Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

upis u 2007/2008 (informacija)
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 14, 15, 16  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
octa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 1

PostPostano: 23:21 čet, 13. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma nećemo nikoga linčovati! Ta nisam ja toliko anarhična! Ali šteta je napravljena... A također mislim da je sve ovo skupa prilično glupo izvedeno! Zašto se problemi rješavaju tek kada je gusto? Zašto imam feeling da nitko nema pojma kako će situacija izgledati za godinu dana? Konkretno moja situacija; dogodine u ova doba ću imati položene sve predmete preddiplomskog studija (sve 3 godine), a tehnički neću imat ni sekunde staža na trećoj godini? :shock:
Može li mi netko reći sada s čim mogu računati slijedeće godine!

[quote]Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista;[/quote]

Drago mi je znati da tako revno naš faks poštuje Statut, koji je izglasan od strane tijela s kojim isti taj naš faks nema (ili ne želi) imati veze! Bistro, nema što! Dok u Statutu stoji nešto što odgovara MO onda ćemo se kao pijani držati Statuta, pa makar bili jedini faks na Sveučilištu koji ga se pridržava! E mogu se kladiti da kad ne bude sve u tom Statutu bajno onda će bit (pogađajte!): [i]"Eh da, pa znate dragi studenti, MO nema predstavnika u Senatu, pa Statut (iako lijep) ne vrijedi za nas"[/i]

S poštovanjem...
Ma nećemo nikoga linčovati! Ta nisam ja toliko anarhična! Ali šteta je napravljena... A također mislim da je sve ovo skupa prilično glupo izvedeno! Zašto se problemi rješavaju tek kada je gusto? Zašto imam feeling da nitko nema pojma kako će situacija izgledati za godinu dana? Konkretno moja situacija; dogodine u ova doba ću imati položene sve predmete preddiplomskog studija (sve 3 godine), a tehnički neću imat ni sekunde staža na trećoj godini? Shocked

Citat:
Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista;

Drago mi je znati da tako revno naš faks poštuje Statut, koji je izglasan od strane tijela s kojim isti taj naš faks nema (ili ne želi) imati veze! Bistro, nema što! Dok u Statutu stoji nešto što odgovara MO onda ćemo se kao pijani držati Statuta, pa makar bili jedini faks na Sveučilištu koji ga se pridržava! E mogu se kladiti da kad ne bude sve u tom Statutu bajno onda će bit (pogađajte!): "Eh da, pa znate dragi studenti, MO nema predstavnika u Senatu, pa Statut (iako lijep) ne vrijedi za nas"

S poštovanjem...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
cvita
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 15 - 6

PostPostano: 23:41 čet, 13. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="octa"]....
Lani (iako to sada možda nije relevantno) mi je jedna frendica prenijela, tj. upisala je narednu godinu, s tim da su joj u predhodnoj godini ostala dva ispita. Cura je inače na PMF-Biologija! Po bolonji! :shock:

A i ja sam lani prenijela C s prve na drugu godinu. Sad mi je blesavo da ne mogu SPA s druge na treću godinu... :? ......[/quote]

kako to? ja sam upisao ponavljanje prve godine samo radi jednog predmeta, i to C-a! Nije valjda da su neki mogli upisati drugu godinu?
octa (napisa):
....
Lani (iako to sada možda nije relevantno) mi je jedna frendica prenijela, tj. upisala je narednu godinu, s tim da su joj u predhodnoj godini ostala dva ispita. Cura je inače na PMF-Biologija! Po bolonji! Shocked

A i ja sam lani prenijela C s prve na drugu godinu. Sad mi je blesavo da ne mogu SPA s druge na treću godinu... Confused ......

kako to? ja sam upisao ponavljanje prve godine samo radi jednog predmeta, i to C-a! Nije valjda da su neki mogli upisati drugu godinu?

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
34 = 91 - 57

PostPostano: 7:48 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ona je bila po starom prije toga
ona je bila po starom prije toga

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 9:10 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="octa"]dogodine u ova doba ću imati položene sve predmete preddiplomskog studija (sve 3 godine),[/quote]

Jesi sigurna? :twisted:

[quote="octa"]...a tehnički neću imat ni sekunde staža na trećoj godini? :shock:
Može li mi netko reći sada s čim mogu računati slijedeće godine![/quote]

Mogu ja, ali kako sam to vec napisao... procitaj malo kroz ovaj topic (jucerasnji postovi). :)

[quote="octa"][quote]Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista;[/quote]
Drago mi je znati da tako revno naš faks poštuje Statut, koji je izglasan od strane tijela s kojim isti taj naš faks nema (ili ne želi) imati veze! Bistro, nema što! Dok u Statutu stoji nešto što odgovara MO onda ćemo se kao pijani držati Statuta, pa makar bili jedini faks na Sveučilištu koji ga se pridržava! E mogu se kladiti da kad ne bude sve u tom Statutu bajno onda će bit (pogađajte!): [i]"Eh da, pa znate dragi studenti, MO nema predstavnika u Senatu, pa Statut (iako lijep) ne vrijedi za nas"[/i][/quote]

Nevjerojatno zreo komentar. :roll: Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? :roll:

[quote="cvita"][quote="octa"]A i ja sam lani prenijela C s prve na drugu godinu. Sad mi je blesavo da ne mogu SPA s druge na treću godinu... :? ......[/quote]
kako to? ja sam upisao ponavljanje prve godine samo radi jednog predmeta, i to C-a! Nije valjda da su neki mogli upisati drugu godinu?[/quote]

To je islo za studente koji su pali sa starog studija na Bolonju, a imali su vec nesto s druge polozeno (ukupno 60 ili vise ECTS). :)
octa (napisa):
dogodine u ova doba ću imati položene sve predmete preddiplomskog studija (sve 3 godine),

Jesi sigurna? Twisted Evil

octa (napisa):
...a tehnički neću imat ni sekunde staža na trećoj godini? Shocked

Mogu ja, ali kako sam to vec napisao... procitaj malo kroz ovaj topic (jucerasnji postovi). Smile

octa (napisa):
Citat:
Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista;

Drago mi je znati da tako revno naš faks poštuje Statut, koji je izglasan od strane tijela s kojim isti taj naš faks nema (ili ne želi) imati veze! Bistro, nema što! Dok u Statutu stoji nešto što odgovara MO onda ćemo se kao pijani držati Statuta, pa makar bili jedini faks na Sveučilištu koji ga se pridržava! E mogu se kladiti da kad ne bude sve u tom Statutu bajno onda će bit (pogađajte!): "Eh da, pa znate dragi studenti, MO nema predstavnika u Senatu, pa Statut (iako lijep) ne vrijedi za nas"

Nevjerojatno zreo komentar. Rolling Eyes Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? Rolling Eyes

cvita (napisa):
octa (napisa):
A i ja sam lani prenijela C s prve na drugu godinu. Sad mi je blesavo da ne mogu SPA s druge na treću godinu... Confused ......

To je islo za studente koji su pali sa starog studija na Bolonju, a imali su vec nesto s druge polozeno (ukupno 60 ili vise ECTS). Smile

[Vrh]
octa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 11:20 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Nevjerojatno zreo komentar. Rolling Eyes [/quote]

Ako je „zrelo“ od mene što komentiram dvije činjenice, dvije izjave, i pri tom ih stavljam jednu pored druge, ne usudim se onda reći kakav onda zna biti birokratski aparat na faksu prema nama studentima. A tek ljudi u aparatu… Mi smo očito samo brojevi i stavke na papiru.

[quote]Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? :roll: [/quote]

Da se razumjemo; ja imam predstavnika u Saboru RH. Ne znam tko to misli da nemam?:roll: Naime, da razjasnim, ja sam na parlamentarnim izborima glasala za stranku XYZ koja je osvojila MN% glasova i određen broj zastupnika u Saboru. U Saboru se donose zakoni, a stranka kojoj sam ja dala svoj glas sudjeluje, na ovaj ili onaj način, u stvaranju istih. Plain & simple. Znači odgovor koji sam dobila mi baš i ne pije vode... :roll:

Ne poštujem zakone Švicarske, nego Hrvatske. A MO očito poštuje zakone tijela u čijem radu ne sudjeluje. To mi apsurdno... Ali to je samo moje mišljenje... ne?

[quote]Jesi sigurna? Twisted Evil [/quote]

Teoretski govoreći. Ako se samo znanje bude gledalo (a učiti ću i učiniti ću sve da tu ne zakažem) onda zašto ne?? A jesi ti siguran da neću? :D
Citat:
Nevjerojatno zreo komentar. Rolling Eyes

Ako je „zrelo“ od mene što komentiram dvije činjenice, dvije izjave, i pri tom ih stavljam jednu pored druge, ne usudim se onda reći kakav onda zna biti birokratski aparat na faksu prema nama studentima. A tek ljudi u aparatu… Mi smo očito samo brojevi i stavke na papiru.

Citat:
Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? Rolling Eyes

Da se razumjemo; ja imam predstavnika u Saboru RH. Ne znam tko to misli da nemam?Rolling Eyes Naime, da razjasnim, ja sam na parlamentarnim izborima glasala za stranku XYZ koja je osvojila MN% glasova i određen broj zastupnika u Saboru. U Saboru se donose zakoni, a stranka kojoj sam ja dala svoj glas sudjeluje, na ovaj ili onaj način, u stvaranju istih. Plain & simple. Znači odgovor koji sam dobila mi baš i ne pije vode... Rolling Eyes

Ne poštujem zakone Švicarske, nego Hrvatske. A MO očito poštuje zakone tijela u čijem radu ne sudjeluje. To mi apsurdno... Ali to je samo moje mišljenje... ne?

Citat:

Teoretski govoreći. Ako se samo znanje bude gledalo (a učiti ću i učiniti ću sve da tu ne zakažem) onda zašto ne?? A jesi ti siguran da neću? Very Happy

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:27 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="octa"][quote]Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? :roll: [/quote]
Da se razumjemo; ja imam predstavnika u Saboru RH. Ne znam tko to misli da nemam?:roll:[/quote]

Ne, stranka za koju si glas(ov)ala ima predstavnike. :) No, ti ne mozes reci imenom i prezimenom tko te predstavlja (kao, recimo, u USA gdje imas "svog" kongresnika). :)

[quote="octa"]Ne poštujem zakone Švicarske, nego Hrvatske. A MO očito poštuje zakone tijela u čijem radu ne sudjeluje. To mi apsurdno... Ali to je samo moje mišljenje... ne?[/quote]

MO nema predstavnika u Senatu sveucilista, ali [b]JE[/b] dio Sveucilista. 8) Samo se bas ne slazemo oko toga je l' MO fakultet na Sveucilistu ili odsjek/odjel jednog od fakulteta na Sveucilistu, ali nema spora oko toga jesmo li dio Sveucilista (i, kao takvi, duzni postivati Statut). :)

[quote="octa"][quote]Jesi sigurna? Twisted Evil [/quote]
Teoretski govoreći. Ako se samo znanje bude gledalo (a učiti ću i učiniti ću sve da tu ne zakažem) onda zašto ne?? A jesi ti siguran da neću? :D[/quote]

Naravno da nisam; dapace, nadam se da hoces. :D
octa (napisa):
Citat:
Ti imas svog predstavnika u Saboru? Ne? Zasto onda postujes zakone RH? Rolling Eyes

Da se razumjemo; ja imam predstavnika u Saboru RH. Ne znam tko to misli da nemam?Rolling Eyes

Ne, stranka za koju si glas(ov)ala ima predstavnike. Smile No, ti ne mozes reci imenom i prezimenom tko te predstavlja (kao, recimo, u USA gdje imas "svog" kongresnika). Smile

octa (napisa):

MO nema predstavnika u Senatu sveucilista, ali JE dio Sveucilista. Cool Samo se bas ne slazemo oko toga je l' MO fakultet na Sveucilistu ili odsjek/odjel jednog od fakulteta na Sveucilistu, ali nema spora oko toga jesmo li dio Sveucilista (i, kao takvi, duzni postivati Statut). Smile

octa (napisa):
Citat:

Teoretski govoreći. Ako se samo znanje bude gledalo (a učiti ću i učiniti ću sve da tu ne zakažem) onda zašto ne?? A jesi ti siguran da neću? Very Happy

Naravno da nisam; dapace, nadam se da hoces. Very Happy

[Vrh]
octa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 14:02 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Naravno da nisam; dapace, nadam se da hoces. :D [/quote]

Hvala! :)

[quote]Ako pocistis sve sto spada i u drugu i u trecu, imat ces uvjete za preddiplomu; eventualno ces morati pisati molbu da ti priznamo da si polozio trecu godinu iako nisi bio na njoj (ta formalnost ovisi o tome treba li (pravno gledano) molba ili ne, sto trenutno ne znamo niti je, u ovom trenutku, narocito bitno).[/quote]

Vidi, meni je samo bitno da ja, kad upišem sve predmete s treće + SPA, i eventualno sve počistim (znači imam položene sve predmete koji su propisani nastavnim planom i skupim pri tom 180 ili više bodova), da ne moram jednu godinu forme radi provesti na pauzi. Ili kad napišem tu neku molbu budem možda odbijena. Nije sad frka hoću li ja formalno biti opet druga, ali ne želim s položenim predmetima i sa sakupljenim bodovima godinu dana odrađivati neki formalni staž na trećoj godini.

Zato bi ja sada voljela da mi se kaže koji je moj status dogodine u takvoj situaciji. Ako ne položim sve ispite to je moj problem. JA nisam položila ispite na vrijeme i ja se nosim s tim. Ali što ako se ja, kao proteklu godinu, budem ubijala od rada u nadi da će sve štimati, a ono dogodine mi odbju "molbu" ili mi kažu da moram jednu godinu pauzirati, ili da odgovorne osobe nisu bile upoznate s nekim zakonom itd. Ili još gore, da se u toku godine promjene zakoni. Znači; ima li netko tko mi može reći (precizno, sa što manje [i]možda[/i] i [i]ako[/i]) što će biti dogodine i ostati pri svojim riječima za godinu dana!?

Vsego rekao si mi da pogledam tvoje jučerašnje postove na tu temu. Ako se ne varam (a nadam se da jesam) nigdje ne stoji jasno i glasno koji je moj status dogodine. Rekao si (pogledaj citat gore) za tu molbu "[i]možda[/i]", pa dalje kažeš da u ovom trenutku nije ni bitno. Ali što ako dogodine bude bitno, i stvari kojima sad ne dajemo pažnju budu bitne dogodine?

Znači; dogodine u sedmom mjesecu (hipotetski) imam sve ispite, 180 ili više bodova, sve obveze uredno odrađene itd. a formalno izlazim s druge godine. Koji je moj status? Da li mogu pristupiti preddiplomi?

Hvala na razumjevanju.
Citat:
Naravno da nisam; dapace, nadam se da hoces. Very Happy

Hvala! Smile

Citat:
Ako pocistis sve sto spada i u drugu i u trecu, imat ces uvjete za preddiplomu; eventualno ces morati pisati molbu da ti priznamo da si polozio trecu godinu iako nisi bio na njoj (ta formalnost ovisi o tome treba li (pravno gledano) molba ili ne, sto trenutno ne znamo niti je, u ovom trenutku, narocito bitno).

Vidi, meni je samo bitno da ja, kad upišem sve predmete s treće + SPA, i eventualno sve počistim (znači imam položene sve predmete koji su propisani nastavnim planom i skupim pri tom 180 ili više bodova), da ne moram jednu godinu forme radi provesti na pauzi. Ili kad napišem tu neku molbu budem možda odbijena. Nije sad frka hoću li ja formalno biti opet druga, ali ne želim s položenim predmetima i sa sakupljenim bodovima godinu dana odrađivati neki formalni staž na trećoj godini.

Zato bi ja sada voljela da mi se kaže koji je moj status dogodine u takvoj situaciji. Ako ne položim sve ispite to je moj problem. JA nisam položila ispite na vrijeme i ja se nosim s tim. Ali što ako se ja, kao proteklu godinu, budem ubijala od rada u nadi da će sve štimati, a ono dogodine mi odbju "molbu" ili mi kažu da moram jednu godinu pauzirati, ili da odgovorne osobe nisu bile upoznate s nekim zakonom itd. Ili još gore, da se u toku godine promjene zakoni. Znači; ima li netko tko mi može reći (precizno, sa što manje možda i ako) što će biti dogodine i ostati pri svojim riječima za godinu dana!?

Vsego rekao si mi da pogledam tvoje jučerašnje postove na tu temu. Ako se ne varam (a nadam se da jesam) nigdje ne stoji jasno i glasno koji je moj status dogodine. Rekao si (pogledaj citat gore) za tu molbu "možda", pa dalje kažeš da u ovom trenutku nije ni bitno. Ali što ako dogodine bude bitno, i stvari kojima sad ne dajemo pažnju budu bitne dogodine?

Znači; dogodine u sedmom mjesecu (hipotetski) imam sve ispite, 180 ili više bodova, sve obveze uredno odrađene itd. a formalno izlazim s druge godine. Koji je moj status? Da li mogu pristupiti preddiplomi?

Hvala na razumjevanju.

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 15:24 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

na to ti nitko ne moze SADA nista reci, jer jos sveuciliste/ministarstvo nije dalo uvjete po kojima se odredjuju uvjeti za upis u diplomski studij

odale vecim dijelom sva mozda koja dolaze

ovaj fax nije nikada, koliko je meni poznatno, covjeka zakinuo za stvari koje je odradio ili ga silio da gubi godine zbog birokracije (naravno, ako covjek na vrijeme obavi sve sto treba, a to ukljucuje i predavanje molbi)

ono sto jesmo jucer dogovorili je da ce student koji prije iduce ak. godine tj. prije zavrsetka upisa u iducu godinu bude imao 180 ects bodova skupljenih na OBAVEZNIM i propisanim izbornim kolegijima (znaci, ne broje se razni kolegiji za nadopunu znanja) - ce vjerojatno pisati molbu i postat ce bakalar i nakon toga ce moci predati zahtjev za upis ili kako god ce to vec biti regulirano, za diplomski studij
mozda se bude islo automatski, pa nece trebati posebna molba, ali kako sustav danas radi, sve je izgledno da ce trebati poseban papir i fizicki covjek da to na ruke provjeri

i takodjer, u doba tih molbi ce se mozda promijeniti prodekan (ne nuzno, ali mandat Franki istjece tad) i iako ce se informacije prenijeti, moguce je da se odluci nesto drugo - a to MI sada ne mozemo znati

jednostavno, ne mozes upravljati ljudima koji dolaze iza tebe, kako u drzavi tako i na njenim podrazinama
mozes se nadati da ce postivati dogovore
jer neki pravilnik ili zakon koji bi propisao ponasanje u ovom slucaju za kojeg ti pitas - ne postoji
a sluzbena odluka ne postoji jer jos treba provjeriti da li mi legalno tako nesto smijemo napraviti - preskociti covjeku upis trece godine i dati mu diplomu
gdje se to moze provjeriti - ne znam, valjda ce pravnik uspjeti naci neku regulativu koja se time bavi

dakle, pravo mjesto za postavljanje takvih pitanja NIJE forum vec prodekanica, kojoj (zajedno sa pravnikom) ipak treba dati neko vrijeme da vide sto je zakonski dopustivo i onda otici pitati

btw, ako se bude reklo da ce postojati molba, a ti zadovoljavas uvjete molbe - NECES biti odbijena
molba u nekim stvarima, npr kao ovo gore, sluzi kao papirnati dokaz da je student nesto trazio i dobio, da fakultet ima pokrice zasto je nesto napravio, a sto nije uobicajena procedura, u slucaju bilo kakve kontrole, a poneka kontrola se desi s vremena na vrijeme... to moze biti i npr roditelj koji ima pravo uvida ili njegov odvjetnik.... i slicno
na to ti nitko ne moze SADA nista reci, jer jos sveuciliste/ministarstvo nije dalo uvjete po kojima se odredjuju uvjeti za upis u diplomski studij

odale vecim dijelom sva mozda koja dolaze

ovaj fax nije nikada, koliko je meni poznatno, covjeka zakinuo za stvari koje je odradio ili ga silio da gubi godine zbog birokracije (naravno, ako covjek na vrijeme obavi sve sto treba, a to ukljucuje i predavanje molbi)

ono sto jesmo jucer dogovorili je da ce student koji prije iduce ak. godine tj. prije zavrsetka upisa u iducu godinu bude imao 180 ects bodova skupljenih na OBAVEZNIM i propisanim izbornim kolegijima (znaci, ne broje se razni kolegiji za nadopunu znanja) - ce vjerojatno pisati molbu i postat ce bakalar i nakon toga ce moci predati zahtjev za upis ili kako god ce to vec biti regulirano, za diplomski studij
mozda se bude islo automatski, pa nece trebati posebna molba, ali kako sustav danas radi, sve je izgledno da ce trebati poseban papir i fizicki covjek da to na ruke provjeri

i takodjer, u doba tih molbi ce se mozda promijeniti prodekan (ne nuzno, ali mandat Franki istjece tad) i iako ce se informacije prenijeti, moguce je da se odluci nesto drugo - a to MI sada ne mozemo znati

jednostavno, ne mozes upravljati ljudima koji dolaze iza tebe, kako u drzavi tako i na njenim podrazinama
mozes se nadati da ce postivati dogovore
jer neki pravilnik ili zakon koji bi propisao ponasanje u ovom slucaju za kojeg ti pitas - ne postoji
a sluzbena odluka ne postoji jer jos treba provjeriti da li mi legalno tako nesto smijemo napraviti - preskociti covjeku upis trece godine i dati mu diplomu
gdje se to moze provjeriti - ne znam, valjda ce pravnik uspjeti naci neku regulativu koja se time bavi

dakle, pravo mjesto za postavljanje takvih pitanja NIJE forum vec prodekanica, kojoj (zajedno sa pravnikom) ipak treba dati neko vrijeme da vide sto je zakonski dopustivo i onda otici pitati

btw, ako se bude reklo da ce postojati molba, a ti zadovoljavas uvjete molbe - NECES biti odbijena
molba u nekim stvarima, npr kao ovo gore, sluzi kao papirnati dokaz da je student nesto trazio i dobio, da fakultet ima pokrice zasto je nesto napravio, a sto nije uobicajena procedura, u slucaju bilo kakve kontrole, a poneka kontrola se desi s vremena na vrijeme... to moze biti i npr roditelj koji ima pravo uvida ili njegov odvjetnik.... i slicno

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vedraf
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 15 - 4

PostPostano: 15:43 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="octa"]

[/quote]

Ja sam u potpuno istoj situaciji kao i ti,jedino imam i Rač. praktkum,a skužio sam da ga ti imaš položenog.
Meni isto nije previše bitno koja ću godina biti formalno,bitno mi je samo da ako dam sve kolegije da mogu upisati 4.
U svakom slučaju ja idem prodekanici u ponedjeljak pa ako saznam neke bitne stvari stavit ću i ovdje na forum.
octa (napisa):

Ja sam u potpuno istoj situaciji kao i ti,jedino imam i Rač. praktkum,a skužio sam da ga ti imaš položenog.
Meni isto nije previše bitno koja ću godina biti formalno,bitno mi je samo da ako dam sve kolegije da mogu upisati 4.
U svakom slučaju ja idem prodekanici u ponedjeljak pa ako saznam neke bitne stvari stavit ću i ovdje na forum.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:37 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vedraf"]U svakom slučaju ja idem prodekanici u ponedjeljak pa ako saznam neke bitne stvari stavit ću i ovdje na forum.[/quote]

Ovo sto je Nesi napisala, [b]jucer[/b] je na VVS-u rekla upravo Prodekanica, pa nemoj ocekivati da ce u ponedjeljak bti informiranija. 8) Kako stvari stoje, Fakultet ima namjeru tretirati takvu situaciju kao "rijesili sve sto treba" (iako formalno niste nikad bili na trecoj godini) i VVS je jedinstven u stavu da to smijemo i da to tako i napravimo. 8) Ostaje, IMO teoretska, mogucnost da necemo smjeti, no to bi - opet IMO - bilo totalno kontra ciljeva Bolonje i daleko od svega sto se ikada radilo. :(

Zapravo, ne zelim reci decidirano da ce sve biti u redu, samo zato jer ne zelim da mi skacete za vrat ako netko nesto uspije zeznuti, no osobno sam uvjeren da ovdje zaista nece biti problema. :P

Molba ili ne, pitanje je formalnosti. :) Zelja nam je da se molba, cak i ako bude potrebna, ne placa, no vidjeli smo u praksi da je placanje iznad nas. :|

Posjet prodekanici je dobra ideja, ali dajte joj koji tjedan da to ispita. ;)
vedraf (napisa):

Ovo sto je Nesi napisala, jucer je na VVS-u rekla upravo Prodekanica, pa nemoj ocekivati da ce u ponedjeljak bti informiranija. Cool Kako stvari stoje, Fakultet ima namjeru tretirati takvu situaciju kao "rijesili sve sto treba" (iako formalno niste nikad bili na trecoj godini) i VVS je jedinstven u stavu da to smijemo i da to tako i napravimo. Cool Ostaje, IMO teoretska, mogucnost da necemo smjeti, no to bi - opet IMO - bilo totalno kontra ciljeva Bolonje i daleko od svega sto se ikada radilo. Sad

Zapravo, ne zelim reci decidirano da ce sve biti u redu, samo zato jer ne zelim da mi skacete za vrat ako netko nesto uspije zeznuti, no osobno sam uvjeren da ovdje zaista nece biti problema. Razz

Molba ili ne, pitanje je formalnosti. Smile Zelja nam je da se molba, cak i ako bude potrebna, ne placa, no vidjeli smo u praksi da je placanje iznad nas. Neutral

Posjet prodekanici je dobra ideja, ali dajte joj koji tjedan da to ispita. Wink

[Vrh]
octa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 19:51 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa to bi bilo ok. Bilo bi dobro da u toku iduće godine studenti, tj. studentski predstavnici malo jače stisnu nadležna tijela na faksu da se takva situacija ozakoni tj. stavi na papir, tako da nitko nema mogućnosti to mijenjati (bar ne olako). Ako ostane na nekakvom usmenom dogovoru (a kako je rekla nesi možda ddođe do promjene prodekana), netko će nešto zasigurno (prije ili kasnije) promijeniti, pa će opet netko ispaštati...
Pa to bi bilo ok. Bilo bi dobro da u toku iduće godine studenti, tj. studentski predstavnici malo jače stisnu nadležna tijela na faksu da se takva situacija ozakoni tj. stavi na papir, tako da nitko nema mogućnosti to mijenjati (bar ne olako). Ako ostane na nekakvom usmenom dogovoru (a kako je rekla nesi možda ddođe do promjene prodekana), netko će nešto zasigurno (prije ili kasnije) promijeniti, pa će opet netko ispaštati...

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 20:48 pet, 14. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. prodekanici tada istjece mandat, kao i dekanu - ako bude neki drugi kandidat za dekana - on si bira svog prodekana koji ne mora biti isti kao prethodni

2. onda na izborima birajte studentske predstavnike koji ce paziti na takve stvari
izbori bi trebali valjda biti do kraja ove godine

3. npr dekan uvijek moze promijeniti stvar, to se zove 'odluka dekana'
tako je promijenjena odluka da se molbe za upis kolegija sljedbenika ne naplacuju iako su dva tijela dala prijedlog i izglasala da se placanje molbi ukida
to je samo ono 'da se ne moze lako ukinuti odluka' - sve se moze....
1. prodekanici tada istjece mandat, kao i dekanu - ako bude neki drugi kandidat za dekana - on si bira svog prodekana koji ne mora biti isti kao prethodni

2. onda na izborima birajte studentske predstavnike koji ce paziti na takve stvari
izbori bi trebali valjda biti do kraja ove godine

3. npr dekan uvijek moze promijeniti stvar, to se zove 'odluka dekana'
tako je promijenjena odluka da se molbe za upis kolegija sljedbenika ne naplacuju iako su dva tijela dala prijedlog i izglasala da se placanje molbi ukida
to je samo ono 'da se ne moze lako ukinuti odluka' - sve se moze....

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
mischa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 15 - 8

PostPostano: 18:02 sub, 15. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ove godine cu upisati drugu i neke kolegije s trece, sto ako mi se poklope predavanja, a na nastavnickom smjeru postoji samo jedna grupa? ako polozim sve s druge, da li upisujem trecu godinu neovisno o polozenim kolegijima s trece?
ove godine cu upisati drugu i neke kolegije s trece, sto ako mi se poklope predavanja, a na nastavnickom smjeru postoji samo jedna grupa? ako polozim sve s druge, da li upisujem trecu godinu neovisno o polozenim kolegijima s trece?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 22:25 sub, 15. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="octa"]Pa sad... OK. Ali kako da taj statut vrijedi samo za naš faks i samo naš odjel.[/quote]

[quote="octa"]Možda je jedna rečenica, ali nije manje bitna. Da sam ja tada dobila pravu informaciju, vjerojatno ne bih nastavila studij na PMF-u, već bi se prebacila na FER ili slično do sada.[/quote]

Koliko je meni poznato, FER je uz PMF-MO jedan od rijetkih fakulteta koji je ozbiljno shvatio tu recenicu iz Statuta. Naime, tamo su takodjer bolonjcima ukinuli mogucnost naknadnog polaganja ispita (sto ne polozis odmah, upisujes ponovo). Fakulteti koji su bolonjcima ostavili ispitne rokove ocito nisu uzeli u obzir tu recenicu.

[quote="vsego"]Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista; studenti imaju... ;)[/quote]

I ime mu je cinik (ovdje na forumu :) ). Kod nas je diplomirao, ali je na Fizici jos student pa vjerojatno i dalje ide na sjednice Senata. Mozda bi mu stvarno trebali reci za situaciju s (ne)upisivanjem vise godine. Ako je tocno da na drugim fakultetima mozes redovno upisati visu godinu s nepolozenim ispitima iz prethodne, to vas stvarno stavlja u neravnopravan polozaj za studentske domove i sl. Mislim da vam je cinik daleko bolja sansa od prosvjedovanja pred MO. Nije MO taj koji krsi Statut Sveucilista [size=7](osim samim postojanjem)[/size] :lolchina:
octa (napisa):
Pa sad... OK. Ali kako da taj statut vrijedi samo za naš faks i samo naš odjel.

octa (napisa):
Možda je jedna rečenica, ali nije manje bitna. Da sam ja tada dobila pravu informaciju, vjerojatno ne bih nastavila studij na PMF-u, već bi se prebacila na FER ili slično do sada.

Koliko je meni poznato, FER je uz PMF-MO jedan od rijetkih fakulteta koji je ozbiljno shvatio tu recenicu iz Statuta. Naime, tamo su takodjer bolonjcima ukinuli mogucnost naknadnog polaganja ispita (sto ne polozis odmah, upisujes ponovo). Fakulteti koji su bolonjcima ostavili ispitne rokove ocito nisu uzeli u obzir tu recenicu.

vsego (napisa):
Oh, btw, MO nema predstavnika u Senatu Sveucilista; studenti imaju... Wink

I ime mu je cinik (ovdje na forumu Smile ). Kod nas je diplomirao, ali je na Fizici jos student pa vjerojatno i dalje ide na sjednice Senata. Mozda bi mu stvarno trebali reci za situaciju s (ne)upisivanjem vise godine. Ako je tocno da na drugim fakultetima mozes redovno upisati visu godinu s nepolozenim ispitima iz prethodne, to vas stvarno stavlja u neravnopravan polozaj za studentske domove i sl. Mislim da vam je cinik daleko bolja sansa od prosvjedovanja pred MO. Nije MO taj koji krsi Statut Sveucilista (osim samim postojanjem) Umirem od smijeha!

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
anekalo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 5

PostPostano: 20:29 ned, 16. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako ima neka dobra dusa da mi ponovi jer nisam bas shvatila :oops:
iz mora ovih postova trebam li na uplatnicu koju sam uzela iz referade u kucice "Poziv na broj odobrenja" napisati nes pokrej 14- :? ili to rade ovi kaj uplacuju prek interneta..

:thankyou:
Ako ima neka dobra dusa da mi ponovi jer nisam bas shvatila Embarassed
iz mora ovih postova trebam li na uplatnicu koju sam uzela iz referade u kucice "Poziv na broj odobrenja" napisati nes pokrej 14- Confused ili to rade ovi kaj uplacuju prek interneta..

Thank you

[Vrh]
Liddy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 30 - 7

PostPostano: 22:02 ned, 16. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anekalo"]Ako ima neka dobra dusa da mi ponovi jer nisam bas shvatila :oops:
iz mora ovih postova trebam li na uplatnicu koju sam uzela iz referade u kucice "Poziv na broj odobrenja" napisati nes pokrej 14- :? ili to rade ovi kaj uplacuju prek interneta..

:thankyou:[/quote]
Ak ne uplacujes preko interneta onda isto moras napisati brojindexa...onaj kaj ti pise IZNAD slike a pocinje s 0nest-nest, a oni koji placaju preko interneta moraju upisati prvo 14pa puuuuno nula pa tek onda broj indexa, a ti samo broj indfexa bez tih nula

znaci 14-broj indexa
anekalo (napisa):
Ako ima neka dobra dusa da mi ponovi jer nisam bas shvatila Embarassed
iz mora ovih postova trebam li na uplatnicu koju sam uzela iz referade u kucice "Poziv na broj odobrenja" napisati nes pokrej 14- Confused ili to rade ovi kaj uplacuju prek interneta..

Thank you

Ak ne uplacujes preko interneta onda isto moras napisati brojindexa...onaj kaj ti pise IZNAD slike a pocinje s 0nest-nest, a oni koji placaju preko interneta moraju upisati prvo 14pa puuuuno nula pa tek onda broj indexa, a ti samo broj indfexa bez tih nula

znaci 14-broj indexa

HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 15:50 pon, 17. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Nisu promjene. :? Grijesiti je ljudski, a Prodekanica nije bila svjesna da je pravilo "morate ocistiti godinu" ugradjeno u Statut Sveucilista, pa vam je zeljela olaksati zivot. :D Na zalost, ona nema pravo mijenjati odredbe Statuta Sveucilista, pa se odluka provodi kako tamo pise (upisujete iducu godinu tek kad pocistite prethodnu). :sigh:[/quote]

ovo definitivno nije tocno. naime, u clanku 56. stavku 1. statuta UNIZGa explicite pise:

[quote]
- upisati visi semestar ili godinu ako je ispunio sve obveze utvrdjene studijskim programom i izvedbenim planom studija.
[/quote]

ovo ne kazuje nista o tome sto je potrebno da se godina kompletna upise. uostalom, pretrazi statut i sam. ako to samo ovisi (a ovisi) o izvedbenim planom studija, postavlja se pitanje zasto se ne dozvoljava kolegama i kolegicama upis vise godine bez SPA, pogotovo kad [b]nema niti jednog[/b] kolegija sa 3. godine koji se na SPA i/ili RP1 nastavlja? buduci da je vecina ljudi dala neke kolegije sa 3. godine i imaju >=120 ECTS bodova, opterecenje ne bi prelazilo 35 ECTS bodova po semestru. ovakvo ponasanje samo navodi na aroganciju prodekana za nastavu jer ako ona nije znala, tko je morao znati?! studenti?! u trenutku kada [b]nista[/b] jos nije bilo definirano?! jel samo ja vidim gresku u toj logici ili...? druga stvar...clanak 70. stavak 1. statuta PMF-MOa kaze:

[quote]
(1) Student stječe uvjete za upis u višu godinu studija kad ispuni sve studijske obveze izražene u ECTS bodovima za prethodnu godinu. [/quote]

ovo znaci da student mora izvrsiti [b]sve tekuce obaveze[/b] u toj zadnjoj akademskoj godini. buduci da su kolege to i napravili (SPA im nije dopusten zbog programiranja(C) pa time ni ne ulazi u obaveze tekuce godine), ne razumijem konsternaciju da ih se ne upise u visu godinu studija, pogotovo kad se u obzir uzmu i razlozi koji su navedeni u prethodnom pasusu.

[quote]
Ona je s tim bila upoznata negdje pocetkom ljeta (ili malo prije), pa je tada stavila na oglasnu plocu obavijest koju smo takodjer spominjali na ovom topicu, tako da je malo nefer reci da je tako nesto tvrdila unatrag tjedan dana. :? Dapace, prije cca tjedan dana sam ju ja pitao je l' svjesna te price i rekla je da je jos od kad je stavila obavijest na oglasnu plocu. :) Dakle, eventualno je bio neki nesporazum izmedju vas ili tako nesto. :)[/quote]

osim ljudi koji su bili na algebarskima (na usmenom), masa bolonjaca je bila doma. pogotovo ljudi koji nisu iz ZGa, tesko su mogli provjeriti oglasnu plocu na faksu, a ta ista obavijest nije bila objavljena na internetu. na koji nacin, molim te (osim mentalne telepatije), su oni mogli saznati za tu obavijest? sve mi se cini da je ovo ipak jos jedna greska prodekanice jer je obavijest definitivno stavljena prekasno.
vsego (napisa):

Nisu promjene. Confused Grijesiti je ljudski, a Prodekanica nije bila svjesna da je pravilo "morate ocistiti godinu" ugradjeno u Statut Sveucilista, pa vam je zeljela olaksati zivot. Very Happy Na zalost, ona nema pravo mijenjati odredbe Statuta Sveucilista, pa se odluka provodi kako tamo pise (upisujete iducu godinu tek kad pocistite prethodnu). Uzdah...

ovo definitivno nije tocno. naime, u clanku 56. stavku 1. statuta UNIZGa explicite pise:

Citat:

- upisati visi semestar ili godinu ako je ispunio sve obveze utvrdjene studijskim programom i izvedbenim planom studija.

ovo ne kazuje nista o tome sto je potrebno da se godina kompletna upise. uostalom, pretrazi statut i sam. ako to samo ovisi (a ovisi) o izvedbenim planom studija, postavlja se pitanje zasto se ne dozvoljava kolegama i kolegicama upis vise godine bez SPA, pogotovo kad nema niti jednog kolegija sa 3. godine koji se na SPA i/ili RP1 nastavlja? buduci da je vecina ljudi dala neke kolegije sa 3. godine i imaju >=120 ECTS bodova, opterecenje ne bi prelazilo 35 ECTS bodova po semestru. ovakvo ponasanje samo navodi na aroganciju prodekana za nastavu jer ako ona nije znala, tko je morao znati?! studenti?! u trenutku kada nista jos nije bilo definirano?! jel samo ja vidim gresku u toj logici ili...? druga stvar...clanak 70. stavak 1. statuta PMF-MOa kaze:

Citat:

(1) Student stječe uvjete za upis u višu godinu studija kad ispuni sve studijske obveze izražene u ECTS bodovima za prethodnu godinu.

ovo znaci da student mora izvrsiti sve tekuce obaveze u toj zadnjoj akademskoj godini. buduci da su kolege to i napravili (SPA im nije dopusten zbog programiranja(C) pa time ni ne ulazi u obaveze tekuce godine), ne razumijem konsternaciju da ih se ne upise u visu godinu studija, pogotovo kad se u obzir uzmu i razlozi koji su navedeni u prethodnom pasusu.

Citat:

Ona je s tim bila upoznata negdje pocetkom ljeta (ili malo prije), pa je tada stavila na oglasnu plocu obavijest koju smo takodjer spominjali na ovom topicu, tako da je malo nefer reci da je tako nesto tvrdila unatrag tjedan dana. Confused Dapace, prije cca tjedan dana sam ju ja pitao je l' svjesna te price i rekla je da je jos od kad je stavila obavijest na oglasnu plocu. Smile Dakle, eventualno je bio neki nesporazum izmedju vas ili tako nesto. Smile

osim ljudi koji su bili na algebarskima (na usmenom), masa bolonjaca je bila doma. pogotovo ljudi koji nisu iz ZGa, tesko su mogli provjeriti oglasnu plocu na faksu, a ta ista obavijest nije bila objavljena na internetu. na koji nacin, molim te (osim mentalne telepatije), su oni mogli saznati za tu obavijest? sve mi se cini da je ovo ipak jos jedna greska prodekanice jer je obavijest definitivno stavljena prekasno.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 16:06 pon, 17. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]

edit: na starom studiju imas 6 godina by ministarstvo, ali na novom imas 4 (za 3 godine studiranja)[/quote]

ovo isto tako nije tocno. naime, clanak 52. stavak 1. statuta UNIZG definira sta znaci biti redovit student. u clanku 54. stavku 1. statuta se navodi da je vrijeme trajanja redovitog studenta najvise 2. duze od propisanog trajanja studija. clanak 86. stavak 4. zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju isto tako navodi da se studijski program sukladno opcem aktu sveucilista moze dijelom ili u potpunosti subvencionirati na teret ministarstva. to znaci sljedece: maksimalno trajanje studiranja na teret ministarstva, buduci da rokovi [b]nisu nigdje[/b] navedeni (cak ni u statutu PMF-MOa), jest dvostruko duze od ukupnog trajanja studija. sto ce reci 3+3 = 6, a na diplomskom 2+2 = 4. dakle, ukupno 10 godina. tocka.
Nesi (napisa):

edit: na starom studiju imas 6 godina by ministarstvo, ali na novom imas 4 (za 3 godine studiranja)

ovo isto tako nije tocno. naime, clanak 52. stavak 1. statuta UNIZG definira sta znaci biti redovit student. u clanku 54. stavku 1. statuta se navodi da je vrijeme trajanja redovitog studenta najvise 2. duze od propisanog trajanja studija. clanak 86. stavak 4. zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju isto tako navodi da se studijski program sukladno opcem aktu sveucilista moze dijelom ili u potpunosti subvencionirati na teret ministarstva. to znaci sljedece: maksimalno trajanje studiranja na teret ministarstva, buduci da rokovi nisu nigdje navedeni (cak ni u statutu PMF-MOa), jest dvostruko duze od ukupnog trajanja studija. sto ce reci 3+3 = 6, a na diplomskom 2+2 = 4. dakle, ukupno 10 godina. tocka.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 16:29 pon, 17. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

HijenA, ajde procitaj Statut Sveucilista, clanak 73, stavak (2) i pokusaj protumaciti tu recenicu u svome svjetlu. Cak i uz kreativno shvacanje sto tocno znaci "ispuniti studijske obaveze izrazene u ECTS bodovima" ja ne vidim kako. Ovo za maksimalno trajanje studija na teret Ministarstva najbolje da uputis njima. Kome ce i koliko dugo Ministarstvo placati studij ionako ne odredjuje Sveuciliste.
HijenA, ajde procitaj Statut Sveucilista, clanak 73, stavak (2) i pokusaj protumaciti tu recenicu u svome svjetlu. Cak i uz kreativno shvacanje sto tocno znaci "ispuniti studijske obaveze izrazene u ECTS bodovima" ja ne vidim kako. Ovo za maksimalno trajanje studija na teret Ministarstva najbolje da uputis njima. Kome ce i koliko dugo Ministarstvo placati studij ionako ne odredjuje Sveuciliste.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 16:48 pon, 17. 9. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam je protumacio kako spada. ako SPA nije usao u proslogodisnje opterecenje (a nije, jer nije bio polozen C u ovom slucaju), na koju foru SPA i/ili RP1 moze biti opterecenje studenta u tekucoj akademskoj godini? neki validni argument koji je u skladu sa gorenavedenim statutarnim propisom.
ja sam je protumacio kako spada. ako SPA nije usao u proslogodisnje opterecenje (a nije, jer nije bio polozen C u ovom slucaju), na koju foru SPA i/ili RP1 moze biti opterecenje studenta u tekucoj akademskoj godini? neki validni argument koji je u skladu sa gorenavedenim statutarnim propisom.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 14, 15, 16  Sljedeće
Stranica 11 / 16.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum