Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Bugs Bunny Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mali_zeleni Forumaš(ica)

|
Postano: 20:33 uto, 27. 2. 2007 Naslov: |
|
|
Ovakvi komentari su bili i prošle godine i biti će svake godine. Jest da je cilj bolonje ljude natjerati da uče konstantno a ne kampanjski te da sve polože odjednom. No nekako mi se čini da kod nas to jednostavno nije dobro riješeno. Mislim, pa pogledajte rezultate ovog završnog ispita iz difrafa, pa nitko mi ne može reći da su studenti krivi ako je svega 6 studenata od oko 140 uspjelo dobiti više od 50% bodova. Dakle, ili je bolonja loša ili je program neprilagođen bolonji ili se profesori nisu prilagodili. Na drugim fakultetima je prolaznost veća nego kod nas a s ovakvim sistemom se možemo samo uspoređivati s FER-om. No... ferovci će dobiti bodove i za redovno dolaženje na nastavu, i imati će popravak završnog ispita, i neće imati usmeni itd itd.
Kako god da bilo, nije normalno da manje od 5% ljudi prođe neki ispit/kolokvij i to još od tako velikog uzorka (cca 140).
Kad se počne plaćati studij... ovakav ishod jednog roka neće proći mirno.
[quote]Ovaj nacin studiranja nije studiranje nego nesto nedefinirano. Ako je bolonja ovakva svugdje gdje je sprovedena, onda jao si ga znanju buducih generacija. Mislim ono, da se dobije 5 iz svega a ne izade se niti na jedan usmeni...pih, to nije faks.[/quote]
Nema tu "jao si ga znanju budućih generacija", cilj preddiplomskog studija svuda u svijetu je da ljude pouči nekim osnovama da bi kasnije mogli nastaviti u smjeru kojem žele, stoga niti ne možeš očekivati neko pretjerano znanje od bakalara. No, neki fakulteti jednostavno nisu uspjeli prilagoditi program.
P.S. znam da je ovo OT no ipak se veže na završni ispit iz difrafa.[quote][/quote]
Ovakvi komentari su bili i prošle godine i biti će svake godine. Jest da je cilj bolonje ljude natjerati da uče konstantno a ne kampanjski te da sve polože odjednom. No nekako mi se čini da kod nas to jednostavno nije dobro riješeno. Mislim, pa pogledajte rezultate ovog završnog ispita iz difrafa, pa nitko mi ne može reći da su studenti krivi ako je svega 6 studenata od oko 140 uspjelo dobiti više od 50% bodova. Dakle, ili je bolonja loša ili je program neprilagođen bolonji ili se profesori nisu prilagodili. Na drugim fakultetima je prolaznost veća nego kod nas a s ovakvim sistemom se možemo samo uspoređivati s FER-om. No... ferovci će dobiti bodove i za redovno dolaženje na nastavu, i imati će popravak završnog ispita, i neće imati usmeni itd itd.
Kako god da bilo, nije normalno da manje od 5% ljudi prođe neki ispit/kolokvij i to još od tako velikog uzorka (cca 140).
Citat: | Ovaj nacin studiranja nije studiranje nego nesto nedefinirano. Ako je bolonja ovakva svugdje gdje je sprovedena, onda jao si ga znanju buducih generacija. Mislim ono, da se dobije 5 iz svega a ne izade se niti na jedan usmeni...pih, to nije faks. |
Nema tu "jao si ga znanju budućih generacija", cilj preddiplomskog studija svuda u svijetu je da ljude pouči nekim osnovama da bi kasnije mogli nastaviti u smjeru kojem žele, stoga niti ne možeš očekivati neko pretjerano znanje od bakalara. No, neki fakulteti jednostavno nisu uspjeli prilagoditi program.
P.S. znam da je ovo OT no ipak se veže na završni ispit iz difrafa.
Zadnja promjena: mali_zeleni; 20:39 uto, 27. 2. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
krafnica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:37 uto, 27. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="mali_zeleni"]Ovakvi komentari su bili i prošle godine i biti će svake godine. Jest da je cilj bolonje ljude natjerati da uče konstantno a ne kampanjski te da sve polože odjednom. No nekako mi se čini da kod nas to jednostavno nije dobro riješeno.[b] Mislim, pa pogledajte rezultate ovog završnog ispita iz difrafa, pa nitko mi ne može reći da su studenti krivi ako je svega 6 studenata od oko 140 uspjelo dobiti više od 50% bodova. [/b]Dakle, ili je bolonja loša ili je program neprilagođen bolonji ili se profesori nisu prilagodili. Na drugim fakultetima je prolaznost veća nego kod nas a s ovakvim sistemom se možemo samo uspoređivati s FER-om. No... ferovci će dobiti bodove i za redovno dolaženje na nastavu, i imati će popravak završnog ispita, i neće imati usmeni itd itd.
P.S. znam da je ovo OT no ipak se veže na završni ispit iz difrafa.[/quote]
:lol: :lol:
pa moras uzeti u obzir da su na tom ispitu ipak bili losiji studenti :lol:
mali_zeleni (napisa): | Ovakvi komentari su bili i prošle godine i biti će svake godine. Jest da je cilj bolonje ljude natjerati da uče konstantno a ne kampanjski te da sve polože odjednom. No nekako mi se čini da kod nas to jednostavno nije dobro riješeno. Mislim, pa pogledajte rezultate ovog završnog ispita iz difrafa, pa nitko mi ne može reći da su studenti krivi ako je svega 6 studenata od oko 140 uspjelo dobiti više od 50% bodova. Dakle, ili je bolonja loša ili je program neprilagođen bolonji ili se profesori nisu prilagodili. Na drugim fakultetima je prolaznost veća nego kod nas a s ovakvim sistemom se možemo samo uspoređivati s FER-om. No... ferovci će dobiti bodove i za redovno dolaženje na nastavu, i imati će popravak završnog ispita, i neće imati usmeni itd itd.
P.S. znam da je ovo OT no ipak se veže na završni ispit iz difrafa. |
pa moras uzeti u obzir da su na tom ispitu ipak bili losiji studenti
|
|
[Vrh] |
|
mali_zeleni Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Raz Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
krafnica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:44 uto, 27. 2. 2007 Naslov: |
|
|
Uz rizik da se izvrgnem bijesu razjarene gomile, moram reci da ovaj ispit meni poprilicno lagano izgleda. S druge strane, ja sam ipak zadnje vrijeme spremao analizu 3, a ne jos 5 kolokvija uz to, pa mi je jasno da netko jednostavno ne stigne sve to napraviti. ALi upravo to je najbolji argument zasto je bolonjski sistem los - nikog ne uspijeva natjerati na kontinuirani rad, nego samo sprecava kampanjsko ucenje i pretvara faks u srednju skolu, koja je po meni skandalozno losa u prenosenju znanja ucenicima.
Uz rizik da se izvrgnem bijesu razjarene gomile, moram reci da ovaj ispit meni poprilicno lagano izgleda. S druge strane, ja sam ipak zadnje vrijeme spremao analizu 3, a ne jos 5 kolokvija uz to, pa mi je jasno da netko jednostavno ne stigne sve to napraviti. ALi upravo to je najbolji argument zasto je bolonjski sistem los - nikog ne uspijeva natjerati na kontinuirani rad, nego samo sprecava kampanjsko ucenje i pretvara faks u srednju skolu, koja je po meni skandalozno losa u prenosenju znanja ucenicima.
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mali_zeleni Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
krafnica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vini Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
sorrow Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bugs Bunny Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
propuh Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ivo34 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc9999 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
kika Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:33 sri, 28. 2. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Je li mi moze netko pomoc oko 5. & 8. zadatka sa završnog ispita?
Hvala[/quote]
Peti zadatak imas za svaku koordinatnu funkciju n diferencijanih jednadzbi koje je sve trivijalno rijesiti:
[latex]\partial_i f_j(x) = a_{ji},i = 1, \dots, n\\
\Rightarrow f_j(x) = \sum_{i=1}^na_{ji}x_i + b_j[/latex]
Gdje je b_j neka konstanta. I tako za svaku koordinatnu funkciju i to je to.
Osmi zadatak imas slijedece:
F klase C1, F(0, 1) = 0
[latex]\partial_x F(0, 1) = 2[/latex]
Iz cega po tm o impl. funkciji slijedi da postoji okolina oko 1 i jedinstvena neprekidna funkcija f sa te okoline u R t.d. je [latex]F(f(y), y) = 0[/latex].
Moze se sad tu prtljat s tim, ali mozda je najjednostavnije uociti da jednadzba [latex]-t = \sin t[/latex] ima jedinstveno rjesenje, t = 0, znaci da je yf(y) = 0, za svaki y iz te okoline, a onda ocito f(y) mora biti 0 za svaki y (cak i za y = 0, jer je f neprekidna)
Anonymous (napisa): | Je li mi moze netko pomoc oko 5. & 8. zadatka sa završnog ispita?
Hvala |
Peti zadatak imas za svaku koordinatnu funkciju n diferencijanih jednadzbi koje je sve trivijalno rijesiti:
Gdje je b_j neka konstanta. I tako za svaku koordinatnu funkciju i to je to.
Osmi zadatak imas slijedece:
F klase C1, F(0, 1) = 0
Iz cega po tm o impl. funkciji slijedi da postoji okolina oko 1 i jedinstvena neprekidna funkcija f sa te okoline u R t.d. je .
Moze se sad tu prtljat s tim, ali mozda je najjednostavnije uociti da jednadzba ima jedinstveno rjesenje, t = 0, znaci da je yf(y) = 0, za svaki y iz te okoline, a onda ocito f(y) mora biti 0 za svaki y (cak i za y = 0, jer je f neprekidna)
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
|