Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:57 pon, 18. 12. 2006 Naslov: AllMath 3rd edition |
|
|
Nakon sto je doslo do [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=68251#68251]spomena o reaktiviranju AllMatha[/url], kontaktirao sam [url=http://degiorgi.math.hr/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=61]idejnog zacetnika[/url] [size=4](koji nazalost vise ne prati forum, zbog svima poznatih razloga)[/size]. Veky je zauzet magistriranjem (:thumbup:), ali nam je dao moralnu podrsku za organizaciju trece inkarnacije AllMath seminara.
Termin u kojem bi se AllMath odrzao je negdje tokom drugog radnog tjedna nakon novogodisnjih praznika. Tocan termin ce se preciziati kasnije.
Ideja je da ovaj (neformalni) seminar bude posvecen nasim bolonjcima (i.e. studentima prve i druge godine), koji zale cuti malo vise matematike od onoga sto imaju priliku vidjeti na predavanjima. Seminar bi bio organiziran kao nekoliko kratkih (20-minutnih) izlaganja o odabranim temama.
Molim zainteresirane bolonjce (registrirane korisnike foruma) da ovdje napisu koje teme bi ih interesirale, tako da mozemo na zajednicko zadovoljstvo pronaci ljude koji bi spremili par kratkih izlaganja na te teme.
Ako se netko bas ne zeli registrirati na forumu, a ima neki konstruktivan prijedlog vezan za ovu temu, neka mi se javi mailom na [tt]mdoko[at]student.math.hr[/tt].
Nakon sto je doslo do spomena o reaktiviranju AllMatha, kontaktirao sam idejnog zacetnika (koji nazalost vise ne prati forum, zbog svima poznatih razloga). Veky je zauzet magistriranjem ( ), ali nam je dao moralnu podrsku za organizaciju trece inkarnacije AllMath seminara.
Termin u kojem bi se AllMath odrzao je negdje tokom drugog radnog tjedna nakon novogodisnjih praznika. Tocan termin ce se preciziati kasnije.
Ideja je da ovaj (neformalni) seminar bude posvecen nasim bolonjcima (i.e. studentima prve i druge godine), koji zale cuti malo vise matematike od onoga sto imaju priliku vidjeti na predavanjima. Seminar bi bio organiziran kao nekoliko kratkih (20-minutnih) izlaganja o odabranim temama.
Molim zainteresirane bolonjce (registrirane korisnike foruma) da ovdje napisu koje teme bi ih interesirale, tako da mozemo na zajednicko zadovoljstvo pronaci ljude koji bi spremili par kratkih izlaganja na te teme.
Ako se netko bas ne zeli registrirati na forumu, a ima neki konstruktivan prijedlog vezan za ovu temu, neka mi se javi mailom na mdoko[at]student.math.hr.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
aenima Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aenima Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
Postano: 11:22 uto, 19. 12. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="aenima"]par prijedloga:
- fraktalna dimenzija
- brownovo gibanje
- Gödel's incompleteness theorems[/quote]
mislim da je brownovo gibanje ipak malo previse za bolonjce 1. ili 2. godine
aenima (napisa): | par prijedloga:
- fraktalna dimenzija
- brownovo gibanje
- Gödel's incompleteness theorems |
mislim da je brownovo gibanje ipak malo previse za bolonjce 1. ili 2. godine
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
Zadnja promjena: GauSs_; 11:42 uto, 19. 12. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 11:28 uto, 19. 12. 2006 Naslov: |
|
|
Ja bih... mozda... eventualno... mogla probati... Ovo o fraktalnoj dimenziji. Mislim da bi bilo vise mahanje rukama, ali toploogija je ionako mahanje rukama ako ne znas crtat :)
20 minuta- 2 minute sto je topologija, 3 minute sto su fraktali, i po 5 minuta za svaku od 3 definicije (motivacija, definicija, primjer)
Meni se cini da se to da napravit na prste, ali moram jos provjerit. Ako me Mdoko blagoslovi za polu-predbiljezenog govornika.
Ja bih... mozda... eventualno... mogla probati... Ovo o fraktalnoj dimenziji. Mislim da bi bilo vise mahanje rukama, ali toploogija je ionako mahanje rukama ako ne znas crtat
20 minuta- 2 minute sto je topologija, 3 minute sto su fraktali, i po 5 minuta za svaku od 3 definicije (motivacija, definicija, primjer)
Meni se cini da se to da napravit na prste, ali moram jos provjerit. Ako me Mdoko blagoslovi za polu-predbiljezenog govornika.
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:19 sri, 20. 12. 2006 Naslov: |
|
|
Na prvom AllMathu je vjekovac prezentirao zanimljiv zadatak s nekog državnog natjecanja.
Zadatak se zove Vrt i ograda: Mrzovoljan čovjek ima vrt kvadratnog oblika i želi postaviti ogradu (ne nužno po rubu vrta; ne nužno paralelno sa stranicama) tako da prolaznici ni s jedne strane vrta ne mogu vidjeti "kroz" njega na drugu stranu. Kako je čovjek usput i škrt, želi da ukupna duljina ograde bude najmanja moguća. Kako ograda mora biti postavljena i kolika je najmanja duljina? (Uzmimo da je vrt jediničan kvadrat.)
Naravno, vidi se da je zadatak vrlo neprecizno zadan. Postoji li uopće najmanja duljina? Probajte razmisliti.
I zbilja, bilo je dano službeno rješenje koje je komisija uspjela poboljšati. No neki učenik je našao još bolje rješenje koje se opet na sličan način dalo poboljšati. Na AllMathu smo se pitali je li to najbolje moguće.
vjekovac je to prezentirao na tako zanimljiv način da su svi sudionici desetak minuta u miru i tišini pokušavali naći još bolje rješenje. :) (Neki su možda pokušavali dokazati da nema boljeg.)
Pa eto, ako netko zna neki zanimljiv zadatak ili problem s ingenioznim rješenjem ili čak bez rješenja, možda bi to bilo zgodno. Ne traje tak dugo, a sudionici se moraju malo aktivirat, nisu samo pasivni slušači.
Na prvom AllMathu je vjekovac prezentirao zanimljiv zadatak s nekog državnog natjecanja.
Zadatak se zove Vrt i ograda: Mrzovoljan čovjek ima vrt kvadratnog oblika i želi postaviti ogradu (ne nužno po rubu vrta; ne nužno paralelno sa stranicama) tako da prolaznici ni s jedne strane vrta ne mogu vidjeti "kroz" njega na drugu stranu. Kako je čovjek usput i škrt, želi da ukupna duljina ograde bude najmanja moguća. Kako ograda mora biti postavljena i kolika je najmanja duljina? (Uzmimo da je vrt jediničan kvadrat.)
Naravno, vidi se da je zadatak vrlo neprecizno zadan. Postoji li uopće najmanja duljina? Probajte razmisliti.
I zbilja, bilo je dano službeno rješenje koje je komisija uspjela poboljšati. No neki učenik je našao još bolje rješenje koje se opet na sličan način dalo poboljšati. Na AllMathu smo se pitali je li to najbolje moguće.
vjekovac je to prezentirao na tako zanimljiv način da su svi sudionici desetak minuta u miru i tišini pokušavali naći još bolje rješenje. (Neki su možda pokušavali dokazati da nema boljeg.)
Pa eto, ako netko zna neki zanimljiv zadatak ili problem s ingenioznim rješenjem ili čak bez rješenja, možda bi to bilo zgodno. Ne traje tak dugo, a sudionici se moraju malo aktivirat, nisu samo pasivni slušači.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: