Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

PERMUTACIJE? (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Maki
Gost

PostPostano: 14:35 sri, 30. 8. 2006    Naslov: PERMUTACIJE? Citirajte i odgovorite

Evo imam dva zadatka za Vas

1)
Odrediti koliko ima permutacija skupa {1,2,...,n}, n>1, kod kojih se jedan nalazi lijevo od 2.

2)
Sve permutacije rijeci [ a) Zagreb; b) Beograd ] su poredane po azbucnom poretku. Odrediti redni broj rijeci [a) Zagreb; b) Beograd]

HVALA

[color=blue]Mod edit: premjesteno iz podforuma Elementarne matematike (ovdje se bolje uklapa).[/color]
Evo imam dva zadatka za Vas

1)
Odrediti koliko ima permutacija skupa {1,2,...,n}, n>1, kod kojih se jedan nalazi lijevo od 2.

2)
Sve permutacije rijeci [ a) Zagreb; b) Beograd ] su poredane po azbucnom poretku. Odrediti redni broj rijeci [a) Zagreb; b) Beograd]

HVALA

Mod edit: premjesteno iz podforuma Elementarne matematike (ovdje se bolje uklapa).

[Vrh]
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8

PostPostano: 18:05 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmm, za ovo prvo mi se čini ovak:

Koliko ima normalnih permutacija? n! jel tak?! Daklem na primjeru n=4 bit će 24 permutacije. Od svih tih 24 permutacije u 12 (znači pola) će jedan biti s lijeve strane, a u 12 će biti s desne strane. Kužiš? Od 24 kombe može biti samo na dvije pozicije, lijevo ili desno daklem tih permutacija ima

n!/2

Ovaj drugi zadatak ne kužim

P.S. ak sam u krivu, u krivu sam!
Hmm, za ovo prvo mi se čini ovak:

Koliko ima normalnih permutacija? n! jel tak?! Daklem na primjeru n=4 bit će 24 permutacije. Od svih tih 24 permutacije u 12 (znači pola) će jedan biti s lijeve strane, a u 12 će biti s desne strane. Kužiš? Od 24 kombe može biti samo na dvije pozicije, lijevo ili desno daklem tih permutacija ima

n!/2

P.S. ak sam u krivu, u krivu sam!

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:16 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Saf"]Koliko ima normalnih permutacija? n! jel tak?! Daklem na primjeru n=4 bit će 24 permutacije. Od svih tih 24 permutacije u 12 (znači pola) će jedan biti s lijeve strane, a u 12 će biti s desne strane. Kužiš? Od 24 kombe može biti samo na dvije pozicije, lijevo ili desno daklem tih permutacija ima
n!/2[/quote]

Mislim da se misli da je "2 lijevo ili desno, ali neposredno pokraj 1". ;)

Ukupno je n! i od toga treba oduzeti sve one koje imaju 12 i sve one koji imaju 21. :) Svakog od tih ima, ako se ne varam, (n-1)! (gledas "12" odnosno "21" kao jedinstvenu cjelinu razlicitu od brojeva 12 i 21 respektivno) i nemaju presjek, pa je rjesenje:
n! - 2(n-1)! 8)

[quote="Saf"]Ovaj drugi zadatak ne kužim[/quote]

To su dva zadatka. ;) Recimo, za a) "Zagreb" permutacije (abecednim redom) su
abegrz
abegzr
abergz
...
Negdje u tom popisu imas i "zagreb". :) Na kojem je on mjestu? :-k

Trenutno nemam ideju kako bih to (tj. imam - napisao bih u Perlu O:)).
Saf (napisa):
n!/2

Mislim da se misli da je "2 lijevo ili desno, ali neposredno pokraj 1". Wink

Ukupno je n! i od toga treba oduzeti sve one koje imaju 12 i sve one koji imaju 21. Smile Svakog od tih ima, ako se ne varam, (n-1)! (gledas "12" odnosno "21" kao jedinstvenu cjelinu razlicitu od brojeva 12 i 21 respektivno) i nemaju presjek, pa je rjesenje:
n! - 2(n-1)! Cool

Saf (napisa):

To su dva zadatka. Wink Recimo, za a) "Zagreb" permutacije (abecednim redom) su
abegrz
abegzr
abergz
...
Negdje u tom popisu imas i "zagreb". Smile Na kojem je on mjestu? Think

Trenutno nemam ideju kako bih to (tj. imam - napisao bih u Perlu Angel).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Maki
Gost

PostPostano: 20:13 sub, 2. 9. 2006    Naslov: ssss Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="Saf"]Koliko ima normalnih permutacija? n! jel tak?! Daklem na primjeru n=4 bit će 24 permutacije. Od svih tih 24 permutacije u 12 (znači pola) će jedan biti s lijeve strane, a u 12 će biti s desne strane. Kužiš? Od 24 kombe može biti samo na dvije pozicije, lijevo ili desno daklem tih permutacija ima
n!/2[/quote]
[quote="vsego"]
Mislim da se misli da je "2 lijevo ili desno, ali neposredno pokraj 1". ;)
[/quote]
mislim da je n!/2
tako sam ii ja dobila
ali ne mora biti neposredno pokraj 1;

[quote="vsego"]
Ovaj drugi zadatak ne kužim[/quote]
ovaj drugi mi je nekako potrebiji da skontam koja je to po redu permutacija?

[quote="vsego"]Recimo, za a) "Zagreb" permutacije (abecednim redom) su
abegrz
abegzr
abergz
...
Negdje u tom popisu imas i "zagreb". :) Na kojem je on mjestu? :-k[/quote]
da to je to ali kako ....

[quote="vsego"]
Trenutno nemam ideju kako bih to (tj. imam - napisao bih u Perlu O:)).[/quote]
ma napisala bih i ja C++ to ali nije to to, HVALA do sada
nadam se da ce neko da mi jos malkice to pojasni
:jutro:
[quote="vsego"]
Saf (napisa):
n!/2

vsego (napisa):

Mislim da se misli da je "2 lijevo ili desno, ali neposredno pokraj 1". Wink

mislim da je n!/2
tako sam ii ja dobila
ali ne mora biti neposredno pokraj 1;

vsego (napisa):

ovaj drugi mi je nekako potrebiji da skontam koja je to po redu permutacija?

vsego (napisa):
Recimo, za a) "Zagreb" permutacije (abecednim redom) su
abegrz
abegzr
abergz
...
Negdje u tom popisu imas i "zagreb". Smile Na kojem je on mjestu? Think

da to je to ali kako ....

vsego (napisa):

Trenutno nemam ideju kako bih to (tj. imam - napisao bih u Perlu Angel).

ma napisala bih i ja C++ to ali nije to to, HVALA do sada
nadam se da ce neko da mi jos malkice to pojasni
Tesko je biti budan...

[Vrh]
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 17:13 uto, 12. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

danas sam se raspištoljio (bar brijem da mi ide :D )

dakle za ovo koja je to po redu permutacija:

ja sam si to ovako u 3 min riješio, a svi vi koji čitate razmislite pa me ispravite ako griješim:

[code:1]a b e g r z
1 2 3 4 5 6[/code:1]

dakle pošto je slovo z (koje je prvo u riječi zagreb) tek šesto po abecedi onda se očito riječ zabegr nalazi na 5*5! mjestu na listi permutacija. No nismo dobili zagreb pa idemo dalje... slovo a je odmah prvo po abecedi pa stoga ne dodajemo ništa našem rezultatu. dalje slijedi slovo g koje ima ispred sebe po abecedi 2 neiskorištena slova (b, e) pa stoga moramo ići na popisu gore za 2*3! mjesta. Nadalje ide slovo r koje ponovno ispred sebe ima neiskorištene b, e pa dodajemo još 2*2!. Konačno dodajemo još 1*1! jer slovo e ima jednog prethodnika.

Dakle riječ zagreb se nalazi na 5*5!+2*3!+2*2!+1-tom mjestu.

Ako se ne varam to je 617. mjesto :)

Za Beograd analogno...
danas sam se raspištoljio (bar brijem da mi ide Very Happy )

dakle za ovo koja je to po redu permutacija:

ja sam si to ovako u 3 min riješio, a svi vi koji čitate razmislite pa me ispravite ako griješim:

Kod:
a b e g r z
1 2 3 4 5 6

dakle pošto je slovo z (koje je prvo u riječi zagreb) tek šesto po abecedi onda se očito riječ zabegr nalazi na 5*5! mjestu na listi permutacija. No nismo dobili zagreb pa idemo dalje... slovo a je odmah prvo po abecedi pa stoga ne dodajemo ništa našem rezultatu. dalje slijedi slovo g koje ima ispred sebe po abecedi 2 neiskorištena slova (b, e) pa stoga moramo ići na popisu gore za 2*3! mjesta. Nadalje ide slovo r koje ponovno ispred sebe ima neiskorištene b, e pa dodajemo još 2*2!. Konačno dodajemo još 1*1! jer slovo e ima jednog prethodnika.

Dakle riječ zagreb se nalazi na 5*5!+2*3!+2*2!+1-tom mjestu.

Ako se ne varam to je 617. mjesto Smile

Za Beograd analogno...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum