Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pseudo ili ne-pseudo?
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  

U cemu bi se trebali pisati algoritmi na UUR-u?
Pseudo-C
38%
 38%  [ 8 ]
Pseudo-Pascal
0%
 0%  [ 0 ]
Pravi C
38%
 38%  [ 8 ]
Pravi Pascal
4%
 4%  [ 1 ]
Pseudojezik na hrvatskom
14%
 14%  [ 3 ]
Nista od toga (navesti u postu)
4%
 4%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 21

Autor/ica Poruka
buntovnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 0:26 čet, 4. 12. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]sta mislite o tome? :onfire:[/quote]

Ja mislim da su se ispitivači promijenili.

Prije je to držala samo profesorica Nogo koja je to vodila ozbiljno i ispitivala relativno teško. "Uvod u računarstvo" je tada bio umjereno težak kolegij.

Sada to drže profesori Drmač i Marušić koji nisu usklađeni ni međusobno ni s asistentima... Prof. Drmač predaje u starom pseudo-jeziku (Pascal preveden na hrvatski), a prof. Marušić predaje u "pravom" Pascalu! Kako je poznato, asistenti predaju u pseudo C-u.

Očekuje li itko ozbiljnost od kolegija i nekakvu uvjerljivost od ispita kad se to tako vodi?! Meni to izgleda kao da je vrtić u igri, a ne nekakav fakultet...
filipnet (napisa):
sta mislite o tome? #Onfire

Ja mislim da su se ispitivači promijenili.

Prije je to držala samo profesorica Nogo koja je to vodila ozbiljno i ispitivala relativno teško. "Uvod u računarstvo" je tada bio umjereno težak kolegij.

Sada to drže profesori Drmač i Marušić koji nisu usklađeni ni međusobno ni s asistentima... Prof. Drmač predaje u starom pseudo-jeziku (Pascal preveden na hrvatski), a prof. Marušić predaje u "pravom" Pascalu! Kako je poznato, asistenti predaju u pseudo C-u.

Očekuje li itko ozbiljnost od kolegija i nekakvu uvjerljivost od ispita kad se to tako vodi?! Meni to izgleda kao da je vrtić u igri, a ne nekakav fakultet...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ay4u5unwzb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 2 - 1

PostPostano: 9:52 čet, 4. 12. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="buntovnik"]Sada to drže profesori Drmač i Marušić koji nisu usklađeni ni međusobno ni s asistentima... Prof. Drmač predaje u starom pseudo-jeziku (Pascal preveden na hrvatski), a prof. Marušić predaje u "pravom" Pascalu! Kako je poznato, asistenti predaju u pseudo C-u.

Očekuje li itko ozbiljnost od kolegija i nekakvu uvjerljivost od ispita kad se to tako vodi?! Meni to izgleda kao da je vrtić u igri, a ne nekakav fakultet...[/quote]

Ovaj, koliko ja znam, a znam :-), prof. Marusic predaje u pseudo-Pascalu, prevedenom na hrvacki, bar to meni tako slici, iako nikad nisam ucio Pascal. Sto je IMHO, malo bedasto, jerbo vecina ljudi koja se navikne na to, jednom kad prijedje na (pravi) C ce ostati zbunjena.

Usput, da se nadovezem malo na prethodne postove. S obzirom na naziv kolegija, a to je _Uvod_ u Racunarstvo, nikako mi se ne cini prikladno da se odmah drugi sat pocme raditi sa nekim merge sortovima, Qsortom, listama i ostalim tricama. Ljudima koji nikad nisu vidjeli ni reda programskog koda i koji misle da je web = internet, se to sve cini apstraktno i neshvatljivo. Cisto primjera radi, iza mene na predavanju sjede dva decka, od kojih se oba solidno razumiju u racunala, bez problema se snalaze po Unixu/Linux, a ni C im nije previse stran. Medjutim, ni jedan od njih dva nije uspio pohvatati predavanje o listama i pola stvari koje je prof. tumacio su im bile nejasne. Lako je zamisliti kako je ostalima :-(.

Stoga, bilo bi puno normalnije da se u UuR-u radi _uvod_. Pocevsi od brojevnih sustava, osnovnih djelova racunala, nacina rada OS-a, itd. Sve se to moze relativno kvalitetno obraditi za mjesec-dva dana. Nakon toga bi trebalo poceti uciti _sintaxu_ (naglasak na "sintaxa" :-)), onog programskog jezika u kojem ce se u drugom semestru uciti algoritmi. Bilo to C, C++ (najbolje), Python, ili nesto drugo. Na taj nacin bi se algoritmi mogli raditi u pravom programskom jeziku i vecina ljudi bi mogla pratiti nastavu.

Etoga, my 0.2c :-).
buntovnik (napisa):

Ovaj, koliko ja znam, a znam Smile, prof. Marusic predaje u pseudo-Pascalu, prevedenom na hrvacki, bar to meni tako slici, iako nikad nisam ucio Pascal. Sto je IMHO, malo bedasto, jerbo vecina ljudi koja se navikne na to, jednom kad prijedje na (pravi) C ce ostati zbunjena.

Usput, da se nadovezem malo na prethodne postove. S obzirom na naziv kolegija, a to je _Uvod_ u Racunarstvo, nikako mi se ne cini prikladno da se odmah drugi sat pocme raditi sa nekim merge sortovima, Qsortom, listama i ostalim tricama. Ljudima koji nikad nisu vidjeli ni reda programskog koda i koji misle da je web = internet, se to sve cini apstraktno i neshvatljivo. Cisto primjera radi, iza mene na predavanju sjede dva decka, od kojih se oba solidno razumiju u racunala, bez problema se snalaze po Unixu/Linux, a ni C im nije previse stran. Medjutim, ni jedan od njih dva nije uspio pohvatati predavanje o listama i pola stvari koje je prof. tumacio su im bile nejasne. Lako je zamisliti kako je ostalima Sad.

Stoga, bilo bi puno normalnije da se u UuR-u radi _uvod_. Pocevsi od brojevnih sustava, osnovnih djelova racunala, nacina rada OS-a, itd. Sve se to moze relativno kvalitetno obraditi za mjesec-dva dana. Nakon toga bi trebalo poceti uciti _sintaxu_ (naglasak na "sintaxa" Smile), onog programskog jezika u kojem ce se u drugom semestru uciti algoritmi. Bilo to C, C++ (najbolje), Python, ili nesto drugo. Na taj nacin bi se algoritmi mogli raditi u pravom programskom jeziku i vecina ljudi bi mogla pratiti nastavu.

Etoga, my 0.2c Smile.

[Vrh]
Prox
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
= 0 - 0

PostPostano: 20:44 čet, 4. 12. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma ja se ne mogu odluciti sto je najbolje ali stavari stoje ovako....

Oni koj su nesto vec prije programirali i to za njih je Pseudo C odlican i zaista nista mu ne fali (po mom misljenju).... :P

No opet pokusam se staviti u poziciju nekoga tko nikada nije slozio ni "Hello World!" Takva osoba ne da ne zna sto su petlje i uvijeti... Za njih mi se cini cak da je i pseudo tezak.. jer ono tu se prica o nekom "upisi n" provjeri ovo, zbroj ono....

Mislim da bi bilo veoma lijepo bas zbog takvih studenata da se prva 2-4 sata predavanja ili vjezbi (tamo gdje je projektor dostupan) malo demonstrira sta u biti znaci "ispisi n". Jer ja vidim da ljudi nemaju blage kako to izgleda u stvarnosti i uopce nemaju predodjbu o tome :!: A racunarstvo i nije tak apstaktno... 8)
Ma ja se ne mogu odluciti sto je najbolje ali stavari stoje ovako....

Oni koj su nesto vec prije programirali i to za njih je Pseudo C odlican i zaista nista mu ne fali (po mom misljenju).... Razz

No opet pokusam se staviti u poziciju nekoga tko nikada nije slozio ni "Hello World!" Takva osoba ne da ne zna sto su petlje i uvijeti... Za njih mi se cini cak da je i pseudo tezak.. jer ono tu se prica o nekom "upisi n" provjeri ovo, zbroj ono....

Mislim da bi bilo veoma lijepo bas zbog takvih studenata da se prva 2-4 sata predavanja ili vjezbi (tamo gdje je projektor dostupan) malo demonstrira sta u biti znaci "ispisi n". Jer ja vidim da ljudi nemaju blage kako to izgleda u stvarnosti i uopce nemaju predodjbu o tome Exclamation A racunarstvo i nije tak apstaktno... Cool

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 0:35 pet, 5. 12. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Prox"]Mislim da bi bilo veoma lijepo bas zbog takvih studenata da se prva 2-4 sata predavanja ili vjezbi (tamo gdje je projektor dostupan) malo demonstrira sta u biti znaci "ispisi n". Jer ja vidim da ljudi nemaju blage kako to izgleda u stvarnosti i uopce nemaju predodjbu o tome :!: A racunarstvo i nije tak apstaktno... 8)[/quote]

moram se ne sloziti s tobom (ovo o prvim satovima, sa ovime da racunarstvo nije tako apstraktno sasvim se slazem :mrgreen: )

naime, zasto....
ljudi koji nesto znaju programirati ili bar kuze to, ce pomisliti 'kakva su to predavanja, sta cu ja dolaziti' i tako (to nije toliko bitno)
kasnit ce se s gradivom, jer ipak je tempo zestok i ovako, ne treba biti jos zesci

glavni je problem sto ljudi sami sebe ne zele priznati da nesto ne shvacaju, i umjesto da traze pomoc kad je vrijeme, puste sve kvragu, i onda to kod njega na kraju i zavrsi :(
jer, ako ne razumijes sto je to 'ucitaj'
kako ces onda shvatiti sto je to for petlja.... :roll:

recimo, moj prijedlog je...
da ljudi, kad im nije jasno
dodju na konzultacije, (ili demonstrature, jos bolje) i kazu: eto, ja nisam nikad programirao, jel vi meni to mozete malo bolje predociti, ja vam to pojma nemam.... :)
ono, ja uglavnom nemam nikoga na demonstraturama, a cisto sumnjam da svi sve znaju :roll: (pojavilo se ponesto ljudi par dana prije kolokvija, ovaj tjedan kad NIJE bilo drugih demonstratura, se opet nitko nije pojavio)
s druge strane, kazu da se termini svih demonstratura poklapaju (sorry people, ali to nije moja krivnja, mi demosi UURa smo prvi tjedan izvjesili svoje termine, i bilo bi u redu od ostalih demosa da su se ravnali i prema tome, a ne da je ispalo kako je ispalo)

u svakom slucaju, mi smo ostavili i mejlove...
tko god zeli, moze napisati mejl: cuj, jel imas vremena ovaj tjedan da mi pojasnis sve te zackuljice sa for petljama

ok, neki nemaju pristup mrezi
a onda nek pogledaju sta imamo od predavanja i nek nas uhvate
Nesi i Hans su vrlo specificni nadimci, zbilja nas nije tesko naci... a od potencijalnih Gordana samo je jedan demos UURa :) (uostalom, svi smo uglavnom ista grupa na vjezbama, i vecina nas zna kao demose iz UURa)

tko hoce, zbilja nije problem naci demose (razumijem da treba daleko vise hrabrosti za pitati asistenta, ili nedajboze profaca :mrgreen: )

ali nisam ja kriva sto se ljudi jednostavno ne zele potruditi

kad meni nes nije jasno, ja davim i pilim asistente dok mi ne objasne... ali meni to nije bed napraviti... nekima je, i to je razumljivo
ali imaju demose, imaju kolege iz grupe

pa dajte, nije da valjda vlada ono 'joj ja to ne znam, ako koga pitam ispast cu glup' (sada smo svi akademski gradjani i takve ispade treba ostaviti daleko iza sebe, tamo negdje u vrticu... :lol: )
po meni, na kraju ce ispasti glupi upravo oni koji se nisu usudili pitati, jer ce imati problema za poloziti jedan od laksih kolegija... a samo zato sto 'im se nije dalo' (sto se straha tice, vec rekoh, mnogi su oblici komunikacije moguci)

ono, broj moba ipak ne ostavljam na oglasnim plocama :mrgreen:
Prox (napisa):
Mislim da bi bilo veoma lijepo bas zbog takvih studenata da se prva 2-4 sata predavanja ili vjezbi (tamo gdje je projektor dostupan) malo demonstrira sta u biti znaci "ispisi n". Jer ja vidim da ljudi nemaju blage kako to izgleda u stvarnosti i uopce nemaju predodjbu o tome Exclamation A racunarstvo i nije tak apstaktno... Cool

moram se ne sloziti s tobom (ovo o prvim satovima, sa ovime da racunarstvo nije tako apstraktno sasvim se slazem Mr. Green )

naime, zasto....
ljudi koji nesto znaju programirati ili bar kuze to, ce pomisliti 'kakva su to predavanja, sta cu ja dolaziti' i tako (to nije toliko bitno)
kasnit ce se s gradivom, jer ipak je tempo zestok i ovako, ne treba biti jos zesci

glavni je problem sto ljudi sami sebe ne zele priznati da nesto ne shvacaju, i umjesto da traze pomoc kad je vrijeme, puste sve kvragu, i onda to kod njega na kraju i zavrsi Sad
jer, ako ne razumijes sto je to 'ucitaj'
kako ces onda shvatiti sto je to for petlja.... Rolling Eyes

recimo, moj prijedlog je...
da ljudi, kad im nije jasno
dodju na konzultacije, (ili demonstrature, jos bolje) i kazu: eto, ja nisam nikad programirao, jel vi meni to mozete malo bolje predociti, ja vam to pojma nemam.... Smile
ono, ja uglavnom nemam nikoga na demonstraturama, a cisto sumnjam da svi sve znaju Rolling Eyes (pojavilo se ponesto ljudi par dana prije kolokvija, ovaj tjedan kad NIJE bilo drugih demonstratura, se opet nitko nije pojavio)
s druge strane, kazu da se termini svih demonstratura poklapaju (sorry people, ali to nije moja krivnja, mi demosi UURa smo prvi tjedan izvjesili svoje termine, i bilo bi u redu od ostalih demosa da su se ravnali i prema tome, a ne da je ispalo kako je ispalo)

u svakom slucaju, mi smo ostavili i mejlove...
tko god zeli, moze napisati mejl: cuj, jel imas vremena ovaj tjedan da mi pojasnis sve te zackuljice sa for petljama

ok, neki nemaju pristup mrezi
a onda nek pogledaju sta imamo od predavanja i nek nas uhvate
Nesi i Hans su vrlo specificni nadimci, zbilja nas nije tesko naci... a od potencijalnih Gordana samo je jedan demos UURa Smile (uostalom, svi smo uglavnom ista grupa na vjezbama, i vecina nas zna kao demose iz UURa)

tko hoce, zbilja nije problem naci demose (razumijem da treba daleko vise hrabrosti za pitati asistenta, ili nedajboze profaca Mr. Green )

ali nisam ja kriva sto se ljudi jednostavno ne zele potruditi

kad meni nes nije jasno, ja davim i pilim asistente dok mi ne objasne... ali meni to nije bed napraviti... nekima je, i to je razumljivo
ali imaju demose, imaju kolege iz grupe

pa dajte, nije da valjda vlada ono 'joj ja to ne znam, ako koga pitam ispast cu glup' (sada smo svi akademski gradjani i takve ispade treba ostaviti daleko iza sebe, tamo negdje u vrticu... Laughing )
po meni, na kraju ce ispasti glupi upravo oni koji se nisu usudili pitati, jer ce imati problema za poloziti jedan od laksih kolegija... a samo zato sto 'im se nije dalo' (sto se straha tice, vec rekoh, mnogi su oblici komunikacije moguci)

ono, broj moba ipak ne ostavljam na oglasnim plocama Mr. Green

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:55 pet, 5. 12. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neki dodju na vjezbe i ocekuju da ce sve pohvatati zato sto su tamo i prepisuju... :roll: A dok ja mlatim rukama k'o vjetrenjaca (cit. [i]objasnjavam gradivo[/i]) onda konstantno pricaju. :( Prox, u tvojoj grupi ima nekoliko takvih bisera, sto si - vjerujem - primijetio. :?

A glupo mi je ljude izbacivati van. To su punoljetne osobe i nije na meni da ih odgajam... :(

Ipak, to nije tema ovdje... :? Tema je izbor optimalnog jezika za UuR. :) Ja sam se nadao da ce nam ponesto napisati i netko tko je dosao na fax kao tabula rasa (sto se programiranja tice)...
Neki dodju na vjezbe i ocekuju da ce sve pohvatati zato sto su tamo i prepisuju... Rolling Eyes A dok ja mlatim rukama k'o vjetrenjaca (cit. objasnjavam gradivo) onda konstantno pricaju. Sad Prox, u tvojoj grupi ima nekoliko takvih bisera, sto si - vjerujem - primijetio. Confused

A glupo mi je ljude izbacivati van. To su punoljetne osobe i nije na meni da ih odgajam... Sad

Ipak, to nije tema ovdje... Confused Tema je izbor optimalnog jezika za UuR. Smile Ja sam se nadao da ce nam ponesto napisati i netko tko je dosao na fax kao tabula rasa (sto se programiranja tice)...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum