Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
zrinka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:57 sri, 11. 4. 2007 Naslov: Zadaci 1.8 i 1.12 iz vježbi |
|
|
Imam mali problem s nekim zadacima, pa ako biste mi mogli pomoći. Na konzultacije, na žalost ne mogu doći, jer sam trenutno bolesna (dulje sam bolesna) i ne znam kad ću ozdraviti, a kao što znate, kolokviji su za tjedan dana. Ti zadaci su "Zadaci za samostalnu vježbu" iz skripte za vježbe, pa ako biste mi mogli rješiti 2 zadatka: Zadatak 1.8. i Zadatak 1.12. U Zadatku 1.8. mi nije jasno kako sortirati niz x silazno prema sumi druge (s lijeva) i zadnje znamenke (ako broj nema neku od traženih znamenaka, za njenu vrijednost se uzima nula, te ispisati tako sortirani niz). A u Zadatku 1.12. mi nije jasno ispisivanje križića (treba ispisati onoliko križića koliko k ima različitih prostih djelitelja - baš mi to nije jasno - kako odrediti proste djelitelje za k, te preko trećeg parametra vratiti ukupan broj ispisanih križića - ako ako nije ispisan niti jedan treba vratiti nulu). Unaprijed VELIKO HVALA! :D
Imam mali problem s nekim zadacima, pa ako biste mi mogli pomoći. Na konzultacije, na žalost ne mogu doći, jer sam trenutno bolesna (dulje sam bolesna) i ne znam kad ću ozdraviti, a kao što znate, kolokviji su za tjedan dana. Ti zadaci su "Zadaci za samostalnu vježbu" iz skripte za vježbe, pa ako biste mi mogli rješiti 2 zadatka: Zadatak 1.8. i Zadatak 1.12. U Zadatku 1.8. mi nije jasno kako sortirati niz x silazno prema sumi druge (s lijeva) i zadnje znamenke (ako broj nema neku od traženih znamenaka, za njenu vrijednost se uzima nula, te ispisati tako sortirani niz). A u Zadatku 1.12. mi nije jasno ispisivanje križića (treba ispisati onoliko križića koliko k ima različitih prostih djelitelja - baš mi to nije jasno - kako odrediti proste djelitelje za k, te preko trećeg parametra vratiti ukupan broj ispisanih križića - ako ako nije ispisan niti jedan treba vratiti nulu). Unaprijed VELIKO HVALA!
_________________ ZRINKA
|
|
[Vrh] |
|
Nori Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Nori Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
beba Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
zrinka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:43 čet, 12. 4. 2007 Naslov: |
|
|
Daj mi please, napiši kod za oba zadatka i za provjeru jer nešto prosti broj ili ne (onaj prvi napiši kako je napisao vsego, jer mi se tako čini jednostavnije; ak možeš daj mi napiši i kod za sortiranje). Oprosti kaj te maltretiram, ali ja sam UUR slušala davno, još kad je bio stari pseudojezik, pa ti se baš ne snalazim u C-u. :roll:
P.S. Probat ću drugi put jasnije napisati topic.
Daj mi please, napiši kod za oba zadatka i za provjeru jer nešto prosti broj ili ne (onaj prvi napiši kako je napisao vsego, jer mi se tako čini jednostavnije; ak možeš daj mi napiši i kod za sortiranje). Oprosti kaj te maltretiram, ali ja sam UUR slušala davno, još kad je bio stari pseudojezik, pa ti se baš ne snalazim u C-u.
P.S. Probat ću drugi put jasnije napisati topic.
_________________ ZRINKA
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
zrinka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 16:00 čet, 12. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[url=http://web.math.hr/nastava/uur/materijali.php]Sluzbena stranica s materijalima[/url], prvi link pod "Ostalim materijalima" kaze:
Algoritmi ([color=red]vježbe[/color]): Uvod, Varijable, Osnovne računske operacije, Grananje, Petlje, Višestruko grananje, Nizovi - algoritmi.proc.pdf
(zadnja promjena: 28. 01. 2007.)
8)
Sluzbena stranica s materijalima, prvi link pod "Ostalim materijalima" kaze:
Algoritmi (vježbe): Uvod, Varijable, Osnovne računske operacije, Grananje, Petlje, Višestruko grananje, Nizovi - algoritmi.proc.pdf
(zadnja promjena: 28. 01. 2007.)
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
beba Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
m00nblade Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:11 pet, 13. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="beba"]molim vas jel ko moze rijesit gornji zadatak?[/quote]
Moze, ali da jednom naucite da rjesenje bez objasnjenja i razumijevanja ne znaci puno, evo:
[code:1]
#include <stdio.h>
void permutacije(int polje[], int left, int right){
int i;
int temp;
int m = left;
if(left == right){
for(i = 0; i <= right; ++i) printf("%d ", polje[i]);
printf("\n\n");
return;
}
for(i = left + 1; i <= right; ++i) if(polje[i] < polje[m]) m = i;
temp = polje[left];
polje[left] = polje[m];
polje[m] = temp;
while(1){
permutacije(polje, left+1, right);
m = -1;
for(i = left + 1; i <= right; ++i)
if(polje[i] > polje[left] && (m == -1 || polje[i] < polje[m])) m = i;
if(m != -1){
temp = polje[left];
polje[left] = polje[m];
polje[m] = temp;
}
else break;
}
}
int main(){
int n;
int i;
int polje[1024];
printf("n = ");
scanf("%d",&n);
for(i = 0; i < n; ++i) polje[i] = i+1;
printf("Sve permutacije skupa {1,...,%d}\n\n\n", n);
permutacije(polje, 0, n-1);
return 0;
}
[/code:1]
Program ispisuje sve permutacije skupa od prvih [tt]n[/tt] prirodnih brojeva (gdje se [tt]n[/tt] unosi preko tastature) i to u leksikografskom poretku.
beba (napisa): | molim vas jel ko moze rijesit gornji zadatak? |
Moze, ali da jednom naucite da rjesenje bez objasnjenja i razumijevanja ne znaci puno, evo:
Kod: |
#include <stdio.h>
void permutacije(int polje[], int left, int right){
int i;
int temp;
int m = left;
if(left == right){
for(i = 0; i <= right; ++i) printf("%d ", polje[i]);
printf("\n\n");
return;
}
for(i = left + 1; i <= right; ++i) if(polje[i] < polje[m]) m = i;
temp = polje[left];
polje[left] = polje[m];
polje[m] = temp;
while(1){
permutacije(polje, left+1, right);
m = -1;
for(i = left + 1; i <= right; ++i)
if(polje[i] > polje[left] && (m == -1 || polje[i] < polje[m])) m = i;
if(m != -1){
temp = polje[left];
polje[left] = polje[m];
polje[m] = temp;
}
else break;
}
}
int main(){
int n;
int i;
int polje[1024];
printf("n = ");
scanf("%d",&n);
for(i = 0; i < n; ++i) polje[i] = i+1;
printf("Sve permutacije skupa {1,...,%d}\n\n\n", n);
permutacije(polje, 0, n-1);
return 0;
}
|
Program ispisuje sve permutacije skupa od prvih n prirodnih brojeva (gdje se n unosi preko tastature) i to u leksikografskom poretku.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
beba Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
fluff Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:19 pet, 13. 4. 2007 Naslov: |
|
|
Da ne otvaram novu temu...Iz proslogodisnjeg 1.kolokvija, 1.a zad. kad imamo zadano npr.
printf("10.1f\n", 1.250);
Ok, sve je jasno da on zaokruzuje na 1 dec.mjesto, da sve skupa ce biti 10 mjesta zauzeto...Ali kad krenemo od 0 tj.prvo mjesto nam je 0, jel onda te znakove upisujemo do ukljucujuci 9.mjesta? znaci, na 0., 1., 2., 3., 4., 5. i 6.mjestu ce biti nule, na 7.jedinica, na 8. tocka i na 9.trojka
:?:
tako bi po mojoj logici bilo ok...molim potvrdu... 8)
Da ne otvaram novu temu...Iz proslogodisnjeg 1.kolokvija, 1.a zad. kad imamo zadano npr.
Ok, sve je jasno da on zaokruzuje na 1 dec.mjesto, da sve skupa ce biti 10 mjesta zauzeto...Ali kad krenemo od 0 tj.prvo mjesto nam je 0, jel onda te znakove upisujemo do ukljucujuci 9.mjesta? znaci, na 0., 1., 2., 3., 4., 5. i 6.mjestu ce biti nule, na 7.jedinica, na 8. tocka i na 9.trojka
tako bi po mojoj logici bilo ok...molim potvrdu...
|
|
[Vrh] |
|
sunny Forumaš(ica)
|
Postano: 14:04 pet, 13. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="fluff"]Da ne otvaram novu temu...Iz proslogodisnjeg 1.kolokvija, 1.a zad. kad imamo zadano npr.
:?:
tako bi po mojoj logici bilo ok...molim potvrdu... 8)[/quote]
pa taj kod ti nece nista ispisivati, dok printf ("%10.1f\n",1.250); ce ti na prvih 7 (brojim do 1 pa do 7) mjesta ispisivati razmake, na 8. mjestu 1, na 9. tocku, a na 10. trojku. Dakle, nema ispisivanja nula na prazna mjesta nego se ispisuju razmaci.
fluff (napisa): | Da ne otvaram novu temu...Iz proslogodisnjeg 1.kolokvija, 1.a zad. kad imamo zadano npr.
tako bi po mojoj logici bilo ok...molim potvrdu... |
pa taj kod ti nece nista ispisivati, dok printf ("%10.1f\n",1.250); ce ti na prvih 7 (brojim do 1 pa do 7) mjesta ispisivati razmake, na 8. mjestu 1, na 9. tocku, a na 10. trojku. Dakle, nema ispisivanja nula na prazna mjesta nego se ispisuju razmaci.
|
|
[Vrh] |
|
fluff Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
zrinka Forumaš(ica)
Spol: