Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
m0rtus Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
plavooka malena Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
m0rtus Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
teja Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:33 uto, 13. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="teja"]
ok, logično, al šta ja znam, moram sve pitat da ne bi bilo zabune, luda sam bez ploče, doma pišem po staklu dok učim, al već mi pomalo nestaje površina u stanu... :D :D[/quote]
Na faksu imaš dosta prozora, a možeš posudit i od fizičara. :lol:
teja (napisa): |
ok, logično, al šta ja znam, moram sve pitat da ne bi bilo zabune, luda sam bez ploče, doma pišem po staklu dok učim, al već mi pomalo nestaje površina u stanu... |
Na faksu imaš dosta prozora, a možeš posudit i od fizičara.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:13 uto, 13. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]u mojoj biljeznici je neobjasnjiva praznina izmedju propozicije 2.6 i definicije 2.10.
moze mi netko reci sto se nalazi izmedju? nesto jaaaaaaaaako bitno? :)
[/quote]
korolar 2.7. determinanta gornjetrokutaste matrice je produkt elemenata po dijagonali
prop 2.8. pomnožimo li neki redak (stupac) matrice A skalarom lambda, za determinantu tako dobivene matrice B vrijedi detB=lambda*detA
(...dokaz)
korolar 2.9. det(lambda*A)=lambda^n*detA
(...dokaz)
eto!
e, a sad bi i ja neš.. :lol:
meni fale dijelovi 2.2, 2.3, 2.5, 2.13.. pa, ak netko ima išta od toga, bila bih veri veri zahvalna! :wink:
Anonymous (napisa): | u mojoj biljeznici je neobjasnjiva praznina izmedju propozicije 2.6 i definicije 2.10.
moze mi netko reci sto se nalazi izmedju? nesto jaaaaaaaaako bitno?
|
korolar 2.7. determinanta gornjetrokutaste matrice je produkt elemenata po dijagonali
prop 2.8. pomnožimo li neki redak (stupac) matrice A skalarom lambda, za determinantu tako dobivene matrice B vrijedi detB=lambda*detA
(...dokaz)
korolar 2.9. det(lambda*A)=lambda^n*detA
(...dokaz)
eto!
e, a sad bi i ja neš..
meni fale dijelovi 2.2, 2.3, 2.5, 2.13.. pa, ak netko ima išta od toga, bila bih veri veri zahvalna!
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 23:09 uto, 13. 2. 2007 Naslov: |
|
|
jel ima velika kolicina tih dokaza? ono, jel jaaaaako jaaaako bitno (si cula da je na usmenom bas nekoga to pitao?)
zahvaljujem :)
ovo tvoje je (ako mi nista ne fali)
2.2. propozicija koja kaze: neka je V v.p. nad F i M podskup od V, M !=O. Tada je M potprostor akko su zadovoljena sljedeca dva uvjeta:
1) za svaki y, x element iz M, x + y je element iz M
2) za svaki x element z M, za svaku alfu element iz F, x puta alfa je element iz M
(slijedi jako mali dokaz kojeg imas u onoj kjizi iz La koja se sastoji od 3 djela (drugi dio ti treba))
2.3. Korolar
Neka je V v.p nad F, M podskup od V, M != 0. Tada je M potprostor od V akko vrijedi: za svaki x, y element iz M, za svaki alfa, beta element iz F, alfa puta x + beta puta y je elemnt iz M.
Dokaz je mali, a svodi se na kombiniranje prop 2.2.
2.5. je neki korolar, ali i meni fali... (pise samo korolar... valjda nije bitan) :)
2.13.propozicija. Neka su L i M potprostori od V. Tada svaki vektor x element iz L+m ima jedinstven prikaz oblika x=a+b, gdje je a element iz L, b element iz M, akko je suma direktna.
dokaz imas u kjizi ili na webu nadjes...
to je to... ja se nadam da nisam brojcice fulala...
mislim da ti nista nije taaaako bitno (mozda ovo zadnje malo bitnije) :wink:
jel ima velika kolicina tih dokaza? ono, jel jaaaaako jaaaako bitno (si cula da je na usmenom bas nekoga to pitao?)
zahvaljujem
ovo tvoje je (ako mi nista ne fali)
2.2. propozicija koja kaze: neka je V v.p. nad F i M podskup od V, M !=O. Tada je M potprostor akko su zadovoljena sljedeca dva uvjeta:
1) za svaki y, x element iz M, x + y je element iz M
2) za svaki x element z M, za svaku alfu element iz F, x puta alfa je element iz M
(slijedi jako mali dokaz kojeg imas u onoj kjizi iz La koja se sastoji od 3 djela (drugi dio ti treba))
2.3. Korolar
Neka je V v.p nad F, M podskup od V, M != 0. Tada je M potprostor od V akko vrijedi: za svaki x, y element iz M, za svaki alfa, beta element iz F, alfa puta x + beta puta y je elemnt iz M.
Dokaz je mali, a svodi se na kombiniranje prop 2.2.
2.5. je neki korolar, ali i meni fali... (pise samo korolar... valjda nije bitan)
2.13.propozicija. Neka su L i M potprostori od V. Tada svaki vektor x element iz L+m ima jedinstven prikaz oblika x=a+b, gdje je a element iz L, b element iz M, akko je suma direktna.
dokaz imas u kjizi ili na webu nadjes...
to je to... ja se nadam da nisam brojcice fulala...
mislim da ti nista nije taaaako bitno (mozda ovo zadnje malo bitnije)
|
|
[Vrh] |
|
pinkgirl Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:12 sri, 14. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]jel ima velika kolicina tih dokaza? ono, jel jaaaaako jaaaako bitno (si cula da je na usmenom bas nekoga to pitao?)
[/quote]
pa, ovaj dokaz 2.8 ti je kratak.. ugl, B=(bij), a bij={aij, kad je i različito od k
lambda*akj, kad je i=k}
e, sad si napišeš kaj ti je detB po definiciji, i umjesto b-ova napišeš sve pomoću a-ova (joj, ovo tak zbunjeno zvuči, al ne znam kak da napišem :? ), i izlučiš lambdu, pa ti ispadne da je detB=lambda*detA
a dokaz korolara 2.9 ti ide iz binet-cauchyevog teorema (kojeg valjda imaš u bilježnici), to ćeš odmah skužit, samo primjeni na det(lambda*A)! :wink:
a, što se tiče usmenih, nemam pojma jel to pitao il nije! ma, sve nauči i onda si ziher :lol:
e, da.. ono kaj sam ja pitala baš i nije to.. misla sam na stvari ispod naslova ''determinanta''.. al, dobro.heh..
Anonymous (napisa): | jel ima velika kolicina tih dokaza? ono, jel jaaaaako jaaaako bitno (si cula da je na usmenom bas nekoga to pitao?)
|
pa, ovaj dokaz 2.8 ti je kratak.. ugl, B=(bij), a bij={aij, kad je i različito od k
lambda*akj, kad je i=k}
e, sad si napišeš kaj ti je detB po definiciji, i umjesto b-ova napišeš sve pomoću a-ova (joj, ovo tak zbunjeno zvuči, al ne znam kak da napišem ), i izlučiš lambdu, pa ti ispadne da je detB=lambda*detA
a dokaz korolara 2.9 ti ide iz binet-cauchyevog teorema (kojeg valjda imaš u bilježnici), to ćeš odmah skužit, samo primjeni na det(lambda*A)!
a, što se tiče usmenih, nemam pojma jel to pitao il nije! ma, sve nauči i onda si ziher
e, da.. ono kaj sam ja pitala baš i nije to.. misla sam na stvari ispod naslova ''determinanta''.. al, dobro.heh..
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 11:34 sri, 14. 2. 2007 Naslov: |
|
|
Ovo je potpuno krivi pristup - Binet-Caucyhjev teorem odnosi se na
determinantu produkta matrica, a ovdje je matrica pomnožena skalarom. Čak i tu bi se, uz kompliciranje, stvar izvukla tako da se lambda * A
napiše kao umnožak skalarne matrice lambda * I i matrice A pa je onda det (lambda * A) = lambda ^n, ali to je doista kompliciranje jednostavnije činjenice - koja se lako dokazuje iz same definicije determinante - da ako se jedan redak ili stupac matrice pomnoži skalarom, onda se i determinanta pomnoži tim skalarom (pa kad se to napravi sa svim retcima ili stupcima, determinanta se množi toliko puta istim skalarom lambda).
Ovo je potpuno krivi pristup - Binet-Caucyhjev teorem odnosi se na
determinantu produkta matrica, a ovdje je matrica pomnožena skalarom. Čak i tu bi se, uz kompliciranje, stvar izvukla tako da se lambda * A
napiše kao umnožak skalarne matrice lambda * I i matrice A pa je onda det (lambda * A) = lambda ^n, ali to je doista kompliciranje jednostavnije činjenice - koja se lako dokazuje iz same definicije determinante - da ako se jedan redak ili stupac matrice pomnoži skalarom, onda se i determinanta pomnoži tim skalarom (pa kad se to napravi sa svim retcima ili stupcima, determinanta se množi toliko puta istim skalarom lambda).
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
marta Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:43 sri, 14. 2. 2007 Naslov: |
|
|
oke, to je jasno. nego, onak je, čini mi se, bilo objašnjeno na predavanju, pa sam zato tak napisala, a nije ni tak puno kompliciranije. al dobro, ovo drugo je bolje, ipak :lol:
oke, to je jasno. nego, onak je, čini mi se, bilo objašnjeno na predavanju, pa sam zato tak napisala, a nije ni tak puno kompliciranije. al dobro, ovo drugo je bolje, ipak
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|