Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:17 pet, 17. 7. 2009 Naslov: |
|
|
ovo spada u tu kategoriju zagonetki samo što je puno jednostavnije od ove prethodne (koju je vsego riješio prije 3 godine :sillyroll: ). ja, kojem inače zagonetke te vrste prilično slabo idu, sam ovo brzo riješio, što mi govori da je stvarno jednostavno. pa evo nek narod malo mozga:
[quote]Potrebno je identificirati tri žene (Ana, Branka, Cvjeta) postavljajući jednoj od njih samo 2 da/ne pitanja, ako znamo da sve tri govore istinu.[/quote]
zanima me na koliko načina se ovako nešto zapravo da riješiti- u smislu razlike u pitanjima.
ovo spada u tu kategoriju zagonetki samo što je puno jednostavnije od ove prethodne (koju je vsego riješio prije 3 godine ). ja, kojem inače zagonetke te vrste prilično slabo idu, sam ovo brzo riješio, što mi govori da je stvarno jednostavno. pa evo nek narod malo mozga:
Citat: | Potrebno je identificirati tri žene (Ana, Branka, Cvjeta) postavljajući jednoj od njih samo 2 da/ne pitanja, ako znamo da sve tri govore istinu. |
zanima me na koliko načina se ovako nešto zapravo da riješiti- u smislu razlike u pitanjima.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:05 sub, 18. 7. 2009 Naslov: |
|
|
pročitao sam :P
ima smisla to razmišljanje, ali morat ću vas razočarati - rješenje sam našao. u pitanju je logika (koja rješava i prethodni problem; [color=cyan]btw, vsego, sjećaš li se kako si riješio ovaj s 3 demona?[/color]). nije ni čudo što ga ne znam riješiti- tako nešto mi nikad ne bi palo napamet.
rješenje je [url=http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hardest_Logic_Puzzle_Ever#Exploding_god-heads]ovdje[/url]. doduše, oni su, ako sam dobro shvatio, smislili pitanja na koja, u njihovom slučaju, bog (dok su u originalnom zadatku s foruma demoni :rotfl: ) nije u stanju odgovoriti. i onda mu explodira glava :shock:
prvo je dan zadatak da se isti problem riješi s tri pitanja, što je jednostavno, a onda je dokazano da se može i s 2. :twisted:
-
:wow: navodno se i originalni problem (true, false i random bog/demon) može riješiti s dva pitanja :shock:
8)
pročitao sam
ima smisla to razmišljanje, ali morat ću vas razočarati - rješenje sam našao. u pitanju je logika (koja rješava i prethodni problem; btw, vsego, sjećaš li se kako si riješio ovaj s 3 demona?). nije ni čudo što ga ne znam riješiti- tako nešto mi nikad ne bi palo napamet.
rješenje je ovdje. doduše, oni su, ako sam dobro shvatio, smislili pitanja na koja, u njihovom slučaju, bog (dok su u originalnom zadatku s foruma demoni ) nije u stanju odgovoriti. i onda mu explodira glava
prvo je dan zadatak da se isti problem riješi s tri pitanja, što je jednostavno, a onda je dokazano da se može i s 2.
-
navodno se i originalni problem (true, false i random bog/demon) može riješiti s dva pitanja
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:39 sub, 18. 7. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Atomised"]Well, nisam imao na umu da postoje da/ne pitanja na koja se ne može točno odgovoriti s da ili ne. :D[/quote]
pa ako znaš da onaj kojeg pitaš ne laže, što će ti odgovoriti na: "hoćeš li mi na ovo pitanje odgovoriti s 'ne'?"
fora je u tome da kod da/ne pitanja automatski smatramo da je riječ o sudovima koji mogu biti točni ili netočni, pa samim time i jedinstven (istinit) odgovor na to pitanje. međutim, ako su pitanja primjerice samoreferirajuća ili su u obliku nekih logičkih formula (kako je opisano u članku), lako je navući da se na njih istinito ne može odgovoriti.
upravo zbog toga me takve i slične zagonetke pomalo nerviraju :valjalo: (ali i jasno mi je da upravo zato nekoga vesele)
Atomised (napisa): | Well, nisam imao na umu da postoje da/ne pitanja na koja se ne može točno odgovoriti s da ili ne.  |
pa ako znaš da onaj kojeg pitaš ne laže, što će ti odgovoriti na: "hoćeš li mi na ovo pitanje odgovoriti s 'ne'?"
fora je u tome da kod da/ne pitanja automatski smatramo da je riječ o sudovima koji mogu biti točni ili netočni, pa samim time i jedinstven (istinit) odgovor na to pitanje. međutim, ako su pitanja primjerice samoreferirajuća ili su u obliku nekih logičkih formula (kako je opisano u članku), lako je navući da se na njih istinito ne može odgovoriti.
upravo zbog toga me takve i slične zagonetke pomalo nerviraju (ali i jasno mi je da upravo zato nekoga vesele)
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:48 sub, 18. 7. 2009 Naslov: |
|
|
Dok ne definiras sto se desi ako odgovor nije moguc, takvo pitanje ne smijes postaviti i zato je Atomisedov dokaz tocan. 8) Ako prosiris broj mogucih odogovora (npr. sa "exploding head" :lol:), onda ocito raste i broj mogucih odgovora... 8)
Pazi: napisao si da postavljas da/ne pitanja, a to su ona na koja se moze i mora odgovoriti sa "da" ili "ne"; dakle, sam si rekao da ova druga pitanja nisu dozvoljena. ;)
Imam negdje zapisano rjesenje "Martinine" mozgalice. :)
Dok ne definiras sto se desi ako odgovor nije moguc, takvo pitanje ne smijes postaviti i zato je Atomisedov dokaz tocan. Ako prosiris broj mogucih odogovora (npr. sa "exploding head" ), onda ocito raste i broj mogucih odgovora...
Pazi: napisao si da postavljas da/ne pitanja, a to su ona na koja se moze i mora odgovoriti sa "da" ili "ne"; dakle, sam si rekao da ova druga pitanja nisu dozvoljena.
Imam negdje zapisano rjesenje "Martinine" mozgalice.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:30 sub, 18. 7. 2009 Naslov: |
|
|
hm... [b]donekle[/b] se slažem.
kao prvo, rekao sam "[i]da/ne pitanja[/i]", a ne "[i]pitanja na koja se odgovara samo s da i ne[/i]" (iako to nije opravdanje za ono rješenje jer sam zadatak dao svojim riječima). moglo bi se reći da je to isto, ali čisto 'gramatički' gledano, možda ipak postoji razlika.
rekao bih da "da/ne pitanja" ne određuje njihov istinit odgovor, nego njihova forma. po meni su to pitanja koja počinju s "je li...". znači, oblik pitanja mi sugerira da odgovor može biti 'da' ili 'ne', iako ja ne znam hoće li mi odgovarač lagati ili reći istinu - lažljivac mi na pitanje "je li odgovor na ovo pitanje 'ne'?" može odgovoriti s 'da', dok će iskreni sugovornik ostati bez riječi, a možda i bez glave - ako mu eksplodira. :D
u tu grupu pitanja bih recimo svrstao i "jesi li ti ti?" ili "jesi li mrtav?", koja očito ne mogu imati više od jednog istinitog odgovora.
samo hoću reći da mislim da je definicija "da/ne pitanja" više u domeni gramatike, nego logike.
luđak mi na pitanje: "je li danas četvrtak?", može odgovoriti: "mate mišo kovač."; ipak, složit ćeš se da je to "da/ne pitanje".
ono što želim reći je: iako je to kontradikcija sa samim imenom, možda "da/ne pitanja" ne klasificiramo po odgovorima, nego po njihovoj formi. a možda ja živim u svom svijetu. mislim da je problem upravo u nazivu "da/ne pitanja" - no, kako ih drukčije nazvati?
ne pokušavam se opravdati za ovo gore. Atomisedov odgovor smatram valjanim u nekoj mjeri. na kraju krajeva, ako zagonetka i ne valja u paru s danim rješenjem, trebalo bi se obratiti smullyanu (autoru). čovjek, doduše, ima 90 godina, pa bi trebalo požuriti.
hm... donekle se slažem.
kao prvo, rekao sam "da/ne pitanja", a ne "pitanja na koja se odgovara samo s da i ne" (iako to nije opravdanje za ono rješenje jer sam zadatak dao svojim riječima). moglo bi se reći da je to isto, ali čisto 'gramatički' gledano, možda ipak postoji razlika.
rekao bih da "da/ne pitanja" ne određuje njihov istinit odgovor, nego njihova forma. po meni su to pitanja koja počinju s "je li...". znači, oblik pitanja mi sugerira da odgovor može biti 'da' ili 'ne', iako ja ne znam hoće li mi odgovarač lagati ili reći istinu - lažljivac mi na pitanje "je li odgovor na ovo pitanje 'ne'?" može odgovoriti s 'da', dok će iskreni sugovornik ostati bez riječi, a možda i bez glave - ako mu eksplodira.
u tu grupu pitanja bih recimo svrstao i "jesi li ti ti?" ili "jesi li mrtav?", koja očito ne mogu imati više od jednog istinitog odgovora.
samo hoću reći da mislim da je definicija "da/ne pitanja" više u domeni gramatike, nego logike.
luđak mi na pitanje: "je li danas četvrtak?", može odgovoriti: "mate mišo kovač."; ipak, složit ćeš se da je to "da/ne pitanje".
ono što želim reći je: iako je to kontradikcija sa samim imenom, možda "da/ne pitanja" ne klasificiramo po odgovorima, nego po njihovoj formi. a možda ja živim u svom svijetu. mislim da je problem upravo u nazivu "da/ne pitanja" - no, kako ih drukčije nazvati?
ne pokušavam se opravdati za ovo gore. Atomisedov odgovor smatram valjanim u nekoj mjeri. na kraju krajeva, ako zagonetka i ne valja u paru s danim rješenjem, trebalo bi se obratiti smullyanu (autoru). čovjek, doduše, ima 90 godina, pa bi trebalo požuriti.
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|