Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2.zadaća
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:51 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sto se [i]k-[/i]-kombinacija tice, u "Kombinatornoj i diskretnoj matematici" prof. Veljana (izdanje Algoritma), na strani 61, pise da je [latex]\textstyle r \geq 0[/latex] (njemu je [i]r[/i] ovo sto je vama [i]k[/i]). :) Besides, zasto 0-kombinacija ne bi bila validan pojam? :-k

Mozda ne bi bilo lose da upozoris asistenta. :? Ne toliko da je sad nesto jako krivo ili tocno (stvar je dogovora hoces li uzeti nulu ili ne), nego da se asistenti usklade, jer ce sve grupe (valjda) imati zajednicki kolokvij. :)
Sto se k--kombinacija tice, u "Kombinatornoj i diskretnoj matematici" prof. Veljana (izdanje Algoritma), na strani 61, pise da je (njemu je r ovo sto je vama k). Smile Besides, zasto 0-kombinacija ne bi bila validan pojam? Think

Mozda ne bi bilo lose da upozoris asistenta. Confused Ne toliko da je sad nesto jako krivo ili tocno (stvar je dogovora hoces li uzeti nulu ili ne), nego da se asistenti usklade, jer ce sve grupe (valjda) imati zajednicki kolokvij. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
36 = 51 - 15

PostPostano: 18:29 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]hm :-k
zašto bi netko morao imati svih 30 zadataka. jedina bitna stvar je da svaki zadatak daš jednom studentu. prvi zadatak možeš podijeliti na 10 načina, drugi na 10, treći na 10, ... , trideseti na 10. ukupno načina: [latex]10^{30}[/latex]. :)[/quote]

Krivo sam skužio zadatak, onaj dio "svaki od 30 zadataka mora dobiti točno jedan student", sada je OK.
ma (napisa):
hm Think
zašto bi netko morao imati svih 30 zadataka. jedina bitna stvar je da svaki zadatak daš jednom studentu. prvi zadatak možeš podijeliti na 10 načina, drugi na 10, treći na 10, ... , trideseti na 10. ukupno načina: . Smile

Krivo sam skužio zadatak, onaj dio "svaki od 30 zadataka mora dobiti točno jedan student", sada je OK.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 18:47 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]

Edit: A u trećem mi je rješenje (uz malu aryinu opasku :D)

[latex]N = {12 \choose 2}({36 \choose 5}-{24 \choose 5})[/latex][/quote]

I meni tak ispada, ali mi nesto nije jasno. Zasto ne dijelimo sa 2! faktorijele? Uredajaj nije bitan...
Luuka (napisa):

Edit: A u trećem mi je rješenje (uz malu aryinu opasku Very Happy)

I meni tak ispada, ali mi nesto nije jasno. Zasto ne dijelimo sa 2! faktorijele? Uredajaj nije bitan...

[Vrh]
Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 34 - 12

PostPostano: 21:25 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]
11.(n povrh 3)*((n-3) povrh 2)*( (r-(n-3)*k+n-5-1) povrh (r-(n-3)*k))
[/quote]

može pliz objašnjenje, meni je ispalo slično, samo u ovom zadnjem (r-(n-3)*k)-1)...
arya (napisa):

može pliz objašnjenje, meni je ispalo slično, samo u ovom zadnjem (r-(n-3)*k)-1)...

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:36 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"][quote="Luuka"]

Edit: A u trećem mi je rješenje (uz malu aryinu opasku :D)

[latex]N = {12 \choose 2}({36 \choose 5}-{24 \choose 5})[/latex][/quote]

I meni tak ispada, ali mi nesto nije jasno. Zasto ne dijelimo sa 2! faktorijele? Uredajaj nije bitan...[/quote]

To što nije bitan uređaj ti piše u ovim povrh. Da je uređaj bitan bilo bi: biram prvog pika na 12 načina, drugog na 11. A ovaj 12 povrh 2 je ustvari (12*11)/(1*2).

edit: e da, kolko ste dobili u 10 a i b?
desire (napisa):
Luuka (napisa):

Edit: A u trećem mi je rješenje (uz malu aryinu opasku Very Happy)

To što nije bitan uređaj ti piše u ovim povrh. Da je uređaj bitan bilo bi: biram prvog pika na 12 načina, drugog na 11. A ovaj 12 povrh 2 je ustvari (12*11)/(1*2).

