Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Objavljeni su zadaci za 1. domaću zadaću (informacija)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Strukture podataka i algoritmi
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Zvone
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
67 = 74 - 7

PostPostano: 23:59 uto, 14. 11. 2006    Naslov: Objavljeni su zadaci za 1. domaću zadaću Citirajte i odgovorite

Na [url=http://web.math.hr/nastava/spa/zadaci.php]webu kolegija[/url] su objavljeni zadaci koje studenti trebaju predati za 1. domacu zadacu (bolonjski kolegij). Svoj zadatak i tocan termin (tj. sat) predaje mozete doznati unosenjem JMBAG-a u formu na toj stranici (svi studenti trebaju predati zadatak u srijedu, 22. studenog u praktikumu u podrumu).

Ako imate upisan SPA u ovom semestru, a dobivate poruku o gresci kada unesete svoj JMBAG, javite se hitno mailom svom asistentu (i u mailu navedite ispravan JMBAG :) ).

Ako zapnete negdje, slobodno se javite mailom ili dodjite na konzultacije.
Ugodno kodiranje :)
Na webu kolegija su objavljeni zadaci koje studenti trebaju predati za 1. domacu zadacu (bolonjski kolegij). Svoj zadatak i tocan termin (tj. sat) predaje mozete doznati unosenjem JMBAG-a u formu na toj stranici (svi studenti trebaju predati zadatak u srijedu, 22. studenog u praktikumu u podrumu).

Ako imate upisan SPA u ovom semestru, a dobivate poruku o gresci kada unesete svoj JMBAG, javite se hitno mailom svom asistentu (i u mailu navedite ispravan JMBAG Smile ).

Ako zapnete negdje, slobodno se javite mailom ili dodjite na konzultacije.
Ugodno kodiranje Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
95 = 158 - 63

PostPostano: 20:33 sri, 15. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prilikom prezentacije trebamo li i modificirat zadatak?

Hvala 8)
Prilikom prezentacije trebamo li i modificirat zadatak?

Hvala Cool

Zvone
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 74 - 7

PostPostano: 23:26 sri, 15. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako ce i trebati napraviti modifikaciju, ona ce biti minimalna -- linija ili dvije. Vjerojatno nece biti "Ajde jos napisite i funkciju koja radi to i to...", jer ce vas u praktikumu biti i po 20 u pola sata i to jednostavno necemo stici.
Uglavnom cete nas unosenjem primjera uvjeravati da vas program radi, a uspjesnim odgovaranjem na pitanja "objasni sto radi ova linija/funkcija" da ste ga sami napravili :)

----

Inace, uocio sam par gresaka u nekoliko zadataka. Konkretno, u nekim zadacima sa logickim izrazima su se u primjerima pojavljivale cudne brojke tipa 38 i 94 kojima tu nije mjesto (treba stajati & i ^). Takodjer, u nekim drugim zadacima sa logickim izrazima je pogreskom pod ulaznim podacima stajao izraz u infixu, a trebao je u postfixu/prefixu. Ispricavam se zbog ovog, sada su te pogreske (nadam se) ispravljene.

Ako je ipak ostalo jos gresaka, javite se mailom.
Ako ce i trebati napraviti modifikaciju, ona ce biti minimalna -- linija ili dvije. Vjerojatno nece biti "Ajde jos napisite i funkciju koja radi to i to...", jer ce vas u praktikumu biti i po 20 u pola sata i to jednostavno necemo stici.
Uglavnom cete nas unosenjem primjera uvjeravati da vas program radi, a uspjesnim odgovaranjem na pitanja "objasni sto radi ova linija/funkcija" da ste ga sami napravili Smile

----

Inace, uocio sam par gresaka u nekoliko zadataka. Konkretno, u nekim zadacima sa logickim izrazima su se u primjerima pojavljivale cudne brojke tipa 38 i 94 kojima tu nije mjesto (treba stajati & i ^). Takodjer, u nekim drugim zadacima sa logickim izrazima je pogreskom pod ulaznim podacima stajao izraz u infixu, a trebao je u postfixu/prefixu. Ispricavam se zbog ovog, sada su te pogreske (nadam se) ispravljene.

Ako je ipak ostalo jos gresaka, javite se mailom.

[Vrh]
andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 9:49 čet, 16. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znači kao i prošle godine na C-u. Ah, ništ novoga.
Znači kao i prošle godine na C-u. Ah, ništ novoga.

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 74 - 7

PostPostano: 22:11 sub, 18. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zbog ucestalih pitanja o stablima i narocito o njihovoj implementaciji u poljima, evo [url=http://web.math.hr/nastava/spa/files/upute_stablo.html]kratkih uputa za uporabu[/url].
Zbog ucestalih pitanja o stablima i narocito o njihovoj implementaciji u poljima, evo kratkih uputa za uporabu.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:31 sub, 18. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ,ali u skripti piše da se za ovakvu implementaciju ne namjeravaju primjenjivati operacije poput CREATE ili LEFT_SUBTREE i čine mi se dosta teške za realizaciju pa me zanima treba li ih pisati ?
Da ,ali u skripti piše da se za ovakvu implementaciju ne namjeravaju primjenjivati operacije poput CREATE ili LEFT_SUBTREE i čine mi se dosta teške za realizaciju pa me zanima treba li ih pisati ?

[Vrh]
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 22:40 sub, 18. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

može mala pomoć kak u stog spremit binarno stablo? još ga i skužim spremit kao stog s pointerima na djecu i čvorove ali onda mi piše da ga ispišem s preorder. da li ja u stog mogu spremit tako da mi bude u tom poretku tj poretku koji bi preorder ispisao normalno stablo a ne ovak u stogu pa taj preorder izmjenit da mi ispisuje ono kaj meni treba. nego jel može ovakva slična pomoć i za binarna stabla implementirana preko pointera u stogovima. inače ja imam 2 stoga koja moram rabit u zadatku jedan u koje spremam char a u druge BTREE da li moram pisat duple funkcije za njih?
može mala pomoć kak u stog spremit binarno stablo? još ga i skužim spremit kao stog s pointerima na djecu i čvorove ali onda mi piše da ga ispišem s preorder. da li ja u stog mogu spremit tako da mi bude u tom poretku tj poretku koji bi preorder ispisao normalno stablo a ne ovak u stogu pa taj preorder izmjenit da mi ispisuje ono kaj meni treba. nego jel može ovakva slična pomoć i za binarna stabla implementirana preko pointera u stogovima. inače ja imam 2 stoga koja moram rabit u zadatku jedan u koje spremam char a u druge BTREE da li moram pisat duple funkcije za njih?

mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 23:19 sub, 18. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[color=violet]evo sama sam ga makla, nisam znala da nesmijem[/color] :oops:
teoretski znam kako rješit zadatak, tj kaj radim i kaj bi trebala radit, no pošto nisam baš predobra u programiranju ovo stable u sotgu mi prestavlja problem. također i to što trebam ispisat s preorder jer kolko sam ja skužilaa zadatak na kraju kad sve ispremetam u stogu imam elementa na elementu u istom poretku ko što bi imala imala i da to stablo ak si ga nacrtam i koristim preorder samo u obrnutom poretku tj zadnji element mi je na vrhu stoga... joj tolko me tog mući i svaka pomoć mi je dobrodošla
evo sama sam ga makla, nisam znala da nesmijem Embarassed
teoretski znam kako rješit zadatak, tj kaj radim i kaj bi trebala radit, no pošto nisam baš predobra u programiranju ovo stable u sotgu mi prestavlja problem. također i to što trebam ispisat s preorder jer kolko sam ja skužilaa zadatak na kraju kad sve ispremetam u stogu imam elementa na elementu u istom poretku ko što bi imala imala i da to stablo ak si ga nacrtam i koristim preorder samo u obrnutom poretku tj zadnji element mi je na vrhu stoga... joj tolko me tog mući i svaka pomoć mi je dobrodošla

Zadnja promjena: mladac; 1:32 ned, 19. 11. 2006; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 0:41 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

još jedno pitanenje ne tako važno: logički su samo |,&,^ i imaju svi isti prioritet jel da?
još jedno pitanenje ne tako važno: logički su samo |,&,^ i imaju svi isti prioritet jel da?

Zvone
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 74 - 7

PostPostano: 1:05 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zamolio bih vas da ne stavljate tekstove svojih zadataka na web; ako neki admin ovo cita neka obrise gornji mail od mladac ako nije problem.

U zadatku u kojem treba prebaciti infix u postfix pomocu binarnog stabla, kao sto uputa kaze, treba imati 2 stoga razlicitih vrsta, jedan cuva podatke tipa BTREE, drugi tipa char. Znaci sve treba definirati uduplo:
[code:1]typedef BTREE elementtype_BTREE;
typedef char elementtype_CHAR;
typedef struct { ... } STACK_BTREE;
typedef struct { ... } STACK_CHAR;
void POP_BTREE (STACK_BTREE *S) { ... }
void POP_CHAR (STACK_CHAR *S) { ... }
[/code:1]

Stablo se makne/pogleda/stavi na stog kao i bilo koji drugi element:
[code:1]BTREE B, X; MAKE_NULL(&B); MAKE_NULL(&X);
STACK_BTREE S; MAKE_NULL_BTREE(&S);
... (napravimo nekakvo stablo)
PUSH_BTREE(B, &S);
...
X = TOP_BTREE(S); POP_BTREE(&S);
[/code:1]

(ovdje je MAKE_NULL iz atp-a BTREE, a MAKE_NULL_BTREE je iz atp-a STACK koji ima elementtype_BTREE)

Unutar funkcije npr. PUSH_BTREE uopce vas ne treba brinuti to sto je elementtype_BTREE pointer/struktura koja sadrzi polje -- na stog (koji mozete implementirati opet bilo pomocu polja bilo pomocu pointera) ga stavite tako da doslovno prepisete odgovarajucu funkciju PUSH iz skripte ili sa vjezbi.

Sam Dijkstrin algoritam zapravo trebate napraviti neovisno o implementaciji, tako je tu pomoc ista za implementaciju BTREE sa poljima i pointerima. Jednostavno, kad treba napraviti spoj dvaju stabala koji se nalaze na stogu, proces je sljedeci (ne pisem kod jer sam to vec zapravo objasnio gore):
1. pogledaj stablo sa vrha stoga -- nazovi ga B1 i makni sa stoga
2. pogledaj stablo sa vrha stoga -- nazovi ga B2 i makni sa stoga
3. ako je ch operator kojeg promatramo, napravi ovakvo stablo:
ch
/ \
B2 B1
i nazovi ga B
4. stavi B na stog

Sto se tice funkcija CREATE i LEFT_SUBTREE kod implementacije opcenitog BTREE-a -- slazem se da nisu trivijalne poput ostalih. Sa druge strane pogledaj korak 3. iz gornjeg opisa -- on neodoljivo podsjeca na tocno ono sto radi jedna od navedenih funkcija (znaci, svi koraci 1-4 se mogu napraviti pomocu poziva ukupno 4 funkcije iz atp BTREE). Evo, ako nju napravite, ne morate raditi ostale dvije.

Redoslijed prioriteta logickih operatora: uzmimo da jednak prioritet imaju | (OR) i ^ (XOR), a & (AND) ima prioritet veci on njih.
Zamolio bih vas da ne stavljate tekstove svojih zadataka na web; ako neki admin ovo cita neka obrise gornji mail od mladac ako nije problem.

U zadatku u kojem treba prebaciti infix u postfix pomocu binarnog stabla, kao sto uputa kaze, treba imati 2 stoga razlicitih vrsta, jedan cuva podatke tipa BTREE, drugi tipa char. Znaci sve treba definirati uduplo:
Kod:
typedef BTREE elementtype_BTREE;
typedef char elementtype_CHAR;
typedef struct { ... } STACK_BTREE;
typedef struct { ... } STACK_CHAR;
void POP_BTREE (STACK_BTREE *S) { ... }
void POP_CHAR (STACK_CHAR *S) { ... }

Stablo se makne/pogleda/stavi na stog kao i bilo koji drugi element:
Kod:
BTREE B, X; MAKE_NULL(&B); MAKE_NULL(&X);
STACK_BTREE S; MAKE_NULL_BTREE(&S);
... (napravimo nekakvo stablo)
PUSH_BTREE(B, &S);
...
X = TOP_BTREE(S); POP_BTREE(&S);

(ovdje je MAKE_NULL iz atp-a BTREE, a MAKE_NULL_BTREE je iz atp-a STACK koji ima elementtype_BTREE)

Unutar funkcije npr. PUSH_BTREE uopce vas ne treba brinuti to sto je elementtype_BTREE pointer/struktura koja sadrzi polje – na stog (koji mozete implementirati opet bilo pomocu polja bilo pomocu pointera) ga stavite tako da doslovno prepisete odgovarajucu funkciju PUSH iz skripte ili sa vjezbi.

Sam Dijkstrin algoritam zapravo trebate napraviti neovisno o implementaciji, tako je tu pomoc ista za implementaciju BTREE sa poljima i pointerima. Jednostavno, kad treba napraviti spoj dvaju stabala koji se nalaze na stogu, proces je sljedeci (ne pisem kod jer sam to vec zapravo objasnio gore):
1. pogledaj stablo sa vrha stoga – nazovi ga B1 i makni sa stoga
2. pogledaj stablo sa vrha stoga – nazovi ga B2 i makni sa stoga
3. ako je ch operator kojeg promatramo, napravi ovakvo stablo:
ch
/ \
B2 B1
i nazovi ga B
4. stavi B na stog

Sto se tice funkcija CREATE i LEFT_SUBTREE kod implementacije opcenitog BTREE-a – slazem se da nisu trivijalne poput ostalih. Sa druge strane pogledaj korak 3. iz gornjeg opisa – on neodoljivo podsjeca na tocno ono sto radi jedna od navedenih funkcija (znaci, svi koraci 1-4 se mogu napraviti pomocu poziva ukupno 4 funkcije iz atp BTREE). Evo, ako nju napravite, ne morate raditi ostale dvije.

Redoslijed prioriteta logickih operatora: uzmimo da jednak prioritet imaju | (OR) i ^ (XOR), a & (AND) ima prioritet veci on njih.

[Vrh]
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 1:17 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala sad će valjda ići nekak :lol:
maknula sam tekst zadatka, ispričavam se nisam znala da nije poželjno :)
hvala sad će valjda ići nekak Laughing
maknula sam tekst zadatka, ispričavam se nisam znala da nije poželjno Smile

venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 1:30 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad si vec editirala, mozes li promijeniti i boju komentara jer crvena i plava ovdje imaju posebno znacenje? ;)
Kad si vec editirala, mozes li promijeniti i boju komentara jer crvena i plava ovdje imaju posebno znacenje? Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 1:36 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

uf kolko posla, nebih htjela bit moderator :twisted:
evo roza... nadam se da svima paše? prvi put, drugi, prodano (paše mi uz onog smajliča kaj se rumeni)

nego zanima me po kojem su se principu djelili zadaci? kak ko upiše redom jmbag ili su unaprijed bili dodjeljeni?
uf kolko posla, nebih htjela bit moderator Twisted Evil
evo roza... nadam se da svima paše? prvi put, drugi, prodano (paše mi uz onog smajliča kaj se rumeni)

nego zanima me po kojem su se principu djelili zadaci? kak ko upiše redom jmbag ili su unaprijed bili dodjeljeni?

Jaja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 20 - 3

PostPostano: 11:01 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

kaj nije prioritet redom : -,&,^,| od najvećeg prema najmanjem? Tražila sam negdje i piše mi tako...
kaj nije prioritet redom : -,&,^,| od najvećeg prema najmanjem? Tražila sam negdje i piše mi tako...

mladac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 91 - 57

PostPostano: 13:15 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da je. za logičke tak nešto piše u predavanjima za c. mogu li ja kod svog zadatka s logičkim prepostavit da program sam zna prioritet ili ga moram definirat tj postavit uvijete budući da umjesto && imam zadan & i umjesto || zadan |
mislim da je. za logičke tak nešto piše u predavanjima za c. mogu li ja kod svog zadatka s logičkim prepostavit da program sam zna prioritet ili ga moram definirat tj postavit uvijete budući da umjesto && imam zadan & i umjesto || zadan |

chiica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 13 - 1

PostPostano: 17:56 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm... na vjezbama je asistent spomenuo da je svjestan cinjenice da jedna od grupa ima u srijedu ujutro tjelesni i da ce se raspored predaje praviti u skladu s tim, ali nije bas tako ispalo. ja sam, recimo, u grupi koja ima tjelesni u 8h, a predaja zadace mi je u 9h. ukoliko netko do srijede ne izmisli teleportaciju, nemam bas neke sanse da obavim oboje. :(

zanima me mogu li se pozaliti nekome i ima li kakve sanse za promjenu termina?

(to nebi bio ni veliki problem da nisam vec propustila 2 termina tjelesnog)
hm... na vjezbama je asistent spomenuo da je svjestan cinjenice da jedna od grupa ima u srijedu ujutro tjelesni i da ce se raspored predaje praviti u skladu s tim, ali nije bas tako ispalo. ja sam, recimo, u grupi koja ima tjelesni u 8h, a predaja zadace mi je u 9h. ukoliko netko do srijede ne izmisli teleportaciju, nemam bas neke sanse da obavim oboje. Sad

zanima me mogu li se pozaliti nekome i ima li kakve sanse za promjenu termina?

(to nebi bio ni veliki problem da nisam vec propustila 2 termina tjelesnog)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:43 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="chiica"]zanima me mogu li se pozaliti nekome...[/quote]

Fizicarima ([url]http://rasprave.fizika.org/[/url]) - njihov je posao izmisliti teleportaciju. :silly:
chiica (napisa):
zanima me mogu li se pozaliti nekome...

Fizicarima (http://rasprave.fizika.org/) - njihov je posao izmisliti teleportaciju. #Silly

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 18:52 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@chiica:

Dođi na tjelesni u moju grupu dakle četvrtak u 8h.
Demosi a ni prof nece pravit oko toga problem. Vec provjereno.
@chiica:

Dođi na tjelesni u moju grupu dakle četvrtak u 8h.
Demosi a ni prof nece pravit oko toga problem. Vec provjereno.

Zvone
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 74 - 7

PostPostano: 19:00 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prioriteti logickih operatora: ok, mozete napraviti bilo onako kako sam spomenuo u proslom postu, bilo tako da sva tri imaju razlicite prioritete (bitno je samo da postoje barem dva razlicita prioriteta)

Termini: pa mislio sam da jesmo pazili na tjelesni i njemacki :) ...hm...mozda po prezimenu pripadas jednoj grupi, ali si se prebacila? Kruno je rekao da mu se javilo par studenata kojima se predaja zadatka poklapa sa tjelesnim i dogovorili smo se da mozete doci u bilo koji drugi termin ako u tom drugom terminu bude mjesta (naravno, prebaciti se mogu samo oni koji nam dokazu da im se termin predaje preklopio sa tjelesnim/njemackim!)
Prioriteti logickih operatora: ok, mozete napraviti bilo onako kako sam spomenuo u proslom postu, bilo tako da sva tri imaju razlicite prioritete (bitno je samo da postoje barem dva razlicita prioriteta)

Termini: pa mislio sam da jesmo pazili na tjelesni i njemacki Smile ...hm...mozda po prezimenu pripadas jednoj grupi, ali si se prebacila? Kruno je rekao da mu se javilo par studenata kojima se predaja zadatka poklapa sa tjelesnim i dogovorili smo se da mozete doci u bilo koji drugi termin ako u tom drugom terminu bude mjesta (naravno, prebaciti se mogu samo oni koji nam dokazu da im se termin predaje preklopio sa tjelesnim/njemackim!)

[Vrh]
FFF
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 19:57 ned, 19. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel mi netko moze pomoci? zasto mi ovaj redak ne prolazi kompajliranje:
if ((temp=='+')||(temp=='-')||(temp=='*')||(temp=='\')){
...
gdje mi je temp neki char
kompajler mi javlja: missing terminating ' character
jel mi netko moze pomoci? zasto mi ovaj redak ne prolazi kompajliranje:
if ((temp=='+')||(temp=='-')||(temp=='*')||(temp=='\')){
...
gdje mi je temp neki char
kompajler mi javlja: missing terminating ' character

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Strukture podataka i algoritmi Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum