Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

gradivo za usmeni
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Baze podataka
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 9:08 ned, 24. 6. 2007    Naslov: gradivo za usmeni Citirajte i odgovorite

Koliko sam čuo prof. Manger je na jednim predavanjima rekao da jedan dio gradiva iz skripte ne pita ali nisam siguran koji (navodno je riječ o 4. poglavlju ako imam dobre informacije).
Ako netko zna nešta konkretnije bio bih zahvalan.
Koliko sam čuo prof. Manger je na jednim predavanjima rekao da jedan dio gradiva iz skripte ne pita ali nisam siguran koji (navodno je riječ o 4. poglavlju ako imam dobre informacije).
Ako netko zna nešta konkretnije bio bih zahvalan.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:25 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

koliko sam ja cula prosle godine je pitao 2 ,3 i 4 poglavlje. ne znam da li se sta mjenjalo
koliko sam ja cula prosle godine je pitao 2 ,3 i 4 poglavlje. ne znam da li se sta mjenjalo

[Vrh]
Gost

PostPostano: 0:22 uto, 26. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja se sjećam da je prof. Manger rekao da jedno potpoglavlje neće pitati.Možda 4.3 ali nisam siguran.
Ja se sjećam da je prof. Manger rekao da jedno potpoglavlje neće pitati.Možda 4.3 ali nisam siguran.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:37 sub, 30. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ljudovi mi smo na predavanjima obradili sve do 5 poglavjlja znaci dalje od togga se ne pita,jel tako?hvala
ljudovi mi smo na predavanjima obradili sve do 5 poglavjlja znaci dalje od togga se ne pita,jel tako?hvala

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:53 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm... Ako se dobro sjećam, na vježbama smo radili nešto o čuvanju integriteta i slično... Bolje pogledaj i to 6. poglavlje, nije strašno! ;)

A je li itko saznao šta je s ovim 4.3 poglavljem? Pita li profesor to?
Hm... Ako se dobro sjećam, na vježbama smo radili nešto o čuvanju integriteta i slično... Bolje pogledaj i to 6. poglavlje, nije strašno! Wink

A je li itko saznao šta je s ovim 4.3 poglavljem? Pita li profesor to?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 14:47 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li netko malo objasniti 4NF?

Onaj primjer s predavanja:

IZVOZI(KOMPANIJA, PROIZVOD, ZEMLJA) - sva tri atributa čine ključ.

Sad kaže:

KOMPANIJA ->-> PROIZVOD, jer proizvod ovisi o KOMPANIJI, ali ne i o ZEMLJI. Isto imamo i za KOMPANIJA ->->ZEMLJA.

Da bi relacija bila u 4NF, svaka višeznačna ovisnost ujedno mora biti i funkcionalna. Gornja relacija nije u 4NF.

I sad je mi pretvorimo u 4NF tako da je razbijemo u dvije:

RADI(KOMPANJA, PROIZVOD)
PRODAJE(KOMPANIJA, ZEMLJA)
-svi atributi ključevi

Ok, u početnoj relaciji nemam funkcionalnu ovisnost, jer KOMPANIJA ne određuje jednoznačno ZEMLJU, ni PROIZVOD.

A kako sad u razbijenoj relaciji imam funkcionalnu ovisnost? :?:
Može li netko malo objasniti 4NF?

Onaj primjer s predavanja:

IZVOZI(KOMPANIJA, PROIZVOD, ZEMLJA) - sva tri atributa čine ključ.

Sad kaže:

KOMPANIJA ->-> PROIZVOD, jer proizvod ovisi o KOMPANIJI, ali ne i o ZEMLJI. Isto imamo i za KOMPANIJA ->->ZEMLJA.

Da bi relacija bila u 4NF, svaka višeznačna ovisnost ujedno mora biti i funkcionalna. Gornja relacija nije u 4NF.

I sad je mi pretvorimo u 4NF tako da je razbijemo u dvije:

RADI(KOMPANJA, PROIZVOD)
PRODAJE(KOMPANIJA, ZEMLJA)
-svi atributi ključevi

Ok, u početnoj relaciji nemam funkcionalnu ovisnost, jer KOMPANIJA ne određuje jednoznačno ZEMLJU, ni PROIZVOD.

A kako sad u razbijenoj relaciji imam funkcionalnu ovisnost? Question

[Vrh]
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 1

PostPostano: 15:28 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Sad kaže:

Da bi relacija bila u 4NF, svaka višeznačna ovisnost ujedno mora biti i funkcionalna. Gornja relacija nije u 4nf[/quote]

a pošto sada imar R(kompanija,proizvod) kompanija ti je kljuć i oćito imaš ne samo ovisnost nego potpunu funkcionalnu ovisnost u relaciji. analogno i za drugu dobivenu relaciju[/quote]
Citat:
Sad kaže:

KOMPANIJA →-> PROIZVOD, jer proizvod ovisi o KOMPANIJI, ali ne i o ZEMLJI. Isto imamo i za KOMPANIJA →->ZEMLJA.

Da bi relacija bila u 4NF, svaka višeznačna ovisnost ujedno mora biti i funkcionalna. Gornja relacija nije u 4nf

a pošto sada imar R(kompanija,proizvod) kompanija ti je kljuć i oćito imaš ne samo ovisnost nego potpunu funkcionalnu ovisnost u relaciji. analogno i za drugu dobivenu relaciju[/quote]

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 18:07 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da je tako, bilo bi mi jasno. Ali nije samo kompanija ključ, nego su oba atributa ključevi :?

I možeš li mi reći što profesor pita u vezi algoritama i implemetacije. Pita li pseudokod algoritma ili...?

Hvala Krešo!
Da je tako, bilo bi mi jasno. Ali nije samo kompanija ključ, nego su oba atributa ključevi Confused

I možeš li mi reći što profesor pita u vezi algoritama i implemetacije. Pita li pseudokod algoritma ili...?

Hvala Krešo!

[Vrh]
kreso
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 19:19 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, istina, mislim da je to zbog to ga što sada svaka relacija predstavlja jednu n,m vezu a one se tako prikazuju.
Nemam pojma kaj pita od algoritama to si tek sad malo čitkaram
da, istina, mislim da je to zbog to ga što sada svaka relacija predstavlja jednu n,m vezu a one se tako prikazuju.
Nemam pojma kaj pita od algoritama to si tek sad malo čitkaram

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Gost

PostPostano: 21:25 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm, da... Hvala!

Evo, i ja baš krećem s tim :)

A pitala sam tebe, jer sam dobila dojam da si prošle godine položio baze. :oops:

Sretno s učenjem :D
Hm, da... Hvala!

Evo, i ja baš krećem s tim Smile

A pitala sam tebe, jer sam dobila dojam da si prošle godine položio baze. Embarassed

Sretno s učenjem Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:55 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali opet... Kompanija ne označuje jednoznačno ni proizvod, ni zemlju (kompanija proizvodi više proizvoda i izvozi u više zemalja) pa ni nemamo funkcionalnu ovisnost.

A da nije u 4NF zbog toga što ne može postojati višeznačna ovisnost kad imamo samo dva atributa? :?
Ali opet... Kompanija ne označuje jednoznačno ni proizvod, ni zemlju (kompanija proizvodi više proizvoda i izvozi u više zemalja) pa ni nemamo funkcionalnu ovisnost.

A da nije u 4NF zbog toga što ne može postojati višeznačna ovisnost kad imamo samo dva atributa? Confused

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:48 uto, 3. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ali opet... Kompanija ne označuje jednoznačno ni proizvod, ni zemlju (kompanija proizvodi više proizvoda i izvozi u više zemalja) pa ni nemamo funkcionalnu ovisnost.

A da nije u 4NF zbog toga što ne može postojati višeznačna ovisnost kad imamo samo dva atributa? :?[/quote]

Da!
Anonymous (napisa):

A da nije u 4NF zbog toga što ne može postojati višeznačna ovisnost kad imamo samo dva atributa? Confused

Da!

[Vrh]
Ana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 9 - 0

PostPostano: 8:56 sri, 4. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo da vam javim da sam 10min prije usmenog saznala da profesor ne pita poglavlja 3.4 i 5.3 (dakle, optimizaciju), ali zato PITA 4.3 (čak sam i svjedočila tome :)).

Eto, pa da ne bi još netko učio dotično poglavlje netom prije usmenog... ;)
Samo da vam javim da sam 10min prije usmenog saznala da profesor ne pita poglavlja 3.4 i 5.3 (dakle, optimizaciju), ali zato PITA 4.3 (čak sam i svjedočila tome Smile).

Eto, pa da ne bi još netko učio dotično poglavlje netom prije usmenog... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 15:16 sri, 4. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako danas pitanja na usmenom su se uglavnom vrtila oko definicije 1nf,2nf,....primjeri,nabrojati operatore relacijske algeber i pita sve sortove datoteki iz 4 poglavlja,za visu ocjenu recimo dizanje sa 3 na 4 ili 5 pita zadnje 5 poglavlje(algoritam ugnjezdenih petlji..)to je to.
sretno svima!!!
Ovako danas pitanja na usmenom su se uglavnom vrtila oko definicije 1nf,2nf,....primjeri,nabrojati operatore relacijske algeber i pita sve sortove datoteki iz 4 poglavlja,za visu ocjenu recimo dizanje sa 3 na 4 ili 5 pita zadnje 5 poglavlje(algoritam ugnjezdenih petlji..)to je to.
sretno svima!!!

[Vrh]
Ana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 9 - 0

PostPostano: 20:30 sri, 4. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

I obratite pažnju na to za što je pogodna pojedina datoteka, a za što ne.
I obratite pažnju na to za što je pogodna pojedina datoteka, a za što ne.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:07 sub, 14. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

dal prof ispituje 6. poglavlje?
dal prof ispituje 6. poglavlje?

[Vrh]
raspjevani_opat
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 17 - 16

PostPostano: 12:50 sub, 16. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

pitao bih pita li profesor 5 i 6 poglavlje?
pitao bih pita li profesor 5 i 6 poglavlje?

[Vrh]
blackrose
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:33 ned, 2. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nitko nije nista novije pisao..pa ukoliko ima netko tko je nedavno odgovarao neka podijeli s nama dojmove..
npr,nisam sigurna pita li onda prof 6.poglavlje?? nitko to nije prokomentirao..a u biti,nismo to ni obradili na predavanjima ako se sjecam..
Nitko nije nista novije pisao..pa ukoliko ima netko tko je nedavno odgovarao neka podijeli s nama dojmove..
npr,nisam sigurna pita li onda prof 6.poglavlje?? nitko to nije prokomentirao..a u biti,nismo to ni obradili na predavanjima ako se sjecam..

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Baze podataka Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum