Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:29 pon, 14. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Mislim da moraš uzeti u obzir da je to planinska država, čije stanovništvo ipak nema onaj lukavi švicarski mentalitet, tako da je njima na dugoročno ekonomski isplativije biti u sastavu Kine. Uzmi u obzir da je kineska najbrže rastuća ekonomija na Svijetu.
A kaj se Dalaj Lame tiče, simpatičan je on lik, jako lijepo priča, ali ja mislim da od njega nikad niš' konkretno.
Mislim da moraš uzeti u obzir da je to planinska država, čije stanovništvo ipak nema onaj lukavi švicarski mentalitet, tako da je njima na dugoročno ekonomski isplativije biti u sastavu Kine. Uzmi u obzir da je kineska najbrže rastuća ekonomija na Svijetu.
A kaj se Dalaj Lame tiče, simpatičan je on lik, jako lijepo priča, ali ja mislim da od njega nikad niš' konkretno.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 14:39 pon, 14. 8. 2006 Naslov: |
|
|
A ti moras uzeti u obzir da nije svima ekonomija glavni kriterij zivotne srece. 8)
Eto, ja bih u nekoj dobroj firmi mogao imati bar 50% vecu placu, ali na faxu mi je bas lijepo! :D
A okupacija je i dalje - okupacija. :evil: Ako Tibet [b]zeli[/b] u Kinu, moze joj se sam prikljuciti. :roll: De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako". :nuts2:
A ti moras uzeti u obzir da nije svima ekonomija glavni kriterij zivotne srece.
Eto, ja bih u nekoj dobroj firmi mogao imati bar 50% vecu placu, ali na faxu mi je bas lijepo!
A okupacija je i dalje - okupacija. Ako Tibet zeli u Kinu, moze joj se sam prikljuciti. De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako".
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:36 pon, 14. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]A ti moras uzeti u obzir da nije svima ekonomija glavni kriterij zivotne srece. 8)[/quote]
Nije dok ne dođu u godine kad im dosade one "prave istinske vrijednosti". Nije do onog momenta, kad im djeca malo porastu i shvate da im ne mogu priuštiti najobičniji bicikl. A kad napune 50-u, onda skuže da moraju još 15 godina raditi, da mogu početi primati penziju koja će biti jedva dovoljna za crni kruh.
[quote="vsego"]Eto, ja bih u nekoj dobroj firmi mogao imati bar 50% vecu placu, ali na faxu mi je bas lijepo![/quote]
Baš me zanima kak' bu ti bilo "lijepo" za 20 godina.
[quote="vsego"]A okupacija je i dalje - okupacija. :evil: Ako Tibet [b]zeli[/b] u Kinu, moze joj se sam prikljuciti. :roll: De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako". :nuts2:[/quote]
Tibetanci čak i ako izbore neovisnost, kasnije će požaliti. U ovoj situaciji im je bolje da dokažu da su veći Kinezi od Kineza samih, tada im sigurno neće kršiti njihova ljudska prava i još bi mogli imati i neke (ekonomske) koristi. Ti ljudi bi jednostavno trebali shvatiti da nikoga na Svijetu nije briga za njih, osim šačice kojekakvih aktivista čija je važnost ionako minorna.
Normalno je da bi u takvoj situaciji i hrvatski građani trebali tako postupiti.
Bez obzira na to, vući paralele između jedne realne i jedne nerealne stvari je po mom mišljenju poprilično imbecilno. NHF
vsego (napisa): | A ti moras uzeti u obzir da nije svima ekonomija glavni kriterij zivotne srece. |
Nije dok ne dođu u godine kad im dosade one "prave istinske vrijednosti". Nije do onog momenta, kad im djeca malo porastu i shvate da im ne mogu priuštiti najobičniji bicikl. A kad napune 50-u, onda skuže da moraju još 15 godina raditi, da mogu početi primati penziju koja će biti jedva dovoljna za crni kruh.
vsego (napisa): | Eto, ja bih u nekoj dobroj firmi mogao imati bar 50% vecu placu, ali na faxu mi je bas lijepo! |
Baš me zanima kak' bu ti bilo "lijepo" za 20 godina.
vsego (napisa): | A okupacija je i dalje - okupacija. Ako Tibet zeli u Kinu, moze joj se sam prikljuciti. De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako". |
Tibetanci čak i ako izbore neovisnost, kasnije će požaliti. U ovoj situaciji im je bolje da dokažu da su veći Kinezi od Kineza samih, tada im sigurno neće kršiti njihova ljudska prava i još bi mogli imati i neke (ekonomske) koristi. Ti ljudi bi jednostavno trebali shvatiti da nikoga na Svijetu nije briga za njih, osim šačice kojekakvih aktivista čija je važnost ionako minorna.
Normalno je da bi u takvoj situaciji i hrvatski građani trebali tako postupiti.
Bez obzira na to, vući paralele između jedne realne i jedne nerealne stvari je po mom mišljenju poprilično imbecilno. NHF
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:56 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote]De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako". [/quote]
iskreno,koliko podilazimo EU brijem da bi neki od nasih politicara objerucke docekali okupaciju njemacke ili UK-a,a pogotovo amerike. i mislim da to razmisljanje nije samo kod doticnih politicara,pa vidi malo koliko smo mu Hrvatskoj poamerikanizirani,jos malo pa cemo u potpunosti izgubiti nas identitet. :(
Citat: | De da vidim tko bi podrzao americki napad na Hrvatsku "jer Ameri imaju jacu ekonomiju, pa bi nama bilo bolje tako". |
iskreno,koliko podilazimo EU brijem da bi neki od nasih politicara objerucke docekali okupaciju njemacke ili UK-a,a pogotovo amerike. i mislim da to razmisljanje nije samo kod doticnih politicara,pa vidi malo koliko smo mu Hrvatskoj poamerikanizirani,jos malo pa cemo u potpunosti izgubiti nas identitet.
|
|
[Vrh] |
|
luce Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:05 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Crni"]
[/quote]
Ti ocito ne poznajes kulturu Tibeta :roll:
Uostalom sama cinjenica da su zivili stoljecima u izolaciji, ne mareci za ostatak svijeta, dovoljno govori o tome koliko im je bitna ekonomija...
Crni (napisa): |
|
Ti ocito ne poznajes kulturu Tibeta
Uostalom sama cinjenica da su zivili stoljecima u izolaciji, ne mareci za ostatak svijeta, dovoljno govori o tome koliko im je bitna ekonomija...
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:20 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Malo o Tibetu iz wikipedije:
[quote="http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Tibet"]
[...]Prior to 1959, Tibet's land was worked by serfs most of whom were owned by the lamas and were sometimes subjected to punishment and cruel conditions, particularly if they tried to escape. Before Chinese rule, mass slavery existed with over 700,000 of Tibet's population of 1.2 million in feudal serfdom.[...]
[/quote]
[quote]
Benefits that are commonly quoted include: the GDP of Tibet Autonomous Region (TAR) today is 30 times that before 1950; TAR has 22,500 km of highways, as opposed to 0 in 1950; [b]all secular education in TAR was created after the revolution[/b]; TAR now has [b]25 scientific research institutes as opposed to 0[/b] in 1950; infant mortality has dropped from 43% in 1950 to 0.661% in 2000; life expectancy has risen [b]from 35.5 years in 1950 to 67 in 2000;[/b] the collection and publishing of the traditional Epic of King Gesar, which is the longest epic poem in the world and had only been handed down orally before; allocation of 300 million Renminbi since the 1980s to the maintenance and protection of Tibetan monasteries.
[/quote]
[quote]
[...]At the same time, it is claimed that many of Dalai Lama's followers showed little interest in Tibetan culture and only a very low percentage of them are capable of speaking the Tibetan language; the inability and failure of the Dalai Lama to prevent wholesale Westernization among his followers has made many to question who really "destroyed" Tibetan culture.
[/quote]
Naravno, ogroman dio je posvecen prici o broju zrtava kineskog "komunizma". Brojke idu od 400,000 do 1.2 milijuna, no takodjer koincidiraju sa opcim opadanjem populacije prije '60ih (u 18. stoljecu bilo ih je (Tibetanaca) samo 8 milijuna, kazu Kinezi).
Pitanje iz opce teorije okupacije: ako je netko nesto okupirao pred 1000+ godina onda je to okej (nasi preci npr. ovaj teritorij), ali ako je to ucnjeno pred 50 onda nije?
Ne osporavam mogucnost da je ta konkretna okupacija losa, ali me nista u to ne uvjerava od vidjenih materijala. Takodjer, geopolitcki gledano naglasavanje te okupacije ide u korist odredjenim velesilama, a izmedju interesa konkretne velesile kojoj to ide u korist i interesa opce populacije Tibeta (npr. nova zeljeznica koja je najveci pothvat gradnje zeljeznica u povijesti) -- nekako sam sklon prikloniti se Tibetancima U TIBETU.
Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska -- samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog.
'ave fun!
Sinisa
Malo o Tibetu iz wikipedije:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Tibet (napisa): |
[...]Prior to 1959, Tibet's land was worked by serfs most of whom were owned by the lamas and were sometimes subjected to punishment and cruel conditions, particularly if they tried to escape. Before Chinese rule, mass slavery existed with over 700,000 of Tibet's population of 1.2 million in feudal serfdom.[...]
|
Citat: |
Benefits that are commonly quoted include: the GDP of Tibet Autonomous Region (TAR) today is 30 times that before 1950; TAR has 22,500 km of highways, as opposed to 0 in 1950; all secular education in TAR was created after the revolution; TAR now has 25 scientific research institutes as opposed to 0 in 1950; infant mortality has dropped from 43% in 1950 to 0.661% in 2000; life expectancy has risen from 35.5 years in 1950 to 67 in 2000; the collection and publishing of the traditional Epic of King Gesar, which is the longest epic poem in the world and had only been handed down orally before; allocation of 300 million Renminbi since the 1980s to the maintenance and protection of Tibetan monasteries.
|
Citat: |
[...]At the same time, it is claimed that many of Dalai Lama's followers showed little interest in Tibetan culture and only a very low percentage of them are capable of speaking the Tibetan language; the inability and failure of the Dalai Lama to prevent wholesale Westernization among his followers has made many to question who really "destroyed" Tibetan culture.
|
Naravno, ogroman dio je posvecen prici o broju zrtava kineskog "komunizma". Brojke idu od 400,000 do 1.2 milijuna, no takodjer koincidiraju sa opcim opadanjem populacije prije '60ih (u 18. stoljecu bilo ih je (Tibetanaca) samo 8 milijuna, kazu Kinezi).
Pitanje iz opce teorije okupacije: ako je netko nesto okupirao pred 1000+ godina onda je to okej (nasi preci npr. ovaj teritorij), ali ako je to ucnjeno pred 50 onda nije?
Ne osporavam mogucnost da je ta konkretna okupacija losa, ali me nista u to ne uvjerava od vidjenih materijala. Takodjer, geopolitcki gledano naglasavanje te okupacije ide u korist odredjenim velesilama, a izmedju interesa konkretne velesile kojoj to ide u korist i interesa opce populacije Tibeta (npr. nova zeljeznica koja je najveci pothvat gradnje zeljeznica u povijesti) – nekako sam sklon prikloniti se Tibetancima U TIBETU.
Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska – samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog.
'ave fun!
Sinisa
_________________ Oslobodjen Senata.
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)
|
Postano: 21:49 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="cinik"]Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska -- samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog.[/quote]
Jesi bas *jako* siguran (da ne idemo u detalje, znas sto mislim i koliko primjera ima...)?
Nego, stavljanje potpisa na jednu takvu peticiju s vrlo maglovitim ciljem "poboljsanja ljudskih prava" (o stanju kojih znam premalo, pa ni ne mogu govoriti) dovodi u opasnost da se na te iste potpise poziva prilikom lobiranja za svaku ideju tibetanske emigracije koja se iole moze podvesti pod taj termin.
Konkretno, volio bih znati kako Dalaj Lama i njegova ekipa vide moderni Tibet i koji bi tocno bili ciljevi iza kojih potpisi stoje. Mislim da bi vise ucinka i bolji odziv imale kampanje koje umjesto "nama je tesko" vicu "mozemo bolje".
cinik (napisa): | Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska – samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog. |
Jesi bas *jako* siguran (da ne idemo u detalje, znas sto mislim i koliko primjera ima...)?
Nego, stavljanje potpisa na jednu takvu peticiju s vrlo maglovitim ciljem "poboljsanja ljudskih prava" (o stanju kojih znam premalo, pa ni ne mogu govoriti) dovodi u opasnost da se na te iste potpise poziva prilikom lobiranja za svaku ideju tibetanske emigracije koja se iole moze podvesti pod taj termin.
Konkretno, volio bih znati kako Dalaj Lama i njegova ekipa vide moderni Tibet i koji bi tocno bili ciljevi iza kojih potpisi stoje. Mislim da bi vise ucinka i bolji odziv imale kampanje koje umjesto "nama je tesko" vicu "mozemo bolje".
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:10 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="venovako"][quote="cinik"]Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska -- samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog.[/quote]
Jesi bas *jako* siguran (da ne idemo u detalje, znas sto mislim i koliko primjera ima...)?[/quote]
[quote="Vjekoslav Milicic: Opca teorija prava i drzave"][i]Nacelo samoodredjenja naroda[/i] trebalo bi znciti [u]jednaku, neporecivu mogucnost svakog naroda[/u] da, izravno - sam ili neizravno putem svojih predstavnika, prema bitnim obiljezjima svoga [i]bica, svoje tradicije[/i], [u]samosvojno osmisli, odluci i usposatvi svoju politicku osobnost[/u] u svojoj drzavi posvjedcujuci i time svoju vjerodostojnost.[/quote]
(kurziv i podcrtavanje doslovno prepisano)
Kaze, dakle, "u svojoj drzavi". Emigracija to ocito nije. :)
Slazem se da nije pristojno pozivati se na konkretne primjere.
[quote="venovako"]
Konkretno, volio bih znati kako Dalaj Lama i njegova ekipa vide moderni Tibet i koji bi tocno bili ciljevi iza kojih potpisi stoje. Mislim da bi vise ucinka i bolji odziv imale kampanje koje umjesto "nama je tesko" vicu "mozemo bolje".[/quote]
Zlobno bih komentirao da je njima najazurniji sistem koji znaju provoditi teokratski feudalizam (kojim su Dalaj Lame vladali do '59.). Cini mi se da je taj u nasim krajevima napusten negdje pred >2500 godina (zadnje teokracije su bile u Mezopotamiji, PRIJE Perzije; Egipat nikada nije bio prava teokracija -- imao je neku razinu podjele sekularne i religijske vlasti, koja je koincidirala samo u cinjenici da je faraon bozanstvo).
I point oko ljudskih prava koji sam zaboravio dodatno naglasiti. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot. Ako je prosjek dozivljene dobi u Tibetu '60. bio 35 godina, a '00. 65 godina, mislim da je to prilicno ostvarenje ljudskih prava. Ne znam da li imaju ljudsko pravo odlaska na rucak u McDonald's, ali mislim da se dva spomenuta ljudska prava mogu medjusobno mjeriti i vrednovati kao bitna odnosno manje bitna.
'ave fun!
Sinisa
venovako (napisa): | cinik (napisa): | Eh, da, jos jedna stvarcica, cisto pravno-teoretska – samoopredjeljenje naroda nije samoopredjeljenje emigracije istog. |
Jesi bas *jako* siguran (da ne idemo u detalje, znas sto mislim i koliko primjera ima...)? |
Vjekoslav Milicic: Opca teorija prava i drzave (napisa): | Nacelo samoodredjenja naroda trebalo bi znciti jednaku, neporecivu mogucnost svakog naroda da, izravno - sam ili neizravno putem svojih predstavnika, prema bitnim obiljezjima svoga bica, svoje tradicije, samosvojno osmisli, odluci i usposatvi svoju politicku osobnost u svojoj drzavi posvjedcujuci i time svoju vjerodostojnost. |
(kurziv i podcrtavanje doslovno prepisano)
Kaze, dakle, "u svojoj drzavi". Emigracija to ocito nije.
Slazem se da nije pristojno pozivati se na konkretne primjere.
venovako (napisa): |
Konkretno, volio bih znati kako Dalaj Lama i njegova ekipa vide moderni Tibet i koji bi tocno bili ciljevi iza kojih potpisi stoje. Mislim da bi vise ucinka i bolji odziv imale kampanje koje umjesto "nama je tesko" vicu "mozemo bolje". |
Zlobno bih komentirao da je njima najazurniji sistem koji znaju provoditi teokratski feudalizam (kojim su Dalaj Lame vladali do '59.). Cini mi se da je taj u nasim krajevima napusten negdje pred >2500 godina (zadnje teokracije su bile u Mezopotamiji, PRIJE Perzije; Egipat nikada nije bio prava teokracija – imao je neku razinu podjele sekularne i religijske vlasti, koja je koincidirala samo u cinjenici da je faraon bozanstvo).
I point oko ljudskih prava koji sam zaboravio dodatno naglasiti. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zivot. Ako je prosjek dozivljene dobi u Tibetu '60. bio 35 godina, a '00. 65 godina, mislim da je to prilicno ostvarenje ljudskih prava. Ne znam da li imaju ljudsko pravo odlaska na rucak u McDonald's, ali mislim da se dva spomenuta ljudska prava mogu medjusobno mjeriti i vrednovati kao bitna odnosno manje bitna.
'ave fun!
Sinisa
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:12 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Sa slicnim izgovorima "oslobadjanja" su i Amerikanci okupirali Irak. :evil:
Ako Tibetanci zele zivjeti dulje, onda je na njima da barem pokrenu nekakvo "oslobadjanje", a ne da im ga netko izvana namece. :roll: Nije li upravo krscanskoj civilizaciji (koja barem formalno/statisticki prevladava na Zapadu) ideal Raj - ono [b]nakon[/b] smrti? :-k Kakav je to onda argument - dugovjecnost? :P Nasli se Pravednici odlucivati sto je nekome tamo bolje, naravno - bez da tog nekog pitaju. :roll:
Besides, znamo kakva je Kina po pitanju vodjenja statistika... :PP
Sa slicnim izgovorima "oslobadjanja" su i Amerikanci okupirali Irak.
Ako Tibetanci zele zivjeti dulje, onda je na njima da barem pokrenu nekakvo "oslobadjanje", a ne da im ga netko izvana namece. Nije li upravo krscanskoj civilizaciji (koja barem formalno/statisticki prevladava na Zapadu) ideal Raj - ono nakon smrti? Kakav je to onda argument - dugovjecnost? Nasli se Pravednici odlucivati sto je nekome tamo bolje, naravno - bez da tog nekog pitaju.
Besides, znamo kakva je Kina po pitanju vodjenja statistika...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:41 uto, 15. 8. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Sa slicnim izgovorima "oslobadjanja" su i Amerikanci okupirali Irak. :evil:[/quote]
Medjunarodno pravo: nadji presedan gdje se okupator povukao samo zato sto je okupator?!
[quote="vsego"]
Ako Tibetanci zele zivjeti dulje, onda je na njima da barem pokrenu nekakvo "oslobadjanje", a ne da im ga netko izvana namece.[/quote]
Sto se tice duljeg zivota to je sasvim drugacije pitanje. Ljudsko pravo na zivot imalo dostojan covjeka (dakle, strogo razlicit od bivanja vlasnistvo, a 75% populacije je bilo vlasnistvo do tog trenutka) i opce pravo na zivot su prilicna doza napretka. Ne kazem da su Kinezi svetinja, ali su poboljsanje. I, da, tamo nema gradjanskog rata, a protestira se i po Evropi.
[quote="vsego"]Nije li upravo krscanskoj civilizaciji (koja barem formalno/statisticki prevladava na Zapadu) ideal Raj - ono [b]nakon[/b] smrti? :-k Kakav je to onda argument - dugovjecnost? :P Nasli se Pravednici odlucivati sto je nekome tamo bolje, naravno - bez da tog nekog pitaju. :roll:
[/quote]
? Odakle ti pozivanje na krscansku [b]religijsku[/b] civilzaciju u kontekstu ljudskih prava. Iako je kod nas pojava da su ljudska prava izrasla iz krscanske etike, njihova kodifikacija i ostvarivanje su krenuli kao protivljenje krscanstvu kao dijelu vlasti (Francuska revolucija). Usput budi receno (totalno offtopic), prve evropske odredbe o ljudskim pravima (opet ista revolucija) su dozvoljavale puno sire seksualne slobode nego sto su one danas.
[quote="vsego"]
Besides, znamo kakva je Kina po pitanju vodjenja statistika... :PP[/quote]
hmph... na donjoj granici prosjeka?
'ave fun!
Sinisa
vsego (napisa): | Sa slicnim izgovorima "oslobadjanja" su i Amerikanci okupirali Irak. |
Medjunarodno pravo: nadji presedan gdje se okupator povukao samo zato sto je okupator?!
vsego (napisa): |
Ako Tibetanci zele zivjeti dulje, onda je na njima da barem pokrenu nekakvo "oslobadjanje", a ne da im ga netko izvana namece. |
Sto se tice duljeg zivota to je sasvim drugacije pitanje. Ljudsko pravo na zivot imalo dostojan covjeka (dakle, strogo razlicit od bivanja vlasnistvo, a 75% populacije je bilo vlasnistvo do tog trenutka) i opce pravo na zivot su prilicna doza napretka. Ne kazem da su Kinezi svetinja, ali su poboljsanje. I, da, tamo nema gradjanskog rata, a protestira se i po Evropi.
vsego (napisa): | Nije li upravo krscanskoj civilizaciji (koja barem formalno/statisticki prevladava na Zapadu) ideal Raj - ono nakon smrti? Kakav je to onda argument - dugovjecnost? Nasli se Pravednici odlucivati sto je nekome tamo bolje, naravno - bez da tog nekog pitaju.
|
? Odakle ti pozivanje na krscansku religijsku civilzaciju u kontekstu ljudskih prava. Iako je kod nas pojava da su ljudska prava izrasla iz krscanske etike, njihova kodifikacija i ostvarivanje su krenuli kao protivljenje krscanstvu kao dijelu vlasti (Francuska revolucija). Usput budi receno (totalno offtopic), prve evropske odredbe o ljudskim pravima (opet ista revolucija) su dozvoljavale puno sire seksualne slobode nego sto su one danas.
vsego (napisa): |
Besides, znamo kakva je Kina po pitanju vodjenja statistika... |
hmph... na donjoj granici prosjeka?
'ave fun!
Sinisa
|
|
[Vrh] |
|
|