| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

filipnet Forumaš(ica)

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

filipnet Forumaš(ica)

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 0:59 uto, 18. 11. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="filipnet"]ovako: zadnji put si na vjezbama napisao 
 X 17 19 23 .....(ovi brojevi su bili u kucicama)
 x[1]==19      dal ovaj indeks u uglatim zagradama oznacava koji je to broj po redu ili nesto drugo i zasto se ide 0?[/quote]

Tocno. Numeracija ide od 0. 8)

Dakle, ako je niz X==(17,19,23,...), onda je X[0]==17, X[1]==19, X[2]==23,...

Ako izvedes naredbu X[1]=29, onda ce (nakon toga) biti X==(17,29,23,...). :)

[quote="filipnet"]i koja je razlika izmedu x=1 i x==1?[/quote]

Ovo cesto naglasavam, ali nije naodmet ponoviti. ;)

x=1 znaci "pridruzi x-u vrijednost 1"
 x==1 znaci "da li je x jednako 1?"

Prvi izraz [b]mijenja[/b] vrijednost varijable x (postavlja ju na 1) i vraca novu vrijednost te varijable (u tvom primjeru 1). Dakle, ako napises

x=(y=17)

onda ce i x i y poprimiti vrijednost 17. Zasto?

Zato jer ce se (zbog zagrada) prvo izvrsiti "y=17" sto ce postaviti y na 17 i kao rezultat (operacije "pridruzi") ce se vratiti taj isti 17. Onda se izvrava x=... dio koji x-u pridruzi vrijednost koju vraca izraz "y=17", a to je (kako sam malo prije napisao) 17. Zato i x poprimi vrijednost 17.

(Ovaj dio s vracanjem vrijednosti nisam pricao i ne treba znati, ali eto... ;))

Ako napises:

x=(y==17) (primijeti dvostruki "jednako" izmedju y i 17, a samo jednostruki kraj x-a :!:)

To znaci:

"y==17" vraca 1 ako je y jednako 17; ako y nije jednako 17, izraz vraca nulu. Stogod da vrati, pridruzuje se x-u. 8)

Dakle, x ce poprimiti vrijednost 0 ili 1, a y ce ostati nepromijenjen. :D

Nadam se da je sada jasnije. 8) Ako ima jos kakvo pitanje, vrisni... ;)

P.S. Mozda da i ostale kolege uputis ovdje, jer vjerojatno jos nekima nije skroz jasno... :) A mene ne slusaju i ne dolaze na Forum... :? 

| filipnet (napisa): | 	 		  ovako: zadnji put si na vjezbama napisao 

X 17 19 23 .....(ovi brojevi su bili u kucicama)

x[1]==19      dal ovaj indeks u uglatim zagradama oznacava koji je to broj po redu ili nesto drugo i zasto se ide 0? | 	  

Tocno. Numeracija ide od 0.  

Dakle, ako je niz X==(17,19,23,...), onda je X[0]==17, X[1]==19, X[2]==23,...

Ako izvedes naredbu X[1]=29, onda ce (nakon toga) biti X==(17,29,23,...).  

| filipnet (napisa): | 	 		  | i koja je razlika izmedu x=1 i x==1? | 	  

Ovo cesto naglasavam, ali nije naodmet ponoviti.  

x=1 znaci "pridruzi x-u vrijednost 1"

x==1 znaci "da li je x jednako 1?"

Prvi izraz mijenja vrijednost varijable x (postavlja ju na 1) i vraca novu vrijednost te varijable (u tvom primjeru 1). Dakle, ako napises

x=(y=17)

onda ce i x i y poprimiti vrijednost 17. Zasto?

Zato jer ce se (zbog zagrada) prvo izvrsiti "y=17" sto ce postaviti y na 17 i kao rezultat (operacije "pridruzi") ce se vratiti taj isti 17. Onda se izvrava x=... dio koji x-u pridruzi vrijednost koju vraca izraz "y=17", a to je (kako sam malo prije napisao) 17. Zato i x poprimi vrijednost 17.

(Ovaj dio s vracanjem vrijednosti nisam pricao i ne treba znati, ali eto...  )

Ako napises:

x=(y==17) (primijeti dvostruki "jednako" izmedju y i 17, a samo jednostruki kraj x-a  )

To znaci:

"y==17" vraca 1 ako je y jednako 17; ako y nije jednako 17, izraz vraca nulu. Stogod da vrati, pridruzuje se x-u.  

Dakle, x ce poprimiti vrijednost 0 ili 1, a y ce ostati nepromijenjen.  

Nadam se da je sada jasnije.   Ako ima jos kakvo pitanje, vrisni...  

P.S. Mozda da i ostale kolege uputis ovdje, jer vjerojatno jos nekima nije skroz jasno...   A mene ne slusaju i ne dolaze na Forum...  
					_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.

Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.   

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

filipnet Forumaš(ica)

Spol:   
		 | 

Postano: 1:47 uto, 18. 11. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="vsego"]
 Ako napises:

x=(y==17) (primijeti dvostruki "jednako" izmedju y i 17, a samo jednostruki kraj x-a :!:)

To znaci:

"y==17" vraca 1 ako je y jednako 17; ako y nije jednako 17, izraz vraca nulu. Stogod da vrati, pridruzuje se x-u. 8)

Dakle, x ce poprimiti vrijednost 0 ili 1, a y ce ostati nepromijenjen. :D[/quote]

znaci ako x poprimi vrijednost 1, onda to znaci da je istina, a ako poprimi vrijednost 0, onda je laz, zar ne?

hvala! pomoglo je! :)  ak cu imat jos neka pitanja, bum te to pitao u srijedu poslije vjezba!
 A sto se tice tvog prijedloga da uputim svoje kolege na ovaj forum, bas ne znam koliko bi me poslusali da to napravim! :lol: 
 jos jednom hvala! :D 

| vsego (napisa): | 	 		  

Ako napises:

x=(y==17) (primijeti dvostruki "jednako" izmedju y i 17, a samo jednostruki kraj x-a  )

To znaci:

"y==17" vraca 1 ako je y jednako 17; ako y nije jednako 17, izraz vraca nulu. Stogod da vrati, pridruzuje se x-u.  

Dakle, x ce poprimiti vrijednost 0 ili 1, a y ce ostati nepromijenjen.   | 	  

znaci ako x poprimi vrijednost 1, onda to znaci da je istina, a ako poprimi vrijednost 0, onda je laz, zar ne?

hvala! pomoglo je!    ak cu imat jos neka pitanja, bum te to pitao u srijedu poslije vjezba!

A sto se tice tvog prijedloga da uputim svoje kolege na ovaj forum, bas ne znam koliko bi me poslusali da to napravim!   

jos jednom hvala!  

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 

Postano: 1:56 uto, 18. 11. 2003    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="filipnet"]znaci ako x poprimi vrijednost 1, onda to znaci da je istina, a ako poprimi vrijednost 0, onda je laz, zar ne?[/quote]

Opcenito, u C-u, nula se interpretira kao laz. Sve ostalo kao istina. :D

Evo ti dio programa:

[code:1]x = 1;
 if (x) printf("Istina!"); else printf("Laz!");
 x = 17;
 x = 0;
 if (x) printf("Istina!"); else printf("Laz!");[/code:1]

Ispisat ce se prvo dvije "istine", pa onda jedna "laz". 8)

[quote="filipnet"]A sto se tice tvog prijedloga da uputim svoje kolege na ovaj forum, bas ne znam koliko bi me poslusali da to napravim! :lol:[/quote]

Paaa... vrijedi pokusati, ne? ;) 

| filipnet (napisa): | 	 		  | znaci ako x poprimi vrijednost 1, onda to znaci da je istina, a ako poprimi vrijednost 0, onda je laz, zar ne? | 	  

Opcenito, u C-u, nula se interpretira kao laz. Sve ostalo kao istina.  

Evo ti dio programa:

| Kod: | 	 		  x = 1;

x = 17;

x = 0;

if (x) printf("Istina!"); else printf("Laz!"); | 	  

Ispisat ce se prvo dvije "istine", pa onda jedna "laz".  

| filipnet (napisa): | 	 		  A sto se tice tvog prijedloga da uputim svoje kolege na ovaj forum, bas ne znam koliko bi me poslusali da to napravim!   | 	  

Paaa... vrijedi pokusati, ne?  
					_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.

Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.   

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

|