Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Edo Gost
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Edo Gost
|
Postano: 12:28 ned, 16. 11. 2003 Naslov: Upravo zato |
|
|
Poznata mi je navedena diskusija, ali ona nije utjecala na opce nepoznavenje studenata i nastavnog osoblja na MO spomenutog znamenitog pokojnika. Vecina studenata zna tko je bio J.F. Nash (iz jasnih razloga), premda su mu znanstvene zasluge, po mom skromnom misljenju, manje.
Pitanje je, koliko nasi studenti znaju o matematicarima druge polovice (ili cak cijelog) 20. stoljeca i da li im njihova imena ista znace. De Giorgi je samo jedan primjer. Feller je drugi. Laurent Schwartz je treci. Ovaj zadnji je jednom cak gostovao na nasem odjelu, negdje 50-tih.
Poznata mi je navedena diskusija, ali ona nije utjecala na opce nepoznavenje studenata i nastavnog osoblja na MO spomenutog znamenitog pokojnika. Vecina studenata zna tko je bio J.F. Nash (iz jasnih razloga), premda su mu znanstvene zasluge, po mom skromnom misljenju, manje.
Pitanje je, koliko nasi studenti znaju o matematicarima druge polovice (ili cak cijelog) 20. stoljeca i da li im njihova imena ista znace. De Giorgi je samo jedan primjer. Feller je drugi. Laurent Schwartz je treci. Ovaj zadnji je jednom cak gostovao na nasem odjelu, negdje 50-tih.
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 14:50 ned, 16. 11. 2003 Naslov: |
|
|
Cini mi se da bi to trebao pokrivati izborni kolegij "[i]Povijest matematike[/i]", ali ne znam koliko ljudi to upisuje ni sto se tamo radi... :(
Mislim da vecina ne zna, ali ne vidim kako to znanje prosiriti okolo... :? Bilo deset topica ili samo jedan, Forum tu - na zalost - ne moze nesto promijeniti... :(
Mozda kakvi seminari zabavnog karaktera, no pitanje je tko bi to organizirao i drzao? :?
[color=#aaaacc](Ja nisam dobrovoljac ;))[/color]
Cini mi se da bi to trebao pokrivati izborni kolegij "Povijest matematike", ali ne znam koliko ljudi to upisuje ni sto se tamo radi...
Mislim da vecina ne zna, ali ne vidim kako to znanje prosiriti okolo... Bilo deset topica ili samo jedan, Forum tu - na zalost - ne moze nesto promijeniti...
Mozda kakvi seminari zabavnog karaktera, no pitanje je tko bi to organizirao i drzao?
(Ja nisam dobrovoljac )
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Edo Gost
|
|
[Vrh] |
|
|
Postano: 22:36 ned, 16. 11. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="Edo"]Da nije bilo Nenada, ova bi se diskusija vjerojatno vodila na Tuborgu. Barem bi svi znali porijeklo imena.[/quote]
:lol:
Osim toga svako bi mogao probati pivo i sam odluciti da li valja ili ne. Ovako, kad se povede diskusija na temu "tko je (bio) veci matematicar" nece biti jednostavnog kriterija.
Na Odjelu osim De Giorgija imamo jos strojeve [i]banach[/i], [i]cauchy[/i], [i]feller[/i], [i]fourier[/i], [i]hilbert[/i], [i]kepler[/i] i [i]lebesgue[/i]. Imamo i [i]bete[/i], sto je navodno bio nadimak Rudjera Boskovica.
Edo (napisa): | Da nije bilo Nenada, ova bi se diskusija vjerojatno vodila na Tuborgu. Barem bi svi znali porijeklo imena. |
Osim toga svako bi mogao probati pivo i sam odluciti da li valja ili ne. Ovako, kad se povede diskusija na temu "tko je (bio) veci matematicar" nece biti jednostavnog kriterija.
Na Odjelu osim De Giorgija imamo jos strojeve banach, cauchy, feller, fourier, hilbert, kepler i lebesgue. Imamo i bete, sto je navodno bio nadimak Rudjera Boskovica.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 0:01 pon, 17. 11. 2003 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Na Odjelu osim De Giorgija imamo jos strojeve [i]banach[/i], [i]cauchy[/i], [i]feller[/i], [i]fourier[/i], [i]hilbert[/i], [i]kepler[/i] i [i]lebesgue[/i]. Imamo i [i]bete[/i], sto je navodno bio nadimak Rudjera Boskovica.[/quote]
Koliko ja znam, Nenad je krstio sve te osim [i]Fellera[/i], [i]Hilberta[/i] i [i]Betea[/i]... :shock: (ispravite me ako grijesim)
Steta sto i drugi nemaju praxu imenovanja masina po velikim matematicarima iz podrucja kojima se bave. :?
Ja sam trazio (u okviru LNRa) :bow: [i]Dijkstru[/i] :bow: ali nisam (jos) dobio... :(
Ono s vrstama pive (za neupucene: Praktikum 2) mi je simpaticna fora... Nije lose malo opustanja... :D
Inace, ako netko zeli sloziti (na hrvatskom!) referentni popis matematicara i njihovih djela, lako to hostamo na DeGiorgiju... ;)
krcko (napisa): | Na Odjelu osim De Giorgija imamo jos strojeve banach, cauchy, feller, fourier, hilbert, kepler i lebesgue. Imamo i bete, sto je navodno bio nadimak Rudjera Boskovica. |
Koliko ja znam, Nenad je krstio sve te osim Fellera, Hilberta i Betea... (ispravite me ako grijesim)
Steta sto i drugi nemaju praxu imenovanja masina po velikim matematicarima iz podrucja kojima se bave.
Ja sam trazio (u okviru LNRa) Dijkstru ali nisam (jos) dobio...
Ono s vrstama pive (za neupucene: Praktikum 2) mi je simpaticna fora... Nije lose malo opustanja...
Inace, ako netko zeli sloziti (na hrvatskom!) referentni popis matematicara i njihovih djela, lako to hostamo na DeGiorgiju...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Edo Gost
|
|
[Vrh] |
|
|