[quote="kreso"]Pa volio bi da ako ga je netko rješio kaže rješenje i način, stvarno me zanima, jer nije baš da sam sličan primjer vidio u pirjašnjim ispitima a niti se ne sječam da smo tako nešto radili prošle godine na vježbama iz BP :roll: [/quote]
To [b]je[/b] ponovljeni zadatak s prijasnjeg ispita (lagano generaliziran). Dao ga je prof. Manger na pismenom (ne znam sada tocno kojeg datuma). Istina je da nismo radili slican zadatak na vjezbama, no za rijesiti ga treba osim organizacije datoteka znati samo najosnovnije iz vjerojatnosti, sto bi svaki student na 3. godini matematike trebao imati u malom prstu.
[quote="kreso"]Dakle zadatak glasi:
Tažimo zapis u datoteci koja je organizirana jednostavno, kao nesortirana vezana list od n blokova. Vjerojatnost da je traženi zapis u datoteci iznosi p i pritom su svi blokovi jednako vjerojatni a vjerojatnost da traženi zapis nije u datoteci iznosi 1-p. Odredite matematičko očekivanje broja blokova koji će se učitati. Ua koji p je očekivani broj čitanja najveći.[/quote]
Uz pretpostavku da je jednako vjerojatno da je zapis u svakom od blokova, distrubucija slucajne varijable "broj procitanih blokova" je
[latex]X=\left(\begin{array}{ccccc}
1 & 2 & \cdots & n-1 & n\\
p/n & p/n & \cdots & p/n & p/n+1-p\\ \end{array}\rigth)[/latex]
Matematicko ocekivanje je [latex]E(X)=\sum_{i=1}^{n-1}ip/n + n(p/n+1-p)=n+(1-n)p/2[/latex]. To je maksimalno za [latex]p=0[/latex], tj. kada zapis sigurno nije u datoteci (sto je savrseno logicno jer tada moramo procitati sve blokove datoteke).
[quote="kreso"]Fala[/quote]
Molim.
Molim.