Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

1. zadaca
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
58 = 89 - 31

PostPostano: 9:57 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

znao sam da mora postojati jednostavniji način! #-o
znao sam da mora postojati jednostavniji način! d'oh!

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 13:59 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc"]indukcija dodje dosta ko prirodan nacin za rjesavanje jer ako vrijedi da je x_{1}+1<x_{2} onda samo iskoristis pretpostavku i zamijenis x_{1} sa x_{1}+1.ako nije onda je x_{1}+1=x_{2}. ako je sada x_{2}+1<x_{3} onda opet koristis indukciju i zamijenis x_{1} s 0 i x_{2} s x_{2}+1 i tako dalje. sad samo ovu ideju uoblicis do kraja u indukciju, dokazes jednu lemu za sumu nekih binomnih koeficijenata i to je to. to je dokaz za postojanje. za jedinstvenost opet koristis lemu i malo nejednakosti...
lema : 1+suma_{i=1}^{i=k} (x+i-1:povrh:i) =(x+k:povrh:k)[/quote]

Možeš još malo pojasnit tu ideju? Kak znamo da je x1+1<x2? Jel uopće moraju ti xk-ovi bit prirodni? Pretp da moraju da bi bin koeficijenti u sumi dali prirodni broj...i ono mijenjenje s nulom...ne kužim... :oops: :oops:
goc (napisa):
indukcija dodje dosta ko prirodan nacin za rjesavanje jer ako vrijedi da je x_{1}+1<x_{2} onda samo iskoristis pretpostavku i zamijenis x_{1} sa x_{1}+1.ako nije onda je x_{1}+1=x_{2}. ako je sada x_{2}+1<x_{3} onda opet koristis indukciju i zamijenis x_{1} s 0 i x_{2} s x_{2}+1 i tako dalje. sad samo ovu ideju uoblicis do kraja u indukciju, dokazes jednu lemu za sumu nekih binomnih koeficijenata i to je to. to je dokaz za postojanje. za jedinstvenost opet koristis lemu i malo nejednakosti...
lema : 1+suma_{i=1}^{i=k} (x+i-1:povrh:i) =(x+k:povrh:k)

Možeš još malo pojasnit tu ideju? Kak znamo da je x1+1<x2? Jel uopće moraju ti xk-ovi bit prirodni? Pretp da moraju da bi bin koeficijenti u sumi dali prirodni broj...i ono mijenjenje s nulom...ne kužim... Embarassed Embarassed

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 14:29 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

prvo moram se pohvalit da se kreten prve klase jer sam skoro ispisao cijelo rjesenje i onda zatvorio prozor i naravno sve sta sam pisao zadnjih 20 minuta je izgubljeno u nepovrat... : )))) al dobro, brze cu valjda ovaj put
prvo moram se pohvalit da se kreten prve klase jer sam skoro ispisao cijelo rjesenje i onda zatvorio prozor i naravno sve sta sam pisao zadnjih 20 minuta je izgubljeno u nepovrat... : )))) al dobro, brze cu valjda ovaj put

