Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

T: Skripta (vjezbe) iz softverskog inzenjerstva (objasnjenje gradiva)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> MALI oglasi
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 13:18 uto, 20. 6. 2006    Naslov: T: Skripta (vjezbe) iz softverskog inzenjerstva Citirajte i odgovorite

Ljudi pomozite!
Trebala bi mi skripta (vjezbe) iz softverskog inzinjerstva da konacno polozim taj ispit.Trazim je vec mjesecima, ali niko od ljudi koje znam je nema. Ne ide mi u glavu da u skriptarnici na nasem faksu toga nema. Postoji samo skripta za usmeni kod prof. Mangera i jos neki bezvezni tutorial za rad u Select Yourdonu. Ne znam stvarno kome to pomaze...Meni ne. Dakle, ovo je molba i poziv svim dobrociniteljima (koji imaju ono kaj meni treba) da te vjezbe ostave na porti tokom ovog ili slijedeceg mjeseca. Da li ima takvih?
Ljudi pomozite!
Trebala bi mi skripta (vjezbe) iz softverskog inzinjerstva da konacno polozim taj ispit.Trazim je vec mjesecima, ali niko od ljudi koje znam je nema. Ne ide mi u glavu da u skriptarnici na nasem faksu toga nema. Postoji samo skripta za usmeni kod prof. Mangera i jos neki bezvezni tutorial za rad u Select Yourdonu. Ne znam stvarno kome to pomaze...Meni ne. Dakle, ovo je molba i poziv svim dobrociniteljima (koji imaju ono kaj meni treba) da te vjezbe ostave na porti tokom ovog ili slijedeceg mjeseca. Da li ima takvih?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 16:17 uto, 20. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjezbe nisu bas jako korisne, ali zato [url=http://bdn.borland.com/article/0,1410,31863,00.html]ova stranica[/url] jeste.

[size=9](Hvala [url=http://degiorgi.math.hr/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=27]venovaku[/url] na linku.)[/size]
Vjezbe nisu bas jako korisne, ali zato ova stranica jeste.

(Hvala venovaku na linku.)

venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 19:33 uto, 20. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[size=9]Kad sam vec prozvan...[/size]

...samo da nadodam link na Poseidon:

[url]http://gentleware.com/index.php[/url]

To je kvalitetan UML alat, besplatan u obliku Community Edition-a, nastao na temelju ArgoUML-a (koji je u moje vrijeme bio u blago ukomiranom stanju sto se bugova tice...), ali nije naslijedio i njegove najiritantnije bugove.

Za hard-core UML nadobudnike nezaobilazno je stivo na: [url]http://www.uml.org/[/url]
Kad sam vec prozvan...

...samo da nadodam link na Poseidon:

http://gentleware.com/index.php

To je kvalitetan UML alat, besplatan u obliku Community Edition-a, nastao na temelju ArgoUML-a (koji je u moje vrijeme bio u blago ukomiranom stanju sto se bugova tice...), ali nije naslijedio i njegove najiritantnije bugove.

Za hard-core UML nadobudnike nezaobilazno je stivo na: http://www.uml.org/

[Vrh]
metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 23:03 uto, 20. 6. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ljudi, hvala vam na linkovima. Nadam se da bude pomoglo...
Ak i to ne bude dovoljno tu su uvijek dobrocinitelji [img]http://degiorgi.math.hr/forum/images/smiles/icon_biggrin.gif[/img].

Pozdrav!
Ljudi, hvala vam na linkovima. Nadam se da bude pomoglo...
Ak i to ne bude dovoljno tu su uvijek dobrocinitelji .

Pozdrav!

[Vrh]
metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 11:05 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze mi neko objasniti kako u Poseidonu u sequence diagramu objekt salje poruku drugom objektu, gdje je ta poruka ustvari operacija kojom drugi objekt mijenja neki svoj atribut i to tako da mu pridruzuje vrijednost
atributa prvog objekta.I uopce kako bi ta poruka izgledala...Npr.

class Objekt1{
public:
int a;
void postaviA(int nesto1) {a=nesto1}
}

class Objekt2{
public:
int b;
void postaviB(int nesto2) {b=nesto2}
}

Objekt1 objekt1;
Objekt2 objekt2;

objekt1.a=100;

Ako ja sad hocu npr. da objekt1 posalje poruku postaviB(int nesto2):void objektu objekt2 s parametrom a (koji je atribut prvog objekta), kako to napraviti? Kad to pokusavam javlja mi gresku "number of arguments in message differs from number of parameters in operation". To mi cudno jer kad definiram poziv (u Call messagebox-u) onda jako pazim na broj parametara (koji su navedeni s desne strane u Operation messagebox-u).

E da, jos nesto...Da li je potrebno znati Javu da bi moglo raditi u Poseidonu? Ja znam samo C++.
Moze mi neko objasniti kako u Poseidonu u sequence diagramu objekt salje poruku drugom objektu, gdje je ta poruka ustvari operacija kojom drugi objekt mijenja neki svoj atribut i to tako da mu pridruzuje vrijednost
atributa prvog objekta.I uopce kako bi ta poruka izgledala...Npr.

class Objekt1{
public:
int a;
void postaviA(int nesto1) {a=nesto1}
}

class Objekt2{
public:
int b;
void postaviB(int nesto2) {b=nesto2}
}

Objekt1 objekt1;
Objekt2 objekt2;

objekt1.a=100;

Ako ja sad hocu npr. da objekt1 posalje poruku postaviB(int nesto2):void objektu objekt2 s parametrom a (koji je atribut prvog objekta), kako to napraviti? Kad to pokusavam javlja mi gresku "number of arguments in message differs from number of parameters in operation". To mi cudno jer kad definiram poziv (u Call messagebox-u) onda jako pazim na broj parametara (koji su navedeni s desne strane u Operation messagebox-u).

E da, jos nesto...Da li je potrebno znati Javu da bi moglo raditi u Poseidonu? Ja znam samo C++.

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 12:33 sri, 19. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne mogu ti pomoci s prvim pitanjem jer mi je licenca za Poseidon istekla, no sto se tice (ne)poznavanja Jave, pozeljno je (ali niposto nije nuzno) da si s njom familijaran. Dovoljno je poznavanje objektno-orjentirane paradigme, u kojem god da jeziku bila implementirana.
Ne mogu ti pomoci s prvim pitanjem jer mi je licenca za Poseidon istekla, no sto se tice (ne)poznavanja Jave, pozeljno je (ali niposto nije nuzno) da si s njom familijaran. Dovoljno je poznavanje objektno-orjentirane paradigme, u kojem god da jeziku bila implementirana.

[Vrh]
metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:13 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ipak sam uspjel nekak izaci na kraj s tim dijagramom. Sad imam problema sa collaboration diagramom. Ne vidim nacina kak da stvorim self call na objektu. Nije valjda da toga nema u CE verziji?!
Ipak sam uspjel nekak izaci na kraj s tim dijagramom. Sad imam problema sa collaboration diagramom. Ne vidim nacina kak da stvorim self call na objektu. Nije valjda da toga nema u CE verziji?!

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 20:23 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="metan"]Ipak sam uspjel nekak izaci na kraj s tim dijagramom. Sad imam problema sa collaboration diagramom. Ne vidim nacina kak da stvorim self call na objektu. Nije valjda da toga nema u CE verziji?![/quote]
Ima. Nesto povuces, pa onda on nacrta neku ruznu strelicu, pa onda ti to jos nesto razvlacis, pa na kraju dobijes nesto poluzadovoljavajuce :roll:
metan (napisa):

Ima. Nesto povuces, pa onda on nacrta neku ruznu strelicu, pa onda ti to jos nesto razvlacis, pa na kraju dobijes nesto poluzadovoljavajuce Rolling Eyes

metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:28 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Ima. Nesto povuces, pa onda on nacrta neku ruznu strelicu, pa onda ti to jos nesto razvlacis, pa na kraju dobijes nesto poluzadovoljavajuce[/quote]
Povlacil sam to nesto cijelo jutro i vec pomalo gubim razum [img]http://degiorgi.math.hr/forum/images/smiles/eusa_wall.gif[/img]
Kaj je najgore, jedanput mi se slucajno dogodilo bas ono kaj hocu ali zbog nekog razloga sam to izbrisal i kad sam opet probal vise nije islo. Ocito da kreatori Poseidona nisu bili bas kreativni u stvaranju lako razumljivog sucelja. A i onaj user guide im je ocajan...
mdoko (napisa):
Ima. Nesto povuces, pa onda on nacrta neku ruznu strelicu, pa onda ti to jos nesto razvlacis, pa na kraju dobijes nesto poluzadovoljavajuce

Povlacil sam to nesto cijelo jutro i vec pomalo gubim razum
Kaj je najgore, jedanput mi se slucajno dogodilo bas ono kaj hocu ali zbog nekog razloga sam to izbrisal i kad sam opet probal vise nije islo. Ocito da kreatori Poseidona nisu bili bas kreativni u stvaranju lako razumljivog sucelja. A i onaj user guide im je ocajan...

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:47 čet, 20. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pomaze li [url=http://forum.gentleware.com/thread.jspa?threadID=160&tstart=240]ovo[/url]? :-k
Pomaze li ovo? Think

[Vrh]
metan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 11:17 sub, 22. 7. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pomagalo bi da se odnosi na collaboration diagram, svejedno hvala!
Pomoc mi vise ne treba jer sam gotov [img]http://degiorgi.math.hr/forum/images/smiles/sreca.gif[/img]

Svi dijagrami su napravljeni, a kaj se tice onog self call-a rijesenje je bilo jako jednostavno. Samo je trebalo onu crtu
za stvaranje linka izmedu objekata povuci unutar objekta (tj. unutar pravokutnika koji ga odreduje) na kojem se hoce pozvati neka funkcija.

U svakom slucaju hvala svima na odgovorima!
Pomagalo bi da se odnosi na collaboration diagram, svejedno hvala!
Pomoc mi vise ne treba jer sam gotov

Svi dijagrami su napravljeni, a kaj se tice onog self call-a rijesenje je bilo jako jednostavno. Samo je trebalo onu crtu
za stvaranje linka izmedu objekata povuci unutar objekta (tj. unutar pravokutnika koji ga odreduje) na kojem se hoce pozvati neka funkcija.

U svakom slucaju hvala svima na odgovorima!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> MALI oglasi Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum