Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

prebrojivost
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:59 uto, 21. 11. 2006    Naslov: prebrojivost Citirajte i odgovorite

zanima me kako dokazati da je skup polinoma stupnja manjeg od 2 s racionalnim koeficijentima prebrojiv

pretpostavljam da se to pokaže preko dokaza da je skup racionalnih brojeva prebrojiv, ali ako može neka detaljnija uputa/objašnjenje... :oops:
hvala
zanima me kako dokazati da je skup polinoma stupnja manjeg od 2 s racionalnim koeficijentima prebrojiv

pretpostavljam da se to pokaže preko dokaza da je skup racionalnih brojeva prebrojiv, ali ako može neka detaljnija uputa/objašnjenje... Embarassed
hvala

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 14:21 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Polinomi stupnja <=2 s racionalnim koeficijentima su isto sto i [latex]\mathbb{Q}\times\mathbb{Q}\times\mathbb{Q}[/latex] (plus racunske operacije s njima koje za prebrojavanje nisu bitne). Cantorovim dijagonalnim postupkom dokazes da, ako je skup S prebrojiv, onda je i SxS prebrojiv (slozis ih u beskonacnu matricu i prebrojavas "po dijagonali"). Dva puta to primijenis pa zakljucis da je SxSxS takodjer prebrojiv. Na to se svodi i dokaz da je [latex]\mathbb{Q}[/latex] prebrojiv, on je skoro isto sto i [latex]\mathbb{Z}\times\mathbb{N}[/latex].
Polinomi stupnja ⇐2 s racionalnim koeficijentima su isto sto i (plus racunske operacije s njima koje za prebrojavanje nisu bitne). Cantorovim dijagonalnim postupkom dokazes da, ako je skup S prebrojiv, onda je i SxS prebrojiv (slozis ih u beskonacnu matricu i prebrojavas "po dijagonali"). Dva puta to primijenis pa zakljucis da je SxSxS takodjer prebrojiv. Na to se svodi i dokaz da je prebrojiv, on je skoro isto sto i .

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 15 - 12

PostPostano: 20:10 sri, 22. 11. 2006    Naslov: Re: prebrojivost Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]zanima me kako dokazati da je skup polinoma stupnja manjeg od 2 s racionalnim koeficijentima prebrojiv

pretpostavljam da se to pokaže preko dokaza da je skup racionalnih brojeva prebrojiv, ali ako može neka detaljnija uputa/objašnjenje... :oops:
hvala[/quote]

ja se ne sjecam da smo mi takvo nesto (o prebrojivosti skupa i sl.) radili "toliko u detalje" (navodnici jer smo napisali card od N, Z i neke trivijalnosti, nikakvi dokazi teze naravi) :?
Anonymous (napisa):

pretpostavljam da se to pokaže preko dokaza da je skup racionalnih brojeva prebrojiv, ali ako može neka detaljnija uputa/objašnjenje... Embarassed
hvala

ja se ne sjecam da smo mi takvo nesto (o prebrojivosti skupa i sl.) radili "toliko u detalje" (navodnici jer smo napisali card od N, Z i neke trivijalnosti, nikakvi dokazi teze naravi) Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 7:23 čet, 23. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno, to ne spada u gradivo Elementarne.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 15 - 12

PostPostano: 13:58 čet, 23. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Naravno, to ne spada u gradivo Elementarne.[/quote]

:) ( 8) )
krcko (napisa):

Smile ( Cool )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum