1. bilo koji lin. operator je dobar primjer za fju koja ima L. svojstvo, naprimjer.
f:<0, 1] -> IR, f(x):=1/x nema Lipschitzovo sv (nije ni uniformnno nepr., pa tako mos' izmislit bilo koju koja nije uniformno nepr. - nece imat ni L. sv, to je lako. )
2.) X:=<0, 1] sa stand. euklidskom metrikom (jer u njemu niz n->(1/n) ne konvergira.)
ili, ako hoces da malo mastovitije izgleda - punktirana kugla oko 0 s radijusom 1.
ili, npr., skup racionalnih brojeva iz kvadrata "oko 0", stranice duljine e.(u njem nece konvergirat ovaj tvoj nize navedeni niz)
3.) f:R2->R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1)
diferencijabilna je na citavoj domeni, dovoljno je vidjet' da postoje sve parcijalne derivacije i da su one neprekidne na IR^2 (a redom su konstantne: 2, 0,2,0)
Odredite Df(-1,7)(a,b) - a valjda bi to bilo (2a, 2a)
( 2 0 )
( 2 0 ) * (a, b)
4.) Ako je zadan niz Pk=(1+1\k)^k kako cemo pokazat da taj niz konvergira.
Kad pokazemo da konvergira znamo da je lim Pk=e ali kao pokazat da on konvergira?
--- pokazi da je to Cauchyjev niz u IR! :)
5.) Da li pravokutnik ako za zarotiramo za 30 stupnjeva ima povrsinu i zasto?
---- ima, bo'me, jerbo je to kompakt, mozes mu opisat pravokutnik(recimo, duplo veceg), a karakteristicna funkcija mu prekidna samo na rubu.
6.) Da li je neprekidna fja na otvorenom pravokutniku R-integrabilna i zasto?
pa, da. hm, mislim da se svodi na to da je na zatvorenom inttegrabilna, a integral po skupu mjere nula je 0, a to dvoje mozes oduzet, jerbo je integral tako lijepo aditivna fja...pogledaj malo jos u knjizi, ako si nesigurna.
7.) Koja je razlika između uniformno neprekidnih preslikavanja i neprekidnih preslikavanja?
pa, mislim! :D jedno je uniformno neprekidno, a drugo neprekidno!
izrekni na glas definicije, i vidi da je npr. f:<0, 1> -> IR, f(x):=1/x nepr. u svakoj tocki domene, ali nije uniformno nepr.
[quote="Gia"]
Eto to je to,ja sam odgovorila na njih ali nikad nisam sigurna u sebe pa bi volila cuti i tuđe misljenje…
HVALA[/quote]
hoces rec da sam ja sad ovo bez veze piskarala? (opet) :)
ade, ade, sretno ti i sigurno bilo!
prof. ungar je krajnje razuman i razumijevanja pun covjek, uostalom, cak i za pojmove naseg faksa.
:navijacica:
1. bilo koji lin. operator je dobar primjer za fju koja ima L. svojstvo, naprimjer.
f:<0, 1] → IR, f(x):=1/x nema Lipschitzovo sv (nije ni uniformnno nepr., pa tako mos' izmislit bilo koju koja nije uniformno nepr. - nece imat ni L. sv, to je lako. )
2.) X:=<0, 1] sa stand. euklidskom metrikom (jer u njemu niz n→(1/n) ne konvergira.)
ili, ako hoces da malo mastovitije izgleda - punktirana kugla oko 0 s radijusom 1.
ili, npr., skup racionalnih brojeva iz kvadrata "oko 0", stranice duljine e.(u njem nece konvergirat ovaj tvoj nize navedeni niz)
3.) f:R2→R2
f(x,y)=(2x-1,2y+1)
diferencijabilna je na citavoj domeni, dovoljno je vidjet' da postoje sve parcijalne derivacije i da su one neprekidne na IR^2 (a redom su konstantne: 2, 0,2,0)
Odredite Df(-1,7)(a,b) - a valjda bi to bilo (2a, 2a)
( 2 0 )
( 2 0 ) * (a, b)
4.) Ako je zadan niz Pk=(1+1\k)^k kako cemo pokazat da taj niz konvergira.
Kad pokazemo da konvergira znamo da je lim Pk=e ali kao pokazat da on konvergira?
— pokazi da je to Cauchyjev niz u IR!
5.) Da li pravokutnik ako za zarotiramo za 30 stupnjeva ima povrsinu i zasto?
---- ima, bo'me, jerbo je to kompakt, mozes mu opisat pravokutnik(recimo, duplo veceg), a karakteristicna funkcija mu prekidna samo na rubu.
6.) Da li je neprekidna fja na otvorenom pravokutniku R-integrabilna i zasto?
pa, da. hm, mislim da se svodi na to da je na zatvorenom inttegrabilna, a integral po skupu mjere nula je 0, a to dvoje mozes oduzet, jerbo je integral tako lijepo aditivna fja...pogledaj malo jos u knjizi, ako si nesigurna.
7.) Koja je razlika između uniformno neprekidnih preslikavanja i neprekidnih preslikavanja?
pa, mislim! jedno je uniformno neprekidno, a drugo neprekidno!
izrekni na glas definicije, i vidi da je npr. f:<0, 1> → IR, f(x):=1/x nepr. u svakoj tocki domene, ali nije uniformno nepr.
Gia (napisa): |
Eto to je to,ja sam odgovorila na njih ali nikad nisam sigurna u sebe pa bi volila cuti i tuđe misljenje…
HVALA |
hoces rec da sam ja sad ovo bez veze piskarala? (opet)
ade, ade, sretno ti i sigurno bilo!
prof. ungar je krajnje razuman i razumijevanja pun covjek, uostalom, cak i za pojmove naseg faksa.
_________________ `To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
|