Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Udaljenost pravca od elipse
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kreda
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 7 - 4

PostPostano: 15:02 ned, 7. 1. 2007    Naslov: Udaljenost pravca od elipse Citirajte i odgovorite

Kako mogu izračunati najmanju i najveću udaljenost pravca od elipse?

Recimo da su oboje zadani u općem obliku...

Nadam se da će dobre duše nabaciti koji hint... :wink:
Kako mogu izračunati najmanju i najveću udaljenost pravca od elipse?

Recimo da su oboje zadani u općem obliku...

Nadam se da će dobre duše nabaciti koji hint... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
SickJedi
Moderator
Moderator

Spol: muško
12 = 42 - 30

PostPostano: 21:41 ned, 7. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije li najmanja i najveca udaljenost ista stvar?

Sta se obicno ne racuna samo udaljenost? Obicno je to udaljenost izmedju 2 najblize tocke.
Nije li najmanja i najveca udaljenost ista stvar?

Sta se obicno ne racuna samo udaljenost? Obicno je to udaljenost izmedju 2 najblize tocke.

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
kreda
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 21:44 ned, 7. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ali udaljenost između 2 najbliže točke je samo najmanja udaljenost... postoji i najveća...
ali udaljenost između 2 najbliže točke je samo najmanja udaljenost... postoji i najveća...

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 22:48 ned, 7. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kreda"]ali udaljenost između 2 najbliže točke je samo najmanja udaljenost... postoji i najveća...[/quote]
Udaljenost pravca [latex]p[/latex] i elipse [latex]\mathcal{E}[/latex] definira se kao udaljenost dviju njihovih najblizih tocaka. Preciznije: [latex]d(p,\mathcal{E}):=\min\{d(x,y) \mid x \in p \land y\in\mathcal{E}\}[/latex]

Meni se cini da ti trazis [i]udaljenost dviju najblizih tocaka[/i] pravca i elipse i [i]udaljenost dviju najudaljenijih tocaka[/i] pravca i elipse.

Udaljenost dviju najblizih tocaka postoji (to se naziva udaljenost pravca i elipse), a kako se ona izracuna vodljivo je iz gore navedene formule.

Udaljenost dviju najudaljenijih tocaka pravca [latex]p[/latex] i elipse [latex]\mathcal{E}[/latex] [b]ne postoji[/b] iz jednostavnog razloga sto za svaki par tocaka [latex](x_1,y_1) \in p \times \mathcal{E}[/latex] postoji par tocaka [latex](x_2,y_2) \in p \times \mathcal{E}[/latex] takav da je [latex]d(x_1,y_1) < d(x_2,y_2)[/latex].
kreda (napisa):

Udaljenost pravca i elipse definira se kao udaljenost dviju njihovih najblizih tocaka. Preciznije:

Meni se cini da ti trazis udaljenost dviju najblizih tocaka pravca i elipse i udaljenost dviju najudaljenijih tocaka pravca i elipse.

Udaljenost dviju najblizih tocaka postoji (to se naziva udaljenost pravca i elipse), a kako se ona izracuna vodljivo je iz gore navedene formule.

Udaljenost dviju najudaljenijih tocaka pravca i elipse ne postoji iz jednostavnog razloga sto za svaki par tocaka postoji par tocaka takav da je .

kreda
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 11:55 pon, 8. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala vam na odgovorima...

Ako sam dobro shvatila, moj odgovor na pitanje za najudaljenije točke pravca i elipse bi bio da ne postoji jer je udaljenost definirana kao najmanja udaljenost, tj. udaljenost najbližih točaka ?

Ono što me dalje muči je zar ja zbilja ne mogu naći skup točaka elipse koje će zaista biti najudaljenije od pravca? Sigurno ce biti neke udaljenije od najmanje udaljene točke, a ja samo uzmem najudaljenije...

Tek sam sad skužila da sam trebala postaviti topic na ma3, žurila sam se i nisam ni gledala :oops:

Uglavnom, rješavam zadatak iz minorskog i imam rješenje i za najudaljenije i najbliže...
Hvala vam na odgovorima...

Ako sam dobro shvatila, moj odgovor na pitanje za najudaljenije točke pravca i elipse bi bio da ne postoji jer je udaljenost definirana kao najmanja udaljenost, tj. udaljenost najbližih točaka ?

Ono što me dalje muči je zar ja zbilja ne mogu naći skup točaka elipse koje će zaista biti najudaljenije od pravca? Sigurno ce biti neke udaljenije od najmanje udaljene točke, a ja samo uzmem najudaljenije...

Tek sam sad skužila da sam trebala postaviti topic na ma3, žurila sam se i nisam ni gledala Embarassed

Uglavnom, rješavam zadatak iz minorskog i imam rješenje i za najudaljenije i najbliže...

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:58 pon, 8. 1. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kreda"]Ako sam dobro shvatila, moj odgovor na pitanje za najudaljenije točke pravca i elipse bi bio da ne postoji jer je udaljenost definirana kao najmanja udaljenost, tj. udaljenost najbližih točaka ?[/quote]

Tako je definirana udaljenost skupova. 8) Ti mozes traziti najvecu udaljenost tocaka dva skupa, ali ona ce ovdje biti beskonacna (sto nije realan broj ;)) jer jedan skup (pravac) nije omedjen (i.e. "ide u beskonacnost"). :)

[quote="kreda"]Ono što me dalje muči je zar ja zbilja ne mogu naći skup točaka elipse koje će zaista biti najudaljenije od pravca? Sigurno ce biti neke udaljenije od najmanje udaljene točke, a ja samo uzmem najudaljenije...[/quote]

Eh, to je drugi par opanaka. :-s To je tocka elispe najudaljenija od pravca; kako je elipsa omedjen skup, onda nemas problem s beskonacnoscu i to se moze napraviti. 8)

[quote="kreda"]Tek sam sad skužila da sam trebala postaviti topic na ma3, žurila sam se i nisam ni gledala :oops:[/quote]

Prebacih. ;)

[quote="kreda"]Uglavnom, rješavam zadatak iz minorskog i imam rješenje i za najudaljenije i najbliže...[/quote]

Pa, trazis tangente na elipsu paralelne sa zadanim pravcem. :-s Postoje dvije: diraliste jedne (s elipsom) odredjuje najblizu tocku (osim ako pravac sijece elipsu), a diraliste druge najdalju tocku. 8)
kreda (napisa):

Tako je definirana udaljenost skupova. Cool Ti mozes traziti najvecu udaljenost tocaka dva skupa, ali ona ce ovdje biti beskonacna (sto nije realan broj Wink) jer jedan skup (pravac) nije omedjen (i.e. "ide u beskonacnost"). Smile

kreda (napisa):

Eh, to je drugi par opanaka. Eh? To je tocka elispe najudaljenija od pravca; kako je elipsa omedjen skup, onda nemas problem s beskonacnoscu i to se moze napraviti. Cool

kreda (napisa):
Tek sam sad skužila da sam trebala postaviti topic na ma3, žurila sam se i nisam ni gledala Embarassed

Prebacih. Wink

kreda (napisa):

Pa, trazis tangente na elipsu paralelne sa zadanim pravcem. Eh? Postoje dvije: diraliste jedne (s elipsom) odredjuje najblizu tocku (osim ako pravac sijece elipsu), a diraliste druge najdalju tocku. Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum