Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rok 15.9.2006.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 15:44 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Rok 15.9.2006. Citirajte i odgovorite

Kakvi su vam dojmovi?

Zanimaju me riješenja ako je netko zapisivao...

Moja su eto redom:

1. (3^n - 1)/2

2. n*3^(n-1)/2^n

3. tu sam samo došao do rekurzije u obliku a(n)=(p+q)*a(n-1)-p*q*a(n-2)

4. a) 12!, b) 5!*8!, c) 5!*7*6*5*4*10*11*12, d) 2*7*6*5*8!

5. Nisam dobio konkretan broj jer je gospon asistent rekao da nije potrebno, ali izračunao sam uz pomoć FUI. Dakle svi brojevi - broj onih djeljivih s 2 ili 3 ili... ili 13 + broj onih djeljivih s 2 i 3 ili 2 i 5... - oni djeljivi s nekom kombinacijom od tri broja + broj onih koji su djeljivi s kombinacijom od 4 broja...

Svaki element u ovom velikom izrazu je u principu najmanje cijelo od broj koliko ih ima / umnožak njegovih djelitelja

Sve u svemu rok mi se zapravo činio lagan (sad kad krenu postovi o mojim krivim riješenjima :lol: ). Malo je bio netipičan pa bi to moglo zeznuti one koji su šablonski učili...
Kakvi su vam dojmovi?

Moja su eto redom:

1. (3^n - 1)/2

2. n*3^(n-1)/2^n

5. Nisam dobio konkretan broj jer je gospon asistent rekao da nije potrebno, ali izračunao sam uz pomoć FUI. Dakle svi brojevi - broj onih djeljivih s 2 ili 3 ili... ili 13 + broj onih djeljivih s 2 i 3 ili 2 i 5... - oni djeljivi s nekom kombinacijom od tri broja + broj onih koji su djeljivi s kombinacijom od 4 broja...

Svaki element u ovom velikom izrazu je u principu najmanje cijelo od broj koliko ih ima / umnožak njegovih djelitelja

Sve u svemu rok mi se zapravo činio lagan (sad kad krenu postovi o mojim krivim riješenjima Laughing ). Malo je bio netipičan pa bi to moglo zeznuti one koji su šablonski učili...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 17:38 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

1., 2. i 3. sam i ja tako dobio. s time da u 3. imas jos i diskusiju, tj. uvjete. To ja mislim da sam mozda malo zeznuo, 4. a i b tako sam i ja dobio, dok za c i d vise se nesjecam. A 5. nisam znao.
2. je tocan, zato jer sam pogledao kad sam doso doma u knjigu i isto je rjesenje.
1., 2. i 3. sam i ja tako dobio. s time da u 3. imas jos i diskusiju, tj. uvjete. To ja mislim da sam mozda malo zeznuo, 4. a i b tako sam i ja dobio, dok za c i d vise se nesjecam. A 5. nisam znao.
2. je tocan, zato jer sam pogledao kad sam doso doma u knjigu i isto je rjesenje.

Gost

PostPostano: 17:44 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Taj zadnji zadatak nalazi su u zbirci Maje Cvitković u poglavlju "Zbrka zadataka" - 31. zadatak.

Sad kaže:

Broj manji od 280 je ili prost ili djeljiv s bar jednim od brojeva iz skupa {2, 3, 5, 7, 11, 13}, jer najmanji prosti faktor broja ne može biti veći od njegovog drugog korijena. Kod nas je korijen iz 280 manji od 17.

Ne razumijem ovo objašnjenje... :(

D4rk0?
Taj zadnji zadatak nalazi su u zbirci Maje Cvitković u poglavlju "Zbrka zadataka" - 31. zadatak.

Sad kaže:

Broj manji od 280 je ili prost ili djeljiv s bar jednim od brojeva iz skupa {2, 3, 5, 7, 11, 13}, jer najmanji prosti faktor broja ne može biti veći od njegovog drugog korijena. Kod nas je korijen iz 280 manji od 17.

Ne razumijem ovo objašnjenje... Sad

D4rk0?

[Vrh]
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-7 = 34 - 41

PostPostano: 18:19 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha ok sorry ako je bilo nejasno mislio sam da su ljudi to znali.

Naime upravo ovo što si rekao sam ja iskoristio.

"Broj manji od 280 je ili prost ili djeljiv s bar jednim od brojeva iz skupa {2, 3, 5, 7, 11, 13}, jer najmanji prosti faktor broja ne može biti veći od njegovog drugog korijena. Kod nas je korijen iz 280 manji od 17. "

Dakle gledaš po FUI (na kraju to ispadne OGROMNA kobasica). Dakle svi brojevi (ja sam uzeo da ima 278 brojeva tj. 2-279) i onda po fui gledaš 278 - najmanje cijelo od (278/2) - najmanje cijelo od (278/3) - itd za svaki prosti djelitelj iz gore navedenog skupa + najmanje cijelo od (278/(2*3)) + i opet sad tu idu sve kombinacije dva prosta djelitelja u nazivniku (znači 2*3, 2*5, 2*7, 2*11, 2*13, 3*5, 3*7, 3*11, 3*13, itd...) - najmanje cijelo (278/(2*3*5)) - i sad opet sve kombinacije od 3 prosta faktora + opet sve kombinacije od 4 prosta faktora - ... Ideš dok ne dodjes do broja najmanje cijelo od (278/(2*3*5*7*11*13)).

Ako ti nije jasno zašto je to tako onda: U nizu od n uzastopnih prirodnih brojeva ima najmanje cijelo (n/k) brojeva koji su djeljivi s k. Dakle ta naš primjer, brojeva koji su djeljivi s 2 ima najmanje cijelo (278/2).

Nadam se da je sada malo jasnije :)
aha ok sorry ako je bilo nejasno mislio sam da su ljudi to znali.

Naime upravo ovo što si rekao sam ja iskoristio.

"Broj manji od 280 je ili prost ili djeljiv s bar jednim od brojeva iz skupa {2, 3, 5, 7, 11, 13}, jer najmanji prosti faktor broja ne može biti veći od njegovog drugog korijena. Kod nas je korijen iz 280 manji od 17. "

Dakle gledaš po FUI (na kraju to ispadne OGROMNA kobasica). Dakle svi brojevi (ja sam uzeo da ima 278 brojeva tj. 2-279) i onda po fui gledaš 278 - najmanje cijelo od (278/2) - najmanje cijelo od (278/3) - itd za svaki prosti djelitelj iz gore navedenog skupa + najmanje cijelo od (278/(2*3)) + i opet sad tu idu sve kombinacije dva prosta djelitelja u nazivniku (znači 2*3, 2*5, 2*7, 2*11, 2*13, 3*5, 3*7, 3*11, 3*13, itd...) - najmanje cijelo (278/(2*3*5)) - i sad opet sve kombinacije od 3 prosta faktora + opet sve kombinacije od 4 prosta faktora - ... Ideš dok ne dodjes do broja najmanje cijelo od (278/(2*3*5*7*11*13)).

Ako ti nije jasno zašto je to tako onda: U nizu od n uzastopnih prirodnih brojeva ima najmanje cijelo (n/k) brojeva koji su djeljivi s k. Dakle ta naš primjer, brojeva koji su djeljivi s 2 ima najmanje cijelo (278/2).

Nadam se da je sada malo jasnije Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-7 = 34 - 41

PostPostano: 19:06 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gost"] ja se u potpunosti slažem s darkomrziteljem!stvarno si kreten i makni se s ovog foruma![/quote]
[quote="darkomrzitelj"]darko.ti si kreten![/quote]

Jao koja šteta da nisam admin samo da potvrdim da je isti ip i da ti se smijem tko god da jesi :lol:
Gost (napisa):
ja se u potpunosti slažem s darkomrziteljem!stvarno si kreten i makni se s ovog foruma!

darkomrzitelj (napisa):
darko.ti si kreten!

Jao koja šteta da nisam admin samo da potvrdim da je isti ip i da ti se smijem tko god da jesi Laughing

Zadnja promjena: D4rk0; 19:11 pet, 15. 9. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:09 pet, 15. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za neupucene: jedan hrabri Internet-ratnik nas je pokusao upoznati s vlastitim nedostatkom kulture... :roll:

[quote="D4rk0"]Jao koja šteta da nisam admin samo da potvrdim da je isti ip i da ti se smijem tko god da jesi :lol:[/quote]

[color=darkred]Je, isti je IP, ali vise nece ovdje replyati. :roll: Zahvaljujuci gostu s poteskocama u primjeni Bontona, na [i]Kombinatorici[/i] gosti vise nemaju pravo pisanja. :P Zabranu cu rado prosiriti i na ostatak Foruma, ako se pokaze potrebno. :roll:

Case closed; dosta off-topica.[/color] ;)
Za neupucene: jedan hrabri Internet-ratnik nas je pokusao upoznati s vlastitim nedostatkom kulture... Rolling Eyes

D4rk0 (napisa):
Jao koja šteta da nisam admin samo da potvrdim da je isti ip i da ti se smijem tko god da jesi Laughing

Je, isti je IP, ali vise nece ovdje replyati. Rolling Eyes Zahvaljujuci gostu s poteskocama u primjeni Bontona, na Kombinatorici gosti vise nemaju pravo pisanja. Razz Zabranu cu rado prosiriti i na ostatak Foruma, ako se pokaze potrebno. Rolling Eyes

Case closed; dosta off-topica.
Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Goran
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:16 pon, 18. 9. 2006    Naslov: Re: Rok 15.9.2006. Citirajte i odgovorite

[quote="D4rk0"]Kakvi su vam dojmovi?

Moja su eto redom:

1. (3^n - 1)/2

2. n*3^(n-1)/2^n

Sve u svemu rok mi se zapravo činio lagan (sad kad krenu postovi o mojim krivim riješenjima :lol: ). Malo je bio netipičan pa bi to moglo zeznuti one koji su šablonski učili...[/quote]

Možeš li molim te dati postupak kako si riješio 1. i 3. zadatak
D4rk0 (napisa):
Kakvi su vam dojmovi?

Moja su eto redom:

1. (3^n - 1)/2

2. n*3^(n-1)/2^n

Sve u svemu rok mi se zapravo činio lagan (sad kad krenu postovi o mojim krivim riješenjima Laughing ). Malo je bio netipičan pa bi to moglo zeznuti one koji su šablonski učili...

Možeš li molim te dati postupak kako si riješio 1. i 3. zadatak

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 13:07 pon, 18. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. rjesavas preko EFI, tj. (x+x^3/3!+x^5/5!.......) crvene kuglice, a zute i plave: (1+x+x^2/2!+x^3/3!+......)^2 i onda samo razvijes u red i to je to. Iz crvenih kuglica izlucis x i sredis sa dobis (e^-x-e^-x)/2

a 3. razvijes determinante, znaci ide (p+q)*matrica-pq*matrica
1. rjesavas preko EFI, tj. (x+x^3/3!+x^5/5!.......) crvene kuglice, a zute i plave: (1+x+x^2/2!+x^3/3!+......)^2 i onda samo razvijes u red i to je to. Iz crvenih kuglica izlucis x i sredis sa dobis (e^-x-e^-x)/2

a 3. razvijes determinante, znaci ide (p+q)*matrica-pq*matrica

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum