Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)

|
Postano: 0:03 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="nemo"]ja sam se jednom našao u takvoj šugavoj situaciji da mi nije bilo druge nego dati drugoj osobi svoju karticu i pin. što bi inače učinio, dao mu šaku :twisted:[/quote]
Ma naravno da se moze naci primjer (tipa: lezim u bolnici, ne mogu iz kreveta, nesto hitno trebam platiti, a nema mi tko donijeti laptop, mobitel za spajanje na Net i token od internet bankarstva; ili zapisem PIN i obznanim ukucanima gdje je za slucaj da nisam pri svijesti a trebaju moje pare).
Ali, kad pogledas, tu je uvijek rijec o ekstremnim situacijama.
Koliko puta ce netko davati karticu i PIN drugome? Jednom, mozda.
I, naravno, to je protivno politici banke koja ti je izdala karticu.
Sigurnost je trade-off. Ako npr. ne zelis pljacke kakve su se dogadjale na bankomatima niti urnebesne novinske clanke kakvi su i pokrenuli ovu raspravu, onda se mora nesto komocije i zrtvovati za nju.
Postane li bezicni Internet sveprisutan i ne preskup, a "pametni" mobiteli zbilja funkcionalni, bankomati bi ionako mogli izgubiti 90% musterija.
Vec ih odavno koristim samo u krajnjoj nuzdi, kad je potrebno imati koju kunu za pekarnicu, automat ili (obicniji) restoran. Ne dizem vise od 100 Kn odjednom. Sve ostalo su kartice ili net bankarstvo.
Opcenito ce papirnati/kovani novac imati smisla dok treba platiti bakici na placu, teti na kiosku i <odaberi_profesiju> za mitologiju.
Neke zemlje vec imaju "kartice za sitnis".
Ok, jedan prefuturisticki izlet za zemlju u kojoj nije bas zdravo da sve transakcije imaju trag, ali uvijek se moze mastati...
@mladac: Po cemu je PIN toliko manje vrijedan od JMBGa?
JMBG znaci nevolju s birokracijom, a PIN pristup novcu.
Ipak, JMBG se uglavnom pamti, a PIN zapisuje.
nemo (napisa): | ja sam se jednom našao u takvoj šugavoj situaciji da mi nije bilo druge nego dati drugoj osobi svoju karticu i pin. što bi inače učinio, dao mu šaku  |
Ma naravno da se moze naci primjer (tipa: lezim u bolnici, ne mogu iz kreveta, nesto hitno trebam platiti, a nema mi tko donijeti laptop, mobitel za spajanje na Net i token od internet bankarstva; ili zapisem PIN i obznanim ukucanima gdje je za slucaj da nisam pri svijesti a trebaju moje pare).
Ali, kad pogledas, tu je uvijek rijec o ekstremnim situacijama.
Koliko puta ce netko davati karticu i PIN drugome? Jednom, mozda.
I, naravno, to je protivno politici banke koja ti je izdala karticu.
Sigurnost je trade-off. Ako npr. ne zelis pljacke kakve su se dogadjale na bankomatima niti urnebesne novinske clanke kakvi su i pokrenuli ovu raspravu, onda se mora nesto komocije i zrtvovati za nju.
Postane li bezicni Internet sveprisutan i ne preskup, a "pametni" mobiteli zbilja funkcionalni, bankomati bi ionako mogli izgubiti 90% musterija.
Vec ih odavno koristim samo u krajnjoj nuzdi, kad je potrebno imati koju kunu za pekarnicu, automat ili (obicniji) restoran. Ne dizem vise od 100 Kn odjednom. Sve ostalo su kartice ili net bankarstvo.
Opcenito ce papirnati/kovani novac imati smisla dok treba platiti bakici na placu, teti na kiosku i <odaberi_profesiju> za mitologiju.
Neke zemlje vec imaju "kartice za sitnis".
Ok, jedan prefuturisticki izlet za zemlju u kojoj nije bas zdravo da sve transakcije imaju trag, ali uvijek se moze mastati...
@mladac: Po cemu je PIN toliko manje vrijedan od JMBGa?
Ipak, JMBG se uglavnom pamti, a PIN zapisuje.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 7:39 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="venovako"]@mladac: Po cemu je PIN toliko manje vrijedan od JMBGa?
Ipak, JMBG se uglavnom pamti, a PIN zapisuje.[/quote]
Nije manje vrijedan, samo je manje trajan. Osim toga sadrzi u sebi datum rodjenja koji ionako svi znaju napamet. Sa svakom novom karticom ide i novi PIN pa u nekom trenutku postane tesko sve imati u glavi.
venovako (napisa): | @mladac: Po cemu je PIN toliko manje vrijedan od JMBGa?
Ipak, JMBG se uglavnom pamti, a PIN zapisuje. |
Nije manje vrijedan, samo je manje trajan. Osim toga sadrzi u sebi datum rodjenja koji ionako svi znaju napamet. Sa svakom novom karticom ide i novi PIN pa u nekom trenutku postane tesko sve imati u glavi.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 11:44 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
@venovako: Svakako, stvari idu u tom smjeru- i prema nestajanju papirica i kovanica, i prema potpuno sigurnoj biometrijskoj identifikaciji. Al iako je to jako prakticno, i izgleda totalno SF [i]cool[/i], ipak postavlja neka pitanja... Mislim, to je standardna debata sigurnost vs sloboda.
Kuzis, je NE ZELIM da postoji jedno (ili dva, ili konacan mali broj) mjesto gdje se nalaze SVI podaci o meni, tipa kojom karticom sam platila koji iznos u kojem mjestu u koje vrijeme, i to sa 100%-tnom sigurnoscu. To bi valjda bio krasan siguran svijet u kojem bi svi radili potpuno odgovorne stvari i nikad nitko ne bi krsio zakon; ali to nije utopija nego potencijalna katastrofa. Sad kad postoje tehnologije za skupljanje i cuvanje svih tih podataka, pitanje je tko im ima pristup, a onda to stvara probleme.
Prvo i osnovno, ako imas neku 1984 vladu, koja posjeduje TAKAV nacin kontrole, onda postaje sve teze i teze napraviti BILO KAKVU pobunu i smjenu, kaj ne?
A s druge strane, iako je krsenje zakona lose, ipak postoji 100 malih pravila koje imamo slobodu prekrsiti svaki dan, a kojih cemo se mozda morati odreci ako smo kontrolirani svaki dan cijelo vrijeme (sad govorim mi, a ovo s koristenjem smao kreditnih kartica je samo mali dio toga, priznajem da koristenjem kreditnih kartica ne postaejmo nuzno policijska drzava). Npr ja NE ZELIM da moj poslodavac ili moja mama ili jednog dana moj muz zna tocno kad, gdje i na sta sam potrosila kolko love. Tu sad cak ne govorim o prici da nitko nece placat svom dileru s kreditnom karticom, nego o tome da ako je osoba s mojim otiskom sarenice u 3 ujutro kupila rundu svima u bircu, onda tesko mogu iduci dan nazvat na posao i rec da me uhvatila gripa, i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat :) ).
A mozda, iako se ne odricemo automatski tih sloboda, ce se to traziti od nas da bi dobili neka prava. Ja imam slobodu nositi sa sobom kolko god zelim kalodonta i ne biti prepipavana od strane nepoznatih zena, ali se povremeno [i]odricem[/i] tog prava kad sklopim ugovor s nekom aviokopanijom da me preveze negdje u avionu (tj. kad kupim kartu; to je sve u sitnim slovima). Pa mozda ce se slicna odricanja traziti od nas i kad budemo sklapali ugovor s poslodavcem, ili stupali u brak, ili dobivali dzeparac na kreditnu karticu od mame i tate... Meni je sve to creepy.
@venovako: Svakako, stvari idu u tom smjeru- i prema nestajanju papirica i kovanica, i prema potpuno sigurnoj biometrijskoj identifikaciji. Al iako je to jako prakticno, i izgleda totalno SF cool, ipak postavlja neka pitanja... Mislim, to je standardna debata sigurnost vs sloboda.
Kuzis, je NE ZELIM da postoji jedno (ili dva, ili konacan mali broj) mjesto gdje se nalaze SVI podaci o meni, tipa kojom karticom sam platila koji iznos u kojem mjestu u koje vrijeme, i to sa 100%-tnom sigurnoscu. To bi valjda bio krasan siguran svijet u kojem bi svi radili potpuno odgovorne stvari i nikad nitko ne bi krsio zakon; ali to nije utopija nego potencijalna katastrofa. Sad kad postoje tehnologije za skupljanje i cuvanje svih tih podataka, pitanje je tko im ima pristup, a onda to stvara probleme.
Prvo i osnovno, ako imas neku 1984 vladu, koja posjeduje TAKAV nacin kontrole, onda postaje sve teze i teze napraviti BILO KAKVU pobunu i smjenu, kaj ne?
A s druge strane, iako je krsenje zakona lose, ipak postoji 100 malih pravila koje imamo slobodu prekrsiti svaki dan, a kojih cemo se mozda morati odreci ako smo kontrolirani svaki dan cijelo vrijeme (sad govorim mi, a ovo s koristenjem smao kreditnih kartica je samo mali dio toga, priznajem da koristenjem kreditnih kartica ne postaejmo nuzno policijska drzava). Npr ja NE ZELIM da moj poslodavac ili moja mama ili jednog dana moj muz zna tocno kad, gdje i na sta sam potrosila kolko love. Tu sad cak ne govorim o prici da nitko nece placat svom dileru s kreditnom karticom, nego o tome da ako je osoba s mojim otiskom sarenice u 3 ujutro kupila rundu svima u bircu, onda tesko mogu iduci dan nazvat na posao i rec da me uhvatila gripa, i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat ).
A mozda, iako se ne odricemo automatski tih sloboda, ce se to traziti od nas da bi dobili neka prava. Ja imam slobodu nositi sa sobom kolko god zelim kalodonta i ne biti prepipavana od strane nepoznatih zena, ali se povremeno odricem tog prava kad sklopim ugovor s nekom aviokopanijom da me preveze negdje u avionu (tj. kad kupim kartu; to je sve u sitnim slovima). Pa mozda ce se slicna odricanja traziti od nas i kad budemo sklapali ugovor s poslodavcem, ili stupali u brak, ili dobivali dzeparac na kreditnu karticu od mame i tate... Meni je sve to creepy.
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:39 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Martinab"]...i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat :) ).[/quote]
Na frizeraju lako ustedis: mogu te ja ošišati. :D Garantiram da ces s novom frizurom biti zamijecena gdje god dodjes (nisam nikad nikog šišao). :gg:
Ovo ostalo... mislim da je ipak dalek put izmedju kvalitetnije zastite bankomatskih kartica i 1984. ;) Put koji bi vecina vlada rado preskocile, ali nije to bas [b]tako[/b] lako. :) Takodjer, mislim da to vec i rade, ali na malo drugacije nacine; npr. chipiranje kucnih ljubimaca daje solidno pouzdane podatke o kretanju vlasnika, ne? ;) Koliko jos dok pocnu ljude chipirati, recimo zbog "zastite od terorizma"? :x
A da se ljudi odrecu sloboda i zbog gluposti... dosta ti je pogledati gradjanske slobode u USA danas i prije 9/11. :shock: Odrekli su se vaznih stvari, a zbog cega? :-k Koliko je terorista uhvaceno i pravomocno osudjeno zato jer tajne sluzbe imaju pravo neopravdanog hapsenja i zadrzavanja na neodredjeno, ako kao izgovor stave optuzbu za terorizam? :roll:
Po meni, problem je stupidokracija (popularno zvana demokracija) u kojoj apsolutno svaciji glas vrijedi (i to jednako), pa o tvojoj sudbini odlucuje nezainteresirana, neobrazovana i povodljiva masa kojom je trivijalno manipulirati. :evil: Now, [b]that[/b] is [i]creepy[/i]... :trema:
Martinab (napisa): | ...i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat ). |
Na frizeraju lako ustedis: mogu te ja ošišati. Garantiram da ces s novom frizurom biti zamijecena gdje god dodjes (nisam nikad nikog šišao).
Ovo ostalo... mislim da je ipak dalek put izmedju kvalitetnije zastite bankomatskih kartica i 1984. Put koji bi vecina vlada rado preskocile, ali nije to bas tako lako. Takodjer, mislim da to vec i rade, ali na malo drugacije nacine; npr. chipiranje kucnih ljubimaca daje solidno pouzdane podatke o kretanju vlasnika, ne? Koliko jos dok pocnu ljude chipirati, recimo zbog "zastite od terorizma"?
A da se ljudi odrecu sloboda i zbog gluposti... dosta ti je pogledati gradjanske slobode u USA danas i prije 9/11. Odrekli su se vaznih stvari, a zbog cega? Koliko je terorista uhvaceno i pravomocno osudjeno zato jer tajne sluzbe imaju pravo neopravdanog hapsenja i zadrzavanja na neodredjeno, ako kao izgovor stave optuzbu za terorizam?
Po meni, problem je stupidokracija (popularno zvana demokracija) u kojoj apsolutno svaciji glas vrijedi (i to jednako), pa o tvojoj sudbini odlucuje nezainteresirana, neobrazovana i povodljiva masa kojom je trivijalno manipulirati. Now, that is creepy...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 13:33 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Martinab"]Kuzis, je NE ZELIM da postoji jedno (ili dva, ili konacan mali broj) mjesto gdje se nalaze SVI podaci o meni, tipa kojom karticom sam platila koji iznos u kojem mjestu u koje vrijeme, i to sa 100%-tnom sigurnoscu.[/quote]
Aha! Znao sam da zalazis u takve ducane :twisted:
Martinab (napisa): | Kuzis, je NE ZELIM da postoji jedno (ili dva, ili konacan mali broj) mjesto gdje se nalaze SVI podaci o meni, tipa kojom karticom sam platila koji iznos u kojem mjestu u koje vrijeme, i to sa 100%-tnom sigurnoscu. |
Aha! Znao sam da zalazis u takve ducane
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:18 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="SickJedi"]Dao bi (fireballovu) ruku u vatru za tebe. :arrow: Dao bi ti (fireballovu) ruku da mi odes na bankomat. :D[/quote]
To je [i]cool[/i], jer znaci da i pare idu s njegovog racuna (ako je vec ruka njegova). :blista:[/quote]
ma da... ajmo raskomadat fireballa, uzet mu ruke, noge oci i sve sto ima [size=5](osim djelova tjela necete se obogatit)[/size] :twisted:
a kako bi bilo da ja napravim odljev mojihj ruku pa ih rezite i palite koliko god hoćete, ili to nije toliko efikasnokoliko i moja prava ruka :evil:
[quote="vsego"][quote="Martinab"]...i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat :) ).[/quote]
Na frizeraju lako ustedis: mogu te ja ošišati. :D Garantiram da ces s novom frizurom biti zamijecena gdje god dodjes (nisam nikad nikog šišao). :gg: [/quote]
imam ja masinicu i skare ako ti zatrebaju :)
ja sam za to da pin ostane i da se stavi vise znamenki jer 4 znamenke je premalo... nije dovoljno sigurno
vsego (napisa): | SickJedi (napisa): | Dao bi (fireballovu) ruku u vatru za tebe. Dao bi ti (fireballovu) ruku da mi odes na bankomat.  |
To je cool, jer znaci da i pare idu s njegovog racuna (ako je vec ruka njegova).  |
ma da... ajmo raskomadat fireballa, uzet mu ruke, noge oci i sve sto ima (osim djelova tjela necete se obogatit)
a kako bi bilo da ja napravim odljev mojihj ruku pa ih rezite i palite koliko god hoćete, ili to nije toliko efikasnokoliko i moja prava ruka
vsego (napisa): | Martinab (napisa): | ...i da ne zelim da mama zna kolko trosim na stripove, i da jednog dana necu zeljeti da mi muz zna kolko cu tosit u frizeraju (mislim... iskreno, ove zadnje dvije stvari ne zelim ni ja znat ). |
Na frizeraju lako ustedis: mogu te ja ošišati. Garantiram da ces s novom frizurom biti zamijecena gdje god dodjes (nisam nikad nikog šišao). |
imam ja masinicu i skare ako ti zatrebaju
ja sam za to da pin ostane i da se stavi vise znamenki jer 4 znamenke je premalo... nije dovoljno sigurno
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
Postano: 15:46 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
A koliko bi ti znamenaka stavio i koja je razlika u tome? Mozda 2 ljudi nece imati isti PIN, ali svejedno je jel nekom kazes (ili ti snimi) 4, 6, 8, ... , n, (n+2) znamenke. Sigurnost bas i nije nesto veca.
A koliko bi ti znamenaka stavio i koja je razlika u tome? Mozda 2 ljudi nece imati isti PIN, ali svejedno je jel nekom kazes (ili ti snimi) 4, 6, 8, ... , n, (n+2) znamenke. Sigurnost bas i nije nesto veca.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:33 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]a kako bi bilo da ja napravim odljev mojihj ruku pa ih rezite i palite koliko god hoćete, ili to nije toliko efikasnokoliko i moja prava ruka :evil:[/quote]
Nije ekoloski. :silly:
[quote="fireball"]ja sam za to da pin ostane i da se stavi vise znamenki jer 4 znamenke je premalo... nije dovoljno sigurno[/quote]
Cisto dosta ako ima samo tri pokusaja ukucavanja. :D No, kolegica je jednom nasla karticu u bankomatu Zagrebacke banke (nakon kraja radnog vremena), pa je htjela da bankomat "pojede" karticu (efikasan nacin vracanja :xg:) i isla je ukucavati PINove... ne znam koliko njih, ali solidno vise od tri i bankomat se nije bunio. :shock: Drugi dan je osobno vratila karticu, no takva (ne)funkcionalnost bankomata [b]JE[/b] problem... :? Ako su vjerojatnosnicari u srednjem vijeku (valjda tada; lose pamtim vremena :oops:) mogli po milijun puta baciti novcic da provjere da je vjerojatnost pismo:glava jednaka 1:1, sigurno danas ima ljudi kojima nije problem ukucati 10000 PINova... :(
fireball (napisa): | a kako bi bilo da ja napravim odljev mojihj ruku pa ih rezite i palite koliko god hoćete, ili to nije toliko efikasnokoliko i moja prava ruka  |
Nije ekoloski.
fireball (napisa): | ja sam za to da pin ostane i da se stavi vise znamenki jer 4 znamenke je premalo... nije dovoljno sigurno |
Cisto dosta ako ima samo tri pokusaja ukucavanja. No, kolegica je jednom nasla karticu u bankomatu Zagrebacke banke (nakon kraja radnog vremena), pa je htjela da bankomat "pojede" karticu (efikasan nacin vracanja ) i isla je ukucavati PINove... ne znam koliko njih, ali solidno vise od tri i bankomat se nije bunio. Drugi dan je osobno vratila karticu, no takva (ne)funkcionalnost bankomata JE problem... Ako su vjerojatnosnicari u srednjem vijeku (valjda tada; lose pamtim vremena ) mogli po milijun puta baciti novcic da provjere da je vjerojatnost pismo:glava jednaka 1:1, sigurno danas ima ljudi kojima nije problem ukucati 10000 PINova...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:14 uto, 27. 3. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Cisto dosta ako ima samo tri pokusaja ukucavanja. :D No, kolegica je jednom nasla karticu u bankomatu Zagrebacke banke (nakon kraja radnog vremena), pa je htjela da bankomat "pojede" karticu (efikasan nacin vracanja :xg:) i isla je ukucavati PINove... ne znam koliko njih, ali solidno vise od tri i bankomat se nije bunio. :shock: Drugi dan je osobno vratila karticu, no takva (ne)funkcionalnost bankomata [b]JE[/b] problem... :? Ako su vjerojatnosnicari u srednjem vijeku (valjda tada; lose pamtim vremena :oops:) mogli po milijun puta baciti novcic da provjere da je vjerojatnost pismo:glava jednaka 1:1, sigurno danas ima ljudi kojima nije problem ukucati 10000 PINova... :([/quote]
In 2002 two PhD students at Cambridge University, Piotr Zieliński and Mike Bond, discovered a [b]security flaw[/b] in the PIN generation system of the IBM 3624, which was duplicated in most later hardware. Known as the decimalization table attack, the flaw would allow someone who has access to a bank's computer system to determine the PIN for an ATM card in an average of [b]15 guesses[/b].
http://www.cl.cam.ac.uk/techreports/UCAM-CL-TR-560.pdf
http://www.arx.com/documents/The_Unbearable_Lightness_of_PIN_Cracking.pdf
vsego (napisa): | Cisto dosta ako ima samo tri pokusaja ukucavanja. No, kolegica je jednom nasla karticu u bankomatu Zagrebacke banke (nakon kraja radnog vremena), pa je htjela da bankomat "pojede" karticu (efikasan nacin vracanja ) i isla je ukucavati PINove... ne znam koliko njih, ali solidno vise od tri i bankomat se nije bunio. Drugi dan je osobno vratila karticu, no takva (ne)funkcionalnost bankomata JE problem... Ako su vjerojatnosnicari u srednjem vijeku (valjda tada; lose pamtim vremena ) mogli po milijun puta baciti novcic da provjere da je vjerojatnost pismo:glava jednaka 1:1, sigurno danas ima ljudi kojima nije problem ukucati 10000 PINova...  |
In 2002 two PhD students at Cambridge University, Piotr Zieliński and Mike Bond, discovered a security flaw in the PIN generation system of the IBM 3624, which was duplicated in most later hardware. Known as the decimalization table attack, the flaw would allow someone who has access to a bank's computer system to determine the PIN for an ATM card in an average of 15 guesses.
http://www.cl.cam.ac.uk/techreports/UCAM-CL-TR-560.pdf
http://www.arx.com/documents/The_Unbearable_Lightness_of_PIN_Cracking.pdf
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
SvekY Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:18 pon, 16. 4. 2007 Naslov: |
|
|
Slažem se da treba povećati broj kombinacija.
Ja sam čuo da se [u]PIN ne može promijeniti![/u] :shock:
Pa ako se u [i]jednoj gradskoj tvrtci[/i], po mojim saznanjima, traži od zaposlenika da šifra ima barem 6 znakova i da se mijenja svakih nekoliko mjeseci (ili nešto slično) čak i za informacije koje nemaju direktne veze s novcem, onda bi PIN sigurno trebao biti duži, i mora se moći promijeniti (uz rigorozne provjere identiteta, naravno).
Osim toga, ako je teško zapamtiti broj, Može se uvesti i duži PIN od brojki, koji bi se mogao dobiti od lako pamtljive riječi --kao što pišemo SMSove. Takva tipkovnica, sa nekoliko slova na tipki zajedno sa brojem, bi se mogla standardizirati za sve bankomate (ili možda već je).
:!: To bi značilo da se mora moći promijeniti PIN.
Isuse! Pa znam da smo [i]za studomat[/i] početnu šifru dobili u zatvorenom papiru i odmah je morali promijeniti, a pohlepne banke uzimaju posvuda svotice za otvaranje i zatvaranje računa, itd., a ne daju ni toliku razinu sigurnosti.
(ako sam dobro informiran)
PS. PIN znači Personal Identification Number?? Ali to on nije! Zar ne?
Slažem se da treba povećati broj kombinacija.
Ja sam čuo da se PIN ne može promijeniti!
Pa ako se u jednoj gradskoj tvrtci, po mojim saznanjima, traži od zaposlenika da šifra ima barem 6 znakova i da se mijenja svakih nekoliko mjeseci (ili nešto slično) čak i za informacije koje nemaju direktne veze s novcem, onda bi PIN sigurno trebao biti duži, i mora se moći promijeniti (uz rigorozne provjere identiteta, naravno).
Osim toga, ako je teško zapamtiti broj, Može se uvesti i duži PIN od brojki, koji bi se mogao dobiti od lako pamtljive riječi –kao što pišemo SMSove. Takva tipkovnica, sa nekoliko slova na tipki zajedno sa brojem, bi se mogla standardizirati za sve bankomate (ili možda već je).
To bi značilo da se mora moći promijeniti PIN.
Isuse! Pa znam da smo za studomat početnu šifru dobili u zatvorenom papiru i odmah je morali promijeniti, a pohlepne banke uzimaju posvuda svotice za otvaranje i zatvaranje računa, itd., a ne daju ni toliku razinu sigurnosti.
(ako sam dobro informiran)
PS. PIN znači Personal Identification Number?? Ali to on nije! Zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:30 pon, 16. 4. 2007 Naslov: |
|
|
Uh, sto ste nabrijani na sigurnost! :P [url=http://pollitika.com/vragovi-interneta-u-centru-za-socijalnu-skrb]Ucite, djeco, ucite[/url]... :silly:
Uh, sto ste nabrijani na sigurnost! Ucite, djeco, ucite...
|
|
[Vrh] |
|
SvekY Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
plavooka malena Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
c2h5oh Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:03 pet, 20. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote]nekako znam da ima i takvih [/quote]
nego sreco posudis karticu na 10 minuta :) :twisted:
Citat: | nekako znam da ima i takvih |
nego sreco posudis karticu na 10 minuta
_________________ -----------------------------------------------------------------
I just wanna feel adrenaline rushing through my body.
Life isn't just a straight white line!!!
-----------------------------------------------------------------
|
|
[Vrh] |
|
|