Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 8:10 uto, 24. 7. 2007 Naslov: |
|
|
Svasta je receno, ali rangiranje studenata koje bi se moralo raditi svake godine bilo bi mission impossible. Za pocetak nije uopce jasno tko bi bio na rang listi: svi studenti upisani odredjene generacije, svi studenti na odredjenoj studijskoj godini, svi studenti na fakultetu... Uglavnom, godisnje rangiranje o kojem ovisi skolarina ne radi se nigdje na svijetu, s razlogom.
Sistem koji sam opisao gore nije jos sluzbeni, ali najvjerojatnije ce biti tako ili slicno. Za razliku od rangiranja tehnicki je provediv, a radi upravo ono sto nam je cilj: tjera ljude na redovito studiranje.
Svasta je receno, ali rangiranje studenata koje bi se moralo raditi svake godine bilo bi mission impossible. Za pocetak nije uopce jasno tko bi bio na rang listi: svi studenti upisani odredjene generacije, svi studenti na odredjenoj studijskoj godini, svi studenti na fakultetu... Uglavnom, godisnje rangiranje o kojem ovisi skolarina ne radi se nigdje na svijetu, s razlogom.
Sistem koji sam opisao gore nije jos sluzbeni, ali najvjerojatnije ce biti tako ili slicno. Za razliku od rangiranja tehnicki je provediv, a radi upravo ono sto nam je cilj: tjera ljude na redovito studiranje.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:45 uto, 7. 8. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="13_mac"]...Ja [b]ponavljam po prvi puta na matematici(inz smjer)[/b] godinu...[/quote]
Znaci, krivo si shvatio. :wink: (np)
Ajde da ja to malo opsirnije pojasnim:
2003./2004. student sam FSB-a uz potporu ministarstva, 1. godina
2004./2005. student sam FER-a uz osobno placanje, 1. godina
2005./2006. student sam FER-a uz osobno placanje, 1. godina(upisao pad)
2006./2007. upisujem PMF-MO uz potporu ministarstva, 1. godina
2007./2008. upisujem sada u 9. mj. pad godine po prvi puta na PMF-MO!
Da li placam godinu i ako da, koliko?
13_mac (napisa): | ...Ja ponavljam po prvi puta na matematici(inz smjer) godinu... |
Znaci, krivo si shvatio. (np)
Ajde da ja to malo opsirnije pojasnim:
2003./2004. student sam FSB-a uz potporu ministarstva, 1. godina
2004./2005. student sam FER-a uz osobno placanje, 1. godina
2005./2006. student sam FER-a uz osobno placanje, 1. godina(upisao pad)
2006./2007. upisujem PMF-MO uz potporu ministarstva, 1. godina
2007./2008. upisujem sada u 9. mj. pad godine po prvi puta na PMF-MO!
Da li placam godinu i ako da, koliko?
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:56 uto, 7. 8. 2007 Naslov: |
|
|
AFAIK, to ti se broji kao prvi pad na drugom studiju uz potporu Ministarstva, sto - ako ne grijesim - znaci da [b]ne[/b] placas. 8) Za svaki slucaj, provjeri u Referadi. :)
AFAIK, to ti se broji kao prvi pad na drugom studiju uz potporu Ministarstva, sto - ako ne grijesim - znaci da ne placas. Za svaki slucaj, provjeri u Referadi.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 20:09 uto, 7. 8. 2007 Naslov: |
|
|
ja sam poceo studirati na PMFu u Splitu. Tamo sam zavrsio prve dvije godine (doduse, meni je to trajalo 3 godine). tamo se na teret ministarstva moze studirati 10 godina (2*4 + 2 apsolventskog). onda se prebacujem u zgb. zbog nekih minornih razlika me vracaju na 2. godinu. sa naznakom u indexu da sam 3 godine na teret ministarstva vec potrosio i da mi ostaju jos samo 3 godine na teret ministarstva. u zagrebu se, naime, na teret MZOSa moze studirati samo 6 godina.
iako mi je taj "pad" u zagrebu zapravo bio treci put na drugoj godini, racunalo mi se kao da sam prvi put na drugoj (jer je ipak drugi fakultet).
doduse, sada je drugacije, pa lijepo ne budi lijen i odi u referadu. :P
ja sam poceo studirati na PMFu u Splitu. Tamo sam zavrsio prve dvije godine (doduse, meni je to trajalo 3 godine). tamo se na teret ministarstva moze studirati 10 godina (2*4 + 2 apsolventskog). onda se prebacujem u zgb. zbog nekih minornih razlika me vracaju na 2. godinu. sa naznakom u indexu da sam 3 godine na teret ministarstva vec potrosio i da mi ostaju jos samo 3 godine na teret ministarstva. u zagrebu se, naime, na teret MZOSa moze studirati samo 6 godina.
iako mi je taj "pad" u zagrebu zapravo bio treci put na drugoj godini, racunalo mi se kao da sam prvi put na drugoj (jer je ipak drugi fakultet).
doduse, sada je drugacije, pa lijepo ne budi lijen i odi u referadu.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 22:02 uto, 7. 8. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="kenny"]iako mi je taj "pad" u zagrebu zapravo bio treci put na drugoj godini, racunalo mi se kao da sam prvi put na drugoj (jer je ipak drugi fakultet).[/quote]
Stvar je u tome da je to drugi studij; jednom imas pravo promijeniti studij i ostati na teret Ministarstva. ;) Zato je 13_macu bitno to sto je na FERu studirao za vlastite potrebe. :D
No, svakako je najbolji savjet
:referada:
P.S. Zanimljivo je to s 10 godina, kad zakon explicite kaze (pisem napamet, ali sumnjam da sam pobrkao) da se uz potporu studira najvise 50% dulje od trajanja studija (hence, kod nas (na starom studiju) je to 4god x 1.5 = 6 god). :?
kenny (napisa): | iako mi je taj "pad" u zagrebu zapravo bio treci put na drugoj godini, racunalo mi se kao da sam prvi put na drugoj (jer je ipak drugi fakultet). |
Stvar je u tome da je to drugi studij; jednom imas pravo promijeniti studij i ostati na teret Ministarstva. Zato je 13_macu bitno to sto je na FERu studirao za vlastite potrebe.
No, svakako je najbolji savjet
P.S. Zanimljivo je to s 10 godina, kad zakon explicite kaze (pisem napamet, ali sumnjam da sam pobrkao) da se uz potporu studira najvise 50% dulje od trajanja studija (hence, kod nas (na starom studiju) je to 4god x 1.5 = 6 god).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
punio4 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 13:46 sub, 11. 8. 2007 Naslov: |
|
|
bolonjci imaju zapravo drugi termin - upis vise godine
iz starih naziva je u slucaju nemogucnosti upisa u visu godinu zadrzana sintagma 'pad godine' (i pripadni stambilj)
zasto je tome tako, ne znam, niti se imam namjeru zamarati time
cinjenica je da si neka godina, npr prva, sve dok ne polozis SVE ispite koji pripadaju toj godini
dakle, teoretski prva godina mozes biti npr 3-4 godine, a da ti je do kraja ostalo svega 10tak ispita
prakticno - stablo studija koci stvar, ali npr mozes programesrke kolegije ostavljati dugo, a matematicke polagati redovito, i obrnuto
odgovor na tvoje pitanje - padom jednog kolegija 'padas godinu', tj ne upisujes visu godinu, ali uredno upisujes sve kolegije sljedbenike polozenih kolegija do dozvoljenog opterecenja u ects bodovima (nekoc se nesto slicno zvalo parcijala, ali je drugo ponavljanje iste godine imalo restrikcije - sada tih restrikcija vise nema, ali ima nekih drugih)
u svakom slucaju, ovo sada se zove neupis vise godine i prava i obveze koje iz toga slijede mozes naci u nadleznim dokumentima (statut sveucilista, fakulteta, pravilnici...)
bolonjci imaju zapravo drugi termin - upis vise godine
iz starih naziva je u slucaju nemogucnosti upisa u visu godinu zadrzana sintagma 'pad godine' (i pripadni stambilj)
zasto je tome tako, ne znam, niti se imam namjeru zamarati time
cinjenica je da si neka godina, npr prva, sve dok ne polozis SVE ispite koji pripadaju toj godini
dakle, teoretski prva godina mozes biti npr 3-4 godine, a da ti je do kraja ostalo svega 10tak ispita
prakticno - stablo studija koci stvar, ali npr mozes programesrke kolegije ostavljati dugo, a matematicke polagati redovito, i obrnuto
odgovor na tvoje pitanje - padom jednog kolegija 'padas godinu', tj ne upisujes visu godinu, ali uredno upisujes sve kolegije sljedbenike polozenih kolegija do dozvoljenog opterecenja u ects bodovima (nekoc se nesto slicno zvalo parcijala, ali je drugo ponavljanje iste godine imalo restrikcije - sada tih restrikcija vise nema, ali ima nekih drugih)
u svakom slucaju, ovo sada se zove neupis vise godine i prava i obveze koje iz toga slijede mozes naci u nadleznim dokumentima (statut sveucilista, fakulteta, pravilnici...)
|
|
[Vrh] |
|
vedraf Forumaš(ica)

|
Postano: 14:11 sub, 11. 8. 2007 Naslov: |
|
|
Mene zanima jedna stvar,prošle godine pao sam na bolonju,2. godinu,a ostao mi je C iz prve,prodekanica mi je tada rekla da ako položim sve kolegije da ću moći upisati cijelu treću + SPA+ Praktikum,i to mi je jasno,jer upisujem do 35 ects po semestru,nema nijedan kolegij bez nepoloženih prethodnika....
Ali nije mi jasno jel ću ja dobiti mogućnost korištenja x-ice ponovno,jel se to meni službeno piše kao 2. ili 3. godina??(vjerujem da 3. jer prethodno nisam imao položen C pa sam bio 2.).
Stvar mi je ,dakle,bitna da znam jel ću moći koristiti svoju x-icu ili ne?
Mene zanima jedna stvar,prošle godine pao sam na bolonju,2. godinu,a ostao mi je C iz prve,prodekanica mi je tada rekla da ako položim sve kolegije da ću moći upisati cijelu treću + SPA+ Praktikum,i to mi je jasno,jer upisujem do 35 ects po semestru,nema nijedan kolegij bez nepoloženih prethodnika....
Ali nije mi jasno jel ću ja dobiti mogućnost korištenja x-ice ponovno,jel se to meni službeno piše kao 2. ili 3. godina??(vjerujem da 3. jer prethodno nisam imao položen C pa sam bio 2.).
Stvar mi je ,dakle,bitna da znam jel ću moći koristiti svoju x-icu ili ne?
|
|
[Vrh] |
|
punio4 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:05 sub, 11. 8. 2007 Naslov: |
|
|
@punio4: Trenutno traje kolektivni godisnji, sto se - AFAIK - odnosi i na Referadu. :) No, kad upises iducu godinu (dakle, drugu), onda mozda i neces placati; ovisno koliko puta prije toga padnes. :)
@vedraf: Nisam siguran kako se godine broje onima koji su pali na Bolonji (tj. nisu na njoj od pocetka), ali mislim da ce ti se brojati kao treca. :) As always... :referada: (pocetkom 9. mjeseca)
@punio4: Trenutno traje kolektivni godisnji, sto se - AFAIK - odnosi i na Referadu. No, kad upises iducu godinu (dakle, drugu), onda mozda i neces placati; ovisno koliko puta prije toga padnes.
@vedraf: Nisam siguran kako se godine broje onima koji su pali na Bolonji (tj. nisu na njoj od pocetka), ali mislim da ce ti se brojati kao treca. As always... (pocetkom 9. mjeseca)
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 5:05 ned, 12. 8. 2007 Naslov: |
|
|
@punio04: afaik, i po bolonji se dopusta barem jedno ponavljanje godine na teret ministarstva, so, ako ti je to prvo ponavljanje, ne vidim razloga gnjevu (osim ako se nesto mijenjalo - to provjeris u referadi)
ako ti to nije prvo ponavljanje godine, mozda bi ispravnije gnjav bilo usmjeriti, umjesto na administraciju, na nesto korisnije - npr ucenje i polaganje ispita
to sto si upao bez placanja nema veze s time sto si potrosio komad prava koje ti ministarstvo daje :roll:
isto tako, u duhu novih skolarina, pitanje je sto ce biti sa svima onima koji placaju skolarinu, a padnu u generaciju koja sada ima progresivne skolarine (dok su izvan te generacije, valjda ce biti kao i do sada)
@vedraf: koliko mi je poznato, u uobicajenim okolnostima do sada se kod nas xica shtopala samo kad se i studij placao :arrow: dok studij ne placas, imas xicu (i klopu ;-) )
@punio04: afaik, i po bolonji se dopusta barem jedno ponavljanje godine na teret ministarstva, so, ako ti je to prvo ponavljanje, ne vidim razloga gnjevu (osim ako se nesto mijenjalo - to provjeris u referadi)
ako ti to nije prvo ponavljanje godine, mozda bi ispravnije gnjav bilo usmjeriti, umjesto na administraciju, na nesto korisnije - npr ucenje i polaganje ispita
to sto si upao bez placanja nema veze s time sto si potrosio komad prava koje ti ministarstvo daje
isto tako, u duhu novih skolarina, pitanje je sto ce biti sa svima onima koji placaju skolarinu, a padnu u generaciju koja sada ima progresivne skolarine (dok su izvan te generacije, valjda ce biti kao i do sada)
@vedraf: koliko mi je poznato, u uobicajenim okolnostima do sada se kod nas xica shtopala samo kad se i studij placao dok studij ne placas, imas xicu (i klopu )
|
|
[Vrh] |
|
Bee Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
camellia Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:32 uto, 21. 8. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="camellia"]Placas.[/quote]
[b]Mislim[/b] da ne. :ccc: Dakle, [b]ako ne grijesim[/b], prelazak na Bolonju je prelazak na novi studij (sto se jednom moze besplatno), pa bi ovo bio tek prvi pad na tom studiju. :D
[b]Ovo je samo moje razmisljanje na tu temu[/b], tako da preporucam pitati u Referadi, jer ja sigurno nisam mjerodavna osoba. :)
camellia (napisa): | Placas. |
Mislim da ne. Dakle, ako ne grijesim, prelazak na Bolonju je prelazak na novi studij (sto se jednom moze besplatno), pa bi ovo bio tek prvi pad na tom studiju.
Ovo je samo moje razmisljanje na tu temu, tako da preporucam pitati u Referadi, jer ja sigurno nisam mjerodavna osoba.
|
|
[Vrh] |
|
Liddy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
camellia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:42 čet, 23. 8. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="camellia"]Placas.[/quote]
[b]Mislim[/b] da ne. :ccc: Dakle, [b]ako ne grijesim[/b], prelazak na Bolonju je prelazak na novi studij (sto se jednom moze besplatno), pa bi ovo bio tek prvi pad na tom studiju. :D
[b]Ovo je samo moje razmisljanje na tu temu[/b], tako da preporucam pitati u Referadi, jer ja sigurno nisam mjerodavna osoba. :)[/quote]
Par kolega koji su samnom ove godine slusali neke kolegije upisali su po starom programu. Pali prvu i tako pali na bolonju. Niti tada nisu uspjeli poloziti programiranje te su tako i treci put bili prva godina. Platiti su 5500kn iako im je to po bolonji bio prvi pad jer su jednu godinu studirali po starom.
vsego (napisa): | camellia (napisa): | Placas. |
Mislim da ne. Dakle, ako ne grijesim, prelazak na Bolonju je prelazak na novi studij (sto se jednom moze besplatno), pa bi ovo bio tek prvi pad na tom studiju.
Ovo je samo moje razmisljanje na tu temu, tako da preporucam pitati u Referadi, jer ja sigurno nisam mjerodavna osoba.  |
Par kolega koji su samnom ove godine slusali neke kolegije upisali su po starom programu. Pali prvu i tako pali na bolonju. Niti tada nisu uspjeli poloziti programiranje te su tako i treci put bili prva godina. Platiti su 5500kn iako im je to po bolonji bio prvi pad jer su jednu godinu studirali po starom.
|
kika Forumaš(ica)

|
Postano: 14:53 čet, 23. 8. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Liddy"]Kaj bi onda ja placala ili ne: 1.godinu bil apo starom programu pa sam tu 1. godinu pala na bolonju, (znaci jednom ponavljala 1. godinu) normalno rijesila tu bolonjsku 1. upisala 2. i sad pala 2. jel placam sad 5500 ili kaj?
Ak netko zna prije ponedjeljka (tada cu svratiti na brdo) neka javi.[/quote]
mislim da ne placas sad,jer jos nisi iskoristila 4godine na bolonji koje placa ministarstvo a i ne ponavljas 2.godinu drugi put.
i ja imam isti ovakav slucaj...i koliko sam ja upucena u to,mislim da cemo trebati 3.godinu placati,ako ove godine damo uvjet, jer bi nam to bila 5.godina na faksu,a ministarstvo po bolonji placa 4.
jedino ako je ovako kako je sego napisao,da nam je ovo 3.godina na bolonji,a iduca 4. pa ne bi trebali ni tu placati.
Liddy (napisa): | Kaj bi onda ja placala ili ne: 1.godinu bil apo starom programu pa sam tu 1. godinu pala na bolonju, (znaci jednom ponavljala 1. godinu) normalno rijesila tu bolonjsku 1. upisala 2. i sad pala 2. jel placam sad 5500 ili kaj?
Ak netko zna prije ponedjeljka (tada cu svratiti na brdo) neka javi. |
mislim da ne placas sad,jer jos nisi iskoristila 4godine na bolonji koje placa ministarstvo a i ne ponavljas 2.godinu drugi put.
i ja imam isti ovakav slucaj...i koliko sam ja upucena u to,mislim da cemo trebati 3.godinu placati,ako ove godine damo uvjet, jer bi nam to bila 5.godina na faksu,a ministarstvo po bolonji placa 4.
jedino ako je ovako kako je sego napisao,da nam je ovo 3.godina na bolonji,a iduca 4. pa ne bi trebali ni tu placati.
|
|
[Vrh] |
|
|