Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Parcijalne i usmjerene derivacije (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
132 = 230 - 98

PostPostano: 14:55 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Parcijalne i usmjerene derivacije Citirajte i odgovorite

Def: Neka je [latex]A \subseteq {\bf R}^{\bf n}[/latex] otvoren i [latex]f:A \to {\bf R}^{\bf m}[/latex], te neka je [latex]v \in {\bf R}^{\bf n} ,\left\| v \right\| = 1,c \in A[/latex]. Limes [latex]\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right)}}{h}[/latex], alo postoji, nazivamo derivacija funkcije [latex]f[/latex] u smjeru vektora [latex]v[/latex] u točki [latex]c[/latex] i označavamo sa [latex]\nabla _v f\left( c \right) = \frac{{\partial f}}{{\partial v}}\left( c \right)[/latex].

Napomena: Neka je [latex]f[/latex] diferencijabilna u [latex]c \in A[/latex]. Tada vrijedi
[latex]\left( 1 \right)\mathop {\lim }\limits_{x \to c} \frac{{\left\| {f\left( x \right) - f\left( c \right) - Df\left( c \right)\left( {x - c} \right)} \right\|}}{{\left\| {x - c} \right\|}}[/latex]
[latex]\left( 2 \right)\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{\left\| {f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right) - Df\left( c \right)\left( {c + hv - c} \right)} \right\|}}{{\left\| {c + hv - c} \right\|}} = 0[/latex]
[latex]\left( 3 \right)\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{\left\| {f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right) - hDf\left( c \right)\left( v \right)} \right\|}}{{\left| h \right| \cdot \left\| v \right\|}} = 0[/latex]
[latex]\left( 4 \right)\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right) - hDf\left( c \right)\left( v \right)}}{h} = 0[/latex]
[latex]\left( 5 \right)\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \left( {\frac{{f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right)}}{h} - Df\left( c \right)\left( v \right)} \right) = 0[/latex]
[latex]\left( 6 \right)\mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f\left( {c + hv} \right) - f\left( c \right)}}{h} = Df\left( c \right)\left( v \right)[/latex]
[latex]\left( 7 \right)\frac{{\partial f}}{{\partial v}}\left( c \right) = Df\left( c \right)\left( v \right)[/latex].

Uočimo da je usmjerena derivacija poopćenje parcijalne derivacije, jer je [latex]\frac{{\partial f}}{{\partial x_i }}\left( c \right) = Df\left( c \right)\left( {e_i } \right)[/latex].

E, sad ide pitanje. Parcijalne derivacije su bile derivacije skalarnih funkcija, a po ovom što čitam, usmjerena derivacija je derivacija vektorske funkcije. Kak to? I kak smo mogli maknut normu na prijelazu iz (3) u (4) u brojniku?
Def: Neka je otvoren i , te neka je . Limes , alo postoji, nazivamo derivacija funkcije u smjeru vektora u točki i označavamo sa .

Napomena: Neka je diferencijabilna u . Tada vrijedi

.

Uočimo da je usmjerena derivacija poopćenje parcijalne derivacije, jer je .

E, sad ide pitanje. Parcijalne derivacije su bile derivacije skalarnih funkcija, a po ovom što čitam, usmjerena derivacija je derivacija vektorske funkcije. Kak to? I kak smo mogli maknut normu na prijelazu iz (3) u (4) u brojniku?

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
91 = 108 - 17

PostPostano: 16:46 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

mozes maknut normu zbog svojstva norme da je samo norma nul-vektora nula, pa onda kad norma neceg ide u nulu, ide i ta stvar, znas to kod apsolutnog, sto je poseban slucaj...
a ne znam kak mislis kak to. tak. :D to je promjena u smjeru nekog vektora, ko sto je i parcijalna derivacija, samo sto je tamo jedan specifican vektor, al u principu je ista stvar.
mozes maknut normu zbog svojstva norme da je samo norma nul-vektora nula, pa onda kad norma neceg ide u nulu, ide i ta stvar, znas to kod apsolutnog, sto je poseban slucaj...
a ne znam kak mislis kak to. tak. Very Happy to je promjena u smjeru nekog vektora, ko sto je i parcijalna derivacija, samo sto je tamo jedan specifican vektor, al u principu je ista stvar.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 22:02 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"]mozes maknut normu zbog svojstva norme da je samo norma nul-vektora nula, pa onda kad norma neceg ide u nulu, ide i ta stvar, znas to kod apsolutnog, sto je poseban slucaj...[/quote]

ok, i mislio sam, znači s desne strane ide nulvektor u 4.

[quote="Ignavia"]a ne znam kak mislis kak to. tak. :D to je promjena u smjeru nekog vektora, ko sto je i parcijalna derivacija, samo sto je tamo jedan specifican vektor, al u principu je ista stvar.[/quote]

Malo me zbunilo to što parcijana dervacija mora biti isključivo od skalarne funkcije. Kod usmjerene mi je jasno da mogu gledat proizvoljan smjer, al sam mislio da će isto bit broj.

Dakle, parcijalne derivacije u točki su brojevi, a usmjerene vektori (mogu bit i vektori u R, znači mogu bit brojevi), jel sam dobro sad skužio?
Ignavia (napisa):

ok, i mislio sam, znači s desne strane ide nulvektor u 4.

Ignavia (napisa):
a ne znam kak mislis kak to. tak. Very Happy to je promjena u smjeru nekog vektora, ko sto je i parcijalna derivacija, samo sto je tamo jedan specifican vektor, al u principu je ista stvar.

Malo me zbunilo to što parcijana dervacija mora biti isključivo od skalarne funkcije. Kod usmjerene mi je jasno da mogu gledat proizvoljan smjer, al sam mislio da će isto bit broj.

Dakle, parcijalne derivacije u točki su brojevi, a usmjerene vektori (mogu bit i vektori u R, znači mogu bit brojevi), jel sam dobro sad skužio?

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 22:54 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]

Dakle, parcijalne derivacije u točki su brojevi, a usmjerene vektori (mogu bit i vektori u R, znači mogu bit brojevi), jel sam dobro sad skužio?[/quote]

parcijalna derivacija ne mora biti od skalarne funkcije.
ovako, imas derivaciju u smjeru nekog vektora - znaci to moze biti bilo koji vektor, pa onda ako je duz vektora e_i, onda je to parcijalna derivacija.

i kada imas vektorske funkcije, onda su ti parcijalne derivacije i sve ostale derivacije u smjeru vektori.
alen (napisa):

ovako, imas derivaciju u smjeru nekog vektora - znaci to moze biti bilo koji vektor, pa onda ako je duz vektora e_i, onda je to parcijalna derivacija.

i kada imas vektorske funkcije, onda su ti parcijalne derivacije i sve ostale derivacije u smjeru vektori.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:17 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"]

i kada imas vektorske funkcije, onda su ti parcijalne derivacije i sve ostale derivacije u smjeru vektori.[/quote]

Izgleda da imamo problem:

Like ordinary derivatives, the partial derivative is defined as a limit. Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function. We define the partial derivative of f at the point a = (a1, ..., an) ∈ U with respect to the i-th variable xi as [latex]\frac{\partial }{{\partial x_i }}f\left( {a_1 ,...,a_n } \right)\mathop = {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f\left( {a_1 ,...,a_{i - 1} ,a_i + h,a_{i + 1} ,...,a_n } \right) - f\left( {a_1 ,...,a_n } \right)}}{h}[/latex] (na wikipediji).

Def(predavanja): Parcijalne derivacije fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa [latex]\frac{\partial }{{\partial x_j }}f_i \left( c \right) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f_i \left( {c_1 ,...,c_{j - 1} ,c_j + h,c_{j + 1} ,...,c_n } \right) - f_i \left( {c_1 ,...,c_n } \right)}}{h}[/latex]
Ignavia (napisa):

Izgleda da imamo problem:

Like ordinary derivatives, the partial derivative is defined as a limit. Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function. We define the partial derivative of f at the point a = (a1, ..., an) ∈ U with respect to the i-th variable xi as (na wikipediji).

Def(predavanja): Parcijalne derivacije fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa

Zadnja promjena: alen; 23:22 pon, 18. 12. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 23:22 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

prof. Ungar, Matematicka analiza 3, str 70.:

"U definiciji derivacije duž vektora i parcijalnih derivacija, nije bilo nužno da se radi o realnoj funkciji. Na potpuno isti način definiraju se ti pojmovi i za vektorske funkcije, samo što to sada neće biti brojevi, nego vektori."

kad meni vec ne vjerujes... :lol:

"U definiciji derivacije duž vektora i parcijalnih derivacija, nije bilo nužno da se radi o realnoj funkciji. Na potpuno isti način definiraju se ti pojmovi i za vektorske funkcije, samo što to sada neće biti brojevi, nego vektori."

kad meni vec ne vjerujes... Laughing

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:23 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma vjerujem ti, al mi nije jasno :cry:

ok, sad je

al zašt imamo takvu definiciju? :shock: to je sadizam 8)

namjerno nas žele zbunit

aha, znači, možda će i nama tak reć da to moežmo i s vektorima... al kak smo onda već usmjerenu... da bar stave predavanja uskoro na net
ma vjerujem ti, al mi nije jasno Crying or Very sad

ok, sad je

al zašt imamo takvu definiciju? Shocked to je sadizam Cool

namjerno nas žele zbunit

aha, znači, možda će i nama tak reć da to moežmo i s vektorima... al kak smo onda već usmjerenu... da bar stave predavanja uskoro na net

Zadnja promjena: alen; 23:25 pon, 18. 12. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:24 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]
Def(predavanja): Parcijalne derivacija fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa [latex]\frac{\partial }{{\partial x_j }}f_i \left( c \right) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f_i \left( {c_1 ,...,c_{i - 1} ,c_i + h,c_{i + 1} ,...,c_n } \right) - f_i \left( {c_1 ,...,c_n } \right)}}{h}[/latex][/quote]
Dobro. I zasto ti kodomena funkcije [latex]f_i[/latex] ne moze biti [latex]\mathbb{R}^n[/latex] za neki [latex]n>1[/latex].
alen (napisa):

Def(predavanja): Parcijalne derivacija fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa

Dobro. I zasto ti kodomena funkcije ne moze biti za neki .

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:26 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"][quote="alen"]
Def(predavanja): Parcijalne derivacija fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa [latex]\frac{\partial }{{\partial x_j }}f_i \left( c \right) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f_i \left( {c_1 ,...,c_{i - 1} ,c_i + h,c_{i + 1} ,...,c_n } \right) - f_i \left( {c_1 ,...,c_n } \right)}}{h}[/latex][/quote]
Dobro. I zasto ti kodomena funkcije [latex]f_i[/latex] ne moze biti [latex]\mathbb{R}^n[/latex] za neki [latex]n>1[/latex].[/quote]

f_i smo definirali kao koordinatne funkcije, to jest, realne funkcije više varijabli.
mdoko (napisa):
alen (napisa):

Def(predavanja): Parcijalne derivacija fukcije f u točki c iz A (A je otvoren i domena funkcije f) dane su sa

Dobro. I zasto ti kodomena funkcije ne moze biti za neki .

f_i smo definirali kao koordinatne funkcije, to jest, realne funkcije više varijabli.

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 23:33 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@alen: imas na stranici od ma3 ili od profesora ungara (ili oboje) njegovu preeedivnu knjigu, tolko je sistematicna da ti dodje da se rasplaces od miline, i onak neke fine opaske su i tak. stvarno skoro sve je super unutra. meni. :D
@alen: imas na stranici od ma3 ili od profesora ungara (ili oboje) njegovu preeedivnu knjigu, tolko je sistematicna da ti dodje da se rasplaces od miline, i onak neke fine opaske su i tak. stvarno skoro sve je super unutra. meni. Very Happy

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:35 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

e, hvala, mislim da će pomoć, nisam znao da ima :oops:

stvarno puno hvala
e, hvala, mislim da će pomoć, nisam znao da ima Embarassed

stvarno puno hvala

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:37 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]
f_i smo definirali kao koordinatne funkcije, to jest, realne funkcije više varijabli.[/quote]
OK, ali u definiciji
[latex]\frac{\partial }{{\partial x_i }}f \left( c \right) := \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f \left( {c_1 ,...,c_{i - 1} ,c_i + h,c_{i + 1} ,...,c_n } \right) - f \left( {c_1 ,...,c_n } \right)}}{h}[/latex], sto te sprecava da [latex]f[/latex] bude vektorska funkcija?
alen (napisa):

OK, ali u definiciji
, sto te sprecava da bude vektorska funkcija?

Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 23:43 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]e, hvala, mislim da će pomoć, nisam znao da ima :oops:

stvarno puno hvala[/quote]

nema na cemu, pomogla bi i crnom ciganu :lol:
salim se, tj ne, al drago mi je da si sretan i uvijek sam tu za tebe :cmok: :dodji:
alen (napisa):
e, hvala, mislim da će pomoć, nisam znao da ima Embarassed

stvarno puno hvala

nema na cemu, pomogla bi i crnom ciganu Laughing
salim se, tj ne, al drago mi je da si sretan i uvijek sam tu za tebe Cmok! Dodji da te zagrlim!

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:58 pon, 18. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"][quote="alen"]
f_i smo definirali kao koordinatne funkcije, to jest, realne funkcije više varijabli.[/quote]
OK, ali u definiciji
[latex]\frac{\partial }{{\partial x_i }}f \left( c \right) := \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f \left( {c_1 ,...,c_{i - 1} ,c_i + h,c_{i + 1} ,...,c_n } \right) - f \left( {c_1 ,...,c_n } \right)}}{h}[/latex], sto te sprecava da [latex]f[/latex] bude vektorska funkcija?[/quote]

Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function. (možda ja jedini tak to doživljavam, al meni se to čini dost ograničavajuće u tom smislu)

Aha, sad sam skužio, sry. Pa koordinatne funkcije nam po definiciji skalarne funkcije.

E, al izvuko si pola definicije iz wikipedije za koju piše "Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function." , a drugu polovicu iz definicije s predavanja.
mdoko (napisa):
alen (napisa):

OK, ali u definiciji
, sto te sprecava da bude vektorska funkcija?

Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function. (možda ja jedini tak to doživljavam, al meni se to čini dost ograničavajuće u tom smislu)

Aha, sad sam skužio, sry. Pa koordinatne funkcije nam po definiciji skalarne funkcije.

E, al izvuko si pola definicije iz wikipedije za koju piše "Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function." , a drugu polovicu iz definicije s predavanja.

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 0:54 uto, 19. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]
E, al izvuko si pola definicije iz wikipedije za koju piše "Let U be an open subset of Rn and f : U → R a function." , a drugu polovicu iz definicije s predavanja.[/quote]
Ono sto ja pitam je zasto se ogranicavati samo na realne funkcije? Definicija je jednako smislena ako kazemo:

Neka je [latex]U \subseteq \mathbb{R}^n[/latex] i [latex]f \colon U \to \mathbb{R}^m[/latex], onda definiramo i-tu parcijalnu derivaciju funkcije [i]f[/i] .... (kako je gore napisano)

Sada je ona definicija koju ti predlazes samo specijalni slucaj opcenitije definicije, za m=1.

Bitno je da se prilikom definiranja nekog pojma ne ogranicavas ukoliko to stvarno nije potrebno.
alen (napisa):

Ono sto ja pitam je zasto se ogranicavati samo na realne funkcije? Definicija je jednako smislena ako kazemo:

Neka je i , onda definiramo i-tu parcijalnu derivaciju funkcije f .... (kako je gore napisano)

Sada je ona definicija koju ti predlazes samo specijalni slucaj opcenitije definicije, za m=1.

Bitno je da se prilikom definiranja nekog pojma ne ogranicavas ukoliko to stvarno nije potrebno.

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:49 uto, 19. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ignavia"]prof. Ungar, Matematicka analiza 3, str 70.:
"U definiciji derivacije duž vektora i parcijalnih derivacija, nije bilo nužno da se radi o realnoj funkciji. Na potpuno isti način definiraju se ti pojmovi i za vektorske funkcije, samo što to sada neće biti brojevi, nego vektori."[/quote]

:OT: Kao da citam religijsku raspravu gdje se netko poziva na Bibliju... :lol:
Ignavia (napisa):

Off-topic Kao da citam religijsku raspravu gdje se netko poziva na Bibliju... Laughing

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 14:25 uto, 19. 12. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
:OT: Kao da citam religijsku raspravu gdje se netko poziva na Bibliju... :lol:[/quote]

:OT2: :btgreen: steta sto nema autodiktata na faksu, kolko sam citala tu knjigu dosad... :isus: :utezi:
vsego (napisa):

Off-topic Kao da citam religijsku raspravu gdje se netko poziva na Bibliju... Laughing

Off-topic Broken Tooth Green steta sto nema autodiktata na faksu, kolko sam citala tu knjigu dosad... Isus Dizem utege

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum