Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorem 1.10 (neprebrojivost segmenta od R) (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
The Economist
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
11 = 16 - 5

PostPostano: 14:02 ned, 25. 2. 2007    Naslov: Teorem 1.10 (neprebrojivost segmenta od R) Citirajte i odgovorite

Bokich ekipa

jel netko kuzi u dokazu 1.10 (38 str. guljasa) zash su ovi 3a1+b1/4 tj. a1+3b1/4. Naime, u knjiGi pise da za f(1)<=aritm.sredina a1 i b1 uzimamo a2=3a1+b1/4 a b2=b1 kako bi bili sigurni da f(1) nije u [a2,b2].

no, uzmimo primjerice za f(1)=2. a1=1, b1=4. f(1) je manji od aritm. sredine a1 i b1, dakle b2=b1=4 i a2= (3+4)/4=1.75. Dakle, f(1) je u [a2,b2]. Ista stvar se desava za obrnuti primjer. Jel to krivo u knjizi il je moja logika kriva?

Fala unaprijed :twisted: [/u]
Bokich ekipa

jel netko kuzi u dokazu 1.10 (38 str. guljasa) zash su ovi 3a1+b1/4 tj. a1+3b1/4. Naime, u knjiGi pise da za f(1)⇐aritm.sredina a1 i b1 uzimamo a2=3a1+b1/4 a b2=b1 kako bi bili sigurni da f(1) nije u [a2,b2].

no, uzmimo primjerice za f(1)=2. a1=1, b1=4. f(1) je manji od aritm. sredine a1 i b1, dakle b2=b1=4 i a2= (3+4)/4=1.75. Dakle, f(1) je u [a2,b2]. Ista stvar se desava za obrnuti primjer. Jel to krivo u knjizi il je moja logika kriva?

Fala unaprijed Twisted Evil [/u]

Lots of people believe that women have some kind of genetic fault that keeps them from understanding science. Fact is: there is no genetic fault, but it's still harder, because they have to work against everybody's expectation that they won't make it anyway.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 14:52 ned, 25. 2. 2007    Naslov: Re: Teorem 1.10 (neprebrojivost segmenta od R) Citirajte i odgovorite

[quote="The Economist"]jel netko kuzi u dokazu 1.10 (38 str. guljasa) zash su ovi 3a1+b1/4 tj. a1+3b1/4. Naime, u knjiGi pise da za f(1)<=aritm.sredina a1 i b1 uzimamo a2=3a1+b1/4 a b2=b1 kako bi bili sigurni da f(1) nije u [a2,b2]. [/quote]

to ti je krivo u knjizi, bar se meni tak čini... trebaš uzeti da je a2=(3b1+a1)/4 i b2=b1, i onda štima sve valjda :) a u drugom slučaju uzmeš b2=(b1+3a1)/4 i a2=a1... pa je onda ok :)
The Economist (napisa):
jel netko kuzi u dokazu 1.10 (38 str. guljasa) zash su ovi 3a1+b1/4 tj. a1+3b1/4. Naime, u knjiGi pise da za f(1)⇐aritm.sredina a1 i b1 uzimamo a2=3a1+b1/4 a b2=b1 kako bi bili sigurni da f(1) nije u [a2,b2].

to ti je krivo u knjizi, bar se meni tak čini... trebaš uzeti da je a2=(3b1+a1)/4 i b2=b1, i onda štima sve valjda Smile a u drugom slučaju uzmeš b2=(b1+3a1)/4 i a2=a1... pa je onda ok Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
The Economist
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
11 = 16 - 5

PostPostano: 15:38 ned, 25. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

da i meni se cini da su obrnuli...BTW zbilja, tko ti snizava karmu :evil: evo ja sam ti dala sarma+
da i meni se cini da su obrnuli...BTW zbilja, tko ti snizava karmu Evil or Very Mad evo ja sam ti dala sarma+

Lots of people believe that women have some kind of genetic fault that keeps them from understanding science. Fact is: there is no genetic fault, but it's still harder, because they have to work against everybody's expectation that they won't make it anyway.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 16:14 ned, 25. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo jos jedan lijepi dokaz; (dokaz neprebrojivost segmenta [latex] [0,1] [/latex]).

Pret. suprotno da je prebrojiv, tj. da se moze zapisati u obliku niza [latex] \{c_1,c_2,\dots , c_n,\dots \} [/latex] ,te napisimo svaki element u obliku decimalnog razlomka s beskonacno mnogo decimala razlicitih od 0.

[latex] c_1=0.a_{11}a{12}\dots a_{1n}\dots ,~~~
c_2=0.a_{21}a_{22}\dots a_{2n}\dots,~~~
\dots ~~~,
c_n=a_{n1}a_{n2}\dots a_{nn}\dots [/latex]

Neka je [latex]b=0.b_{1}b_2\dots b_n\dots [/latex] realan broj definiran : [latex] b_n=1 [/latex] ako je [latex] a_{nn}\neq 1 [/latex] i [latex]b_n=2[/latex] ako je [latex]a_{nn}=1[/latex]. Lagano vidimo da je [latex]b\in <0,1] [/latex] i da je razlicit od svakog elementa [latex]c_n[/latex], tj. [latex]b\neq c_1 ,[/latex] jer [latex]b_1\neq a_{11}[/latex] i dakle opcenito [latex]b\neq c_n, \forall n\in \mathbb{N}[/latex] .Dakle nasa pretpostavka da se u skupu [latex] \{c_1,\dots ,c_n \dots\} [/latex] nalaze svi brojevi iz <0,1] nije tocna pa je skup <0,1] neprebrojiv.

(Neka te ne brine sto smo promatrali poluotvoren interval ... :wink: )
Evo jos jedan lijepi dokaz; (dokaz neprebrojivost segmenta ).

Pret. suprotno da je prebrojiv, tj. da se moze zapisati u obliku niza ,te napisimo svaki element u obliku decimalnog razlomka s beskonacno mnogo decimala razlicitih od 0.

Neka je realan broj definiran : ako je i ako je . Lagano vidimo da je i da je razlicit od svakog elementa , tj. jer i dakle opcenito .Dakle nasa pretpostavka da se u skupu nalaze svi brojevi iz <0,1] nije tocna pa je skup <0,1] neprebrojiv.

(Neka te ne brine sto smo promatrali poluotvoren interval ... Wink )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum