Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

diferencijalne jednadžbe višeg reda

Moja sarma

Ovaj forum je zaključan: ne možete postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Ispiti i kolokviji (staro)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
gortaniza
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 15:42 pon, 18. 9. 2006    Naslov: diferencijalne jednadžbe višeg reda Citirajte i odgovorite

Trebam pomoć.
Studiram na grafičkom fakultetu i trebam pomoć oko diferencijalnih jednadžbi višeg reda. Naime, na prošlom roku su mi se dotične pojavile, ali po starom programu za dizajn mi to nismo radili. Trebam svladat taj dio za prolaz.

Jel mi netko može objasnit kako se ovo rješava?

y'' – 6y' + 9y = 2x*2 – x + 3

i

y'' - 3y' + 2 y = 2 sinx

Probala sam riješavat varijacijom konstanti, ali mi je asistent rekao da to nije dobro.
Trebam pomoć.
Studiram na grafičkom fakultetu i trebam pomoć oko diferencijalnih jednadžbi višeg reda. Naime, na prošlom roku su mi se dotične pojavile, ali po starom programu za dizajn mi to nismo radili. Trebam svladat taj dio za prolaz.

Jel mi netko može objasnit kako se ovo rješava?

y'' – 6y' + 9y = 2x*2 – x + 3

i

y'' - 3y' + 2 y = 2 sinx

Probala sam riješavat varijacijom konstanti, ali mi je asistent rekao da to nije dobro.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 18:01 pon, 18. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uh, pa malo teže ti je sad samo na primjerima objasniti kako bi se trebalo rješavati.
Prvo i osnovno što radiš kod ovih zadataka je da nađeš nultočke karakterističnog polinoma, odnosno za zadatak 1 nultočke polinoma:
[latex]\lambda^2-6\lambda+9=0[/latex], a za drugi zadatak:
[latex]\lambda^2-3\lambda+2=0[/latex].
Prvi zadatak je linearna jednadžba n-tog reda s konstantnim koeficijentima i ona se nalazi tako da se nađe matrica Wronskoga i onda se rješava sustav.

Prvo trebaš rješiti homogenu jednadžbu,tj.
y''-6y'+9y=0,
a konačno rješenje će biti oblika y=yh+yp gdje je yh oznaka za rješenje homogene jednadžbe, a yp oznaka za jedno partikularno rješenje jednadžbe p.
Rješenja homogene jednadžbe se nalaze preko karakterističnog polinoma,tj.
[latex]\lambda^2-6\lambda+9=(\lambda - 3)^2=0 \\
\lambda_1=3 \\
\lambda_2=-3[/latex]
Za prvu nultočku rješenje je [latex]e^{3x}[/latex], a za drugu nultočku je rješenje [latex]e^{-3x}[/latex], tj. homogeno rješenje je oblika:
[latex]y_h=C_1e^{3x}+C_2e^{-3x}[/latex]

Sada trebaš naći partikularno rješenje, tj. nehomogeno rješenje. Na C1 i C2 više ne gledaš kao na konstante nego kao na funkcije, tj. ako je rješenje homogene jednadžbe dano sa:
[latex]y_h=C_1y_1+C_2y_2+\dots + C_ny_n[/latex], onda opće rješenje nehomogene tražimo u obliku:
[latex]y_p=C_1(x)y_1+C_2(x)y_2+\dots + C_n(x)y_n[/latex].
Nama n ide do 2 i da bi našli takve funkcije postavljamo uvjete:
[latex]
C_1' y_1 + C_2' y_2+ \dots + C_n' y_n=0 \quad \textrm{Uoci derivacije na C!!!}\\
C_1' y_1' + C_2' y_2'+ \dots + C_n' y_n'=0 \quad \textrm{Uoci derivacije na y!!!}
[/latex]
[latex]
\vdots \\
C_1' y_1^{(n-2)} + C_2' y_2^{(n-2)}+ \dots + C_n' y_n^{(n-2)}=0
[/latex]
I vrijedi još:
[latex]C_1' y_1^{(n-1)} + C_2' y_2^{(n-1)}+ \dots + C_n' y_n^{(n-1)}=f(x)
[/latex]
gdje je f(x)=2x^2-x+3

Ovaj gornji sustav zapravo opisuje matricu Wronskog što sam spomenuo, no nije sada bitno. Trenutno za ovaj zadatak je
[latex]C_1y_1=C_1(x)e^{3x} \\
C_2y_2=C_2(x)e^{-3x}[/latex]
I rjesavaš sustav (n=2)
[latex]
C_1' y_1 + C_2' y_2=0 \\
C_1' y_1' + C_2' y_2'=f(x)
[/latex]
Kada ga riješiš, trebala bi dobiti dvije funkcije C1(x) i C2(x), tj. njihove derivacije.
Kada ih dobiješ, integriraš ih da dobiješ funkcije C1(x) i C2(x) (nesmiješ zaboraviti konstante integriranja za te dvije funkcije) i moraš ih vratiti nazad u opće rješenje nehomogene jednadžbe, tj.
[latex]y_p=C_1(x)y_1+C_2(x)y_2+\dots + C_n(x)y_n[/latex]

I nakraju, konačno rješenje je [latex]y=y_h+y_p[/latex] gdje je yh homogeno rješenje (sa svojim neodređenim konstantama C1 i C2) i yp nehomogeno rješenje.

Drugi zadatak malo kasnije (mora se rješavati metodom neodređenih koeficijenata).
Uh, pa malo teže ti je sad samo na primjerima objasniti kako bi se trebalo rješavati.
Prvo i osnovno što radiš kod ovih zadataka je da nađeš nultočke karakterističnog polinoma, odnosno za zadatak 1 nultočke polinoma:
, a za drugi zadatak:
.
Prvi zadatak je linearna jednadžba n-tog reda s konstantnim koeficijentima i ona se nalazi tako da se nađe matrica Wronskoga i onda se rješava sustav.

Prvo trebaš rješiti homogenu jednadžbu,tj.
y''-6y'+9y=0,
a konačno rješenje će biti oblika y=yh+yp gdje je yh oznaka za rješenje homogene jednadžbe, a yp oznaka za jedno partikularno rješenje jednadžbe p.
Rješenja homogene jednadžbe se nalaze preko karakterističnog polinoma,tj.

Za prvu nultočku rješenje je , a za drugu nultočku je rješenje , tj. homogeno rješenje je oblika:

Sada trebaš naći partikularno rješenje, tj. nehomogeno rješenje. Na C1 i C2 više ne gledaš kao na konstante nego kao na funkcije, tj. ako je rješenje homogene jednadžbe dano sa:
, onda opće rješenje nehomogene tražimo u obliku:
.
Nama n ide do 2 i da bi našli takve funkcije postavljamo uvjete:

I vrijedi još:

gdje je f(x)=2x^2-x+3

Ovaj gornji sustav zapravo opisuje matricu Wronskog što sam spomenuo, no nije sada bitno. Trenutno za ovaj zadatak je

I rjesavaš sustav (n=2)

Kada ga riješiš, trebala bi dobiti dvije funkcije C1(x) i C2(x), tj. njihove derivacije.
Kada ih dobiješ, integriraš ih da dobiješ funkcije C1(x) i C2(x) (nesmiješ zaboraviti konstante integriranja za te dvije funkcije) i moraš ih vratiti nazad u opće rješenje nehomogene jednadžbe, tj.

I nakraju, konačno rješenje je gdje je yh homogeno rješenje (sa svojim neodređenim konstantama C1 i C2) i yp nehomogeno rješenje.

Drugi zadatak malo kasnije (mora se rješavati metodom neodređenih koeficijenata).

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 19:23 pon, 18. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nehomogene jednadžbe se u slučaju konstantnih koeficijenata, i kvazipolinoma (produkti polinoma i eksponencijalne, odn. trig. funkcija sin i cos) na desnoj strani lakše rješavaju simbolički (je li to metoda neodređenih koeficijenata?):
Ako desna strana nije oblika rješenja homogene, onda se part. rješenje pretpostavi u obliku kvazipolinoma potrebnog stupnja (prvi: Ax^2+Bx+C, drugi: A sin x + B cos x).
Ako je istog oblika, onda treba povisiti stupanj za kratnost ...

Uvrstite gornje ansatze i odredite A, B (i C) za part. rješenja.

- Nenad
Nehomogene jednadžbe se u slučaju konstantnih koeficijenata, i kvazipolinoma (produkti polinoma i eksponencijalne, odn. trig. funkcija sin i cos) na desnoj strani lakše rješavaju simbolički (je li to metoda neodređenih koeficijenata?):
Ako desna strana nije oblika rješenja homogene, onda se part. rješenje pretpostavi u obliku kvazipolinoma potrebnog stupnja (prvi: Ax^2+Bx+C, drugi: A sin x + B cos x).
Ako je istog oblika, onda treba povisiti stupanj za kratnost ...

Uvrstite gornje ansatze i odredite A, B (i C) za part. rješenja.

- Nenad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Ovaj forum je zaključan: ne možete postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Ispiti i kolokviji (staro) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum