Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadaci iz kolokvija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
beba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 10 - 2

PostPostano: 13:57 čet, 30. 11. 2006    Naslov: zadaci iz kolokvija Citirajte i odgovorite

moze li mi neko rjesit ovaj zdk,molim vas,hvala.neka je M(z1,z2,z3e C^3,2z1+3z2-z3=0)e sad mi samo treba odredit bazu i dimenziju za
M.
moze li mi neko rjesit ovaj zdk,molim vas,hvala.neka je M(z1,z2,z3e C^3,2z1+3z2-z3=0)e sad mi samo treba odredit bazu i dimenziju za
M.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
22 = 34 - 12

PostPostano: 16:21 čet, 30. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uhh, da :to i mene zanima.Jesmo li uopće trebali stavljati za Z1=x1+y1 itd. pa dobiti baze preko izlučivanja iz x1,x2,y1 (y2 se može prikazati preko ova 3) ...i to je baza dimenzije 3?! ili samo Z3 izrazimo preko Z1 i Z2 i tako dobijem bazu dimenzije 2????

Nije fer, kolokvij je bio puuuno tezi nego proteklih godina:( Onaj dokaz na kraju bas i nije bio lagan, a Tomašić je rekao da će biti nešto jednostavno...
Uhh, da :to i mene zanima.Jesmo li uopće trebali stavljati za Z1=x1+y1 itd. pa dobiti baze preko izlučivanja iz x1,x2,y1 (y2 se može prikazati preko ova 3) ...i to je baza dimenzije 3?! ili samo Z3 izrazimo preko Z1 i Z2 i tako dobijem bazu dimenzije 2????

Nije fer, kolokvij je bio puuuno tezi nego proteklih godina:( Onaj dokaz na kraju bas i nije bio lagan, a Tomašić je rekao da će biti nešto jednostavno...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 16:44 čet, 30. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovisi da li se trazi dimenzija tog potprostora kao realnog ili kompleksnog prostora.
Za prvu varijantu dimenzija je 4, za drugu 2 (iz razloga koje ste
u biti već napisali, iako ne baš korektno).
I, ne tako bitno, ali: nemojte se naviknuti govoriti "baza dimenzije 3" i slicno, naime dimenziju ima prostor, a to je kardinalni broj baze.
Ovisi da li se trazi dimenzija tog potprostora kao realnog ili kompleksnog prostora.
Za prvu varijantu dimenzija je 4, za drugu 2 (iz razloga koje ste
u biti već napisali, iako ne baš korektno).
I, ne tako bitno, ali: nemojte se naviknuti govoriti "baza dimenzije 3" i slicno, naime dimenziju ima prostor, a to je kardinalni broj baze.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:52 čet, 30. 11. 2006    Naslov: Re: zadaci iz kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="beba"]moze li mi neko rjesit ovaj zdk,molim vas,hvala.neka je M(z1,z2,z3e C^3,2z1+3z2-z3=0)e sad mi samo treba odredit bazu i dimenziju za
M.[/quote]

Rjesenje (uz pretpostavku C^3 nad C)

z3=2z1+3z2 -> vektor potprostora je (z1,z2,2z1+3z2) za svaki z1 i z2 el. C

z1=t,z2=s -> (t,s,2t+3s)=t(1,0,2)+s(0,1,3) te je skup {(1,0,2),(0,1,3)} baza za M (vektori su ocito lin.nez. i sistem izvodnica) -> dimM=2
beba (napisa):
M.

Rjesenje (uz pretpostavku C^3 nad C)

z3=2z1+3z2 → vektor potprostora je (z1,z2,2z1+3z2) za svaki z1 i z2 el. C

z1=t,z2=s → (t,s,2t+3s)=t(1,0,2)+s(0,1,3) te je skup {(1,0,2),(0,1,3)} baza za M (vektori su ocito lin.nez. i sistem izvodnica) → dimM=2

[Vrh]
Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 34 - 12

PostPostano: 17:05 čet, 30. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha, dakle, pošto je C nad C, a ne R, točno rješenje je ono gdje to 2-dim prostor...
Ako se nije tako rješavalo, vec kao da je nad R, jel se za to dobije 0 bodova ili ipak nešto od mogućih 20?!?!
Aha, dakle, pošto je C nad C, a ne R, točno rješenje je ono gdje to 2-dim prostor...
Ako se nije tako rješavalo, vec kao da je nad R, jel se za to dobije 0 bodova ili ipak nešto od mogućih 20?!?!

[Vrh]
herman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 17:35 čet, 30. 11. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da se, ako u zadatku nije rečeno drgaučije, pretpostavlja da je C^3 nad poljem C. A valjda će ti podarit nešto bodova, ko zna.. :)
Mislim da se, ako u zadatku nije rečeno drgaučije, pretpostavlja da je C^3 nad poljem C. A valjda će ti podarit nešto bodova, ko zna.. Smile

[Vrh]
lyra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 14 - 0

PostPostano: 12:21 pet, 8. 12. 2006    Naslov: about teoretsko pitanje... Citirajte i odgovorite

Koja je razlika između "vektor [b]je linearna kombinacija [/b]nekih drugih vektora" i "vektor [b]se može prikazati kao linearna kombinacija[/b]..." itd. mislim, oboje se svodi na isto...ili ne? :?:
Koja je razlika između "vektor je linearna kombinacija nekih drugih vektora" i "vektor se može prikazati kao linearna kombinacija..." itd. mislim, oboje se svodi na isto...ili ne? Question

[Vrh]
herman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 2

PostPostano: 23:15 sub, 9. 12. 2006    Naslov: Re: about teoretsko pitanje... Citirajte i odgovorite

[quote="lyra"]Koja je razlika između "vektor [b]je linearna kombinacija [/b]nekih drugih vektora" i "vektor [b]se može prikazati kao linearna kombinacija[/b]..." itd. mislim, oboje se svodi na isto...ili ne? :?:[/quote]

Odgovor je u pitanju. Ako vektor [b]je[/b] linearna kombinacija nekih vektora, tada je očito prikazan kao linearna kombinacija tih vektora. :shock: :D Odnosno, ako se vektor može prikazati kao linearna kombinacija nekih vektora, pitanje je dali ćeš to učiniti ili ne. Ako to učiniš, tada je taj vektor linearna kombinacija tih vektora. :D :D
lyra (napisa):
Koja je razlika između "vektor je linearna kombinacija nekih drugih vektora" i "vektor se može prikazati kao linearna kombinacija..." itd. mislim, oboje se svodi na isto...ili ne? Question

Odgovor je u pitanju. Ako vektor je linearna kombinacija nekih vektora, tada je očito prikazan kao linearna kombinacija tih vektora. Shocked Very Happy Odnosno, ako se vektor može prikazati kao linearna kombinacija nekih vektora, pitanje je dali ćeš to učiniti ili ne. Ako to učiniš, tada je taj vektor linearna kombinacija tih vektora. Very Happy Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:50 ned, 10. 12. 2006    Naslov: Re: about teoretsko pitanje... Citirajte i odgovorite

[quote="lyra"]Koja je razlika između "vektor [b]je linearna kombinacija [/b]nekih drugih vektora" i "vektor [b]se može prikazati kao linearna kombinacija[/b]..." itd. mislim, oboje se svodi na isto...ili ne? :?:[/quote]

[b]Vektor je linearna kombinacija i vektor se može prikazati kao linearna kombinacija je u biti jedno te isto[/b]. Fora u zadatku je bila:
Postoji vektor koji je linearna kombinacija [b]predhodnika[/b], što nije slučaj za {0,a,b,c} gdje je {a,b,c} lin.nez skup. Dok je drugi zad. bio postoji vektor koji se može prikazati kao linearna kombinacija preostalih što je uvjek slučaj u lin. zavisnom skupu. :)
lyra (napisa):

Vektor je linearna kombinacija i vektor se može prikazati kao linearna kombinacija je u biti jedno te isto. Fora u zadatku je bila:
Postoji vektor koji je linearna kombinacija predhodnika, što nije slučaj za {0,a,b,c} gdje je {a,b,c} lin.nez skup. Dok je drugi zad. bio postoji vektor koji se može prikazati kao linearna kombinacija preostalih što je uvjek slučaj u lin. zavisnom skupu. Smile

[Vrh]
lyra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 14 - 0

PostPostano: 22:31 pon, 11. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

a pa da..tek sad pročitah zadatak kako treba. doh! :( hvala na objašnjenju :wink:
a pa da..tek sad pročitah zadatak kako treba. doh! Sad hvala na objašnjenju Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum