Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
RonnieColeman Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:32 sri, 4. 10. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Mene bi zanimalo odakle to potjece i koliko je siroko rasprostranjeno jer nigdje drugdje osim kod nas nisam vidio.[/quote]
Kao što je Alen već rekao, prof. Hrvoje Šikić je koristio obrnutu (naglavce) oznaku [i]psi[/i]ja kojem je odstranjen "rep".(recimo da [i]psi[/i] podsjeća na grablje, onda bi rep bio ekvivalent dršci)
Kod nekih studenata je taj profesorov znak evoluirao u naglavački [i]psi[/i] makar je, kako rekoh, originalno bez repića. :wink:
Studenti su olako i s veseljem prihvatili taj znak, što zbog svoje kratkoće, a što zbog odličnih profesorovih sposobnosti izlaganja pa to kroz godine studija "nose" kao suvenir.
krcko (napisa): | Mene bi zanimalo odakle to potjece i koliko je siroko rasprostranjeno jer nigdje drugdje osim kod nas nisam vidio. |
Kao što je Alen već rekao, prof. Hrvoje Šikić je koristio obrnutu (naglavce) oznaku psija kojem je odstranjen "rep".(recimo da psi podsjeća na grablje, onda bi rep bio ekvivalent dršci)
Kod nekih studenata je taj profesorov znak evoluirao u naglavački psi makar je, kako rekoh, originalno bez repića.
Studenti su olako i s veseljem prihvatili taj znak, što zbog svoje kratkoće, a što zbog odličnih profesorovih sposobnosti izlaganja pa to kroz godine studija "nose" kao suvenir.
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator
|
Postano: 18:42 čet, 5. 10. 2006 Naslov: |
|
|
Meni se oznaka bas svida, a sad osjecam krivnju kao neki zli siritelj epidemije :?
Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic... I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar.
Meni se oznaka bas svida, a sad osjecam krivnju kao neki zli siritelj epidemije
Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic... I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar.
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 19:05 čet, 5. 10. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="krcko"]To je tocno. Samo jos da otkrijemo tko ju je rasprostranio.[/quote]
Epidemija je jača nego što misliš. Ja se te oznake sjećam još iz mijoca, ali ne sjećam se točno kod koga sam prvog vidio. U to je mogao imati upletene prste jedan od članova the Zavoda ili možda jedan od the Vedrana.[/quote]
Pa, i ja se sjecam toga iz MIjOCa, mada nisam pobornik/siritelj toga. :) Ali nakon ovog:
[quote="Martinab"]Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic...[/quote]
bih cak i mogao postati [latex]\pitchfork[/latex]-mesija. :pop: Eto, Martina, stvarno siris epidemiju! :PP (rijecima Obelixa: I kad se pravim da ne mogu, mogu :obelix:)
Ma, "t.d." nece shvatiti ni jedan ne-Hrvat (ok, ne-Balkanac :P). A opet:
[quote="Martinab"]I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar.[/quote]
ako je to lokalna stvar, onda ta univerzalnost gubi smisao. :(
Moj dojam je da je rijec o neformalnom zapisu koji cesto vidjamo na ploci i u skicama, ali se "procisti" do printa i onda ga u knjigama/skriptama/... jednostavno nema. :pa-pa:
@Nenad: A kako nesto postane standard, ako ne upotrebom i sirenjem od strane "stozerne ustanove"? :idefix:
goranm (napisa): | krcko (napisa): | To je tocno. Samo jos da otkrijemo tko ju je rasprostranio. |
Epidemija je jača nego što misliš. Ja se te oznake sjećam još iz mijoca, ali ne sjećam se točno kod koga sam prvog vidio. U to je mogao imati upletene prste jedan od članova the Zavoda ili možda jedan od the Vedrana. |
Pa, i ja se sjecam toga iz MIjOCa, mada nisam pobornik/siritelj toga. Ali nakon ovog:
Martinab (napisa): | Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic... |
bih cak i mogao postati -mesija. Eto, Martina, stvarno siris epidemiju! (rijecima Obelixa: I kad se pravim da ne mogu, mogu )
Ma, "t.d." nece shvatiti ni jedan ne-Hrvat (ok, ne-Balkanac ). A opet:
Martinab (napisa): | I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar. |
ako je to lokalna stvar, onda ta univerzalnost gubi smisao.
Moj dojam je da je rijec o neformalnom zapisu koji cesto vidjamo na ploci i u skicama, ali se "procisti" do printa i onda ga u knjigama/skriptama/... jednostavno nema.
@Nenad: A kako nesto postane standard, ako ne upotrebom i sirenjem od strane "stozerne ustanove"?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)
|
Postano: 20:19 čet, 5. 10. 2006 Naslov: |
|
|
Jel neko zna neki primjer kad se takav da piše, a da se baš ne može izostavit?
Ja sam sad malo razmišljo, npr. ako za svaki epsilon veći od nula postoji delta veći od nula takav da za svaki... u notaciji se takav da uopće ne zapisuje. Ili A={2k : k element Z}, dvije točke, ili Ili A={2k l k element Z} okomita crta...
Bilo tko?
Jel neko zna neki primjer kad se takav da piše, a da se baš ne može izostavit?
Ja sam sad malo razmišljo, npr. ako za svaki epsilon veći od nula postoji delta veći od nula takav da za svaki... u notaciji se takav da uopće ne zapisuje. Ili A={2k : k element Z}, dvije točke, ili Ili A={2k l k element Z} okomita crta...
Bilo tko?
_________________ Između ostalog, mislim da bi kolegij mjera i integral trebao imati svoj podforum među kolegijima treće godine
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 23:06 čet, 5. 10. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Martinab"]Meni se oznaka bas svida, a sad osjecam krivnju kao neki zli siritelj epidemije :?
Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic... I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar.[/quote]
A sad ja osjecam krivnju jer sam stigmatizirao taj simbol. Tocno je da se u "pravim" matematickim formulama [i]takav da[/i] ne pise, ali kao sto je cinik primijetio nije to najgora stvar koju mozete napraviti. Puno mi je ruznije vidjeti kad se usred hrv. teksta ubacuju simboli kojima tamo nije mjesto, npr. "skup je omedjen, pa [latex]\exists[/latex] njegov supremum" ili "niz je monoton + ogranicen [latex]\Rightarrow[/latex] konvergira".
Topic je zapravo trebao utvrditi je li ta upotreba pitchforka stvarno lokalna MO-ovska konvencija. MIOC ne racunam jer je to skoro pa ista kuca (NHF petasi :) ).
Martinab (napisa): | Meni se oznaka bas svida, a sad osjecam krivnju kao neki zli siritelj epidemije
Svida mi se jer, u situacijama kad covjek pise neku formulu, cesto taj t.d. strsi kao jedini komad hrvatskog jezika u cijelom redu. Nekako mi je stilski ujednacenije pisati taj simbolcic... I dok Krcko nije ovo napisao, nisam uopce uocila da je to neka tako jako lokalna stvar. |
A sad ja osjecam krivnju jer sam stigmatizirao taj simbol. Tocno je da se u "pravim" matematickim formulama takav da ne pise, ali kao sto je cinik primijetio nije to najgora stvar koju mozete napraviti. Puno mi je ruznije vidjeti kad se usred hrv. teksta ubacuju simboli kojima tamo nije mjesto, npr. "skup je omedjen, pa njegov supremum" ili "niz je monoton + ogranicen konvergira".
Topic je zapravo trebao utvrditi je li ta upotreba pitchforka stvarno lokalna MO-ovska konvencija. MIOC ne racunam jer je to skoro pa ista kuca (NHF petasi ).
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|