| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| Gost 

|  | 

| [Vrh] |  | 

| bingo Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 20:22 pon, 14. 7. 2003    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="bingo"]Pa ovako na brzaka, mislim da je n(n-1) + 2.
Svaka sfera sa n-1 drugih sfera, onda onaj vanjski prostor i josh jedan koji je ostao nakon sto su sve ostale presjekle presjek prve i druge.[/quote]

Nisam siguran. :? Meni se cini 2^n. Evo zasto.

Definiramo funkciju f sa prostora (recimo uobicajeni R^3) na S^n, gdje je S={0,1}. Drugim rijecima, svakoj tocki prostora pridruzujemo n-torku nula i jedinica. Na i-tom mjestu je 0 ako tocna NIJE u i-toj sferi, a 1 ako JE.

Dakle, f_i(x) = { 0 | x not in Sfera_i; 1 | x in Sfera_i }

Ocito, kodomena od f ima 2^n elemenata. :D

Problem je jos pokazati da je moguce dobiti sve moguce kombinacije n sfera (tj. da je sfere uvijek moguce razmjestiti tako da je f surjekcija). :shock: E, tu nisam ni siguran da je to moguce izvesti. :oops: Ideje? :?

:krcko:

P.S. Do 3 sfere je trivijalno, sto daje 2^3=8 dijelova, sto je, nazalost, isto sto i 3*(3-1)+2. :(

P.P.S. Za cetiri sfere se, mislim, isto moze dobiti tako da ih se razmjesti u vrhove tetraedra, uz odgovarajuci radijus. To je onda 2^4=16, sto ipak nije 4*(4-1)+2=14. 8) Not absolutely sure, though... :?
  	  | bingo (napisa): |  	  | Pa ovako na brzaka, mislim da je n(n-1) + 2. Svaka sfera sa n-1 drugih sfera, onda onaj vanjski prostor i josh jedan koji je ostao nakon sto su sve ostale presjekle presjek prve i druge.
 | 

Nisam siguran.
  Meni se cini 2^n. Evo zasto. 
 Definiramo funkciju f sa prostora (recimo uobicajeni R^3) na S^n, gdje je S={0,1}. Drugim rijecima, svakoj tocki prostora pridruzujemo n-torku nula i jedinica. Na i-tom mjestu je 0 ako tocna NIJE u i-toj sferi, a 1 ako JE.

Dakle, f_i(x) = { 0 | x not in Sfera_i; 1 | x in Sfera_i }

Ocito, kodomena od f ima 2^n elemenata.

Problem je jos pokazati da je moguce dobiti sve moguce kombinacije n sfera (tj. da je sfere uvijek moguce razmjestiti tako da je f surjekcija).
  E, tu nisam ni siguran da je to moguce izvesti.  Ideje?   

P.S. Do 3 sfere je trivijalno, sto daje 2^3=8 dijelova, sto je, nazalost, isto sto i 3*(3-1)+2.

P.P.S. Za cetiri sfere se, mislim, isto moze dobiti tako da ih se razmjesti u vrhove tetraedra, uz odgovarajuci radijus. To je onda 2^4=16, sto ipak nije 4*(4-1)+2=14.
  Not absolutely sure, though...   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| Nesi Inventar Foruma
 (Moderator)

Spol:
  Sarma: -

| 

|  Postano: 22:52 pon, 14. 7. 2003    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| meni se cini da je ovo vec bilo (ili nesto vrlo slicno)
meni se cini da je ovo vec bilo (ili nesto vrlo slicno)daklem [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=2164#2164]link[/url]

(meni se dalo traziti :) )

ofkors, ako je to to sto treba :?

btw, za one kojima se neda ici tamo
 [quote="krcko tamo negdje"]Za sfere se radi analogno. Presjeci zadnje sfere s prethodnima su n-1 kruznica, koje je dijele na [b]n^2-n+2 podrucja[/b]. Svako podrucje rastavlja jedan dio prostora na dva, pa vrijedi rekurzija S(n)=S(n-1)+n^2-n+2. Rjesenje je S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3. [/quote]

aha, mislim da je pitanje bilo na koliko nacina n sfera dijeli prostor, pa je rekurzija odgovor na to pitanje, no cinimise da je ovo boldano tocan odgovor :)
 daklem link

(meni se dalo traziti
  ) 
 ofkors, ako je to to sto treba

btw, za one kojima se neda ici tamo

| krcko tamo negdje (napisa): |  	  | Za sfere se radi analogno. Presjeci zadnje sfere s prethodnima su n-1 kruznica, koje je dijele na n^2-n+2 podrucja. Svako podrucje rastavlja jedan dio prostora na dva, pa vrijedi rekurzija S(n)=S(n-1)+n^2-n+2. Rjesenje je S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3. | 

aha, mislim da je pitanje bilo na koliko nacina n sfera dijeli prostor, pa je rekurzija odgovor na to pitanje, no cinimise da je ovo boldano tocan odgovor

| [Vrh] |  | 

| vsego Site Admin

Spol:

| 

|  Postano: 22:59 pon, 14. 7. 2003    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="Nesi"]meni se cini da je ovo vec bilo (ili nesto vrlo slicno)
daklem [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=2164#2164]link[/url]
 (meni se dalo traziti :) )[/quote]

:oops:

[quote="Nesi"]btw, za one kojima se neda ici tamo
 [quote="krcko tamo negdje"]Za sfere se radi analogno. Presjeci zadnje sfere s prethodnima su n-1 kruznica, koje je dijele na [b]n^2-n+2 podrucja[/b]. Svako podrucje rastavlja jedan dio prostora na dva, pa vrijedi rekurzija S(n)=S(n-1)+n^2-n+2. Rjesenje je S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3.[/quote]
 aha, mislim da je pitanje bilo na koliko nacina n sfera dijeli prostor, pa je rekurzija odgovor na to pitanje, no cinimise da je ovo boldano tocan odgovor :)[/quote]

Ne, rjesenje je ovo: S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3

Cak se i slaze s onime sto napisah za n=4. :weee:

Thanx, Nes... 8)
  	  | Nesi (napisa): |  	  | meni se cini da je ovo vec bilo (ili nesto vrlo slicno) daklem link
 (meni se dalo traziti
  ) | 

| Nesi (napisa): |  	  | btw, za one kojima se neda ici tamo 
  	  | krcko tamo negdje (napisa): |  	  | Za sfere se radi analogno. Presjeci zadnje sfere s prethodnima su n-1 kruznica, koje je dijele na n^2-n+2 podrucja. Svako podrucje rastavlja jedan dio prostora na dva, pa vrijedi rekurzija S(n)=S(n-1)+n^2-n+2. Rjesenje je S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3. | 
 aha, mislim da je pitanje bilo na koliko nacina n sfera dijeli prostor, pa je rekurzija odgovor na to pitanje, no cinimise da je ovo boldano tocan odgovor
  | 

Ne, rjesenje je ovo: S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3

Cak se i slaze s onime sto napisah za n=4.

Thanx, Nes...
   _________________U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima. Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
  |  | 

| [Vrh] |  | 

| Nesi Inventar Foruma
 (Moderator)

Spol:
  Sarma: -

| 

|  Postano: 23:15 pon, 14. 7. 2003    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="vsego"]Ne, rjesenje je ovo: S(n)=n*(n^2-3n+8 )/3[/quote]
 njah, ja jos ne radih kombinatoriku :) pa me to izvlaci :mrgreen: