Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Lucifer Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:35 pet, 27. 4. 2007 Naslov: Poziv na (sekularno-)humanitarnu akciju. |
|
|
Kao što neki možda znaju, 3.5. (prvi četvrtak u mjesecu) se u SADu slavi "nacionalni dan molitve", nacionalni praznik na koji se traži od svih građana da se mole na ovaj ili onaj način. Od nedavno, taj praznik ima svoju sekularnu varijantu, "nacionalni dan razuma". Iniciran je, neslužbeno, kao sekularni odgovor religijskom nametanju, a sastoji se od neovisno organiziranih akcija i tribina. [url=http://www.positiveatheism.org/crt/blood.htm]Prošle[/url] i [url=http://www.atheistvolunteers.org/node/20]ove[/url] godine je najviše odjeka imala akcija davanja krvi i ispunjavanja kartica donatora organa. Općenito više možete pročitati [url=http://www.nationaldayofreason.org/]ovdje[/url] ili [url=http://impious.wordpress.com/2007/04/26/vracamo-loptu/]ovdje[/url], na našem blogu posvećenom religiji, tj. njenim "škakljivim" detaljima.
Što to ima veze s čime, pitate? Pa, pokušavamo emulirati taj američki nacionalni dan razuma na internacionalnoj razini, te uključiti se humanitarnom akcijom doniranja krvi (i ispunjavanja donorskih kartica) kao kontrom institucionaliziranim religijama, i čistim primjerom one "pomozi si sam", bez oslanjanja na nastavak, "i Bog će ti pomoći". Za razliku od molitve, doniranje krvi i organa je dokazano da spašava živote, i ultimativni je čin velikodušnosti.
U pripremi se site na kojem bi evidentirali pojedinačne donacije, i dali više informacija, no u nedostatku istoga, pitanja (i potvrde donacija) postavljajte ili ovdje, ili ih šaljite na PM. Znam da 6 dana nije puno, no sumnjam da treba više od toga za pripremu navraćanja osobnom doktoru (za donorsku karticu) i kratkog posjeta Petrovoj 3. Vidimo se tamo, a prije toga, [url=http://www.youtube.com/watch?v=404K8HEa5uI]pogledajte reklamni clip[/url].
P.S.
Ako vam se ideja sviđa, slobodno je produžite dalje.
P.P.S.
Naravno, to vrijedi ako niste davali krv unutar zadnja 3 mjeseca (poput one akcije organizirane na PMF-MO). U tom slučaju imate opravdanje. :)
Kao što neki možda znaju, 3.5. (prvi četvrtak u mjesecu) se u SADu slavi "nacionalni dan molitve", nacionalni praznik na koji se traži od svih građana da se mole na ovaj ili onaj način. Od nedavno, taj praznik ima svoju sekularnu varijantu, "nacionalni dan razuma". Iniciran je, neslužbeno, kao sekularni odgovor religijskom nametanju, a sastoji se od neovisno organiziranih akcija i tribina. Prošle i ove godine je najviše odjeka imala akcija davanja krvi i ispunjavanja kartica donatora organa. Općenito više možete pročitati ovdje ili ovdje, na našem blogu posvećenom religiji, tj. njenim "škakljivim" detaljima.
Što to ima veze s čime, pitate? Pa, pokušavamo emulirati taj američki nacionalni dan razuma na internacionalnoj razini, te uključiti se humanitarnom akcijom doniranja krvi (i ispunjavanja donorskih kartica) kao kontrom institucionaliziranim religijama, i čistim primjerom one "pomozi si sam", bez oslanjanja na nastavak, "i Bog će ti pomoći". Za razliku od molitve, doniranje krvi i organa je dokazano da spašava živote, i ultimativni je čin velikodušnosti.
U pripremi se site na kojem bi evidentirali pojedinačne donacije, i dali više informacija, no u nedostatku istoga, pitanja (i potvrde donacija) postavljajte ili ovdje, ili ih šaljite na PM. Znam da 6 dana nije puno, no sumnjam da treba više od toga za pripremu navraćanja osobnom doktoru (za donorsku karticu) i kratkog posjeta Petrovoj 3. Vidimo se tamo, a prije toga, pogledajte reklamni clip.
P.S.
Ako vam se ideja sviđa, slobodno je produžite dalje.
P.P.S.
Naravno, to vrijedi ako niste davali krv unutar zadnja 3 mjeseca (poput one akcije organizirane na PMF-MO). U tom slučaju imate opravdanje.
|
|
[Vrh] |
|
luce Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kljuki Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:19 sub, 28. 4. 2007 Naslov: |
|
|
moram priznati da mi je "nacionalni dan razuma" bezveze ideja. ne može li se ljude pozvati na humani čin (u ovom slučaju doniranje krvi i organa) i bez pobijanja nečeg drugog? uopće ne mislim da je pozivanje na molitvu "nametanje religije"; kako vidim ljudi se mogu moliti na ovaj ili onaj način, dakle, na način koji oni smatraju pravim, učinkovitim ili smislenim. hoću reći, ideja "nacionalnog dana molitve" je prije svega pozitivna (što ne znači da ga ja podržavam), pa mi nije jasno zašto bi bila potrebna organizacija "sekularne varijante"...
:-s
moram priznati da mi je "nacionalni dan razuma" bezveze ideja. ne može li se ljude pozvati na humani čin (u ovom slučaju doniranje krvi i organa) i bez pobijanja nečeg drugog? uopće ne mislim da je pozivanje na molitvu "nametanje religije"; kako vidim ljudi se mogu moliti na ovaj ili onaj način, dakle, na način koji oni smatraju pravim, učinkovitim ili smislenim. hoću reći, ideja "nacionalnog dana molitve" je prije svega pozitivna (što ne znači da ga ja podržavam), pa mi nije jasno zašto bi bila potrebna organizacija "sekularne varijante"...
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:43 sub, 28. 4. 2007 Naslov: |
|
|
pa ono, nereligijozni ljudi se osjetili iskljuceni pa odlucili pokazat da i oni mogu pomagat svijetu bez da se mole... s tim da je njihov nacin puno efikasniji, bar se meni cini...
pa ono, nereligijozni ljudi se osjetili iskljuceni pa odlucili pokazat da i oni mogu pomagat svijetu bez da se mole... s tim da je njihov nacin puno efikasniji, bar se meni cini...
_________________ "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:06 sub, 28. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="koryanshea"]pa ono, nereligijozni ljudi se osjetili iskljuceni...[/quote]
:shock: nije valjda da to stvarno misliš?!
[quote="koryanshea"]...pa odlucili pokazat da i oni mogu pomagat svijetu bez da se mole... s tim da je njihov nacin puno efikasniji, bar se meni cini...[/quote]
to je odlično. međutim, nigdje ne piše da religiozni ljudi nisu donori i da ne pomažu svijetu.
opet kažem: naravno da nisam protiv doniranja krvi i organa, ali mi je jednostavno bezveze da se ruši nečija pozitivna ideja pozivanja ljudi na molitvu, a upravo zato je osmišljen "nacionalni dan razuma" (i zato se tako i zove). mogli su 13.04. ili 22.11. nazvati "nacionalni dan krvi" [size=7](ne sumnjam da postoji nešto slično)[/size] i reći: :megafon: 'hej, ljudi, dajte krv.' makar, u biti, malo će ljudi dati krv jer ih zovu. tko želi dati krv, dat će ju upravo zato.
isto tako, ponavljam: cijela ta priča ne uključuje toliko religiju.
:-s
stvarno ne znam zašto bi netko odredio 1 dan u godini kada bi se ljudi molili, no na svakom je da odluči hoće li tako nešto prihvatiti ili ne. ali jadno mi je tome se suprotstavljati.
:pray:
koryanshea (napisa): | pa ono, nereligijozni ljudi se osjetili iskljuceni... |
nije valjda da to stvarno misliš?!
koryanshea (napisa): | ...pa odlucili pokazat da i oni mogu pomagat svijetu bez da se mole... s tim da je njihov nacin puno efikasniji, bar se meni cini... |
to je odlično. međutim, nigdje ne piše da religiozni ljudi nisu donori i da ne pomažu svijetu.
opet kažem: naravno da nisam protiv doniranja krvi i organa, ali mi je jednostavno bezveze da se ruši nečija pozitivna ideja pozivanja ljudi na molitvu, a upravo zato je osmišljen "nacionalni dan razuma" (i zato se tako i zove). mogli su 13.04. ili 22.11. nazvati "nacionalni dan krvi" (ne sumnjam da postoji nešto slično) i reći: 'hej, ljudi, dajte krv.' makar, u biti, malo će ljudi dati krv jer ih zovu. tko želi dati krv, dat će ju upravo zato.
isto tako, ponavljam: cijela ta priča ne uključuje toliko religiju.
stvarno ne znam zašto bi netko odredio 1 dan u godini kada bi se ljudi molili, no na svakom je da odluči hoće li tako nešto prihvatiti ili ne. ali jadno mi je tome se suprotstavljati.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator
Spol:
|
Postano: 18:54 sub, 28. 4. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="ma"]stvarno ne znam zašto bi netko odredio 1 dan u godini kada bi se ljudi molili, no na svakom je da odluči hoće li tako nešto prihvatiti ili ne. ali jadno mi je tome se suprotstavljati.
:pray:[/quote]
Cijela kultura je puna jednodnevnih praznika koji ne sluze nicemu. Dan mrtvih, dan zena, dan zaljubljenih, dan rada... Ima ih kolko oces i svi su jednako smisleni/besmisleni. Samo ovisi o tocki gledista. Sad vec skoro sve ima svoj dan. I cini se da to bas nikomu/nicemu ne steti. Jos jedan vise ili manje, uopce nije bitno.
ma (napisa): | stvarno ne znam zašto bi netko odredio 1 dan u godini kada bi se ljudi molili, no na svakom je da odluči hoće li tako nešto prihvatiti ili ne. ali jadno mi je tome se suprotstavljati.
|
Cijela kultura je puna jednodnevnih praznika koji ne sluze nicemu. Dan mrtvih, dan zena, dan zaljubljenih, dan rada... Ima ih kolko oces i svi su jednako smisleni/besmisleni. Samo ovisi o tocki gledista. Sad vec skoro sve ima svoj dan. I cini se da to bas nikomu/nicemu ne steti. Jos jedan vise ili manje, uopce nije bitno.
|
|
[Vrh] |
|
|