Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

1.zadaća
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
95 = 158 - 63

PostPostano: 18:48 pet, 13. 10. 2006    Naslov: 1.zadaća Citirajte i odgovorite

Površno sam rjesavala zadatke i cini mi se da bi u 6.zad trebalo u sumi ici do [color=red]m[/color] a ne n ( za x(i) ).

Moze li netko potvrdit/osporit? :D

[size=7]btw moram priznat da me je ova dz podsjetila na dz iz MA, e to su bila vremena :( :cry: [/size]
Površno sam rjesavala zadatke i cini mi se da bi u 6.zad trebalo u sumi ici do m a ne n ( za x(i) ).

Moze li netko potvrdit/osporit? Very Happy

btw moram priznat da me je ova dz podsjetila na dz iz MA, e to su bila vremena Sad Crying or Very sad

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Maroje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

51 = 55 - 4

PostPostano: 23:42 sub, 14. 10. 2006    Naslov: Re: 1.zadaća Citirajte i odgovorite

Popravljeno, hvala. Možete je skinuti na netu:

[url=http://web.math.hr/nastava/komb/zadace.html]net[/url]

[quote="nana"]Površno sam rjesavala zadatke i cini mi se da bi u 6.zad trebalo u sumi ici do [color=red]m[/color] a ne n ( za x(i) ).

Moze li netko potvrdit/osporit? :D

[size=7]btw moram priznat da me je ova dz podsjetila na dz iz MA, e to su bila vremena :( :cry: [/size][/quote]
Popravljeno, hvala. Možete je skinuti na netu:

net

nana (napisa):
Površno sam rjesavala zadatke i cini mi se da bi u 6.zad trebalo u sumi ici do m a ne n ( za x(i) ).

Moze li netko potvrdit/osporit? Very Happy

btw moram priznat da me je ova dz podsjetila na dz iz MA, e to su bila vremena Sad Crying or Very sad

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 0:07 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm, nano, izgleda da nije više ko na dobroj, staroj analizi, ne možemo više pisat rješenja bez postupaka po forumu.

Morat ćemo ih davat ljudima na fotokopiranje na faxu :twisted: .

Da, u onim fotokopijama u 6. treba pisati [latex]\left| S \right| = \sum\limits_{i = 1}^m {x_i } = \sum\limits_{j = 1}^n {y_j }[/latex], mislim da sam to već negdje napisao, al sad je obrisano... Izgleda da su rješenja bila točna kad su ih maknukli :lol: , bar se nadam...

U alkoholu je spas, pa i ja sad odlazim :drinking: .
Hm, nano, izgleda da nije više ko na dobroj, staroj analizi, ne možemo više pisat rješenja bez postupaka po forumu.

Morat ćemo ih davat ljudima na fotokopiranje na faxu Twisted Evil .

Da, u onim fotokopijama u 6. treba pisati , mislim da sam to već negdje napisao, al sad je obrisano... Izgleda da su rješenja bila točna kad su ih maknukli Laughing , bar se nadam...

U alkoholu je spas, pa i ja sad odlazim #Beer .

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:30 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]Hm, nano, izgleda da nije više ko na dobroj, staroj analizi, ne možemo više pisat rješenja bez postupaka po forumu.[/quote]

Ne smijete uopce davati rjesenja zadaca: sa ili bez postupka (ili rjesenja). :ccc:

[quote="alen"]Izgleda da su rješenja bila točna kad su ih maknukli :lol: , bar se nadam...[/quote]

Tko zna? :neznam: Zamoljeni smo da maknemo, a ne da provjerimo tocnost. :PP
alen (napisa):

Ne smijete uopce davati rjesenja zadaca: sa ili bez postupka (ili rjesenja). Ccc.... Sram te bilo...

alen (napisa):
Izgleda da su rješenja bila točna kad su ih maknukli Laughing , bar se nadam...

Tko zna? Ja to stvarno ne znam Zamoljeni smo da maknemo, a ne da provjerimo tocnost. Weeee-heeee!!!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 12:29 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

vsego, mislim da je onaj drugi topic na istu temu zrel za brisanje...

Dakle, u 8. zadatku, Uudm - 1.zadaća:

Neka je zadan [latex]k \in {\bf N}[/latex]. dokažite da se svaki [latex]N \in {\bf N}[/latex] na jedinstven način može napisati u formi [latex]N = \sum\limits_{i = 1}^k {\left( \begin{array}{c}
x_i \\
i \\
\end{array} \right)}[/latex], gdje su [latex]x_1 ,x_2 , \ldots ,x_n[/latex] nenegativni cijeli brojevi i vrijedi [latex]0 \le x_1 < \ldots < x_{x - 1} < x_k[/latex].

Neka je zadan [latex]k = 3[/latex]. Želim [latex]N = 2[/latex] prikazat kao [latex]2 = \sum\limits_{i = 1}^3 {\left( \begin{array}{c}
x_i \\
i \\
\end{array} \right)} \ge \sum\limits_{i = 1}^3 {\left( \begin{array}{c}
i \\
i \\
\end{array} \right)} = 3[/latex] :shock: . Nadam se da će netko od asistenata uočiti ovo i objasnit o čemu se radi.
vsego, mislim da je onaj drugi topic na istu temu zrel za brisanje...

Dakle, u 8. zadatku, Uudm - 1.zadaća:

Neka je zadan . dokažite da se svaki na jedinstven način može napisati u formi , gdje su nenegativni cijeli brojevi i vrijedi .

Neka je zadan . Želim prikazat kao Shocked . Nadam se da će netko od asistenata uočiti ovo i objasnit o čemu se radi.

Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 12:54 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Poštovani demonstratore Alen!

Zapravo [latex]k[/latex] ovisi o broju [latex]N[/latex], no to je "implicitno" sadžano u gornjem zapisu jer je [latex]\left( \begin{array}{c}
0 \\
k \\
\end{array} \right)=0[/latex] i [latex]\left( \begin{array}{c}
n \\
k \\
\end{array} \right)=0[/latex] za [latex]n<k[/latex], pa je

[latex]2 = \left( \begin{array}{c}
0 \\
1 \\
\end{array} \right) +[/latex][latex] \left( \begin{array}{c} 2 \\
2 \\
\end{array} \right)[/latex][latex] +\left( \begin{array}{c}
3 \\
3 \\
\end{array} \right)[/latex]

analogno bi dobio za [latex]k=4, \ N=2[/latex]

[latex]2= {0 \choose 1} + {1 \choose 2} + {3 \choose 3}+ {4 \choose 4 }[/latex].

Edit: Tnx. Maroje, nisam ni ja znao da ima ovo sa choose.
Poštovani demonstratore Alen!

Zapravo ovisi o broju , no to je "implicitno" sadžano u gornjem zapisu jer je i za , pa je

analogno bi dobio za

.

Zadnja promjena: Ilja; 13:39 ned, 15. 10. 2006; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Maroje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

51 = 55 - 4

PostPostano: 13:08 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]

Neka je zadan [latex]k = 3[/latex]. Želim [latex]N = 2[/latex] prikazat kao [latex]2 = \sum\limits_{i = 1}^3 {\left( \begin{array}{c}
x_i \\
i \\
\end{array} \right)} \ge \sum\limits_{i = 1}^3 {\left( \begin{array}{c}
i \\
i \\
\end{array} \right)} = 3[/latex] :shock: . Nadam se da će netko od asistenata uočiti ovo i objasnit o čemu se radi.[/quote]

Ne [latex]k[/latex] je fiksan.

Rješenja zadaća iz Uvoda u diskretnu nije poželjno objavljivati na netu jer je iz oblika rješenja prelako shvatiti o čemu se radi.

Usput \left( \begin{array}{c} x_i \\ i \\
\end{array} \right) je isto što i {x_i \choose i }.
alen (napisa):

Neka je zadan . Želim prikazat kao Shocked . Nadam se da će netko od asistenata uočiti ovo i objasnit o čemu se radi.

Ne je fiksan.

Rješenja zadaća iz Uvoda u diskretnu nije poželjno objavljivati na netu jer je iz oblika rješenja prelako shvatiti o čemu se radi.

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 14:17 ned, 15. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Maroje"]Rješenja zadaća iz Uvoda u diskretnu nije poželjno objavljivati na netu jer je iz oblika rješenja prelako shvatiti o čemu se radi.[/quote]

Ok, to je dobar argument.

[quote="Maroje"]Usput \left( \begin{array}{c} x_i \\ i \\
\end{array} \right) je isto što i {x_i \choose i }.[/quote]

Nisam ni ja znao za choose, hvala, Maroje.

Poštovani asistentu Ilja, od srca Vam hvala, sada kada znam da je [latex]{x_i \choose i}=0[/latex] za [latex]x_i < i[/latex], mogu sa veseljem početi dokazivati postojanje i jedinstvenost navedenog prikaza.
Maroje (napisa):

Ok, to je dobar argument.

Maroje (napisa):

Nisam ni ja znao za choose, hvala, Maroje.

Poštovani asistentu Ilja, od srca Vam hvala, sada kada znam da je za , mogu sa veseljem početi dokazivati postojanje i jedinstvenost navedenog prikaza.

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
95 = 158 - 63

PostPostano: 7:09 uto, 17. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]Hm, nano, izgleda da nije više ko na dobroj, staroj analizi, ne možemo više pisat rješenja bez postupaka po forumu.
[/quote]
Ja nikada nisam kvarila rjesavanje zadataka davanjem rjesenja bez da itko pita za njih :twisted:
[quote="alen"]Morat ćemo ih davat ljudima na fotokopiranje na faxu :twisted: .[/quote]
Nisi li jednom prilikom govorio da je ovo nemoralno, krađa... i sl.? :wink:

[size=7]P.S. zasad je omjer 0,5:0,5 :D [/size]
alen (napisa):

Ja nikada nisam kvarila rjesavanje zadataka davanjem rjesenja bez da itko pita za njih Twisted Evil
alen (napisa):

Nisi li jednom prilikom govorio da je ovo nemoralno, krađa... i sl.? Wink

P.S. zasad je omjer 0,5:0,5 Very Happy

Maroje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

51 = 55 - 4

PostPostano: 7:13 uto, 17. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ilja"]
Edit: Tnx. Maroje, nisam ni ja znao da ima ovo sa choose.[/quote]

U stvari mi se vas nacin pisanja cini boljim, ove sa choose jedva vidim.

No krivo sam citirao, ponavljam još jednom: [latex]k[/latex] ne ovisi o broju [latex]N [/latex].
Ilja (napisa):

U stvari mi se vas nacin pisanja cini boljim, ove sa choose jedva vidim.

No krivo sam citirao, ponavljam još jednom: ne ovisi o broju .

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 9:52 uto, 17. 10. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"][quote="alen"]Hm, nano, izgleda da nije više ko na dobroj, staroj analizi, ne možemo više pisat rješenja bez postupaka po forumu.
[/quote]
Ja nikada nisam kvarila rjesavanje zadataka davanjem rjesenja bez da itko pita za njih :twisted:[/quote]

Nemoj se sad izvlačit, pomagala si i upozoravala kad je rješenje bilo krivo. Priznaj da si grešna, znaš da si učinila zlo.

[quote="nana"][quote="alen"]Morat ćemo ih davat ljudima na fotokopiranje na faxu :twisted: .[/quote]
Nisi li jednom prilikom govorio da je ovo nemoralno, krađa... i sl.? :wink:[/quote]

Da, nemoralno je, jer kada bi svi kopirali zadaće, onda zadaće ne bi imale smisla. Više puta sam te upozorio na to, ali ti je bilo svejedno. Ne vjerujem da si se sada puno promijenila.

Sad sam si zamislio situaciju, idem po faksu s kopiranim zadaćama i bacam svežnjeve papira u zrak, a ljudi pomahnitalo grabe. :twisted:.
nana (napisa):
alen (napisa):

Ja nikada nisam kvarila rjesavanje zadataka davanjem rjesenja bez da itko pita za njih Twisted Evil

Nemoj se sad izvlačit, pomagala si i upozoravala kad je rješenje bilo krivo. Priznaj da si grešna, znaš da si učinila zlo.

nana (napisa):
alen (napisa):

Nisi li jednom prilikom govorio da je ovo nemoralno, krađa... i sl.? Wink

Da, nemoralno je, jer kada bi svi kopirali zadaće, onda zadaće ne bi imale smisla. Više puta sam te upozorio na to, ali ti je bilo svejedno. Ne vjerujem da si se sada puno promijenila.

Sad sam si zamislio situaciju, idem po faksu s kopiranim zadaćama i bacam svežnjeve papira u zrak, a ljudi pomahnitalo grabe. Twisted Evil.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum