Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:51 sri, 8. 11. 2006 Naslov: Konačno akcija! |
|
|
[quote="www.net.hr"]Dvanaest je blogera završilo na policiji zbog ksenofobije i kršenja autorskih prava u svojim internetskim dnevnicima. Cyberpolicajci će i dalje patrolirati hrvatskim webom.
Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, hrvatska policija pozvala je 12 blogera na obradu i informativni razgovor u sklopu akcije suzbijanja ksenofobičnih i sličnih stavova na internetu, piše Večernji list.
Njih osmero se sumnjiči za kazneno djelo rasne diskriminacije dok ih je četvero osumnjičeno za nedopuštenu uporabu autorskog djela. Devet je blogera privedeno i na informativni razgovor, sedmero ih je mlađe od 18 godina.
U MUP-u ističu kako je sadržaja na Internetu toliko puno da ih je nemoguće kontrolirati, a oni jedino pokušavaju utjecati na to da bude što manje sadržaja koji nisu u skladu s hrvatskim zakonima.
Osim blogova, na meti su i internetski forumi gdje se najčešće izriču uvrede na rasnoj i vjerskoj osnovi. MUP apelira na korisnike da administratorima foruma prijavljuju sve neprimjerene sadržaje kao i korisnike koji takve poruke šalju jer policija nije u mogućnosti kontrolirati forume niti utjecati na njihov sadržaj, piše Večernji list.[/quote]
http://www.net.hr/vijesti/page/2006/11/08/0068006.html
Nije da ovaj forum ima problem sa disciplinom ( :D ), ali je dobro napokon vidjeti da se na većem nivou nešto radi oko sprečavanja besmislenih stavova koji se uglavnom vade na slobodu govora.
www.net.hr (napisa): | Dvanaest je blogera završilo na policiji zbog ksenofobije i kršenja autorskih prava u svojim internetskim dnevnicima. Cyberpolicajci će i dalje patrolirati hrvatskim webom.
Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, hrvatska policija pozvala je 12 blogera na obradu i informativni razgovor u sklopu akcije suzbijanja ksenofobičnih i sličnih stavova na internetu, piše Večernji list.
Njih osmero se sumnjiči za kazneno djelo rasne diskriminacije dok ih je četvero osumnjičeno za nedopuštenu uporabu autorskog djela. Devet je blogera privedeno i na informativni razgovor, sedmero ih je mlađe od 18 godina.
U MUP-u ističu kako je sadržaja na Internetu toliko puno da ih je nemoguće kontrolirati, a oni jedino pokušavaju utjecati na to da bude što manje sadržaja koji nisu u skladu s hrvatskim zakonima.
Osim blogova, na meti su i internetski forumi gdje se najčešće izriču uvrede na rasnoj i vjerskoj osnovi. MUP apelira na korisnike da administratorima foruma prijavljuju sve neprimjerene sadržaje kao i korisnike koji takve poruke šalju jer policija nije u mogućnosti kontrolirati forume niti utjecati na njihov sadržaj, piše Večernji list. |
http://www.net.hr/vijesti/page/2006/11/08/0068006.html
Nije da ovaj forum ima problem sa disciplinom ( ), ali je dobro napokon vidjeti da se na većem nivou nešto radi oko sprečavanja besmislenih stavova koji se uglavnom vade na slobodu govora.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
litra manje Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
litra manje Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 1:26 pet, 10. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Bilo bi lijepo odstraniti jezik mrznje s Interneta (i drugdje), ali...
1. To, IMO, nije provedivo. :(
2. Gdje povuci granicu cenzure? :-k Neke drzave cenzuriraju i najmanji glas koji ne pase vlastima. :( Uzmimo za primjer Kinu i Sjevernu Koreju... :roll:
:arrow: Osobno, nisam na cistu o ovoj temi... :? Slobodu govora na Internetu podrzavam, ali sam i svjestan koliko je podlozna zloupotrebama... :sigh: Volio bih cuti malo sire pucanstvo osim ove dvojice koji pisahu prije mene. :)
Bilo bi lijepo odstraniti jezik mrznje s Interneta (i drugdje), ali...
1. To, IMO, nije provedivo.
2. Gdje povuci granicu cenzure? Neke drzave cenzuriraju i najmanji glas koji ne pase vlastima. Uzmimo za primjer Kinu i Sjevernu Koreju...
Osobno, nisam na cistu o ovoj temi... Slobodu govora na Internetu podrzavam, ali sam i svjestan koliko je podlozna zloupotrebama... Volio bih cuti malo sire pucanstvo osim ove dvojice koji pisahu prije mene.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:02 pet, 10. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="litra manje"]Ali toga ima na tone i megatone po cijelom Internetu i u javnosti, i to nitko ne kažnjava u velikoj većini slučajeva. Rijetko kad se intervenira i sankcionira neke slučajeve antisemitizma[/quote]
Istina, ali bolje je išta nego ništa. Osobno ne vjerujem da postoje cyberpolicajci koji kontroliraju sadržaj interneta već da je netko prijavio konkretne blogove čije se vlasnike procesira.
Zato su vjerojatno i napisali:
[quote]MUP apelira na korisnike da administratorima foruma prijavljuju sve neprimjerene sadržaje kao i korisnike koji takve poruke šalju jer policija nije u mogućnosti kontrolirati forume niti utjecati na njihov sadržaj[/quote]
Svjestan sam i da je neki put teško razlikovati sarkazam ili neku drugu formu od namjernog vrijeđanja i poticanja na mržnju/nered, ali kada je očito da se radi o promicanju mržnje, to bi trebalo kazniti, u svakom drugomn slučaju ne.
[quote]Slobodu govora na Internetu podrzavam, ali sam i svjestan koliko je podlozna zloupotrebama... [/quote]
Samo bih htio napomenuti da sloboda govora ne znači da smijemo govoriti bilošta, isto kao što slobodno društvo ne znači da smijemo raditi što hoćemo, npr. okolo ubijati ljude.
[quote]2. Gdje povuci granicu cenzure?[/quote]
Samo da razjasnim, ja nisam za cenzuru interneta, neka svatko stoji iza onoga što napiše, a pod "konačno akcija" nisam mislio na cenzuriranje nekakvog neprikladnog sadržaja već na to da su naše institucije konačno počele shvaćati internet ozbiljno.
Možda će se tim akcijama razbiti mit o internet anonimnosti, sankcionirati spammeri i trollovi izvan kontrole itd, a možda i ne, ali dobro je znati da napokon svaka dosad prazna prijetnja upućena nekom forum spammeru ili trollu dobiva na težini.
litra manje (napisa): | Ali toga ima na tone i megatone po cijelom Internetu i u javnosti, i to nitko ne kažnjava u velikoj većini slučajeva. Rijetko kad se intervenira i sankcionira neke slučajeve antisemitizma |
Istina, ali bolje je išta nego ništa. Osobno ne vjerujem da postoje cyberpolicajci koji kontroliraju sadržaj interneta već da je netko prijavio konkretne blogove čije se vlasnike procesira.
Zato su vjerojatno i napisali:
Citat: | MUP apelira na korisnike da administratorima foruma prijavljuju sve neprimjerene sadržaje kao i korisnike koji takve poruke šalju jer policija nije u mogućnosti kontrolirati forume niti utjecati na njihov sadržaj |
Svjestan sam i da je neki put teško razlikovati sarkazam ili neku drugu formu od namjernog vrijeđanja i poticanja na mržnju/nered, ali kada je očito da se radi o promicanju mržnje, to bi trebalo kazniti, u svakom drugomn slučaju ne.
Citat: | Slobodu govora na Internetu podrzavam, ali sam i svjestan koliko je podlozna zloupotrebama... |
Samo bih htio napomenuti da sloboda govora ne znači da smijemo govoriti bilošta, isto kao što slobodno društvo ne znači da smijemo raditi što hoćemo, npr. okolo ubijati ljude.
Citat: | 2. Gdje povuci granicu cenzure? |
Samo da razjasnim, ja nisam za cenzuru interneta, neka svatko stoji iza onoga što napiše, a pod "konačno akcija" nisam mislio na cenzuriranje nekakvog neprikladnog sadržaja već na to da su naše institucije konačno počele shvaćati internet ozbiljno.
Možda će se tim akcijama razbiti mit o internet anonimnosti, sankcionirati spammeri i trollovi izvan kontrole itd, a možda i ne, ali dobro je znati da napokon svaka dosad prazna prijetnja upućena nekom forum spammeru ili trollu dobiva na težini.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:39 uto, 14. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Ja sam za to da svatko krene od sebe. Prvo neka i najmanju negativnu stvar izbaci iz zvog vokabulara. Npr. psovke koje Hrvati izgovaraju bez razmišljanja, a svakodnevno izreknu toliko gnjusnih i odvratnih stvari koji uzrokuju daljnje probleme.
Treba liječiti uzroke a ne posljedice.
Npr. slušam ljude oko sebe u svakodnevnom govoru i skroz mi je normalno (tj. nije, al se pravim da je) slušati njihove psovke, koje su kod nekih iza svake druge riječi. Ali neka sam ja malo nervoznija ili situacija malo napetija, primjećujem značenje svake njihove riječi i poludim "Ta, nećeš ti tak o mojoj mami!", i stvori se vatra u mojim (junačkim) grudima. Zamišljam samo kako je s labilnijim osobama.
Netko je zbog toga sposoban i ubiti.
Druga stvar.... da nema toliko sapunica na tv, ne bi bilo ni ogovaranja.
Treća stvar... da su crtići danas kao što su bili 80.-ih, djeca bi rasla spoznavajući što je ljubav, a ne mržnja, prema ljudima i stvarima oko sebe.
To sve izgrađuje kulturu ponašanja... a internet je mjesto gdje se mladi (i stari) osjećaju slobodnima (nitko ih ne gleda u oči dok pišu) i tu se stvara osjećaj lažne slobode...
Dakle, ja sam za sankcije i cenzuru, koliko god je to moguće. Ne mislim da treba ukinuti svaki oblik slobodnog izražavanja, nego samo one (a psiholozi i sl. znaju koji su to) koji potiču mržnju
Ja sam za to da svatko krene od sebe. Prvo neka i najmanju negativnu stvar izbaci iz zvog vokabulara. Npr. psovke koje Hrvati izgovaraju bez razmišljanja, a svakodnevno izreknu toliko gnjusnih i odvratnih stvari koji uzrokuju daljnje probleme.
Treba liječiti uzroke a ne posljedice.
Npr. slušam ljude oko sebe u svakodnevnom govoru i skroz mi je normalno (tj. nije, al se pravim da je) slušati njihove psovke, koje su kod nekih iza svake druge riječi. Ali neka sam ja malo nervoznija ili situacija malo napetija, primjećujem značenje svake njihove riječi i poludim "Ta, nećeš ti tak o mojoj mami!", i stvori se vatra u mojim (junačkim) grudima. Zamišljam samo kako je s labilnijim osobama.
Netko je zbog toga sposoban i ubiti.
Druga stvar.... da nema toliko sapunica na tv, ne bi bilo ni ogovaranja.
Treća stvar... da su crtići danas kao što su bili 80.-ih, djeca bi rasla spoznavajući što je ljubav, a ne mržnja, prema ljudima i stvarima oko sebe.
To sve izgrađuje kulturu ponašanja... a internet je mjesto gdje se mladi (i stari) osjećaju slobodnima (nitko ih ne gleda u oči dok pišu) i tu se stvara osjećaj lažne slobode...
Dakle, ja sam za sankcije i cenzuru, koliko god je to moguće. Ne mislim da treba ukinuti svaki oblik slobodnog izražavanja, nego samo one (a psiholozi i sl. znaju koji su to) koji potiču mržnju
_________________ "Veliki umovi raspravljaju o zamislima.
Prosječni umovi raspravljaju o događajima.
Mali umovi raspravljaju o ljudima."
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:12 uto, 14. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Krcko, u tim crtićima ima tuče i svega, ali svakako nema uništenja zauvijek, nema ubijanja, nema prikrivenih simbola, nema prikrivenih poruka. Tom i Jerry se pojavljuju u svakoj epizodi. Nikada Tom ne ubije Jerryja i onda veliča sam sebe zbog toga kao da je spasio svijet učinivši dobro dijelo ubivši.... sve su to dvosmislene poruke koje djeca ne mogu razlikovati.
A i ptica trkačica nikad ne ubije kojota... s kolike god visine da pao, uvijek se vrati :-)
P.S. - ma kužim ja tebe
Krcko, u tim crtićima ima tuče i svega, ali svakako nema uništenja zauvijek, nema ubijanja, nema prikrivenih simbola, nema prikrivenih poruka. Tom i Jerry se pojavljuju u svakoj epizodi. Nikada Tom ne ubije Jerryja i onda veliča sam sebe zbog toga kao da je spasio svijet učinivši dobro dijelo ubivši.... sve su to dvosmislene poruke koje djeca ne mogu razlikovati.
A i ptica trkačica nikad ne ubije kojota... s kolike god visine da pao, uvijek se vrati
P.S. - ma kužim ja tebe
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)

Spol: 
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)
|
Postano: 14:35 uto, 14. 11. 2006 Naslov: |
|
|
@ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude.
Crtići su prije bili bolji, ali ne vidim nikakvu povezanost s ovom temom :-k
I Tom ubije jerrya svaki dan u stvarnom svijetu. I gledao sam kak se životinje kolju ko klinac i u stvarnosti, a ne na crtiću pa sam eto nekako preživio :lol:
Što se tiče rasne netrpeljivosti očito je da nije u redu, ali pod time ne smatram da je nazivanje nekoga crncem ili tako nešto rasna netrpeljivost. I uporaba riječi niger ili sl. po meni nije baš ništa loše, pogotovo u RH pošto ta riječ ovdje nema taj smisao kao što je imala nekada u SAD. U svakom slučaju mislim da bi na internetu trebalo biti dopušteno vrijeđanje na osobnoj razini. Takvu politiku vodim recimo na svojem forumu i sve je ok. Naravno da postoje neke granice, ali svatko koga grozno pogodi što ga je netko na internetu nazvao debilom će loše proći u životu. Mene je općenito teško izbaciti iz takta, bilo je takvih vrijeđanja (ajmo to tako nazvati) mene na ovom forumu i moram priznati da mi je u biti bilo bzvz tj. činilo se toalno nepotrebno sankcionirati tog korisnika unatoč tome što je bilo zlonamjerno i sasvim neproduktivno i glupo. Ja bi ostavio tek toliko da se ta osoba sjeti koliko je jadna svaki puta kad vidi taj post :lol:
Što se vrijeđanja na rasnoj osnovi tiče (i sličnog) naravno da nije u redu. Tu nema rasprave i mislim da treba pripaziti i na drugu stranu jer često su upravo manjine jednako pune mržnje. Nije to meni jasno uopće otkuda ljudima i zašto, ali eto... Svega ima na svijetu. Možemo se samo boriti s vjetrenjačama
@ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude.
Crtići su prije bili bolji, ali ne vidim nikakvu povezanost s ovom temom
I Tom ubije jerrya svaki dan u stvarnom svijetu. I gledao sam kak se životinje kolju ko klinac i u stvarnosti, a ne na crtiću pa sam eto nekako preživio
Što se tiče rasne netrpeljivosti očito je da nije u redu, ali pod time ne smatram da je nazivanje nekoga crncem ili tako nešto rasna netrpeljivost. I uporaba riječi niger ili sl. po meni nije baš ništa loše, pogotovo u RH pošto ta riječ ovdje nema taj smisao kao što je imala nekada u SAD. U svakom slučaju mislim da bi na internetu trebalo biti dopušteno vrijeđanje na osobnoj razini. Takvu politiku vodim recimo na svojem forumu i sve je ok. Naravno da postoje neke granice, ali svatko koga grozno pogodi što ga je netko na internetu nazvao debilom će loše proći u životu. Mene je općenito teško izbaciti iz takta, bilo je takvih vrijeđanja (ajmo to tako nazvati) mene na ovom forumu i moram priznati da mi je u biti bilo bzvz tj. činilo se toalno nepotrebno sankcionirati tog korisnika unatoč tome što je bilo zlonamjerno i sasvim neproduktivno i glupo. Ja bi ostavio tek toliko da se ta osoba sjeti koliko je jadna svaki puta kad vidi taj post
Što se vrijeđanja na rasnoj osnovi tiče (i sličnog) naravno da nije u redu. Tu nema rasprave i mislim da treba pripaziti i na drugu stranu jer često su upravo manjine jednako pune mržnje. Nije to meni jasno uopće otkuda ljudima i zašto, ali eto... Svega ima na svijetu. Možemo se samo boriti s vjetrenjačama
_________________ www.spreha.net
Ljudski je griješiti, ali osjećaj je božanski...
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:11 uto, 14. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="D4rk0"]@ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude.
[/quote]
Ovo pod navodnicima samo pomislim.
No, nisi shvatio što sam htjela reći...
[color=green]ne možeš odrediti granice do kojih se smije vrijeđati[/color]. To ne postoji. Treba vrijeđanje potpuno ukinuti. Pitanje je sad kojim načinima. Po mom mišljenju, nažalost, ne postoji način. Jer su ljudi svojeglavi i misle da imaju pravo na sve. Netko će reći da su njemu zakoni nepotrebni jer zna što se smije, a što ne. No, ne znaju svi. Netko tko je odgajan u obitelji koja krade ne shvaća da je krađa loš čin. Isto tako, danas svi na internetu svašta čitamo, a pitanje je koliko toga je istina.
Nadalje, mogu nekog vrijeđati, nazivat pogrdnim imenima, al neću postići ništa osim što ću na sebe navuči mržnju tih osoba, pogotovo ako govorimo o nekim visokopozicioniranim ljudima, a stvari koje pišem su laž... ma da se radi i o totalnom anonimusu, lagati se ne smije... niti vrijeđati...
Zar uistinu ne kužiš što želim reći?
D4rk0 (napisa): | @ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude.
|
Ovo pod navodnicima samo pomislim.
No, nisi shvatio što sam htjela reći...
ne možeš odrediti granice do kojih se smije vrijeđati. To ne postoji. Treba vrijeđanje potpuno ukinuti. Pitanje je sad kojim načinima. Po mom mišljenju, nažalost, ne postoji način. Jer su ljudi svojeglavi i misle da imaju pravo na sve. Netko će reći da su njemu zakoni nepotrebni jer zna što se smije, a što ne. No, ne znaju svi. Netko tko je odgajan u obitelji koja krade ne shvaća da je krađa loš čin. Isto tako, danas svi na internetu svašta čitamo, a pitanje je koliko toga je istina.
Nadalje, mogu nekog vrijeđati, nazivat pogrdnim imenima, al neću postići ništa osim što ću na sebe navuči mržnju tih osoba, pogotovo ako govorimo o nekim visokopozicioniranim ljudima, a stvari koje pišem su laž... ma da se radi i o totalnom anonimusu, lagati se ne smije... niti vrijeđati...
Zar uistinu ne kužiš što želim reći?
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
C Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:58 uto, 14. 11. 2006 Naslov: |
|
|
Ja se ne slažem s "akcijom". Vrijeđanje/psovanje/poticanje mržnje nema istu težinu na Internetu kao u stvarnom svijetu. Ljudi su se naučili čitati hrpu gluposti i jednostavno ih ignoriraju, a ljudi koji ih pišu dobiju mogućnost da shvate da nisu zanimljivi.
Upravo zbog potpune anonimnosti i količine gluposti ljudi se uče "filtrirati" sadržaj, što ih tjera da budu kritični i razmišljaju o onome što pročitaju. Više nemamo mogućnost automatski prihvatiti mišljenje zato što ga je rekao televizor/pripadnik obitelji/prijatelj ili ga ne prihvatiti zato što imamo predrasude o onome tko ga izriče.
Ako netko smatra da je bitno ne biti anoniman, može se potpisivati iza svega što piše po Internetu, i ignorirati postove/blogove/što god koji ne rade isto. Internet to nikako ne onemogućava. Ne vidim zašto se ograničavati.
Osim toga, sličan oblik komunikacije (neograničen, omogućava potpunu anonimnost i iskrenost) nije postojao do vrlo nedavno. Svaki početak je težak, i trebat će vremena da se "Internetska kultura" razvije i postane dio opće kulture. Većini nas je ispadala hrana iz usta dok smo se učili jesti, ali je kasnije prošlo.
Ja se ne slažem s "akcijom". Vrijeđanje/psovanje/poticanje mržnje nema istu težinu na Internetu kao u stvarnom svijetu. Ljudi su se naučili čitati hrpu gluposti i jednostavno ih ignoriraju, a ljudi koji ih pišu dobiju mogućnost da shvate da nisu zanimljivi.
Upravo zbog potpune anonimnosti i količine gluposti ljudi se uče "filtrirati" sadržaj, što ih tjera da budu kritični i razmišljaju o onome što pročitaju. Više nemamo mogućnost automatski prihvatiti mišljenje zato što ga je rekao televizor/pripadnik obitelji/prijatelj ili ga ne prihvatiti zato što imamo predrasude o onome tko ga izriče.
Ako netko smatra da je bitno ne biti anoniman, može se potpisivati iza svega što piše po Internetu, i ignorirati postove/blogove/što god koji ne rade isto. Internet to nikako ne onemogućava. Ne vidim zašto se ograničavati.
Osim toga, sličan oblik komunikacije (neograničen, omogućava potpunu anonimnost i iskrenost) nije postojao do vrlo nedavno. Svaki početak je težak, i trebat će vremena da se "Internetska kultura" razvije i postane dio opće kulture. Većini nas je ispadala hrana iz usta dok smo se učili jesti, ali je kasnije prošlo.
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)

Spol: 
|
Postano: 9:57 sri, 15. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="D4rk0"]@ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude.[/quote]
Kao sto postoji sloboda govora postoji i sloboda misljenja. I to je razlog zasto mene mogu i smetaju psovke. Smatram da ljudi koji su educirani i kulturni ne bi trebali takve izraze govoriti, no stvarnost je daleko drugacija.
[quote="D4rk0"]I Tom ubije jerrya svaki dan u stvarnom svijetu. I gledao sam kak se životinje kolju ko klinac i u stvarnosti, a ne na crtiću pa sam eto nekako preživio :lol:[/quote]
Ajde objasni malom djetetu da svaka zivotinja mora jesti i da postoje predatori/mesozderi koji love, ubijaju i hrane se sa drugom zivotinjom? Danas je to svuda prikazano i slazem se da treba biti, ali treba biti i granica. Za djecu treba imati primjerene programe, a ne da imaju nocne more. Osim toga, ima i odraslih ljudi koji ne mogu gledati tako nesto, pa zasto onda to djeci prikazivati na sve strane?
Natrag na temu-treba se kontrolirati sto se pise, posebno na stranicama koje predstavljaju ustanove i udruge. Sadrzaj mora biti kontroliran. Moraju postojati granice, a isto tako mora biti i jasno da se lazne informacije ne smiju siriti iz razloga sto dolazi do zbrke.
[quote="C"]Ja se ne slažem s "akcijom". Vrijeđanje/psovanje/poticanje mržnje nema istu težinu na Internetu kao u stvarnom svijetu. Ljudi su se naučili čitati hrpu gluposti i jednostavno ih ignoriraju, a ljudi koji ih pišu dobiju mogućnost da shvate da nisu zanimljivi. [/quote]
Svima je dostupno, a to je ono sto je najvaznije. Mozda to tebi i meni nece predstavljati nikakav poticaj i necu reagirati na to. Ali, postoje ljudi kojima takve stvari daju ideju. Svaka vijest koja je negativna i koja izvjestava o nekakvom napadu, pljacki i sl, ima za posljedicu da nekome da istu tu ideju te da on vise ili manje uspjesno to pokusa.
D4rk0 (napisa): | @ivančica - malo si previše zabrijala čini mi se, ali eto to je moj stav samo. Psovke poštapalice (ako si shvatila da se u tom trenutku radi o tome) te ne bi trebale ni najmanje dirati... Ako si zbilja išla sa stavom "nećeš ti o mojoj mami tako" po meni je čisto izazivanje sukoba jer si svjesna o čemu se radi i da nije ništa loše mislio. Ne kažem da je to u redu, dapače, ali tak je. Teško daćeš ti preodgajati ljude. |
Kao sto postoji sloboda govora postoji i sloboda misljenja. I to je razlog zasto mene mogu i smetaju psovke. Smatram da ljudi koji su educirani i kulturni ne bi trebali takve izraze govoriti, no stvarnost je daleko drugacija.
D4rk0 (napisa): | I Tom ubije jerrya svaki dan u stvarnom svijetu. I gledao sam kak se životinje kolju ko klinac i u stvarnosti, a ne na crtiću pa sam eto nekako preživio  |
Ajde objasni malom djetetu da svaka zivotinja mora jesti i da postoje predatori/mesozderi koji love, ubijaju i hrane se sa drugom zivotinjom? Danas je to svuda prikazano i slazem se da treba biti, ali treba biti i granica. Za djecu treba imati primjerene programe, a ne da imaju nocne more. Osim toga, ima i odraslih ljudi koji ne mogu gledati tako nesto, pa zasto onda to djeci prikazivati na sve strane?
Natrag na temu-treba se kontrolirati sto se pise, posebno na stranicama koje predstavljaju ustanove i udruge. Sadrzaj mora biti kontroliran. Moraju postojati granice, a isto tako mora biti i jasno da se lazne informacije ne smiju siriti iz razloga sto dolazi do zbrke.
C (napisa): | Ja se ne slažem s "akcijom". Vrijeđanje/psovanje/poticanje mržnje nema istu težinu na Internetu kao u stvarnom svijetu. Ljudi su se naučili čitati hrpu gluposti i jednostavno ih ignoriraju, a ljudi koji ih pišu dobiju mogućnost da shvate da nisu zanimljivi. |
Svima je dostupno, a to je ono sto je najvaznije. Mozda to tebi i meni nece predstavljati nikakav poticaj i necu reagirati na to. Ali, postoje ljudi kojima takve stvari daju ideju. Svaka vijest koja je negativna i koja izvjestava o nekakvom napadu, pljacki i sl, ima za posljedicu da nekome da istu tu ideju te da on vise ili manje uspjesno to pokusa.
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 13:20 sri, 15. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Ivančica"]Ali tako ćemo doći do toga da nigdje nećemo moći dobiti pouzdanu informaciju!
Ni tv, ni novine, a pogotovo ne internet.[/quote]
U tom stanju se nalazimo otkad postoji komunikacija. Zamisli da si pracovjek cija je skupina upravo krenula u lov. Sretnete pripadnika susjedne skupine i on vam kaze da su mamuti prema sjeveru. Je li to pouzdana informacija ili vas pokusava odvuci na krivi put da njima ne rastjerate lovinu?
Nema algoritma kojim se utvrdjuje pouzdanost informacija, to stvar je procjene i osobnog iskustva. Kad jednom naletis na [url=http://www.shorty.com/bonsaikitten/index.html]bonsai macice[/url], poslije si pametniji.
Ivančica (napisa): | Ali tako ćemo doći do toga da nigdje nećemo moći dobiti pouzdanu informaciju!
Ni tv, ni novine, a pogotovo ne internet. |
U tom stanju se nalazimo otkad postoji komunikacija. Zamisli da si pracovjek cija je skupina upravo krenula u lov. Sretnete pripadnika susjedne skupine i on vam kaze da su mamuti prema sjeveru. Je li to pouzdana informacija ili vas pokusava odvuci na krivi put da njima ne rastjerate lovinu?
Nema algoritma kojim se utvrdjuje pouzdanost informacija, to stvar je procjene i osobnog iskustva. Kad jednom naletis na bonsai macice, poslije si pametniji.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Ivančica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:02 sri, 15. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Ivančica"]Daj! To je grozno![/quote]
Ne, to je hoax (jedan od poznatijih). :lol: Evo ti [url=http://www.snopes.com/horrors/freakish/mentos.asp]jedna "informacija" koja trenutno kruzi mailovima (u mailovima dobijes i slike koje sve "dokazuju")[/url]... a ne promovira mrznju, [i]foul language[/i] i sl. :P Na slicnu temu, samo ne anti-Cola nego anti-Pepsi, imas i [url=http://www.davideodesign.co.uk/pepsigirl.htm]ovaj filmic[/url]. :lol: Coca Cola i Pepsi bi se itekako mogli buniti za vrijedjanje, dezinformaciju i sl. a ovi sadrzaji nemaju nikakvu vezu s promocijom mrznje i ostalog o cemu se ovdje prica - "samo" sire dezinformacije. :) Almost impossible to shut down. 8)
IMO, apsolutna sloboda govora na Internetu bi dovela do [b]vece[/b] pouzdanosti informacija, jer bi vecinu dezinformacija mogli prepoznati po nacinu izrazavanja onoga tko pise. :D Recimo, ako je site natrpan natpisima "ubij crnca", "kkk" i sl, a onda je gore vijest kako su bijelci potlaceni... nekako bih to uzeo s rezervom. ;)
@bnikola: mislim da si fulao poantu topica. :| Svaki urednik moze svoj site uredjivati kako zeli, no ovdje nije rijec o tome. :-s Rijec je o opcenitoj Internet cenzuri koja bi upravo urednicima nametala nekakva "pravila ponasanja". 8) Naravno da necemo ovdje dozvoliti kojesta, ali ako netko zeli imati site na kojem ce pisati sto zeli... da li mu treba zabraniti? :-k
I kakve veze ima sto je dostupno? :-k Sam otvaras stranice i [b]biras[/b] sto ces citati. 8) Kao i TV: mozes promijeniti program/stranicu, ne? ;) Nekima ce se pornici uciniti opasni za cudjoredje - pa ih nece gledati. :) Neki ce na isti nacin i s istim argumentima izbjegavati vjerske programe... :twisted: Stvar je u tome da imamo izbor, a ne da netko bira (sadrzaje koje cemo mi gledati) umjesto nas. :tso:
Evo (opet hiperpoznati) [url=http://maddox.xmission.com/]primjer stranice koju bi mnogi rado zabranili "jer je uvredljiva"[/url] (bilo je takvih protesta, poziva na bojkot i stajaznam cega). :? Stranica je, bez sumnje, i uvredljiva i puna "prljavog" jezika ([b]citajte na vlastitu odgovornost[/b] :P)... no da li je to dovoljan razlog da ju se zabrani? :-k Ispod sve te prljavstine, zapravo je rijec o stranici bogatoj komentarima kojecega sto spada u [i]mainstream[/i], modu i sl. :lol:
Da li je trebalo zabraniti rock 'n' roll jer je, u trenucima nastajanja, smetao ugladjenoj vecini? :-k (preporuceno stivo: [url=http://imdb.com/title/tt0099329/]film Cry-baby[/url] ;))
Da ne bude da sam potpuno kontra cenzure... postoje sadrzaji koji stvarno nanose bol i stetu, ali ne posjetiteljima (jer oni, kako rekoh, imaju [b]izbor[/b] ne citati stranice). :? Tu ubrajam razne prikaze nasilja (pogotovo pedofilske siteove) i to, bez sumnje, treba grubo sankcionirati. :evil: No, dok nitko nije [b]prisiljen[/b] na nesto zbog cega trpi stetu, ne vidim cemu cenzura... :neznam:
Ivančica (napisa): | Daj! To je grozno! |
Ne, to je hoax (jedan od poznatijih). Evo ti jedna "informacija" koja trenutno kruzi mailovima (u mailovima dobijes i slike koje sve "dokazuju")... a ne promovira mrznju, foul language i sl. Na slicnu temu, samo ne anti-Cola nego anti-Pepsi, imas i ovaj filmic. Coca Cola i Pepsi bi se itekako mogli buniti za vrijedjanje, dezinformaciju i sl. a ovi sadrzaji nemaju nikakvu vezu s promocijom mrznje i ostalog o cemu se ovdje prica - "samo" sire dezinformacije. Almost impossible to shut down.
IMO, apsolutna sloboda govora na Internetu bi dovela do vece pouzdanosti informacija, jer bi vecinu dezinformacija mogli prepoznati po nacinu izrazavanja onoga tko pise. Recimo, ako je site natrpan natpisima "ubij crnca", "kkk" i sl, a onda je gore vijest kako su bijelci potlaceni... nekako bih to uzeo s rezervom.
@bnikola: mislim da si fulao poantu topica. Svaki urednik moze svoj site uredjivati kako zeli, no ovdje nije rijec o tome. Rijec je o opcenitoj Internet cenzuri koja bi upravo urednicima nametala nekakva "pravila ponasanja". Naravno da necemo ovdje dozvoliti kojesta, ali ako netko zeli imati site na kojem ce pisati sto zeli... da li mu treba zabraniti?
I kakve veze ima sto je dostupno? Sam otvaras stranice i biras sto ces citati. Kao i TV: mozes promijeniti program/stranicu, ne? Nekima ce se pornici uciniti opasni za cudjoredje - pa ih nece gledati. Neki ce na isti nacin i s istim argumentima izbjegavati vjerske programe... Stvar je u tome da imamo izbor, a ne da netko bira (sadrzaje koje cemo mi gledati) umjesto nas.
Evo (opet hiperpoznati) primjer stranice koju bi mnogi rado zabranili "jer je uvredljiva" (bilo je takvih protesta, poziva na bojkot i stajaznam cega). Stranica je, bez sumnje, i uvredljiva i puna "prljavog" jezika (citajte na vlastitu odgovornost )... no da li je to dovoljan razlog da ju se zabrani? Ispod sve te prljavstine, zapravo je rijec o stranici bogatoj komentarima kojecega sto spada u mainstream, modu i sl.
Da li je trebalo zabraniti rock 'n' roll jer je, u trenucima nastajanja, smetao ugladjenoj vecini? (preporuceno stivo: film Cry-baby )
Da ne bude da sam potpuno kontra cenzure... postoje sadrzaji koji stvarno nanose bol i stetu, ali ne posjetiteljima (jer oni, kako rekoh, imaju izbor ne citati stranice). Tu ubrajam razne prikaze nasilja (pogotovo pedofilske siteove) i to, bez sumnje, treba grubo sankcionirati. No, dok nitko nije prisiljen na nesto zbog cega trpi stetu, ne vidim cemu cenzura...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:50 sri, 15. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Evo (opet hiperpoznati) [url=http://maddox.xmission.com/]primjer stranice koju bi mnogi rado zabranili "jer je uvredljiva"[/url] (bilo je takvih protesta, poziva na bojkot i stajaznam cega). :? Stranica je, bez sumnje, i uvredljiva i puna "prljavog" jezika ([b]citajte na vlastitu odgovornost[/b] :P)... no da li je to dovoljan razlog da ju se zabrani? :-k Ispod sve te prljavstine, zapravo je rijec o stranici bogatoj komentarima kojecega sto spada u [i]mainstream[/i], modu i sl. :lol:[/quote]
Maddox je zakon! :lol:
Meni nikako nije jasno kako postoje ljudi koji su zbilja u stanju ići protestirati protiv tako nečeg :lol: pa treba shvatiti gdje se čovjek šali i što je napisano čisto iz provokacije i zabave, a što ima zbilja zlu namjeru. U svakom slučaju svatko ima pravo ne ići na tu stranicu i ne smijati se tome pa stoge ne vidim problema... Ako te vrijeđa nemoj čitati. Nitko te ne prisiljava :)
vsego (napisa): |
Evo (opet hiperpoznati) primjer stranice koju bi mnogi rado zabranili "jer je uvredljiva" (bilo je takvih protesta, poziva na bojkot i stajaznam cega). Stranica je, bez sumnje, i uvredljiva i puna "prljavog" jezika (citajte na vlastitu odgovornost )... no da li je to dovoljan razlog da ju se zabrani? Ispod sve te prljavstine, zapravo je rijec o stranici bogatoj komentarima kojecega sto spada u mainstream, modu i sl.  |
Maddox je zakon!
Meni nikako nije jasno kako postoje ljudi koji su zbilja u stanju ići protestirati protiv tako nečeg pa treba shvatiti gdje se čovjek šali i što je napisano čisto iz provokacije i zabave, a što ima zbilja zlu namjeru. U svakom slučaju svatko ima pravo ne ići na tu stranicu i ne smijati se tome pa stoge ne vidim problema... Ako te vrijeđa nemoj čitati. Nitko te ne prisiljava
_________________ www.spreha.net
Ljudski je griješiti, ali osjećaj je božanski...
|
|
[Vrh] |
|
bnikola Mali od Foruma (Administrator)

Spol: 
|
Postano: 17:48 sri, 15. 11. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]@bnikola: mislim da si fulao poantu topica. :| Svaki urednik moze svoj site uredjivati kako zeli, no ovdje nije rijec o tome. :-s Rijec je o opcenitoj Internet cenzuri koja bi upravo urednicima nametala nekakva "pravila ponasanja". 8) Naravno da necemo ovdje dozvoliti kojesta, ali ako netko zeli imati site na kojem ce pisati sto zeli... da li mu treba zabraniti? :-k[/quote]
Ne, odgovarao sam na ono sto je vec receno. Mozda izgleda kao da sam fulao temu. Ali sam napisao i da (mislim da) se treba kontrolirati napisano na net. Zasto? Pa bas zbog razlicitih inace zakonom zabranjenih stvari. Pornografija? Rasizam? Citav niz primjera koji se kosi sa zakonima i Ustavom RH.
Nemam ja nista protiv slobode govora. Ali, mi zivimo u demokraciji. Da li je ta demokracija potpuna? Nije, kontroliraju nas i postoje pravila kojih se moramo pridrzavati. Pa ako ih se pridrzavamo u stvarnom zivotu zasto ne bi i u virtualnom?
vsego (napisa): | @bnikola: mislim da si fulao poantu topica. Svaki urednik moze svoj site uredjivati kako zeli, no ovdje nije rijec o tome. Rijec je o opcenitoj Internet cenzuri koja bi upravo urednicima nametala nekakva "pravila ponasanja". Naravno da necemo ovdje dozvoliti kojesta, ali ako netko zeli imati site na kojem ce pisati sto zeli... da li mu treba zabraniti?  |
Ne, odgovarao sam na ono sto je vec receno. Mozda izgleda kao da sam fulao temu. Ali sam napisao i da (mislim da) se treba kontrolirati napisano na net. Zasto? Pa bas zbog razlicitih inace zakonom zabranjenih stvari. Pornografija? Rasizam? Citav niz primjera koji se kosi sa zakonima i Ustavom RH.
Nemam ja nista protiv slobode govora. Ali, mi zivimo u demokraciji. Da li je ta demokracija potpuna? Nije, kontroliraju nas i postoje pravila kojih se moramo pridrzavati. Pa ako ih se pridrzavamo u stvarnom zivotu zasto ne bi i u virtualnom?
_________________ Život je lijep , tako kažu.. .
|
|
[Vrh] |
|
|