Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 22:37 sub, 15. 9. 2007 Naslov: |
|
|
OK, znaci uvjet za popravak je bio vise od 20% bodova na kolokviju (zbunio me onaj dio za ne-bolonjce). Studenti koji se osjecaju zakinuti mogli su prije ograniziranja prosvjeda napraviti nekoliko stvari:
1. Otici profesoru i traziti popravak s obrazlozenjem da uvjet nije u skladu s najavljenim pravilima ocjenjivanja.
2. Ako to ne pomogne, zaliti se voditelju studija ili prodekanu za nastavu.
3. Ako ni to ne pomogne, preko studentskih prestavnika staviti problem na FV na nacin kako je opisala Nesi:
[quote="Nesi"]ono sto bi _mozda_ moglo promijeniti stvari je da organizator prosvjeda slozi KONKRETNE probleme i KONKRENTNA rjesenja/prijedloge rjesenja problema (u skladu sa svim pravnim dokumentima koji se odnose na MO), nakon toga da se na te prijedloge potpisu studenti, dokument se urudzbira i posalje na fakultetsko vijece, i nakon toga da se MIRNIM okupljanjem podrzi taj papir koji je otisao na FV[/quote]
Za 1. i 2. tocku jos uvijek ima vremena dok upisi traju.
[quote="Nesi"]naime, od clanova vijeca zasada su tek 3 osobe ovdje nazocne i svjesne otprilike cemu bi prosvjed trebao sluziti[/quote]
Nadam se da mene nisi uracunala. Ja jos uvijek ne znam cemu sluzi [b]ovaj[/b] prosvjed. Ne vidim neku vezu izmedju zahtjeva na sfus.blog.hr i Algebarskih struktura. Sudeci po zahtjevima, ne bi me zacudilo da organizatori nisu nasi studenti (nego npr. [url=http://rasprave.fizika.org/viewtopic.php?t=3771]ovi[/url] instant-revolucionari).
OK, znaci uvjet za popravak je bio vise od 20% bodova na kolokviju (zbunio me onaj dio za ne-bolonjce). Studenti koji se osjecaju zakinuti mogli su prije ograniziranja prosvjeda napraviti nekoliko stvari:
1. Otici profesoru i traziti popravak s obrazlozenjem da uvjet nije u skladu s najavljenim pravilima ocjenjivanja.
3. Ako ni to ne pomogne, preko studentskih prestavnika staviti problem na FV na nacin kako je opisala Nesi:
Nesi (napisa): | ono sto bi _mozda_ moglo promijeniti stvari je da organizator prosvjeda slozi KONKRETNE probleme i KONKRENTNA rjesenja/prijedloge rjesenja problema (u skladu sa svim pravnim dokumentima koji se odnose na MO), nakon toga da se na te prijedloge potpisu studenti, dokument se urudzbira i posalje na fakultetsko vijece, i nakon toga da se MIRNIM okupljanjem podrzi taj papir koji je otisao na FV |
Za 1. i 2. tocku jos uvijek ima vremena dok upisi traju.
Nesi (napisa): | naime, od clanova vijeca zasada su tek 3 osobe ovdje nazocne i svjesne otprilike cemu bi prosvjed trebao sluziti |
Nadam se da mene nisi uracunala. Ja jos uvijek ne znam cemu sluzi ovaj prosvjed. Ne vidim neku vezu izmedju zahtjeva na sfus.blog.hr i Algebarskih struktura. Sudeci po zahtjevima, ne bi me zacudilo da organizatori nisu nasi studenti (nego npr. ovi instant-revolucionari).
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
cinik Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:02 ned, 16. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Blatko"]@nesi:
Sveučiliste je državna ustanova, pa kao takva spada pod nadležnost MUP-a RH. U drugu ruku, nije eksplicitno rečeno da će se prosvjed održat' na "teritoriju sveučilišta"; možda prosvjednici dođu u letećim balonima. :baloni::megafon:[/quote]
Sveuciliste je autonomna institucija po Ustavu Republike Hrvatske i, iako je podlozna sudskoj i zakonodavnoj vlasti, izvrsnoj je zakonski manje podlozna, osim financirnja i odobravanja studijskih programa (i jos par stvari). Zakonski, takodjer, sluzbene osobe izvrne vlasti ne mogu djelovati bez odobrenja izvrsnih vlasti Sveucilista (rektora, dekana, nekog...). Teritorij sveucilista je nesto svetije tlo od trgova i ulica.
Da se posvetim malo samoj temi protesta. Prvo, moram primjetiti da na webu sfusa pod tko smo i sto smo nema nikakve programske ili planske ideje, vec niz opcih mjesta i opcih sudova (s kojima ne mogu rec da se ne slazem), no apsolutno nicega nema od prakticne vrijednosti. Niceg. (Vecina trazenog se moze svesti na "postujte Ustav i Zakon + smrt bolonjskom procesu + mi bi skoro sve da bude besplatno".)
Nekoc sam imao energije u ovakvoj situaciji razverglavati cijele teorije sveucilista i tko tu koga sto, gdje, kako i zasto (i tako to), ali jednostavno mi se vise ne da. Ne mogu reci da znam cemu protest tocno. Ako se ide tako opcenito protestirati, zasto ne pred rektoratom? Jedna od tema za opcenarodni protest, koja se neposredno tice sveucilista i studenata jest neclanstvo RH u Erasmus Mundus projektu EU koji omogucava razmjene studenata (Turska je clan toga, pa sva sveucilista u Turskoj imaju bolju razmjenu s evropskim od Zagreba!). Za to pak nije odgovorno niti jedno sveuciliste, vec Vlada RH.
Ako se zeli konkretno nesto mijenjati (tehnicke promjene provesti), onda je krajnje zanimljiva meta matematika -- nije da nema gresaka, ali hej, zar je tako losa da je vrijedan protesta? Da se radi o nekom poluzaglavljenom drustvenjackom fakultetu, pa da se tamo ne zna tko placa (a svi piju i puse), pa da se zbog toga protestira - to ima smisla. Da se radi o fizici - i tu bi se prije naslo povoda.
Protest koji bi imao razloga postojati bas na matematici bavio bi se brojem upisanih studenata (iako je i to djelomicno rijesen problem), protivio bi se nabrijavanju prolaznosti snizavanjem kriterija, smanjivanjem mogucnosti da student postigne bolji uspjeh i ostalim akademskim pitanjima (npr. bolja pokrivenost nastave literaturom na hrvatskom jeziku bi bila simpaticna tema). No, vecina ovih problema gomila se desetljecima i ne moze se rjesavati protestima (potovo ne jednim) niti brzo, vec mozda (naglasavam: mozda) razvojem konkurencije u predanom znanju medju sveucilistima (kada bi to u RH bilo moguce).
'ave fun!
Sinisa
Blatko (napisa): | @nesi:
Sveučiliste je državna ustanova, pa kao takva spada pod nadležnost MUP-a RH. U drugu ruku, nije eksplicitno rečeno da će se prosvjed održat' na "teritoriju sveučilišta"; možda prosvjednici dođu u letećim balonima.   |
Sveuciliste je autonomna institucija po Ustavu Republike Hrvatske i, iako je podlozna sudskoj i zakonodavnoj vlasti, izvrsnoj je zakonski manje podlozna, osim financirnja i odobravanja studijskih programa (i jos par stvari). Zakonski, takodjer, sluzbene osobe izvrne vlasti ne mogu djelovati bez odobrenja izvrsnih vlasti Sveucilista (rektora, dekana, nekog...). Teritorij sveucilista je nesto svetije tlo od trgova i ulica.
Da se posvetim malo samoj temi protesta. Prvo, moram primjetiti da na webu sfusa pod tko smo i sto smo nema nikakve programske ili planske ideje, vec niz opcih mjesta i opcih sudova (s kojima ne mogu rec da se ne slazem), no apsolutno nicega nema od prakticne vrijednosti. Niceg. (Vecina trazenog se moze svesti na "postujte Ustav i Zakon + smrt bolonjskom procesu + mi bi skoro sve da bude besplatno".)
Nekoc sam imao energije u ovakvoj situaciji razverglavati cijele teorije sveucilista i tko tu koga sto, gdje, kako i zasto (i tako to), ali jednostavno mi se vise ne da. Ne mogu reci da znam cemu protest tocno. Ako se ide tako opcenito protestirati, zasto ne pred rektoratom? Jedna od tema za opcenarodni protest, koja se neposredno tice sveucilista i studenata jest neclanstvo RH u Erasmus Mundus projektu EU koji omogucava razmjene studenata (Turska je clan toga, pa sva sveucilista u Turskoj imaju bolju razmjenu s evropskim od Zagreba!). Za to pak nije odgovorno niti jedno sveuciliste, vec Vlada RH.
Ako se zeli konkretno nesto mijenjati (tehnicke promjene provesti), onda je krajnje zanimljiva meta matematika – nije da nema gresaka, ali hej, zar je tako losa da je vrijedan protesta? Da se radi o nekom poluzaglavljenom drustvenjackom fakultetu, pa da se tamo ne zna tko placa (a svi piju i puse), pa da se zbog toga protestira - to ima smisla. Da se radi o fizici - i tu bi se prije naslo povoda.
Protest koji bi imao razloga postojati bas na matematici bavio bi se brojem upisanih studenata (iako je i to djelomicno rijesen problem), protivio bi se nabrijavanju prolaznosti snizavanjem kriterija, smanjivanjem mogucnosti da student postigne bolji uspjeh i ostalim akademskim pitanjima (npr. bolja pokrivenost nastave literaturom na hrvatskom jeziku bi bila simpaticna tema). No, vecina ovih problema gomila se desetljecima i ne moze se rjesavati protestima (potovo ne jednim) niti brzo, vec mozda (naglasavam: mozda) razvojem konkurencije u predanom znanju medju sveucilistima (kada bi to u RH bilo moguce).
'ave fun!
Sinisa
_________________ Oslobodjen Senata.
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 2:47 ned, 16. 9. 2007 Naslov: |
|
|
ne mogu se odhrvati dojmu da je protest zato sto neka singularna osoba nije upisala/dala sto je htjela... a onda ide izlika 'studenti, ujedinite se'
a informiranje po principu 'dodji i pitaj' mi je onak.... :roll:
bas me zanima na sto lici text peticije i sto tocno osoba govori... ali ne toliko da bih isla osobno pitati, da je udaljeno 2-3 klika bilo bi mi usput, ovako, dolaziti na fax, no way :)
ne mogu se odhrvati dojmu da je protest zato sto neka singularna osoba nije upisala/dala sto je htjela... a onda ide izlika 'studenti, ujedinite se'
a informiranje po principu 'dodji i pitaj' mi je onak....
bas me zanima na sto lici text peticije i sto tocno osoba govori... ali ne toliko da bih isla osobno pitati, da je udaljeno 2-3 klika bilo bi mi usput, ovako, dolaziti na fax, no way
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:25 ned, 16. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Primijetih nesto zanimljivo:
1. Prosvjed je, dobrim dijelom, zbog mijenjanja pravila "u hodu"
2. Prosvjed je prvo najavljen kao "[b]mirni[/b] prosvjed"
3. [b]Naknadno je izmijenjeno[/b] da ce prosvjed biti bucan, u ocitoj namjeri ometanja rada FV PMF-MO
:klapklap:
:P
Primijetih nesto zanimljivo:
1. Prosvjed je, dobrim dijelom, zbog mijenjanja pravila "u hodu"
2. Prosvjed je prvo najavljen kao "mirni prosvjed"
3. Naknadno je izmijenjeno da ce prosvjed biti bucan, u ocitoj namjeri ometanja rada FV PMF-MO
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Archangel_or_darkang el Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:53 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Kao što sam već rekao najbolje je da odete kući prije nego što još više razbjesnite profesore i asistente jer od prosvjeda neće biti ništa. Karma++ Segi jer vam pokusava kao i Krcko i Nesi na smiren i racionalan nacin objasniti isto to. Što se tiće ova dva prosvjeda to sam i ja procitao na ovom forumu tako da me ne napadate.
[quote="Nesi"]
bili su gotovo svi profesori/voditelji kolegija (i poneki asistent) prve godine i prof. i ing smjera + prodekanica (Zeljka) + dekan (Pavle)
studentski predstavnici nisu bili zainteresirani niti doci, iako su bili na faxu i nisu niti javili da nece doci (ok, osim mene, al ja sam kao bila organizator)
studenata je bilo..... 20-30
same pobune na forumu su imale vise sudionika :roll:
bio je jos jedan sastanak ove godine kad su lijepo bili pozvani svi studenti, s naglaskom na studente trece godine - od onih s prve i druge godine pojavio se tocno JEDAN student, iako je bilo stvari o kojima se moglo diskutirati
nakon takva dva fijaska u razmaku od godinu i nesto - cemu uopce ISTA pokusavati? :-k
[/quote]
Kao što sam već rekao najbolje je da odete kući prije nego što još više razbjesnite profesore i asistente jer od prosvjeda neće biti ništa. Karma++ Segi jer vam pokusava kao i Krcko i Nesi na smiren i racionalan nacin objasniti isto to. Što se tiće ova dva prosvjeda to sam i ja procitao na ovom forumu tako da me ne napadate.
Nesi (napisa): |
bili su gotovo svi profesori/voditelji kolegija (i poneki asistent) prve godine i prof. i ing smjera + prodekanica (Zeljka) + dekan (Pavle)
studentski predstavnici nisu bili zainteresirani niti doci, iako su bili na faxu i nisu niti javili da nece doci (ok, osim mene, al ja sam kao bila organizator)
studenata je bilo..... 20-30
same pobune na forumu su imale vise sudionika
bio je jos jedan sastanak ove godine kad su lijepo bili pozvani svi studenti, s naglaskom na studente trece godine - od onih s prve i druge godine pojavio se tocno JEDAN student, iako je bilo stvari o kojima se moglo diskutirati
nakon takva dva fijaska u razmaku od godinu i nesto - cemu uopce ISTA pokusavati?
|
_________________ AoD
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:26 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Archangel_or_darkangel"]Kao što sam već rekao najbolje je da odete kući prije nego što još više razbjesnite profesore i asistente jer od prosvjeda neće biti ništa.[/quote]
Zahvaljujem na karmi, ali ipak moram demantirati: nastavnici i asistenti se nece (jos vise) razbjesniti. :ccc: Mi ne funkcioniramo po principima osvete i sl. ;) Jedino se moze desiti da prihvatimo zahtjev za nemijenjanjem pravila, pogotovo sto nam i odgovara da nema vise popravnih. :D Ipak, nadam se da do toga nece doci, jer smatram da je dobro tajmirani popravak koristan i to mogu poduprijeti dvogodisnjim rezultatima Programiranja 1 i 2 (ex-UuR i ex-C). :)
Archangel_or_darkangel (napisa): | Kao što sam već rekao najbolje je da odete kući prije nego što još više razbjesnite profesore i asistente jer od prosvjeda neće biti ništa. |
Zahvaljujem na karmi, ali ipak moram demantirati: nastavnici i asistenti se nece (jos vise) razbjesniti. Mi ne funkcioniramo po principima osvete i sl. Jedino se moze desiti da prihvatimo zahtjev za nemijenjanjem pravila, pogotovo sto nam i odgovara da nema vise popravnih. Ipak, nadam se da do toga nece doci, jer smatram da je dobro tajmirani popravak koristan i to mogu poduprijeti dvogodisnjim rezultatima Programiranja 1 i 2 (ex-UuR i ex-C).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:18 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
ja sam strogo za popravne, cak i vise komada:) ja imam neke ideje kako bi se jako eleganto moglo sve rjesiti samo neznam da li je to uopće u nadleznosti faxa ili sveucilista... nvmd o tome, nego sta sam htio rec, ako neko razbjesni od prosvjednika FV jao se ga njemu od mene :) moj prijedlog je isto da svi lijepo ostanete doma za sada, nadete se zajedno negdje drugdje i probate nac neki pametan sistem koji bi mogao odgovarat svima, to lijepo urucit fv, dekanu ili kome vec treba ic pa ako treba slat dalje nek se salje i rektoru, a ne ovako divljacki dizat bune u prazno.
OT: zasto su uur i c promjenili ime :?: meni je bas bilo fora uur i c, programiranje ne zvuci tako mocno :)
ja sam strogo za popravne, cak i vise komada:) ja imam neke ideje kako bi se jako eleganto moglo sve rjesiti samo neznam da li je to uopće u nadleznosti faxa ili sveucilista... nvmd o tome, nego sta sam htio rec, ako neko razbjesni od prosvjednika FV jao se ga njemu od mene moj prijedlog je isto da svi lijepo ostanete doma za sada, nadete se zajedno negdje drugdje i probate nac neki pametan sistem koji bi mogao odgovarat svima, to lijepo urucit fv, dekanu ili kome vec treba ic pa ako treba slat dalje nek se salje i rektoru, a ne ovako divljacki dizat bune u prazno.
OT: zasto su uur i c promjenili ime meni je bas bilo fora uur i c, programiranje ne zvuci tako mocno
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:16 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Ma sumnjam da ce se itko razbjesniti, ali isto tako sumnjam da ce se na ovaj nacin ista postici. Danas sam bio kod "covjeka koji sjedi ispred faksa" i prikuplja potpise za peticiju. Zelio sam vidjeti tekst peticije (jos uvijek pokusavam shvatiti cemu prosvjed sluzi), no ispalo je da tekst ne postoji. Peticija ima samo naslov: "Peticija za dodatne termine polaganja ispita" (ili slicno, ne sjecam se od rijeci do rijeci).
Meni stvarno nije jasno kako bi se to moglo napraviti. Popravni kolokviji su odrzani pocetkom 9. mj. Jos jedna runda niti se stigne organizirati, niti studenti koji su pali na popravnima imaju vremena nauciti. Po bolonji se nepolozeni kolegiji upisuju ponovo i mi prije pocetka nastave moramo imati bar nesluzbenu informaciju o tome tko sta slusa. Papirologija oko upisa ce se vjerojatno protegnuti do tko zna kada (po dobrom starom obicaju).
Ako Fireball ili netko drugi ima ideju koja elegantno rjesava probleme prosvjednika, neka im je prenese. Mozda bar uspiju sloziti suvisli tekst peticije. Osobno sumnjam da postoji magicno rjesenje. "Bolno" rjesenje je da ponovno upisu kolegije koje su pali i aktivno se ukljuce u nastavu, pa im popravci kolokvija nece ni trebati. Znate i sami sto je Euklid rekao o kraljevskom putu do prvostupnicke diplome ;)
Ma sumnjam da ce se itko razbjesniti, ali isto tako sumnjam da ce se na ovaj nacin ista postici. Danas sam bio kod "covjeka koji sjedi ispred faksa" i prikuplja potpise za peticiju. Zelio sam vidjeti tekst peticije (jos uvijek pokusavam shvatiti cemu prosvjed sluzi), no ispalo je da tekst ne postoji. Peticija ima samo naslov: "Peticija za dodatne termine polaganja ispita" (ili slicno, ne sjecam se od rijeci do rijeci).
Meni stvarno nije jasno kako bi se to moglo napraviti. Popravni kolokviji su odrzani pocetkom 9. mj. Jos jedna runda niti se stigne organizirati, niti studenti koji su pali na popravnima imaju vremena nauciti. Po bolonji se nepolozeni kolegiji upisuju ponovo i mi prije pocetka nastave moramo imati bar nesluzbenu informaciju o tome tko sta slusa. Papirologija oko upisa ce se vjerojatno protegnuti do tko zna kada (po dobrom starom obicaju).
Ako Fireball ili netko drugi ima ideju koja elegantno rjesava probleme prosvjednika, neka im je prenese. Mozda bar uspiju sloziti suvisli tekst peticije. Osobno sumnjam da postoji magicno rjesenje. "Bolno" rjesenje je da ponovno upisu kolegije koje su pali i aktivno se ukljuce u nastavu, pa im popravci kolokvija nece ni trebati. Znate i sami sto je Euklid rekao o kraljevskom putu do prvostupnicke diplome
|
|
[Vrh] |
|
Nori Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:23 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]
3. Ako ni to ne pomogne, preko studentskih prestavnika staviti problem na FV na nacin kako je opisala Nesi[/quote]
Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom.
Upravo sam završila 1.godinu (2.godina Bologne) i super je! Kolegiji su organizirani tako da nas usmjeravaju na kontinuirani rad, 2 prilike za polaganje kolegija su sasvim uredu jer studenti znaju da moraju učiti.
Jedina stvar što meni predstavlja problem je malo prenaporan kolokvijske tjedan, no to se već promjenilo u dvotjedan tako da je sve ok. Naravno, ima još negativnih stvari, ali mislim da one nisu povezane s Bolognom, već općenito sa studijom.
krcko (napisa): |
3. Ako ni to ne pomogne, preko studentskih prestavnika staviti problem na FV na nacin kako je opisala Nesi |
Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom.
Upravo sam završila 1.godinu (2.godina Bologne) i super je! Kolegiji su organizirani tako da nas usmjeravaju na kontinuirani rad, 2 prilike za polaganje kolegija su sasvim uredu jer studenti znaju da moraju učiti.
Jedina stvar što meni predstavlja problem je malo prenaporan kolokvijske tjedan, no to se već promjenilo u dvotjedan tako da je sve ok. Naravno, ima još negativnih stvari, ali mislim da one nisu povezane s Bolognom, već općenito sa studijom.
_________________ Meni mama neda da.... Pričam sa dječacima... meni mama neda to-A što?-Jer kaže da je opasno!
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:41 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Nori"]Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom.[/quote]
Ne razumijem jer sam i sam ovdje studirao dobrim dijelom kod istih profesora (neki su tada bili asistenti). Moje je iskustvo da ako znas gradivo, uvijek mozes traziti dodatnu priliku. Ne tako da fuckas i trubis za vrijeme sjednice FV, nego odes do profesora i kazes mu sto bi tocno htio.
Nori (napisa): | Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom. |
Ne razumijem jer sam i sam ovdje studirao dobrim dijelom kod istih profesora (neki su tada bili asistenti). Moje je iskustvo da ako znas gradivo, uvijek mozes traziti dodatnu priliku. Ne tako da fuckas i trubis za vrijeme sjednice FV, nego odes do profesora i kazes mu sto bi tocno htio.
|
|
[Vrh] |
|
Nori Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
Postano: 16:48 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Ma istina. Stvarno se nema puno toga prigovoriti Bollogni u smislu realizacije; profaci i assistenti se stvarno trude. Doduse nije bas jasno ni njima samima sto uopce trebaju raditi, ali se oko toga trude; stvari se rijesavaju u hodu i sve 5.
To sto je stari rezim studiranja bio bolji (meni osobno barem; bollogna mi je suvise instant, nabrzinu), je prica koja nadilazi MO PMFa.
No, sto se tice "dodatnih termina" polaganja ispita spomenutih oko prosvjeda; na ovom postu se pod "dodatnim terminima" uglavnom podrazumjevaju popravni, dok ja ne bih nuzno to dvoje izjednacavao. Ili bih mozda trebao? Zna li netko, znace li ti "dodatni termini" u biti nove rokove?! To je naime potpuno druga stvar...
Ma istina. Stvarno se nema puno toga prigovoriti Bollogni u smislu realizacije; profaci i assistenti se stvarno trude. Doduse nije bas jasno ni njima samima sto uopce trebaju raditi, ali se oko toga trude; stvari se rijesavaju u hodu i sve 5.
To sto je stari rezim studiranja bio bolji (meni osobno barem; bollogna mi je suvise instant, nabrzinu), je prica koja nadilazi MO PMFa.
No, sto se tice "dodatnih termina" polaganja ispita spomenutih oko prosvjeda; na ovom postu se pod "dodatnim terminima" uglavnom podrazumjevaju popravni, dok ja ne bih nuzno to dvoje izjednacavao. Ili bih mozda trebao? Zna li netko, znace li ti "dodatni termini" u biti nove rokove?! To je naime potpuno druga stvar...
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 16:56 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Nori"]Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom. [/quote]
oprosti, ali ovo sto pricas ne stoji
da li si PRIJE usmenog rekla nekome da li ti moze odgoditi ili da zelis odgovarati za tu i tu ocjenu? :-k
ovo prvo sam nekoliko puta napravila i razni profesori su mi odobrili odgodu od dan-dva pa i dulje
isto tako, profesori u pravilu pitaju da li ZELIS tu ocjenu, a ne da je to to - ti uvijek ocjenu mozes odbiti
na bolonji to vjerojatno znaci da padas kolegij, ali ako na pocetku profesoru kazes da zelis odgovarati za neku ocjenu, npr 5, a odgovor ti bude za 4, kad ti profesor ponudi 4, ti mozes pitati da li bi ti mogao dati termin za par dana, jer bi ti htio 5
moze te odbiti, ali moje iskustvo s nasim profesorima je da su dobre sanse da to prihvati (sve ovisi o tome koliko on procjenjuje da ti zapravo znas, da je bila trema ili slicno, te kako stoji s nadolzecim obavezama)
bas za bolonjske studije znam profesora koji je ljude vracao i dva puta ako bi procijenio da ima materijala ali da su ljudi zablokirali
tako da reci 'vecina' a da nisi na pocetku najavila sto zelis (ili na pocetku trazila odgodu) nekako mi ne drzi vodu
nisu se ti profesori i njihova ljudskost promijenili samo zato sto sad po usmenom imaju deset puta vise ljudi
ionako je rijetkost da netko zeli 4 ili 5 :) pa mislim da bi takvoj osobi izasli u susret cak i ako se radi o usmenom na bolonji :)
pitaj ubuduce, ne moze skoditi ;)
nikad nitko nije pao zato sto je pitao :!:
ja osobno sam znala imati neugodne situacije sa nekim profesorima na vijecu, pa sam svejedno na usmenom bila savrseno korektno ispitana i dobila ocjenu za koju sam i ucila
znala sam traziti odgode, pa bih opet dobila ocjenu u skladu sa mojim (ne)ucenjem :)
to sto ti nesto pitas - NECE srusiti tvoju mogucnost dobivanja zeljene ocjene, samo trema, strah i fame to mogu, a protiv toga se trebas boriti sa vlastitim mislima kako znas i umijes ;-)
nikad nisam dozivjela, niti cula da se netko na bilo koji nacin zamjerio profesoru zato sto je htio vecu ocjenu ili zato sto je zamolio za odgodu
zamjeramo se ljudima ponasanjem prema njima, ali to i dalje ne znaci da nas profesori - sto je zanimanje tih ljudi - budu nekorektno ocijenili :)
dakle, strah u dzep i knjigu u ruke :)
birati termin na pocetku i ako ocjena nije ocekivana pitati da li se mozes kasnije pojaviti :)
sto se iskustava sa pomaganjem tice - ako ti jedan nece pomoci - odes drugome :g: pa makar ne imao veze s kolegijem
ne odustanes od trazenja pomoci zato sto ti je netko zatvorio vrata
znas, ljudi znaju imati i svojih osobnih problema, neki znaju zaboraviti sto im spada u obaveze - to onda napises na anketi, a pomoc trazis kod nekoga drugoga :)
Nori (napisa): | Ali kako vi ne razumijete da profesori (većina, ili barem oni koji su češće u takvim situacijama) ne funkcioniraju tako?? Kad im samo napomeneš odbijanje ocjene ili traženje druge prilike, studentu drastično padaju šanse za podizanjem ocjene ili prolazom. |
oprosti, ali ovo sto pricas ne stoji
da li si PRIJE usmenog rekla nekome da li ti moze odgoditi ili da zelis odgovarati za tu i tu ocjenu?
ovo prvo sam nekoliko puta napravila i razni profesori su mi odobrili odgodu od dan-dva pa i dulje
isto tako, profesori u pravilu pitaju da li ZELIS tu ocjenu, a ne da je to to - ti uvijek ocjenu mozes odbiti
na bolonji to vjerojatno znaci da padas kolegij, ali ako na pocetku profesoru kazes da zelis odgovarati za neku ocjenu, npr 5, a odgovor ti bude za 4, kad ti profesor ponudi 4, ti mozes pitati da li bi ti mogao dati termin za par dana, jer bi ti htio 5
moze te odbiti, ali moje iskustvo s nasim profesorima je da su dobre sanse da to prihvati (sve ovisi o tome koliko on procjenjuje da ti zapravo znas, da je bila trema ili slicno, te kako stoji s nadolzecim obavezama)
bas za bolonjske studije znam profesora koji je ljude vracao i dva puta ako bi procijenio da ima materijala ali da su ljudi zablokirali
tako da reci 'vecina' a da nisi na pocetku najavila sto zelis (ili na pocetku trazila odgodu) nekako mi ne drzi vodu
nisu se ti profesori i njihova ljudskost promijenili samo zato sto sad po usmenom imaju deset puta vise ljudi
ionako je rijetkost da netko zeli 4 ili 5 pa mislim da bi takvoj osobi izasli u susret cak i ako se radi o usmenom na bolonji
pitaj ubuduce, ne moze skoditi
nikad nitko nije pao zato sto je pitao
ja osobno sam znala imati neugodne situacije sa nekim profesorima na vijecu, pa sam svejedno na usmenom bila savrseno korektno ispitana i dobila ocjenu za koju sam i ucila
znala sam traziti odgode, pa bih opet dobila ocjenu u skladu sa mojim (ne)ucenjem
to sto ti nesto pitas - NECE srusiti tvoju mogucnost dobivanja zeljene ocjene, samo trema, strah i fame to mogu, a protiv toga se trebas boriti sa vlastitim mislima kako znas i umijes
nikad nisam dozivjela, niti cula da se netko na bilo koji nacin zamjerio profesoru zato sto je htio vecu ocjenu ili zato sto je zamolio za odgodu
zamjeramo se ljudima ponasanjem prema njima, ali to i dalje ne znaci da nas profesori - sto je zanimanje tih ljudi - budu nekorektno ocijenili
dakle, strah u dzep i knjigu u ruke
birati termin na pocetku i ako ocjena nije ocekivana pitati da li se mozes kasnije pojaviti
sto se iskustava sa pomaganjem tice - ako ti jedan nece pomoci - odes drugome pa makar ne imao veze s kolegijem
ne odustanes od trazenja pomoci zato sto ti je netko zatvorio vrata
znas, ljudi znaju imati i svojih osobnih problema, neki znaju zaboraviti sto im spada u obaveze - to onda napises na anketi, a pomoc trazis kod nekoga drugoga
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:49 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
samo da se osvrnem malo na odbijanje ocjena... evo, ja sam završila prvu godinu, sad upisala drugu... i nemam baš iskustva s puno profesora.. ali od ovih koje sam upoznala, kod jednog se definitivno ocjena nije mogla odbit... nisam imala osobna iskustva, ali čula sam od drugih ljudi, i znam da nisu to izmišljali... i što se onda dalje moglo napravit? ako se žališ nekome, ne znam koliko bi to pametno bilo... i koliko učinkovito, uopće... ne kažem ja da je većina profesora takva, ali za ovaj konkretni primjer znam... pa eto, da ne ispadne da se uvijek sve može postići dogovorom, jer nekad ipak ne može :(
samo da se osvrnem malo na odbijanje ocjena... evo, ja sam završila prvu godinu, sad upisala drugu... i nemam baš iskustva s puno profesora.. ali od ovih koje sam upoznala, kod jednog se definitivno ocjena nije mogla odbit... nisam imala osobna iskustva, ali čula sam od drugih ljudi, i znam da nisu to izmišljali... i što se onda dalje moglo napravit? ako se žališ nekome, ne znam koliko bi to pametno bilo... i koliko učinkovito, uopće... ne kažem ja da je većina profesora takva, ali za ovaj konkretni primjer znam... pa eto, da ne ispadne da se uvijek sve može postići dogovorom, jer nekad ipak ne može
_________________ kalendar

|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:27 pon, 17. 9. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="alen"]Tendencija je dosad bila da ak želiš 5 imaš sam jednu priliku. Već sam reko da je meni dosad jedino profesor Antonić bio izuzetak i profesor Pandžić je pokazo stvarno puno razumjevanja za dogovor oko termina usmenog.
Ali uglavnom se radi samo o jednoj šansi.[/quote]
Eto, po meni dobrog, zahtjeva: da student koji to trazi ima pravo u roku 24 sata (ili 48 sati; jasno, racunaju se samo radni dani) dobiti ispit za vecu ocjenu (koju na tom ispitu, naravno, moze i spustiti, da se ne bi islo "na blef"). 8)
alen (napisa): | Tendencija je dosad bila da ak želiš 5 imaš sam jednu priliku. Već sam reko da je meni dosad jedino profesor Antonić bio izuzetak i profesor Pandžić je pokazo stvarno puno razumjevanja za dogovor oko termina usmenog.
Ali uglavnom se radi samo o jednoj šansi. |
Eto, po meni dobrog, zahtjeva: da student koji to trazi ima pravo u roku 24 sata (ili 48 sati; jasno, racunaju se samo radni dani) dobiti ispit za vecu ocjenu (koju na tom ispitu, naravno, moze i spustiti, da se ne bi islo "na blef").
|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 10:19 uto, 18. 9. 2007 Naslov: |
|
|
Drago mi je da se o necem pametnom pocelo raspravljati...
Ipak moram priznati da se ne slazem sa time. Ako student tada nije naucio za 5 ( 4, ili koju ocjenu vec zeli), tada nema razloga, to ponovno ponavljati za 24 sata. Puno bolje bi bilo (za studenta) da ponovno ode na pismeni (kojeg bolonjci nemaju 8) ), uspjesno ga polozi, te onda na usmeni po peticu. Puno vaznije od ocjene jest, kako je student naucio gradivo!!
Druga stvar je ako student ima sve ispite u 2 dana, onda bi doista profesori trebali imati "malo" razumijevanja.
Drago mi je da se o necem pametnom pocelo raspravljati...
Ipak moram priznati da se ne slazem sa time. Ako student tada nije naucio za 5 ( 4, ili koju ocjenu vec zeli), tada nema razloga, to ponovno ponavljati za 24 sata. Puno bolje bi bilo (za studenta) da ponovno ode na pismeni (kojeg bolonjci nemaju ), uspjesno ga polozi, te onda na usmeni po peticu. Puno vaznije od ocjene jest, kako je student naucio gradivo!!
Druga stvar je ako student ima sve ispite u 2 dana, onda bi doista profesori trebali imati "malo" razumijevanja.
|
|
[Vrh] |
|
|