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 14:59 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ajmo ponovo...svi x_{i} su prirodni osim sta x_{1} moze biti i 0.
(a,b) je a povrh b. prvo dokazujemo postojanje takvih x_{i} a onda i njihovu jedinstvenost.
dokaz ide indukcijom po N. baza N=1 k-torka je (0,1,...,k-2,k)
pretpostavimo da postoje takvi x_{i} za neki N=l i dokazimo da postoje za N=l+1.
prvi slucaj:x_{1}+1<x_{2} tada samo zamijenimo (x_{1},...,x_{k}) s
(x_{1}+1,...,x_{k})
ako nije x_{1}+1<x_{2} onda je zbog x_{1}<x_{2} i cinjenice da su to cijeli brojevi x_{1}+1=x_{2}
drugi slucaj(uz cinjenicu da je x_{1}+1=x_{2}) x_{2}+1<x_{3}
sad zamijenimo (x_{1},x_{2},...,x_{k}) s (0,x_{2}+1,...,x_{k}) .ako nije
x_{2}+1<x_{3} onda je opet x_{2}+1=x_{3} pa idemo dalje...
sad da ovu ideju formaliziramo i da objasnimo zasto ove zamjene valjaju.
lema: 1 + suma _{i=1}^{i=n} (x+i-1,i)=(x+n,n)
dokaz ide laganom indukcijom po n. to vrijedi za bilo koji n prirodan i bilo koji x iz N_0.
formalni dokaz postojanja k-torke. odaberimo najmanji indeks 'i' za koji vrijedi da je x_{i}+1<x_{i+1}( takav indeks sigurno postoji jer x_{k} nema sljedbenika pa jednostavno odaberemo minimalan takav)
sad napravimo zamjenu (x_{1},x_{2},...,x_{i-1},x_{i},x_{i+1},...,x_{k}) s
(0,0,...,0,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k}) koja valja zbog leme...to je dokaz postojanja.
jedinstvenost: pretpostavimo da postoje dva razlicita niza (x_{1},...,x_{k}) i (y_{1},...y_{k}) koji zadovoljavaju sve nejednakosti i njihova suma povrha je jednaka...sada uzmemo najveci indeks i u kojem se razlikuju ta dva niza(opet, takav indeks mora postojati inace nizovi nisu razliciti) i neka je to indeks 'j'.BSOMP x_{j}>y_{j}
posto iz pretpostavke imamo da su svi x_{i}=y_{i} kao je i>j onda zbog
suma_{i=1}^{i=k} (x_{i},i)=suma_{i=1}^{i=k} (y_{i},i) imamo
suma_{i=1}^{i=j} (x_{i},i)=suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i) (samo smo zamijenili k sa j jer su svi clanovi iznad njih jednaki) ali sad je zbog leme
suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i)=suma_{i=1}^{i=j} (x_{i},i)>=(x_{j},j)=
1 + suma_{i=1}^{i=j} (x_{j}+i-1-j,i)>=suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i) jer je za svaki i(1<=i<=j) x_{j}+i-1-j>=y_{i} (zbog x_{j}-1>=y_{j} i cinjenice da je y_{i} strogo monoton niz) a to je kontradikcija jer iamo suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i)<suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i).
nadam se da ovaj dio s nejednakostima nije brutalan osim sto je sve jako necitko jer se ne znam ovdje sluzit latexom...
i nadam se da ce neko ovo htjet citat jer sam se stvarno potrudio :)
uzivajte...
ajmo ponovo...svi x_{i} su prirodni osim sta x_{1} moze biti i 0.
(a,b) je a povrh b. prvo dokazujemo postojanje takvih x_{i} a onda i njihovu jedinstvenost.
dokaz ide indukcijom po N. baza N=1 k-torka je (0,1,...,k-2,k)
pretpostavimo da postoje takvi x_{i} za neki N=l i dokazimo da postoje za N=l+1.
prvi slucaj:x_{1}+1<x_{2} tada samo zamijenimo (x_{1},...,x_{k}) s
(x_{1}+1,...,x_{k})
ako nije x_{1}+1<x_{2} onda je zbog x_{1}<x_{2} i cinjenice da su to cijeli brojevi x_{1}+1=x_{2}
drugi slucaj(uz cinjenicu da je x_{1}+1=x_{2}) x_{2}+1<x_{3}
sad zamijenimo (x_{1},x_{2},...,x_{k}) s (0,x_{2}+1,...,x_{k}) .ako nije
x_{2}+1<x_{3} onda je opet x_{2}+1=x_{3} pa idemo dalje...
sad da ovu ideju formaliziramo i da objasnimo zasto ove zamjene valjaju.
lema: 1 + suma _{i=1}^{i=n} (x+i-1,i)=(x+n,n)
dokaz ide laganom indukcijom po n. to vrijedi za bilo koji n prirodan i bilo koji x iz N_0.
formalni dokaz postojanja k-torke. odaberimo najmanji indeks 'i' za koji vrijedi da je x_{i}+1<x_{i+1}( takav indeks sigurno postoji jer x_{k} nema sljedbenika pa jednostavno odaberemo minimalan takav)
sad napravimo zamjenu (x_{1},x_{2},...,x_{i-1},x_{i},x_{i+1},...,x_{k}) s
(0,0,...,0,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k}) koja valja zbog leme...to je dokaz postojanja.
jedinstvenost: pretpostavimo da postoje dva razlicita niza (x_{1},...,x_{k}) i (y_{1},...y_{k}) koji zadovoljavaju sve nejednakosti i njihova suma povrha je jednaka...sada uzmemo najveci indeks i u kojem se razlikuju ta dva niza(opet, takav indeks mora postojati inace nizovi nisu razliciti) i neka je to indeks 'j'.BSOMP x_{j}>y_{j}
posto iz pretpostavke imamo da su svi x_{i}=y_{i} kao je i>j onda zbog
suma_{i=1}^{i=k} (x_{i},i)=suma_{i=1}^{i=k} (y_{i},i) imamo
suma_{i=1}^{i=j} (x_{i},i)=suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i) (samo smo zamijenili k sa j jer su svi clanovi iznad njih jednaki) ali sad je zbog leme
suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i)=suma_{i=1}^{i=j} (x_{i},i)>=(x_{j},j)=
1 + suma_{i=1}^{i=j} (x_{j}+i-1-j,i)>=suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i) jer je za svaki i(1<=i<=j) x_{j}+i-1-j>=y_{i} (zbog x_{j}-1>=y_{j} i cinjenice da je y_{i} strogo monoton niz) a to je kontradikcija jer iamo suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i)<suma_{i=1}^{i=j} (y_{i},i).
nadam se da ovaj dio s nejednakostima nije brutalan osim sto je sve jako necitko jer se ne znam ovdje sluzit latexom...
i nadam se da ce neko ovo htjet citat jer sam se stvarno potrudio Smile
uzivajte...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:12 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za ovolki trud, definitivno karma++

A sad, dal ću skužit, vidjet ćemo... 8)
Za ovolki trud, definitivno karma++

A sad, dal ću skužit, vidjet ćemo... Cool

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 16:02 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc"](0,0,...,0,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k}) [/quote]

mala greškica...ne mogu svi bit 0, iz uvjeta zadatka (stroga nejednakost)

0<=x1<x2<...<xk

trebalo bi bit zamjena s (0,1,...,i-2,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k}) ili tak nešto...
goc (napisa):
(0,0,...,0,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k})

mala greškica...ne mogu svi bit 0, iz uvjeta zadatka (stroga nejednakost)

0⇐x1<x2<...<xk

trebalo bi bit zamjena s (0,1,...,i-2,x_{i}+1,x_{i+1},...,x_{k}) ili tak nešto...

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 20:01 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ae, to je greska... poanta je da su svi prije i-tog povrha jednaki 0. cini mi se da si skuzio onda sve valjda :)
ae, to je greska... poanta je da su svi prije i-tog povrha jednaki 0. cini mi se da si skuzio onda sve valjda Smile

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:05 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa uglavnom jesam...ideju jesam, a ostalo je tehničke prirode...a one sume baš jesu brutalne...daj samo reci otkud ono < na kraju? i onaj raspis (xj povrh j) preko leme...to mi malo šteka...a nikad se tak nečeg ne bi sjetio...svaka čast...a otkud ti ta lema?
Pa uglavnom jesam...ideju jesam, a ostalo je tehničke prirode...a one sume baš jesu brutalne...daj samo reci otkud ono < na kraju? i onaj raspis (xj povrh j) preko leme...to mi malo šteka...a nikad se tak nečeg ne bi sjetio...svaka čast...a otkud ti ta lema?

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 7:09 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

6. redak odozdo :) pise na pocetku 1+.....
zbog te jedinice nastaje stroga nejednakost, opet jedna stvar koju sam zaboravio naglasit jer svugdje ostalo mogu bit jednakosti...
raspis (x_{j},j) samo se ne smijes zbunit s indeksima i tee finte. ne znam jel mogu to detaljnije. a lema mi je dosla dok sam rjesavao. cinilo se da bi zadatak mogao vrijedit ako vrijedi lema pa ono :)
u tim zadacima di treba dokazat jedinstvenost se dosta cesto znaju nac lijepe sumacije i tako to...
6. redak odozdo Smile pise na pocetku 1+.....
zbog te jedinice nastaje stroga nejednakost, opet jedna stvar koju sam zaboravio naglasit jer svugdje ostalo mogu bit jednakosti...
raspis (x_{j},j) samo se ne smijes zbunit s indeksima i tee finte. ne znam jel mogu to detaljnije. a lema mi je dosla dok sam rjesavao. cinilo se da bi zadatak mogao vrijedit ako vrijedi lema pa ono Smile
u tim zadacima di treba dokazat jedinstvenost se dosta cesto znaju nac lijepe sumacije i tako to...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:36 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da provjerim dal sam skužio jedinstvenost:

pretp da postoje 2 k-torke bla bla...
{ (x,y) je x povrh y }

suma (i=1 do j) (yi,i)=suma (i=1 do j) (xi,i)=>(xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i)>suma (i=1 do j) (yi,i) jer je svaki xj+i-1-j>=yi pa je zbog one jedinice stroga nejednakost i došli smo do kontradikcije...

al i dalje ne kužim (xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i) :oops:
Da provjerim dal sam skužio jedinstvenost:

pretp da postoje 2 k-torke bla bla...
{ (x,y) je x povrh y }

suma (i=1 do j) (yi,i)=suma (i=1 do j) (xi,i)=>(xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i)>suma (i=1 do j) (yi,i) jer je svaki xj+i-1-j>=yi pa je zbog one jedinice stroga nejednakost i došli smo do kontradikcije...

al i dalje ne kužim (xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i) Embarassed

Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
26 = 31 - 5

PostPostano: 12:13 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko objasniti rjesenja 3. c) id) zadatka, jer ja nisam dobila kao i vi... :(
Moze li mi netko objasniti rjesenja 3. c) id) zadatka, jer ja nisam dobila kao i vi... Sad

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 16:07 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ančica"]Moze li mi netko objasniti rjesenja 3. c) id) zadatka, jer ja nisam dobila kao i vi... :([/quote]

3.c Posto djevojke gledas kao blok, ukupno imas za rasporediti njih 6 (blok + 5 mladica). to pomnozis sa permutacijama unutar bloka.

3.d Sanju, Davida i Ivana gledas ko blok, znaci imas za rasporediti njih 9 ( 8 preostalih + blok). To pomnozis sa permutacijom unutar bloka.

Ne mogu bas u detalje pisati jer se cijela rjesenja ne smiju stavljati pa ce mi obrisati post. Ako ne kuzis salji pm. ;)
Ančica (napisa):
Moze li mi netko objasniti rjesenja 3. c) id) zadatka, jer ja nisam dobila kao i vi... Sad

3.c Posto djevojke gledas kao blok, ukupno imas za rasporediti njih 6 (blok + 5 mladica). to pomnozis sa permutacijama unutar bloka.

3.d Sanju, Davida i Ivana gledas ko blok, znaci imas za rasporediti njih 9 ( 8 preostalih + blok). To pomnozis sa permutacijom unutar bloka.

Ne mogu bas u detalje pisati jer se cijela rjesenja ne smiju stavljati pa ce mi obrisati post. Ako ne kuzis salji pm. Wink

[Vrh]
RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 20:45 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Niste se ocitovali o petom zadatku, jeste li dobili (n-3)!(n-2)(n-3)(n-4) :?:
Niste se ocitovali o petom zadatku, jeste li dobili (n-3)!(n-2)(n-3)(n-4) Question

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:28 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]Niste se ocitovali o petom zadatku, jeste li dobili (n-3)!(n-2)(n-3)(n-4) :?:[/quote]

To ti je isto ko i (n-3)(n-4)(n-2)! tak da je odg DA!!!

A nitko mi neće reć jel sam dobro skužio onu jedinstvenost... :(
RonnieColeman (napisa):
Niste se ocitovali o petom zadatku, jeste li dobili (n-3)!(n-2)(n-3)(n-4) Question

A nitko mi neće reć jel sam dobro skužio onu jedinstvenost... Sad

RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 21:56 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="RonnieColeman"]Niste se ocitovali o petom zadatku, jeste li dobili (n-3)!(n-2)(n-3)(n-4) :?:[/quote]

To ti je isto ko i (n-3)(n-4)(n-2)! tak da je odg DA!!! [/quote]

Ok. Dakle razmisljao si na isti nacin kao i ja samo si "stopio" (n-3)! i (n-2) u (n-2)!, zar ne?

[quote]
A nitko mi neće reć jel sam dobro skužio onu jedinstvenost... :([/quote]

Nisam jos taknuo taj zadatak pa nemrem pomoci.
Luuka (napisa):
RonnieColeman (napisa):

Ok. Dakle razmisljao si na isti nacin kao i ja samo si "stopio" (n-3)! i (n-2) u (n-2)!, zar ne?

Citat:

A nitko mi neće reć jel sam dobro skužio onu jedinstvenost... Sad

Nisam jos taknuo taj zadatak pa nemrem pomoci.

[Vrh]
Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 22:18 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@desire Hvala na odgovoru, sad sam primijetila da nisam obracala pozornost da je to okrugli stol i da 2 rasporeda smatramo istima ako su dobiveni rotacijom pa mi se malo vece rjesenje prikralo.. ah.. :oops:
@desire Hvala na odgovoru, sad sam primijetila da nisam obracala pozornost da je to okrugli stol i da 2 rasporeda smatramo istima ako su dobiveni rotacijom pa mi se malo vece rjesenje prikralo.. ah.. Embarassed

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 22:50 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
al i dalje ne kužim (xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i) :oops:[/quote]
znaci... doslovno uvrsti u formulu :)
u onu koja pise umjesto (x+n,n) stavi (xj,j) i vrati se od xj jos 'j' mjesta unazad :) pa ti je to onda (x_j,j)=(x_j-1,j)+(x_j-2 ,j-1)+...+(x_j-j,1) + 1
mora ti biti j uzastopnih brojeva i jos jedan u rastavu broja (x_j,j) na sumu manjih povrha...
fakat boljse od ovog ne mogu
Luuka (napisa):

al i dalje ne kužim (xj,j)=1+ suma (i=1 do j) (xj+i-1-j,i) Embarassed

znaci... doslovno uvrsti u formulu Smile
u onu koja pise umjesto (x+n,n) stavi (xj,j) i vrati se od xj jos 'j' mjesta unazad Smile pa ti je to onda (x_j,j)=(x_j-1,j)+(x_j-2 ,j-1)+...+(x_j-j,1) + 1
mora ti biti j uzastopnih brojeva i jos jedan u rastavu broja (x_j,j) na sumu manjih povrha...
fakat boljse od ovog ne mogu

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 7:25 uto, 23. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha!! :idea: Pa kaj nisi odmah reko...znao sam da je na tu neku foru al nisam vidio koju...sad kužim... :thankyou:

@RonnieColeman Nisam razmišljo na taj način, ja sam tražio komplement, razdvajao na slučajeve, al rezultat je isti... 8)
Aha!! Idea Pa kaj nisi odmah reko...znao sam da je na tu neku foru al nisam vidio koju...sad kužim... Thank you

@RonnieColeman Nisam razmišljo na taj način, ja sam tražio komplement, razdvajao na slučajeve, al rezultat je isti... Cool

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum