Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kad je ispit iz integrala i mjere
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
16 = 19 - 3

PostPostano: 12:54 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ni ja nisam uspjela naci protuprimjer za pitanje 30.?
Zna li netko primjer normiranog koji nije Banachov(on mora biti ujedno i vektorski prostor)?

28.kako se dokaze direktno preko definicje, a da se ne uvode nikakve nove funkcije?
Ni ja nisam uspjela naci protuprimjer za pitanje 30.?
Zna li netko primjer normiranog koji nije Banachov(on mora biti ujedno i vektorski prostor)?

28.kako se dokaze direktno preko definicje, a da se ne uvode nikakve nove funkcije?

vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
31 = 55 - 24

PostPostano: 13:04 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Jer kada mjeris nesto (neku povrsinu) u prirodi bilo bi cudno kada bi povrsina ovisila o mjestu gdje se to nesto nalazi, te kada mjeris pravokutnik bilo bi cudno kada povrsina ne bi bila bas umnozak duljina stranica. [/quote]
Pa to sam i mislio da je razlog (to je bilo ono "intuitivno" u mom pitanju od pred par postova)

[quote]Pa probaj dokazati za padajuci uvidjet ces da ti treba konacnost mjere. [/quote]
Krivo si shvatio, svjestan sam da mi to treba jer sam već probao.

Za ovo je dovoljan jedan primjer. Pa valjda ne bi trebalo biti tak teško naći primjer (mislim, teže nego dokazati egzistenciju takve funkcije bez primjera).

[quote]Prosirenje je konacnoaditivno jer smo ga upravo prosirili po konacnoj aditaivnosti.[/quote]

Da naravno, inače ne bi imalo smisla. (A ni proširenje ne bi bilo jedinstvano).
Citat:
Jer kada mjeris nesto (neku povrsinu) u prirodi bilo bi cudno kada bi povrsina ovisila o mjestu gdje se to nesto nalazi, te kada mjeris pravokutnik bilo bi cudno kada povrsina ne bi bila bas umnozak duljina stranica.

Pa to sam i mislio da je razlog (to je bilo ono "intuitivno" u mom pitanju od pred par postova)

Citat:
Pa probaj dokazati za padajuci uvidjet ces da ti treba konacnost mjere.

Krivo si shvatio, svjestan sam da mi to treba jer sam već probao.

Za ovo je dovoljan jedan primjer. Pa valjda ne bi trebalo biti tak teško naći primjer (mislim, teže nego dokazati egzistenciju takve funkcije bez primjera).

Citat:
Prosirenje je konacnoaditivno jer smo ga upravo prosirili po konacnoj aditaivnosti.

Da naravno, inače ne bi imalo smisla. (A ni proširenje ne bi bilo jedinstvano).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
31 = 55 - 24

PostPostano: 13:12 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]
[/quote]

[latex]\mathbb{Q}[/latex]?

[quote="LSSD"]
28.kako se dokaze direktno preko definicje, a da se ne uvode nikakve nove funkcije?[/quote]

Pa prvo dokažeš za sve skupove na poluprstenu, prstenu, algebri a onda i na sigma-algebri A* iz definicije vanjske mjere.
Kako bi ti to dokazala uvođenjem novih funkcija? Btw ne vidim di piše da to ne bi smjela napraviti. Pitanje ne sadrži riječ "direktno".
LSSD (napisa):

?

LSSD (napisa):

Pa prvo dokažeš za sve skupove na poluprstenu, prstenu, algebri a onda i na sigma-algebri A* iz definicije vanjske mjere.
Kako bi ti to dokazala uvođenjem novih funkcija? Btw ne vidim di piše da to ne bi smjela napraviti. Pitanje ne sadrži riječ "direktno".

[Vrh]
GauSs_
Moderator
Moderator

Spol: muško
72 = 110 - 38

PostPostano: 15:54 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]
[/quote]

[latex]a_{n}:=(1+\frac{1}{n})^n \\
\lim_{n\to\infty} a_{n}= e[/latex]
C-niz ali ne i konvergentan u Q
LSSD (napisa):

C-niz ali ne i konvergentan u Q

Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 15:57 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nad kojim poljem promatras Q?

Ja sam za invarijantnost na translaciju koristila Hahnov teorem, i definirala funkciju l(A)=lambda(A+c), gdje je c iz R(fiksiran, ali proizvoljan ). I pokazala da se ona podudara sa lambda(A) na algebri, a onda iz toga sto je lambda sigma konacna slijedi jedinstvenost. Valjda je to dobro.

Ja sam zapela u 23. pitanju. Kako se dokazuje da se svaka konacna unija moze pokazati kao disjunktna?:)

Ja sam za invarijantnost na translaciju koristila Hahnov teorem, i definirala funkciju l(A)=lambda(A+c), gdje je c iz R(fiksiran, ali proizvoljan ). I pokazala da se ona podudara sa lambda(A) na algebri, a onda iz toga sto je lambda sigma konacna slijedi jedinstvenost. Valjda je to dobro.

Ja sam zapela u 23. pitanju. Kako se dokazuje da se svaka konacna unija moze pokazati kao disjunktna?Smile

GauSs_
Moderator
Moderator

72 = 110 - 38

PostPostano: 16:14 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]Nad kojim poljem promatras Q?
[/quote]

nad Q
LSSD (napisa):

nad Q

Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
[Vrh]
Tvrtko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 65 - 39

PostPostano: 17:16 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]
[/quote]

Nadam se da bi ovo mogao biti dobar primjer za realni vekt. prostor:

Skup polinoma (konačnog stupnja) nad segmentom [latex][0,\frac{1}{2}][/latex] je vektorski prostor (nad R), s normom [latex]\Vert P\Vert =\sup_{x\in [0,1/2]}|P(x)|[/latex] je normiran. Niz polinoma [latex]P_n(x)=1+x+\ldots+x^n[/latex] uniformno konvergira (lako se pokaze) k funkciji [latex]f(x)=\frac{1}{1-x}[/latex], koja eto nije polinom. P_n je C-niz, ali nema limes u prostoru polinoma [latex]P:[0,\frac{1}{2}]\to\mathbb{R}[/latex].
LSSD (napisa):

Nadam se da bi ovo mogao biti dobar primjer za realni vekt. prostor:

Skup polinoma (konačnog stupnja) nad segmentom je vektorski prostor (nad R), s normom je normiran. Niz polinoma uniformno konvergira (lako se pokaze) k funkciji , koja eto nije polinom. P_n je C-niz, ali nema limes u prostoru polinoma .

[Vrh]
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 18:48 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]Nad kojim poljem promatras Q?

Ja sam zapela u 23. pitanju. Kako se dokazuje da se svaka konacna unija moze pokazati kao disjunktna?:)[/quote]

C - poluprsten

A - familija svih konacnih unija elemenata iz C

B - familija svih konacnih disjunktnih unija iz C

Imamo [latex]C \subseteq B \subseteq A \subseteq R(C) [/latex] dovoljno je pokazati da je B prsten odmah slijedi da je B=A=R(C).
LSSD (napisa):

Ja sam zapela u 23. pitanju. Kako se dokazuje da se svaka konacna unija moze pokazati kao disjunktna?Smile

C - poluprsten

A - familija svih konacnih unija elemenata iz C

B - familija svih konacnih disjunktnih unija iz C

Imamo dovoljno je pokazati da je B prsten odmah slijedi da je B=A=R(C).

[Vrh]
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 22:27 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kada uzmes dva elementa iz B i hoces pokazati da je razlika u B, kako dobijes da je ta razlika disjunktna unija skupova iz C? C je poluprsten, pa znamo da za razliku dva elementa postoji konacno mnogo elemenata iz C koji u uniji daju tu razliku(kako tu dobiti disjunktnost,jer to nam se ne tvrdi u definiciji)?:)
Kada uzmes dva elementa iz B i hoces pokazati da je razlika u B, kako dobijes da je ta razlika disjunktna unija skupova iz C? C je poluprsten, pa znamo da za razliku dva elementa postoji konacno mnogo elemenata iz C koji u uniji daju tu razliku(kako tu dobiti disjunktnost,jer to nam se ne tvrdi u definiciji)?Smile

LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 22:29 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

E da, mogli smo za primjer metricog koji nije normiran uzeti npr. [0,1]? (uz bilo koju metriku, ali to nije vektorski prostor nad R.)
E da, mogli smo za primjer metricog koji nije normiran uzeti npr. [0,1]? (uz bilo koju metriku, ali to nije vektorski prostor nad R.)

Zadnja promjena: LSSD; 10:55 uto, 26. 6. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 22:37 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]Kada uzmes dva elementa iz B i hoces pokazati da je razlika u B, kako dobijes da je ta razlika disjunktna unija skupova iz C? C je poluprsten, pa znamo da za razliku dva elementa postoji konacno mnogo elemenata iz C koji u uniji daju tu razliku(kako tu dobiti disjunktnost,jer to nam se ne tvrdi u definiciji)?:)[/quote]

U definiciji poluprstena stoji disjunktnost. A\B=E1uE2u..uEn gdje su E1,..En disjunktni.
LSSD (napisa):
Kada uzmes dva elementa iz B i hoces pokazati da je razlika u B, kako dobijes da je ta razlika disjunktna unija skupova iz C? C je poluprsten, pa znamo da za razliku dva elementa postoji konacno mnogo elemenata iz C koji u uniji daju tu razliku(kako tu dobiti disjunktnost,jer to nam se ne tvrdi u definiciji)?Smile

U definiciji poluprstena stoji disjunktnost. A\B=E1uE2u..uEn gdje su E1,..En disjunktni.

[Vrh]
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 23:39 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

:shock: ups! A ja sam se bas namucila.Hvala:)
Shocked ups! A ja sam se bas namucila.Hvala:)

LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 10:54 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Braslav"]Znam, ali ne znam dokaz da je Lebesguov, a nije Borelov evo ovo sam nasao na internetu...

Promatras skup svih x takvih da je
[latex] x=a_0+\frac{1}{a_1+\frac{1}{a_2+\frac{1}{a_3+...}}}[/latex]

gdje za prirodne brojeve [latex]r(1)<r(2)<r(3)<...[/latex]

imamo da [latex]a_{r(i)}[/latex] dijeli [latex]a_{r(i+1)}[/latex] za sve [latex]i[/latex]

Lusin je 1927 pokazao da je taj skup Lebesgue izmjeriv, a nije Borelov. Pa ako ti to nesto znaci...[/quote]

Kako bi se pokazalo da nije Borelov?
I je li netko uspio pronaci primjer konacne mjere koja nije neprekidna?
Braslav (napisa):
Znam, ali ne znam dokaz da je Lebesguov, a nije Borelov evo ovo sam nasao na internetu...

Promatras skup svih x takvih da je

gdje za prirodne brojeve

imamo da dijeli za sve

Lusin je 1927 pokazao da je taj skup Lebesgue izmjeriv, a nije Borelov. Pa ako ti to nesto znaci...

Kako bi se pokazalo da nije Borelov?
I je li netko uspio pronaci primjer konacne mjere koja nije neprekidna?

LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 17:36 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li bi ovo bio dobar primjer konacno aditivne funkcije na izmjerivom prostoru(recimo Borel izmjerivi skupovi na [0,1]):
Uzmemo Lebesgueovu mjeru i Diracovu koja ako skup sadrzi 4/5 poprima vrijednost recimo 2,a inace je 0 i oduzmemo ih. Tako dobijemo realnu mjeru i umemo rastuce skupove [0,1-1/n] i ovdje ne vrijedi monotonost, pa onaj limes nece biti rastuci?
Da li bi ovo bio dobar primjer konacno aditivne funkcije na izmjerivom prostoru(recimo Borel izmjerivi skupovi na [0,1]):
Uzmemo Lebesgueovu mjeru i Diracovu koja ako skup sadrzi 4/5 poprima vrijednost recimo 2,a inace je 0 i oduzmemo ih. Tako dobijemo realnu mjeru i umemo rastuce skupove [0,1-1/n] i ovdje ne vrijedi monotonost, pa onaj limes nece biti rastuci?

Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 18:46 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

razlika dvije sigma-aditivne funkcija je opet sigma-aditivna funkcija, zar ne?
razlika dvije sigma-aditivne funkcija je opet sigma-aditivna funkcija, zar ne?

[Vrh]
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 19:05 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, ali nije neprekidna jer nije pozitivna(nije mjera). A svaka sigma aditivna je i konacno aditivna. Mene zanima da li je ovaj argument sa limesom dobar?
Da, ali nije neprekidna jer nije pozitivna(nije mjera). A svaka sigma aditivna je i konacno aditivna. Mene zanima da li je ovaj argument sa limesom dobar?

Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 19:12 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

svaka sigma aditivna (ne mora biti pozitivna) funkcija je neprekidna na rastuce nizove izmjerivih skupova, to se vidi jer u dokazu da je mjera neprekidna na rastuce nizove dogadjaja se nigdje ne koristi pozitivnost.
svaka sigma aditivna (ne mora biti pozitivna) funkcija je neprekidna na rastuce nizove izmjerivih skupova, to se vidi jer u dokazu da je mjera neprekidna na rastuce nizove dogadjaja se nigdje ne koristi pozitivnost.

Zadnja promjena: Braslav; 22:21 uto, 26. 6. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
LSSD
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

16 = 19 - 3

PostPostano: 19:36 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako ne koristimo pozitivnost, kad nam upravo to treba da zakljucimo da je limes rastuci, jer imamo konacne sume pozitivnih elemenata?
Kako ne koristimo pozitivnost, kad nam upravo to treba da zakljucimo da je limes rastuci, jer imamo konacne sume pozitivnih elemenata?

w
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
41 = 48 - 7

PostPostano: 20:59 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

primjer konacno aditivne fje koja nije neprekidna:
(N,P(N)) f(A)=0 za A konačan, inače +beskonačno
očito nije neprekidna odozgo

hmmm, kako bi pokazali da je L beskonačno Banachov? u pitanjima pise iz definicije :-k moguce da je rjesenje jako glupo, ali nikako da ga rijesim... :lg:
primjer konacno aditivne fje koja nije neprekidna:
(N,P(N)) f(A)=0 za A konačan, inače +beskonačno
očito nije neprekidna odozgo

hmmm, kako bi pokazali da je L beskonačno Banachov? u pitanjima pise iz definicije Think moguce da je rjesenje jako glupo, ali nikako da ga rijesim... Lighter-Mr.Green

[Vrh]
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

39 = 49 - 10

PostPostano: 21:41 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="LSSD"]Kako ne koristimo pozitivnost, kad nam upravo to treba da zakljucimo da je limes rastuci, jer imamo konacne sume pozitivnih elemenata?[/quote]

Neka je [latex] E_{n} [/latex] niz nepadajuc izmjerivih skupova, neka je [latex] A_{n}[/latex] niz disjunktnih izmjerivih skupova pridruzen nizu [latex] E_{n}[/latex] formulama [latex]A_{1}=E_{1}, A_{2}=E_{2}\backslash E_{1},...[/latex] tada je [latex]\cup\limits_{k=1}^{n}A_{k}=E_{n}[/latex]
i jos k tome [latex] \cup\limits_{k=1}^{\infty}E_{k}=\cup\limits_{k=1}^{\infty}A_{k}[/latex] sada imamo koristeci sigma aditivnost [latex]\mu(\cup\limits_{k=1}^{\infty}A_{k})=\sum\limts_{k=1}^{\infty}\mu(A_{k})=\lim\limits_{n}\sum\limits_{k=1}^{n}\mu(A_{k})=\lim\limits_{n}\mu(E_{n})[/latex]

eto nigdje nismo koristili pozitivnost.
LSSD (napisa):

Neka je niz nepadajuc izmjerivih skupova, neka je niz disjunktnih izmjerivih skupova pridruzen nizu formulama tada je
i jos k tome sada imamo koristeci sigma aditivnost

eto nigdje nismo koristili pozitivnost.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 3 / 5.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum