Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Jel moguce ovo rjesit? (zadatak)
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Casper
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 13:29 ned, 16. 7. 2006    Naslov: Jel moguce ovo rjesit? Citirajte i odgovorite

U skladištu se nalaze 100 kutija. Svaka kutija sadrži 100 paketića Winterfresh guma za žvakanje. Sve kutije su identične osim jedne. U toj jednoj kutiji fali točno jedna žvaka u svakom paketiću žvaki, znači u toj kutiji ih ukupno fali 100.
Poznata vam je težine jedne žvake.
Kako ćete pronaći kutiju kojoj fale žvake, uz samo [b]jedno [/b]mjerenje?
U skladištu se nalaze 100 kutija. Svaka kutija sadrži 100 paketića Winterfresh guma za žvakanje. Sve kutije su identične osim jedne. U toj jednoj kutiji fali točno jedna žvaka u svakom paketiću žvaki, znači u toj kutiji ih ukupno fali 100.
Poznata vam je težine jedne žvake.
Kako ćete pronaći kutiju kojoj fale žvake, uz samo jedno mjerenje?

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 13:53 ned, 16. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iz prve kutije uzmemo jedan paketic, iz druge dva, ..., iz 100-tog svih 100 (ili 0, 1, ..., 99) i stavimo sve na vagu. Ovisno o tome koliko je prelagano znamo iz koje je kutije.
Iz prve kutije uzmemo jedan paketic, iz druge dva, ..., iz 100-tog svih 100 (ili 0, 1, ..., 99) i stavimo sve na vagu. Ovisno o tome koliko je prelagano znamo iz koje je kutije.

Zvone
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 74 - 7

PostPostano: 22:37 ned, 16. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fora rjesenje, bravo Grga :)
Fora rjesenje, bravo Grga Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 11:56 pon, 17. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grga:

Ja imam tri karte; dva asa i jednog decka. Stavim ih na stol tako da ti ne vidis koje su (a ja znam koja je koja). Ti pokazes na jednu od njih i postavis mi jedno DA/NE pitanje. Ako si pokazao asa, odgovorit cu ti istinu. Ako si pokazao decka, odgovorit cu ti SLUCAJNO.

Mozes li postaviti takvo pitanje da nakon mog odgovora mozes sigurno znati gdje je bar jedan as?
Grga:

Ja imam tri karte; dva asa i jednog decka. Stavim ih na stol tako da ti ne vidis koje su (a ja znam koja je koja). Ti pokazes na jednu od njih i postavis mi jedno DA/NE pitanje. Ako si pokazao asa, odgovorit cu ti istinu. Ako si pokazao decka, odgovorit cu ti SLUCAJNO.

Mozes li postaviti takvo pitanje da nakon mog odgovora mozes sigurno znati gdje je bar jedan as?

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 12:48 pon, 17. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinin sig"]How many ligtbulbs does it take to change a lightbulb?

Just one, if it knows it's Gödel number.[/quote]

:mrgreen:

How many graduate students does it take to replace a lightbulb? Only one, but it takes nine years.

A vidi ovoga...

Q: Why did the mathematician name his dog "Cauchy"?
A: Because he left a residue at every pole.
Martinin sig (napisa):
How many ligtbulbs does it take to change a lightbulb?

Just one, if it knows it's Gödel number.

Mr. Green

How many graduate students does it take to replace a lightbulb? Only one, but it takes nine years.

A vidi ovoga...

Q: Why did the mathematician name his dog "Cauchy"?
A: Because he left a residue at every pole.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
31 = 55 - 24

PostPostano: 19:26 pon, 17. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Martinab"]Grga:

Mozes li postaviti takvo pitanje da nakon mog odgovora mozes sigurno znati gdje je bar jedan as?[/quote]

Nisam Grga but I'll give it a try:

[SPOILER]
Pokažemo jednu kartu, nazovimo ju prva. I pitam jel druga karta as. Ako odgovoriš sa da, onda je druga as, ako odgovoriš sa ne, onda je as treća karta.
Ako je prva bila as, onda mi očito govoriš istinu. A ako je bila dečko, onda mi je svejedno.
[/SPOILER]

Got any more? :keks:
Martinab (napisa):
Grga:

Nisam Grga but I'll give it a try:

[SPOILER]
Pokažemo jednu kartu, nazovimo ju prva. I pitam jel druga karta as. Ako odgovoriš sa da, onda je druga as, ako odgovoriš sa ne, onda je as treća karta.
Ako je prva bila as, onda mi očito govoriš istinu. A ako je bila dečko, onda mi je svejedno.
[/SPOILER]

Got any more? Oce keks?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:35 pon, 17. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vili"]Nisam Grga...[/quote]

:tup: Zbog toga ja nisam odgovorio. :(
vili (napisa):
Nisam Grga...

Tup! Zbog toga ja nisam odgovorio. Sad

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 12:37 uto, 18. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nesretnice vili!!!
Morat cu opet pocet dezurat na forumu da te prestignem...
Nesretnice vili!!!
Morat cu opet pocet dezurat na forumu da te prestignem...

vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
31 = 55 - 24

PostPostano: 17:31 uto, 18. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="vili"]Nisam Grga...[/quote]

:tup: Zbog toga ja nisam odgovorio. :([/quote]

Da da, lako je biti djeda iza medvjeda :pP:
vsego (napisa):
vili (napisa):
Nisam Grga...

Tup! Zbog toga ja nisam odgovorio. Sad

Da da, lako je biti djeda iza medvjeda Bzzzz...

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 17:48 uto, 18. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo.

Ako zguglas "Hardest logical puzzle", izade ovo.

Imas 3 demona u sobi. Jedan uvijek govori istinu, jedan uvijek laze, a jedan uvijek odgovara random. Smijes postaviti ukupno tri pitanja; demoni razumiju tvoja pitanja ali ti odbijaju odgovoriti na tvom jeziku. Umjesto toga, koriste svoj jezik, u kojem JA i DA stoje za DA i NE (ti ne znas koji je koji). Mozes li u tri pitanja saznati koji je koji demon? (ne moras saznati znacenja DA i JA)

Ja sam rijesila al je trajalo.
Evo.

Ako zguglas "Hardest logical puzzle", izade ovo.

Imas 3 demona u sobi. Jedan uvijek govori istinu, jedan uvijek laze, a jedan uvijek odgovara random. Smijes postaviti ukupno tri pitanja; demoni razumiju tvoja pitanja ali ti odbijaju odgovoriti na tvom jeziku. Umjesto toga, koriste svoj jezik, u kojem JA i DA stoje za DA i NE (ti ne znas koji je koji). Mozes li u tri pitanja saznati koji je koji demon? (ne moras saznati znacenja DA i JA)

Ja sam rijesila al je trajalo.

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 14:47 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

SAmo jedno pitanje - sto se dogodi ako pitas prvog sto bi drugi rekao da ga pitam znaci li DA da, a drugi odgovoara na random?
SAmo jedno pitanje - sto se dogodi ako pitas prvog sto bi drugi rekao da ga pitam znaci li DA da, a drugi odgovoara na random?

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:36 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"]SAmo jedno pitanje - sto se dogodi ako pitas prvog sto bi drugi rekao da ga pitam znaci li DA da, a drugi odgovoara na random?[/quote]

To je i mene mucilo. :( Pretpostavljam da ne mozes pitati "sto bi drugi rekao" jer to nije sud (ne znas uvijek je li istina ili laz). :? S druge strane, mozes pitati "sto bi lazov/istinoljubic rekao". :)

Bilo bi lijepo da to potvrdi/demantira netko tko zna rjesenje. :)
Grga (napisa):

To je i mene mucilo. Sad Pretpostavljam da ne mozes pitati "sto bi drugi rekao" jer to nije sud (ne znas uvijek je li istina ili laz). Confused S druge strane, mozes pitati "sto bi lazov/istinoljubic rekao". Smile

Bilo bi lijepo da to potvrdi/demantira netko tko zna rjesenje. Smile

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 17:22 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne mozes ga pitat nista sto u bilo kojem slucaju moze imati odgovor razlicit od da i ne. Tj, ne mozes ovo pitati, jer ako on govori istinu, a onaj do njega laze, ovaj bi morao odgovoriti NE ZNAM. A to ne moze.
Ne mozes ga pitat nista sto u bilo kojem slucaju moze imati odgovor razlicit od da i ne. Tj, ne mozes ovo pitati, jer ako on govori istinu, a onaj do njega laze, ovaj bi morao odgovoriti NE ZNAM. A to ne moze.

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 19:33 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@c:

za žvake: stavljat ćemo jednu po jednu kutiju (cija je težina x) na vagu i čim se težina poveća za manje od x to je kutija u kojoj fale zvake.

@m:

Za karte: pitat ću te: Jel tako da nemaš ništa protiv da mi pokažeš gdje je as?!

Tvoji odgovori su: ili "da, nemam ništa protiv!" ili "ne, nemam ništa protiv!", u svakom slučaju ćeš mi pokazat di je as :))
@c:

za žvake: stavljat ćemo jednu po jednu kutiju (cija je težina x) na vagu i čim se težina poveća za manje od x to je kutija u kojoj fale zvake.

@m:

Za karte: pitat ću te: Jel tako da nemaš ništa protiv da mi pokažeš gdje je as?!

Tvoji odgovori su: ili "da, nemam ništa protiv!" ili "ne, nemam ništa protiv!", u svakom slučaju ćeš mi pokazat di je as Smile)

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 11:03 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@saf: u vezi žvaka :arrow: to bi bilo više od jednog mjerenja :D
@saf: u vezi žvaka Arrow to bi bilo više od jednog mjerenja Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 12:27 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@saf: :D Ali ne, rjesenje "Hipnotizirat cu te dok mi ne kazes" nazalost ne pali :D
@saf: Very Happy Ali ne, rjesenje "Hipnotizirat cu te dok mi ne kazes" nazalost ne pali Very Happy

DarkOne™24/7®
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 5 - 7

PostPostano: 18:14 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

a smijes li pitati sve odjednom ili moras svakog posebno pitati, mislim samo jednom postavljas pitanje?? ili mos svima trojci od jednom....??

posto je poprilicno drugacije u ovosnosti o ovome... :))

pitamo ih sve nesto sto je apsolutna istina.... onaj koji ima drugaciji odgovor od trojice nije random...
dakle izdvojimo onoga koji nije random i pitamo ga da li je 2. random.....

u ovisnosti o tome kako je odgovorio na prvo pitanje znamo koji je random, tj ako odgovori isto kao i na prvo pitanje onda je 2 random u suprotnom je 3. random..... jos samo da pokusam skuziti koji sada jos od ove dvojice laze i to je valjda to... :))

e da da li demon koji nije random laze?? odgovor od randoma mozemo zanemariti.... mislim pitamo kojeg god mozemo onoga kojeg smo prvog izdvojili da nije random.... ako kaze isti odgovor kao i na pocetku tj na pitanje s kojim smo ga izdvojili onda taj govori istinu, ali kaze razliciti onda taj laze.... (onaj koji odgovara....)

i eto imamo sva 3 demona i tocno znamo koji govori sto, cak nakon toga mozemo skuziti sto znaci da i ja... :)) u ovisnosti o prvom pitanju....

ali naravno to ako ih se sve moze odjednom pitati nesto... :))
i ako pretpostavimo da oni znaju koji od njih laze a koji ne i koji je random.... pa mi recite ako sam nesto propustio....
a smijes li pitati sve odjednom ili moras svakog posebno pitati, mislim samo jednom postavljas pitanje?? ili mos svima trojci od jednom....??

posto je poprilicno drugacije u ovosnosti o ovome... :))

pitamo ih sve nesto sto je apsolutna istina.... onaj koji ima drugaciji odgovor od trojice nije random...
dakle izdvojimo onoga koji nije random i pitamo ga da li je 2. random.....

u ovisnosti o tome kako je odgovorio na prvo pitanje znamo koji je random, tj ako odgovori isto kao i na prvo pitanje onda je 2 random u suprotnom je 3. random..... jos samo da pokusam skuziti koji sada jos od ove dvojice laze i to je valjda to... :))

e da da li demon koji nije random laze?? odgovor od randoma mozemo zanemariti.... mislim pitamo kojeg god mozemo onoga kojeg smo prvog izdvojili da nije random.... ako kaze isti odgovor kao i na pocetku tj na pitanje s kojim smo ga izdvojili onda taj govori istinu, ali kaze razliciti onda taj laze.... (onaj koji odgovara....)

i eto imamo sva 3 demona i tocno znamo koji govori sto, cak nakon toga mozemo skuziti sto znaci da i ja... :)) u ovisnosti o prvom pitanju....

ali naravno to ako ih se sve moze odjednom pitati nesto... :))
i ako pretpostavimo da oni znaju koji od njih laze a koji ne i koji je random.... pa mi recite ako sam nesto propustio....

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail AIM YIM MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:20 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, pitanje postavljas [b]jednom[/b] demonu; smijes svima postaviti isto pitanje, ali si time "potrosio" sva tri pitanja. :(
Ne, pitanje postavljas jednom demonu; smijes svima postaviti isto pitanje, ali si time "potrosio" sva tri pitanja. Sad

[Vrh]
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 22:55 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tako je vsego. Dark One, imas 3 a ne 9 pitanja.

Ako vam je ovo pretesko, evo malo teorije o istom problemu: Dokazite da u danoj mozgalici, ako saznate koji je demon koji, NE MOZETE istovremeno saznati sto znaci da a sto ja.
Tako je vsego. Dark One, imas 3 a ne 9 pitanja.

Ako vam je ovo pretesko, evo malo teorije o istom problemu: Dokazite da u danoj mozgalici, ako saznate koji je demon koji, NE MOZETE istovremeno saznati sto znaci da a sto ja.

DarkOne™24/7®
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 5 - 7

PostPostano: 12:12 pet, 21. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

onda je to malo drugaciji problem, od onoga sto sam ja shvatio.. :)) steta.. :)) ovako bi morao jos misliti i vjerojano ne bi dosao do rijesenja..... :))

i nije 9 nego 5 pitanja.... :)) ono kako izdvajam onoga koji nije random su 3 ako samo mogu svakog posebno za ostalo mi treba samo jedan.... tako da su ukupno 5 pitanja... i znam sto su ja i da.. :)), ali to i dalje nije ono sto se trazi... :))
onda je to malo drugaciji problem, od onoga sto sam ja shvatio.. :)) steta.. :)) ovako bi morao jos misliti i vjerojano ne bi dosao do rijesenja..... :))

i nije 9 nego 5 pitanja.... :)) ono kako izdvajam onoga koji nije random su 3 ako samo mogu svakog posebno za ostalo mi treba samo jedan.... tako da su ukupno 5 pitanja... i znam sto su ja i da.. :)), ali to i dalje nije ono sto se trazi... :))

Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail AIM YIM MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum