Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

DZ3- pitanja
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
20 = 50 - 30

PostPostano: 12:31 uto, 10. 4. 2007    Naslov: DZ3- pitanja Citirajte i odgovorite

Zasto se [latex](n^2+n+1,n+1,1)-BIBD[/latex] zovu projektivne ravnine(reda n),isto sa afininm ravninama? (ima li to kakve veze sa ravninama "u geometriji")
Zasto se zovu projektivne ravnine(reda n),isto sa afininm ravninama? (ima li to kakve veze sa ravninama "u geometriji")

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:17 uto, 10. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima veze. Aksiomi projektivne ravnine glase: (1) kroz svake dvije tocke jedan pravac (2) svaka dva pravca sijeku se u jednoj tocki (3) postoji cetverovrh (cetiri tocke od kojih nikoje tri nisu na pravcu). U konacnom slucaju moze se dokazati da je to ekvivalentno s (n^2+n+1,n+1,1) dizajnom s n>=2. Nasa definicija afine ravnine je (n^2,n,1) dizajn, moglo bi se i to definirati "geometrickije" (konacnost + aksiom (1) + Euklidov 5. postulat i mozda jos nekakva regularnost). Dokazivali smo da u (n^2,n,1) dizajnu vrijedi 5. postulat.

Ukratko, konacne projektivne ravnine se tako zovu zato sto [b]jesu[/b] konacne projektivne ravnine :)
Ima veze. Aksiomi projektivne ravnine glase: (1) kroz svake dvije tocke jedan pravac (2) svaka dva pravca sijeku se u jednoj tocki (3) postoji cetverovrh (cetiri tocke od kojih nikoje tri nisu na pravcu). U konacnom slucaju moze se dokazati da je to ekvivalentno s (n^2+n+1,n+1,1) dizajnom s n>=2. Nasa definicija afine ravnine je (n^2,n,1) dizajn, moglo bi se i to definirati "geometrickije" (konacnost + aksiom (1) + Euklidov 5. postulat i mozda jos nekakva regularnost). Dokazivali smo da u (n^2,n,1) dizajnu vrijedi 5. postulat.

Ukratko, konacne projektivne ravnine se tako zovu zato sto jesu konacne projektivne ravnine Smile

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 7:18 sri, 18. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozemo li dobiti hint kako dokazati da svaki par razlicitih tocaka se pojavljuje tocno [latex]\lambda -1[/latex],odnosno [latex]\lambda[/latex] puta ,dakle hint za 2 i 3 zadatak.
Mozemo li dobiti hint kako dokazati da svaki par razlicitih tocaka se pojavljuje tocno ,odnosno puta ,dakle hint za 2 i 3 zadatak.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:29 sri, 18. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

2. zadatak
Ajmo dokazati da je derivirani dizajn stvarno dizajn s parametrima (v',k',lambda'). Ocito je v'=k. Svaka dva bloka sim. dizajna sijeku se u lambda tocaka pa je k'=lambda. Uzmi dvije tocke deriviranog dizajna, tj. dvije tocke na B_0. Kroz njih prolazi lambda blokova simetricnog dizajna. Jedan od njih je B_0, znaci ostalih koji ti daju blokove deriviranog dizajna ima lambda-1.

3. zadatak
Za rezidualni dizajn je dosta jasno da je dizajn. Ako znas pogoditi koji su mu parametri, znat ces i obrazloziti zasto. Pitaj ako ti nesto konretno nije jasno.
2. zadatak
Ajmo dokazati da je derivirani dizajn stvarno dizajn s parametrima (v',k',lambda'). Ocito je v'=k. Svaka dva bloka sim. dizajna sijeku se u lambda tocaka pa je k'=lambda. Uzmi dvije tocke deriviranog dizajna, tj. dvije tocke na B_0. Kroz njih prolazi lambda blokova simetricnog dizajna. Jedan od njih je B_0, znaci ostalih koji ti daju blokove deriviranog dizajna ima lambda-1.

3. zadatak
Za rezidualni dizajn je dosta jasno da je dizajn. Ako znas pogoditi koji su mu parametri, znat ces i obrazloziti zasto. Pitaj ako ti nesto konretno nije jasno.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 12:14 sri, 18. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na odgovoru.Zanimalo me samo kako pokazati da [latex]\lambda ' =\lambda -1[/latex].Ovo ostalo mi je bilo vise nego jasno. ...a mozda je bio problem to sto sam to isao raditi jucer kasno navecer :lol: .
Hvala na odgovoru.Zanimalo me samo kako pokazati da .Ovo ostalo mi je bilo vise nego jasno. ...a mozda je bio problem to sto sam to isao raditi jucer kasno navecer Laughing .

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
91 = 108 - 17

PostPostano: 15:48 pet, 20. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije bas neko pitanje, ali... kada trebamo predati 3. zadacu? (ne mogu je naci, ako sam je uopce imala... :lol: ) :D
nije bas neko pitanje, ali... kada trebamo predati 3. zadacu? (ne mogu je naci, ako sam je uopce imala... Laughing ) Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 16:44 pet, 20. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Do utorka 24.4. (moze i u srijedu 25.4. na Stipinim konzultacijama). Poslat cu ti 3. i 4. zadacu PM-om. Rok za 4. zadacu je do kolokvija.
Do utorka 24.4. (moze i u srijedu 25.4. na Stipinim konzultacijama). Poslat cu ti 3. i 4. zadacu PM-om. Rok za 4. zadacu je do kolokvija.

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 18:35 pet, 20. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

vauu, hvala! :buket: :pusa: ( :worship: )
vauu, hvala! Samo za tebe Jos malo romantike na Forumu ( I worship thee )

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 17:14 sub, 21. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. svibanj je neradni dan. Hocemo li imati odradu?
1. svibanj je neradni dan. Hocemo li imati odradu?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:59 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Taj tjedan pisemo kolokvij, to je neka vrst od-rade. Ja [b]od[/b]maram, vi [b]radite[/b] :silly:
Taj tjedan pisemo kolokvij, to je neka vrst od-rade. Ja odmaram, vi radite #Silly

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 17:58 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sta je Hadamardov dizajn.U knjizi nista ne pise o tome :? , samo o Hadamardovim matricama.
U zadnjem zadatku da li moramo mnoziti "rucno" [latex]H H^\tau[/latex] (to bi bio suicid, :evil: , pogotovno matricu reda 12 ) ili ne? Dakle, mozemo li samo napisati da smo provjerili u Matematic-i i dobili ono sto je trazeno?
Sta je Hadamardov dizajn.U knjizi nista ne pise o tome Confused , samo o Hadamardovim matricama.
U zadnjem zadatku da li moramo mnoziti "rucno" (to bi bio suicid, Evil or Very Mad , pogotovno matricu reda 12 ) ili ne? Dakle, mozemo li samo napisati da smo provjerili u Matematic-i i dobili ono sto je trazeno?

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 19:03 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]Sta je Hadamardov dizajn.U knjizi nista ne pise o tome :? , samo o Hadamardovim matricama.
[/quote]

pogledaj dno 74. stranice... :wink:

P.S. predlazem da ne mozemo samo napisati da smo provjerili u matematici i dobili sto je trazeno jer se ja npr. ne znam sluzit sa matematikom pa bi mogla lagat :lol:

[size=7]P.P.S. samo se salim, ne smeta me laž... :silly: [/size]
Mr.Doe (napisa):
Sta je Hadamardov dizajn.U knjizi nista ne pise o tome Confused , samo o Hadamardovim matricama.

pogledaj dno 74. stranice... Wink

P.S. predlazem da ne mozemo samo napisati da smo provjerili u matematici i dobili sto je trazeno jer se ja npr. ne znam sluzit sa matematikom pa bi mogla lagat Laughing

P.P.S. samo se salim, ne smeta me laž... #Silly

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:01 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hadamardov dizajn je simetricni dizajn s parametrima (4n-1,2n-1,n-1). Nekada se Hadamardovim zovu i komplementarni dizajni od ovih, a nekada 3-(4n,2n,n-1) dizajni (sve je to ekvivalentno s H. matricama, dokazivali smo).

Onu cudovisnu matricu pejstate u Mma, pomnozite tamo, transformirate u inc. mcu 2-dizajna i 3-dizajna i isprintate. Stipe ce lijepo staviti na vagu i dijeliti bodove proporcionalno kilazi. Zato je dobro koristiti deblji papir.
Hadamardov dizajn je simetricni dizajn s parametrima (4n-1,2n-1,n-1). Nekada se Hadamardovim zovu i komplementarni dizajni od ovih, a nekada 3-(4n,2n,n-1) dizajni (sve je to ekvivalentno s H. matricama, dokazivali smo).

Onu cudovisnu matricu pejstate u Mma, pomnozite tamo, transformirate u inc. mcu 2-dizajna i 3-dizajna i isprintate. Stipe ce lijepo staviti na vagu i dijeliti bodove proporcionalno kilazi. Zato je dobro koristiti deblji papir.

[Vrh]
mia_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 22:37 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje u vezi 3. zadatka.
Ako sam dobro računala (a provjeravala sam više puta), za rezidualni dizajn ispada k'=k-lambda i lambda'=lambda, te da bih provjerila uvjete na parametre, moram dokazati k'>=lambda', odnosno k-lambda>=lambda (ili k>=2lambda). No to mi apsolutno nikako ne uspijeva. :(
Imam pitanje u vezi 3. zadatka.
Ako sam dobro računala (a provjeravala sam više puta), za rezidualni dizajn ispada k'=k-lambda i lambda'=lambda, te da bih provjerila uvjete na parametre, moram dokazati k'>=lambda', odnosno k-lambda>=lambda (ili k>=2lambda). No to mi apsolutno nikako ne uspijeva. Sad

[Vrh]
mia_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 23:21 ned, 22. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Joooj glupa...krivo sam procitala definiciju blok dizajna :doh:
Joooj glupa...krivo sam procitala definiciju blok dizajna Joj, pa da!

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 10:08 pon, 23. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozemo li dobiti hint za 5 .zadatak? :P
Mozemo li dobiti hint za 5 .zadatak? Razz

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:13 pon, 23. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Restringiraj automorfizam tak da dobijes izomorfizam rezidualnih dizajna. Covjece, kad ovo procita netko sa strane mislit ce da su ti zadaci teski :shock:
Restringiraj automorfizam tak da dobijes izomorfizam rezidualnih dizajna. Covjece, kad ovo procita netko sa strane mislit ce da su ti zadaci teski Shocked

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 16:15 pon, 23. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da je to sve preoctio,no nisam imao ideje kako da to lijepo raspisem....

Edit:trebate imati malo obzira, nisam niti jedanput bio na predavanjima, i ucim sam iz knjige :( .
Znam da je to sve preoctio,no nisam imao ideje kako da to lijepo raspisem....

Edit:trebate imati malo obzira, nisam niti jedanput bio na predavanjima, i ucim sam iz knjige Sad .

[Vrh]
Gost

PostPostano: 0:00 uto, 24. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"] transformirate u inc. mcu 2-dizajna i 3-dizajna i isprintate. [/quote]

Kako idu te transformacije? Nisam bila na satu, a u knjizi, koliko vidim, nije objasnjeno.

Hvala. :)
krcko (napisa):
transformirate u inc. mcu 2-dizajna i 3-dizajna i isprintate.

Kako idu te transformacije? Nisam bila na satu, a u knjizi, koliko vidim, nije objasnjeno.

Hvala. Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 3:03 uto, 24. 4. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hadamardova matrica transformira se u incidencijsku matricu 2-dizajna tako da se najprije dovede u standardni oblik - tj. da se u prvom retku i stupcu nalaze samo jedinice (što se postiže množenjem redaka i stupaca gdje treba s -1, a to ne mijenja svojstvo da je matrica Hadamardova) pa se zatim uklone takav prvi redak i stupac, a onda se još koeficijenti preostale matrice zamijene s nulama i jedinicama.
3-dizajn dobije se tako da se 2-dizajnu doda još jedna točka, a novi blokovi su "stari blokovi" prošireni tom točkom i komplementi "starih blokova". Jasno je kako se, s tim u skladu, napravi incidencijska matrica.
Hadamardova matrica transformira se u incidencijsku matricu 2-dizajna tako da se najprije dovede u standardni oblik - tj. da se u prvom retku i stupcu nalaze samo jedinice (što se postiže množenjem redaka i stupaca gdje treba s -1, a to ne mijenja svojstvo da je matrica Hadamardova) pa se zatim uklone takav prvi redak i stupac, a onda se još koeficijenti preostale matrice zamijene s nulama i jedinicama.
3-dizajn dobije se tako da se 2-dizajnu doda još jedna točka, a novi blokovi su "stari blokovi" prošireni tom točkom i komplementi "starih blokova". Jasno je kako se, s tim u skladu, napravi incidencijska matrica.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum