Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Realne nultocke polinoma neparnog stupnja (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
strumpf
Gost

PostPostano: 9:34 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Realne nultocke polinoma neparnog stupnja Citirajte i odgovorite

Realne nultocke polinoma...

1. Pokažite da jednadžba

x^3 + 2x^2 - x + 1 = 0

ima barem jedno realno rješenje.

2. Upotrebom teorema o medjuvrijednosti pokažite da kubna jednadžba

x^3 + ax^2 + bx + c = 0

ima barem jedan realan korijen.

3. Zadan je polinom neparnog stupnja

F(x) = x^n + aˇn-1x^n-1+....+aˇ1 x+ xˇ0

Pokažite da jednadžba F(x)=0 ima barem jedan realan korijen.

to mi je esej, ostale zadatke rijesio al ove nebih znao,
ako bi to neko mogao rijesit bio bi mu neizmjerno zahvalan, makar samo prva 2 HVALA
Realne nultocke polinoma...

1. Pokažite da jednadžba

x^3 + 2x^2 - x + 1 = 0

ima barem jedno realno rješenje.

2. Upotrebom teorema o medjuvrijednosti pokažite da kubna jednadžba

x^3 + ax^2 + bx + c = 0

ima barem jedan realan korijen.

3. Zadan je polinom neparnog stupnja

F(x) = x^n + aˇn-1x^n-1+....+aˇ1 x+ xˇ0

Pokažite da jednadžba F(x)=0 ima barem jedan realan korijen.

to mi je esej, ostale zadatke rijesio al ove nebih znao,
ako bi to neko mogao rijesit bio bi mu neizmjerno zahvalan, makar samo prva 2 HVALA

[Vrh]
strumpf
Gost

PostPostano: 9:43 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

oh zaboravih napisat ako bi mogo dobit i postupak, i mozda kakve kratke komentare na kljucnim djelovima da i ja kasnije skuzim kak se to rijesavat, za prva 2 zadatka 3 nije nuzan
oh zaboravih napisat ako bi mogo dobit i postupak, i mozda kakve kratke komentare na kljucnim djelovima da i ja kasnije skuzim kak se to rijesavat, za prva 2 zadatka 3 nije nuzan

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113

PostPostano: 10:23 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kod polinoma priča je ova:

polinom ima komplexnih nultočki koliki mu je stupanj.

ako je z komplexna nultočka, onda je i z potez (z sa crtom gore-komplexno konjugirani par) također nultočka.

specijalno, ako je polinom 3. stupnja ima samo 2 mogučnosti:
1. sve tri nultočke realne
2.jedna realna i dvije komplexne nultočke (z i z potez)

Dakle, ako je polinom neparnog stupnja, on ima barem jednu realnu nultočku.
Kod polinoma priča je ova:

polinom ima komplexnih nultočki koliki mu je stupanj.

ako je z komplexna nultočka, onda je i z potez (z sa crtom gore-komplexno konjugirani par) također nultočka.

specijalno, ako je polinom 3. stupnja ima samo 2 mogučnosti:
1. sve tri nultočke realne
2.jedna realna i dvije komplexne nultočke (z i z potez)

Dakle, ako je polinom neparnog stupnja, on ima barem jednu realnu nultočku.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
strumpf
Gost

PostPostano: 11:02 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha, sad jel bi mogo rijesit bar prvi(ili prva dva) primjer, da vidim kak se uopce rijesavaju jer sve ono sto znam za kvadratne ili neke 4 stupnja nevrijedi ovdje tj bar ja nemogu rijesit, tj ako bi mogo nac bar jedno rijesenje u prvom zadatku i u drugom da ima korijen - HVALA
aha, sad jel bi mogo rijesit bar prvi(ili prva dva) primjer, da vidim kak se uopce rijesavaju jer sve ono sto znam za kvadratne ili neke 4 stupnja nevrijedi ovdje tj bar ja nemogu rijesit, tj ako bi mogo nac bar jedno rijesenje u prvom zadatku i u drugom da ima korijen - HVALA

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 11:13 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nadi neku tocku [latex]x_1[/latex] td. [latex]P(x_1)<0[/latex] , te neku [latex]x_2[/latex] td. [latex]P(x_2)>0[/latex], a buduci da je [latex]P[/latex] neprekidna funkcija [latex]\exists x_0,~P(x_0)=0[/latex].
Nadi neku tocku td. , te neku td. , a buduci da je neprekidna funkcija .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:19 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo kaj sam ja napisao su glavni teoremi ( osnovni teorem algebre ) al ima par trikova kod rješavanja takvih jednadžbi:

Dakle, ako je x0 cjelobrojna nultočka polinoma, onda x0 dijeli slobodan član. tj uzmeš cjelobrojne djelitelje slobodnog člana pa ispitaš dal je f(x0)=0.

ako x0 racionalna nultočka, oblika m/n (gdje je m/n skroz skraćeno, tj mjere 1) onda m dijeli sl član, a n vodeći.

to su ti neki trikovi,ostalo je izlučivanje i pogađanje. Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... :oops:

i još ima trik sa višestrukim nultočkama, al to ti ne treba ( ako je x0 nultočka kratnosti k polinoma p, onda je x0 nultočka kratnosti k-1 polinoma p'. kratnost je npr 3 za x0=1 u polinomu (x-1)^3)
Ovo kaj sam ja napisao su glavni teoremi ( osnovni teorem algebre ) al ima par trikova kod rješavanja takvih jednadžbi:

Dakle, ako je x0 cjelobrojna nultočka polinoma, onda x0 dijeli slobodan član. tj uzmeš cjelobrojne djelitelje slobodnog člana pa ispitaš dal je f(x0)=0.

ako x0 racionalna nultočka, oblika m/n (gdje je m/n skroz skraćeno, tj mjere 1) onda m dijeli sl član, a n vodeći.

to su ti neki trikovi,ostalo je izlučivanje i pogađanje. Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... Embarassed

i još ima trik sa višestrukim nultočkama, al to ti ne treba ( ako je x0 nultočka kratnosti k polinoma p, onda je x0 nultočka kratnosti k-1 polinoma p'. kratnost je npr 3 za x0=1 u polinomu (x-1)^3)

rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 11:25 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... :oops: [/quote]
cardanova formula [url]http://en.wikipedia.org/wiki/Cardan_formula#Cardano.27s_method[/url]
ali nije bas previse zgodna
Luuka (napisa):
Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... Embarassed

cardanova formula http://en.wikipedia.org/wiki/Cardan_formula#Cardano.27s_method

strumpf
Gost

PostPostano: 13:10 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="rafaelm"][quote="Luuka"]Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... :oops: [/quote]
cardanova formula [url]http://en.wikipedia.org/wiki/Cardan_formula#Cardano.27s_method[/url]
ali nije bas previse zgodna[/quote]

hvala, probat cu pomocu nje ako skuzim sta, al grr uopce mi se ne svidja
rafaelm (napisa):
Luuka (napisa):
Ima i neka gotova formula ko kod kvadratne, al ju ne znam... Embarassed

cardanova formula http://en.wikipedia.org/wiki/Cardan_formula#Cardano.27s_method

hvala, probat cu pomocu nje ako skuzim sta, al grr uopce mi se ne svidja

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 13:34 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

koliko vidim ti samo trebaš pokazati da polinom [b]ima[/b] realnu nultočku, no ne trebaš ju i naći. a to ti je objašnjeno već tu negdje. nema smisla da cardanovom formulom izvlačiš neke ružne brojeve ako se to od tebe ni ne traži. :piper:
koliko vidim ti samo trebaš pokazati da polinom ima realnu nultočku, no ne trebaš ju i naći. a to ti je objašnjeno već tu negdje. nema smisla da cardanovom formulom izvlačiš neke ružne brojeve ako se to od tebe ni ne traži. The piper

strumpf
Gost

PostPostano: 16:26 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha, a jelmozes to pokazat, i btw u 2 zadatku se tazi da nađem realan korjen s nekim teoremom a kak to? na istu foru ko 1 zadatak ili?
aha, a jelmozes to pokazat, i btw u 2 zadatku se tazi da nađem realan korjen s nekim teoremom a kak to? na istu foru ko 1 zadatak ili?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:59 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma ne trebaš nalazit taj realan korijen, nego samo dokazat da postoji. A zašto postoji sam objasnio u prvom postu. a ne znam koji je točno taj teorem o međuvrijednosti pa ga napiši, nešt ćemo zaključit. a moglo bi bit nešto slično onom kaj je mr.doe napiso, to stoji...
Ma ne trebaš nalazit taj realan korijen, nego samo dokazat da postoji. A zašto postoji sam objasnio u prvom postu. a ne znam koji je točno taj teorem o međuvrijednosti pa ga napiši, nešt ćemo zaključit. a moglo bi bit nešto slično onom kaj je mr.doe napiso, to stoji...

strumpf
Gost

PostPostano: 22:24 uto, 19. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok, puno hvala ako neko ima sto za dodat nek doda ja cu nesto napravit od toga pa vam javim kako je proslo, tnx a lot
ok, puno hvala ako neko ima sto za dodat nek doda ja cu nesto napravit od toga pa vam javim kako je proslo, tnx a lot

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum