je matrica invertibilna. E onda recimo dobijem da je rang=2
akko t=3 ili ako je t=0 , i rang=3 akko t razlicit od 3, daj mi sada
objasnite kako da racunam inverz te matrice, znam da ga moram racunati za t
trazlicit od 3(jer je matrica tada kvadratna) ali kako, kuda i sto uvrstavam? Jel pocetnu matricu
mogu uvrstiti za t bilo koji broj da nije 3 i da nije 0 i onda ici racunati
inverz preko elementarne matrice ili sto?
Imam jedno pitanje: zadatak je sljedeci (iz 2.kol prof.mat):
U prostoru polinoma stupnja manjeg ili jednakog 3, P3, zadan je potprostor
L = [{t - 1, t2 + 1}]. Odredite bazu za ortogonalni komplement potrostora L,
te ju ortonormirajte. (Standardni skalarni produkt u P3 je (p|q) =Integral
od (-1 do 1) od p(t)q(t)dt
Moje pitanje sto da radim prvo?
Ja sam prvo nasla ortogonalni komplement (koji je zapravo polinom 3 stupnja)
i onda sam stala, sto je sljedece?
Jel trebam sada preko GrammSchmitovog postupka raditi ortonomiranje ona dva polinoma iz L i onda ih nadopuniti do baze za P3 ili sto?
I jos jedno pitanje vezano za inverz matrice,kada imam matricu sa nekim parametrom t i trazi se izracunati rang s obzirom na parametar t,i odrediti inverz matrice
za sve one t za koje je matrica invertibilna. E onda recimo dobijem da je rang=2
akko t=3 ili ako je t=0 , i rang=3 akko t razlicit od 3, daj mi sada
objasnite kako da racunam inverz te matrice, znam da ga moram racunati za t
trazlicit od 3(jer je matrica tada kvadratna) ali kako, kuda i sto uvrstavam? Jel pocetnu matricu
mogu uvrstiti za t bilo koji broj da nije 3 i da nije 0 i onda ici racunati
inverz preko elementarne matrice ili sto?
_________________ A man of words and not of deeds
Is like a garden full of weeds....
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
Postano: 13:02 uto, 27. 6. 2006 Naslov: Re: Zadatak s ortonormiranjem |
|
|
[quote="Anonymous"]Kada imamo zadan skup s npr 3 matrice sa skalarnim produktom <A|B>=tr(AB*), koko se provodi traženje ortonormirane baze, a kako baze za komplement?
Hvala![/quote]
Ja sam ti bila kod asistenta i isto takvo pitanje sam mu postavila i rekao je ovako nekak:
Jel znaš da smo radili ortog. bazu samo preko uređenih trojki, četvorki ili sl.
E ti kada si u ovom slučaju dobila da to napraviš na matricama, onda te matrice pretvoriš u bazu {E11,E12,E21,E22}, tako da kad imaš matricu npr. 1 2
3 4
onda kad pretvoriš u tu bazu {E11,E12,E21,E22}, i dobila bi ovako uređenu četvorku (1,2,3,4) ; i tako napraviš na svim matricama koje dobiješ u tom skupu. A onda primjeniš G-S postupak , pa vidim da kažeš da znaš, onda idi na posao. I na kraju kad dobiješ one e1, e2, e3 tu samo trebaš sve te elemente vratiti u matricu onako kako je baza zapisana. Nadam se da će ti biti puno lakše na ovaj način.
Ak nešt i dalje nerazumiješ javi na PM. :D
Anonymous (napisa): | Kada imamo zadan skup s npr 3 matrice sa skalarnim produktom <A|B>=tr(AB*), koko se provodi traženje ortonormirane baze, a kako baze za komplement?
Hvala! |
Ja sam ti bila kod asistenta i isto takvo pitanje sam mu postavila i rekao je ovako nekak:
Jel znaš da smo radili ortog. bazu samo preko uređenih trojki, četvorki ili sl.
E ti kada si u ovom slučaju dobila da to napraviš na matricama, onda te matrice pretvoriš u bazu {E11,E12,E21,E22}, tako da kad imaš matricu npr. 1 2
3 4
onda kad pretvoriš u tu bazu {E11,E12,E21,E22}, i dobila bi ovako uređenu četvorku (1,2,3,4) ; i tako napraviš na svim matricama koje dobiješ u tom skupu. A onda primjeniš G-S postupak , pa vidim da kažeš da znaš, onda idi na posao. I na kraju kad dobiješ one e1, e2, e3 tu samo trebaš sve te elemente vratiti u matricu onako kako je baza zapisana. Nadam se da će ti biti puno lakše na ovaj način.
Ak nešt i dalje nerazumiješ javi na PM.
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
Postano: 10:03 sri, 28. 6. 2006 Naslov: |
|
|
Ovaj dio: <A|A1>=0,<A|A2>=0 ... ti se provodi kod ortog. komplementa. Možeš to i tako raditi, pa samo gledaš kako je definiran taj skalarni produkt, a vidim to si gore napisala.Ukratko postupak s matricama:
Uzmeš da su ti A1, A2,... one matrice u skupu i označiš da ti je matrica A oblika a b
c d
Onda ti je <A|A1>= {tu sada samo trebaš po formuli kak je taj skalarni
produkt definiran}= tr (AA1*)= {izračunaš umnožak
matrica i napraviš njihov trag i kad taj trag dobiješ
izjednačiš ga s nulom}
Tako napraviš i sa <A|A2> i itd. Kad sve to napraviš dobiješ homogeni sustav, staviš u matricu i riješiš ga. I onda ti je dalje postupak kao što imaš u bilježnici isti pa samo to primjeniš na zadatak. Samo na kraju moraš te elemente zapisati u matricu. :D
Ovaj dio: <A|A1>=0,<A|A2>=0 ... ti se provodi kod ortog. komplementa. Možeš to i tako raditi, pa samo gledaš kako je definiran taj skalarni produkt, a vidim to si gore napisala.Ukratko postupak s matricama:
Uzmeš da su ti A1, A2,... one matrice u skupu i označiš da ti je matrica A oblika a b
c d
Onda ti je <A|A1>= {tu sada samo trebaš po formuli kak je taj skalarni
produkt definiran}= tr (AA1*)= {izračunaš umnožak
matrica i napraviš njihov trag i kad taj trag dobiješ
izjednačiš ga s nulom}
Tako napraviš i sa <A|A2> i itd. Kad sve to napraviš dobiješ homogeni sustav, staviš u matricu i riješiš ga. I onda ti je dalje postupak kao što imaš u bilježnici isti pa samo to primjeniš na zadatak. Samo na kraju moraš te elemente zapisati u matricu.
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|