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 22:11 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
[/quote]

Ma to znam, ali me buni to sta se mnozi (jedan povrh sa drugim povrh, ako me razumijes). To me automatski vuce na one pemutacije pa sam mislila da treba posijeliti sa 2 jer nije bitno dal prvo izaberemo 2 pika pa onda ostalih 5 ili obratno.

Ma nije bitno. :wacky:

[quote="Luuka"]
edit: e da, kolko ste dobili u 10 a i b?[/quote]

Nisam jos rijesila. :oops:
Luuka (napisa):

Ma to znam, ali me buni to sta se mnozi (jedan povrh sa drugim povrh, ako me razumijes). To me automatski vuce na one pemutacije pa sam mislila da treba posijeliti sa 2 jer nije bitno dal prvo izaberemo 2 pika pa onda ostalih 5 ili obratno.

Ma nije bitno. Tup, tup, tup,...

Luuka (napisa):

Nisam jos rijesila. Embarassed

[Vrh]
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 22:14 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nori"][quote="arya"]
[/quote]

može pliz objašnjenje, meni je ispalo slično, samo u ovom zadnjem (r-(n-3)*k)-1)...[/quote]
ovo ne valja...

ukratko, vidio sam kod puno ljudi da su maknuli tri prazne, onda
napunili sve preostale s k, onda
odabrali dvije u kojima ce ostati tocno k i onda
napunili ostale s preostalim kuglicama...
to ne valja jer neke slucajeve brojite previse puta
primjer: odabrali smo da ce u kutijama A i B ostati tocno k kuglica i ostale kuglice rasporedimo na neki nacin. recimo da se desilo da ce i kutija C ostati sa samo k kuglica( sto je vrlo realno i moguce)
drugi put odaberemo da ce u kutijama A i C ostati tocno k kuglica i ostale rasporedimo na neki nacin i bas se desi da u kutiji B ostane tocno k kuglica a u ostalim kutijama je isti raspored ko i prije. onda ste ovaj slucaj brojali dvaput i tu nesto ne valja...
rjesenje koje smo mi uspjeli danas smisliti je koristeci komplement( bar u ovom dijelu s k kuglica i te finte)
RJESENJE:
(a,b) je a povrh b
prvo odaberemo (n,3) kutije koje ce bit prazne i to je ok jer nam se to ne mijesa s nicim...
onda u sve ostale kutije stavimo k kuglica. nek je r=(n-3)k+l gdje je l>=0
sad cemo imati 3 slucaja...
1. l<=n-5.
sad kako god rasporedili preostale kuglice se ne moze desiti da u barem dvije kutije nema tocno k kuglica pa nam svaki raspored pase.
rjesenje ovdje je (n,3)(l+n-3-1,l) tj. (n,3)(n+l-4,l)
2. l=n-4
sad jedini slucajevi koji nam ne pasu je ako se u jednoj kutiji nalazi k kuglica, a u ostalih n-4 se nalazi k+1 kuglica. takvih slucajeva ima n-3(jer tu jednu posebnu kutiju mozemo ocito odabrati na n-3 nacina)
broj svih slucajeva je (l+n-3-1,l) pa je rjesenje (n,3)((2n-8,n-4)-(n-3)) jer ovdje tocno znamo koliki je l pa smo ga uvrstili u rjesenje...
3. l>=n-3
svih slucajeva ima (l+n-3-1,l), a nepovoljni slucajevi su kad
3.a) u svakoj kutiji ima bar k+1 kuglica
sto znaci da baratamo s jos l-(n-3) kuglice koje mozemo na bilo koji nacin rasporediti u n-3 kutije a takvih nacina je
(l-(n-3)+n-3-1,l-(n-3)) tj. (l-1,l-n+3).
3.b)u jednoj kutiji je tocno k a u ostalima barem k+1. posebnu kutiju s k elemenata biramo na (n-3) nacina a u ostale stavljamo u svaku bar po jednu kuglicu sto nam ostavlja l-(n-4) kuglica koje moramo smjestili u n-4 kutije(jer u onu s tocno k elemenata ne stavljamo nista) a takvih nacina ima (l-(n-4)+n-4-1,l-(n-4)) tj (l-1,l-n+4) sto mnozeno s (n-3) daje
(n-3)(l-1,l-n+4).
odavdje imamo da je ukupan broj nepovoljnih slucajeva
(l-1,l-n+3) + (n-3)(l-1,l-n+4) sto kad oduzmemo od ukupnog broja slucajeva daje rjesenje u trecem slucaju
(n,3)[(l+n-4,l)-(l-1,l-n+3)-(n-3)(l-1,l-n+4)]

greske su lako moguce pa ispravke odmah uvazavam ako ce se kom dat citati :D, al mislim da je cijela ideja ok...
Nori (napisa):
arya (napisa):

ovo ne valja...

ukratko, vidio sam kod puno ljudi da su maknuli tri prazne, onda
napunili sve preostale s k, onda
odabrali dvije u kojima ce ostati tocno k i onda
napunili ostale s preostalim kuglicama...
to ne valja jer neke slucajeve brojite previse puta
primjer: odabrali smo da ce u kutijama A i B ostati tocno k kuglica i ostale kuglice rasporedimo na neki nacin. recimo da se desilo da ce i kutija C ostati sa samo k kuglica( sto je vrlo realno i moguce)
drugi put odaberemo da ce u kutijama A i C ostati tocno k kuglica i ostale rasporedimo na neki nacin i bas se desi da u kutiji B ostane tocno k kuglica a u ostalim kutijama je isti raspored ko i prije. onda ste ovaj slucaj brojali dvaput i tu nesto ne valja...
rjesenje koje smo mi uspjeli danas smisliti je koristeci komplement( bar u ovom dijelu s k kuglica i te finte)
RJESENJE:
(a,b) je a povrh b
prvo odaberemo (n,3) kutije koje ce bit prazne i to je ok jer nam se to ne mijesa s nicim...
onda u sve ostale kutije stavimo k kuglica. nek je r=(n-3)k+l gdje je l>=0
sad cemo imati 3 slucaja...
1. l⇐n-5.
sad kako god rasporedili preostale kuglice se ne moze desiti da u barem dvije kutije nema tocno k kuglica pa nam svaki raspored pase.
rjesenje ovdje je (n,3)(l+n-3-1,l) tj. (n,3)(n+l-4,l)
2. l=n-4
sad jedini slucajevi koji nam ne pasu je ako se u jednoj kutiji nalazi k kuglica, a u ostalih n-4 se nalazi k+1 kuglica. takvih slucajeva ima n-3(jer tu jednu posebnu kutiju mozemo ocito odabrati na n-3 nacina)
broj svih slucajeva je (l+n-3-1,l) pa je rjesenje (n,3)((2n-8,n-4)-(n-3)) jer ovdje tocno znamo koliki je l pa smo ga uvrstili u rjesenje...
3. l>=n-3
svih slucajeva ima (l+n-3-1,l), a nepovoljni slucajevi su kad
3.a) u svakoj kutiji ima bar k+1 kuglica
sto znaci da baratamo s jos l-(n-3) kuglice koje mozemo na bilo koji nacin rasporediti u n-3 kutije a takvih nacina je
(l-(n-3)+n-3-1,l-(n-3)) tj. (l-1,l-n+3).
3.b)u jednoj kutiji je tocno k a u ostalima barem k+1. posebnu kutiju s k elemenata biramo na (n-3) nacina a u ostale stavljamo u svaku bar po jednu kuglicu sto nam ostavlja l-(n-4) kuglica koje moramo smjestili u n-4 kutije(jer u onu s tocno k elemenata ne stavljamo nista) a takvih nacina ima (l-(n-4)+n-4-1,l-(n-4)) tj (l-1,l-n+4) sto mnozeno s (n-3) daje
(n-3)(l-1,l-n+4).
odavdje imamo da je ukupan broj nepovoljnih slucajeva
(l-1,l-n+3) + (n-3)(l-1,l-n+4) sto kad oduzmemo od ukupnog broja slucajeva daje rjesenje u trecem slucaju
(n,3)[(l+n-4,l)-(l-1,l-n+3)-(n-3)(l-1,l-n+4)]

greske su lako moguce pa ispravke odmah uvazavam ako ce se kom dat citati Very Happy, al mislim da je cijela ideja ok...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:14 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tu je ipak bitno kaj prije izaberemo...bilo bi teže (ak bi bilo i moguće) izbrojat načine kad prvo biramo ostale karte, pa onda pikove...ovak je elegantnije i lakše...pa se ne dijeli baš zbog uređaja... 8)
Tu je ipak bitno kaj prije izaberemo...bilo bi teže (ak bi bilo i moguće) izbrojat načine kad prvo biramo ostale karte, pa onda pikove...ovak je elegantnije i lakše...pa se ne dijeli baš zbog uređaja... Cool

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 22:18 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Tu je ipak bitno kaj prije izaberemo...bilo bi teže (ak bi bilo i moguće) izbrojat načine kad prvo biramo ostale karte, pa onda pikove...ovak je elegantnije i lakše...pa se ne dijeli baš zbog uređaja... 8)[/quote]

Imas pavo, sad tek vrtim u glavi kako sam rjesavala neke druge zadatke u kojima se trazi nesto slicno bez da mi je uopce palo na pamet da dijelim.
Malo me zbunjuje sve to pa onda ne znam ono sto znam i obratno. :lol:
Luuka (napisa):
Tu je ipak bitno kaj prije izaberemo...bilo bi teže (ak bi bilo i moguće) izbrojat načine kad prvo biramo ostale karte, pa onda pikove...ovak je elegantnije i lakše...pa se ne dijeli baš zbog uređaja... Cool

Imas pavo, sad tek vrtim u glavi kako sam rjesavala neke druge zadatke u kojima se trazi nesto slicno bez da mi je uopce palo na pamet da dijelim.
Malo me zbunjuje sve to pa onda ne znam ono sto znam i obratno. Laughing

[Vrh]
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 22:23 uto, 30. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

10. a) b) i c) imaju istu ideju
za svaki element gledas na koliko ga nacina mozes rasporedit u skupove...
a) svaki element mozes dati u najvise jedan skup sto ti daje k+1 mogucnost
(k mogucnosti ako ces ga staviti u jedan skup i jos jedna ako se ne nalazi nigdje)
jer niko nije rekao da se element mora postavit u bar neki skup(al to ne bi puno otezalo zadatak jer bi ocito imao k mogucnosti)
sad posto imas n elemenata rjesenje je (k+1)^n
b)opet gledas za svaki element kako ga mozes poslozit u skupove. broj svih nacina na koji to mozes napraviti je 2^k a jedini koji ti ne valja je kad ti se element nalazi u svim skupovima pa je broj dobrih nacina 2^k-1
rjesenje je (2^k-1)^n
c) opet isto samo je ovdje jedini raspored koji ti ne valja kad se element ne nalazi ni u jednom skupu sto daje 2^k-1 dobrih rasporeda pa je rjesenje
(2^k-1)^n
d) je laksi :) ima puno uvjeta...
10. a) b) i c) imaju istu ideju
za svaki element gledas na koliko ga nacina mozes rasporedit u skupove...
a) svaki element mozes dati u najvise jedan skup sto ti daje k+1 mogucnost
(k mogucnosti ako ces ga staviti u jedan skup i jos jedna ako se ne nalazi nigdje)
jer niko nije rekao da se element mora postavit u bar neki skup(al to ne bi puno otezalo zadatak jer bi ocito imao k mogucnosti)
sad posto imas n elemenata rjesenje je (k+1)^n
b)opet gledas za svaki element kako ga mozes poslozit u skupove. broj svih nacina na koji to mozes napraviti je 2^k a jedini koji ti ne valja je kad ti se element nalazi u svim skupovima pa je broj dobrih nacina 2^k-1
rjesenje je (2^k-1)^n
c) opet isto samo je ovdje jedini raspored koji ti ne valja kad se element ne nalazi ni u jednom skupu sto daje 2^k-1 dobrih rasporeda pa je rjesenje
(2^k-1)^n
d) je laksi Smile ima puno uvjeta...

[Vrh]
Fisher
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 5

PostPostano: 0:22 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

može netko dati rješenje 12.?

ja sam to shvatio kao broj permutacija multiskupa {a1^k, a2^k, ... , an^k} gdje a-ove međusobno ne razlikujemo (odatle onaj n! u nazivniku koji me zbunjuje).. al malo mi je nejasno to rješenje, s tim ponavljanjem i neponavljanjem.. ima neki drugi način?
može netko dati rješenje 12.?

ja sam to shvatio kao broj permutacija multiskupa {a1^k, a2^k, ... , an^k} gdje a-ove međusobno ne razlikujemo (odatle onaj n! u nazivniku koji me zbunjuje).. al malo mi je nejasno to rješenje, s tim ponavljanjem i neponavljanjem.. ima neki drugi način?

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 0:59 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, 11. očito ne valja, sad vidim :? rješenje mi se baš nije dalo čitat, ali, goc, svejedno karma++ :)
što se tiče dvanaestog... ja to gledah kao podjelu k*n različitih zadataka u n grupa s k zadataka ( različitih, naravno)... prvu grupu biraš na (kn povrh k) načina, drugu na ((kn-k) povrh k), itd. do zadnje koju biraš na (k povrh k) načina... poredak grupa nam nije bitan, pa to sve moramo podijeliti sa n!... i sad kad se to malo raspiše, dobije se točno onaj izraz u zadatku...
ajd nek mi sad netko kaže da ni to ne valja :lol:
i na kraju, jel ima netko osim mene da je u def. zapisao da se prazan skup ne računa kao kombinacija? fisher, kak tebi ide ta definicija? :)
da, 11. očito ne valja, sad vidim Confused rješenje mi se baš nije dalo čitat, ali, goc, svejedno karma++ Smile
što se tiče dvanaestog... ja to gledah kao podjelu k*n različitih zadataka u n grupa s k zadataka ( različitih, naravno)... prvu grupu biraš na (kn povrh k) načina, drugu na ((kn-k) povrh k), itd. do zadnje koju biraš na (k povrh k) načina... poredak grupa nam nije bitan, pa to sve moramo podijeliti sa n!... i sad kad se to malo raspiše, dobije se točno onaj izraz u zadatku...
ajd nek mi sad netko kaže da ni to ne valja Laughing
i na kraju, jel ima netko osim mene da je u def. zapisao da se prazan skup ne računa kao kombinacija? fisher, kak tebi ide ta definicija? Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

36 = 51 - 15

PostPostano: 1:09 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]i na kraju, jel ima netko osim mene da je u def. zapisao da se prazan skup ne računa kao kombinacija? fisher, kak tebi ide ta definicija? :)[/quote]

Ja sam kod asistentice Tadić i mi smo definirali da je r-kombinacija skupa A r-člani podskup od A (neuređena r-torka), [latex] 0\leq r\leq n[/latex].
Dakle broji se i 0-kombinacija pa je [latex] N=2^n [/latex]
:wink:
arya (napisa):
i na kraju, jel ima netko osim mene da je u def. zapisao da se prazan skup ne računa kao kombinacija? fisher, kak tebi ide ta definicija? Smile

Ja sam kod asistentice Tadić i mi smo definirali da je r-kombinacija skupa A r-člani podskup od A (neuređena r-torka), .
Dakle broji se i 0-kombinacija pa je
Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 1:15 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ok, promijenit ću onda rješenje u 2^n, ipak ste u većini :)
al ajd nek mi netko iz grupe s-ž veli kak njemu ide ta definicija... da vidim jesam li ja jedina koja je to uspjela krivo zapisat :lol:
ok, promijenit ću onda rješenje u 2^n, ipak ste u većini Smile
al ajd nek mi netko iz grupe s-ž veli kak njemu ide ta definicija... da vidim jesam li ja jedina koja je to uspjela krivo zapisat Laughing

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
sun
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 23 - 1

PostPostano: 10:03 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]ok, promijenit ću onda rješenje u 2^n, ipak ste u većini :)
al ajd nek mi netko iz grupe s-ž veli kak njemu ide ta definicija... da vidim jesam li ja jedina koja je to uspjela krivo zapisat :lol:[/quote]

i meni ide definicija kao i tebi
r>0
ja sam kod maroja grupa s-z
arya (napisa):
ok, promijenit ću onda rješenje u 2^n, ipak ste u većini Smile
al ajd nek mi netko iz grupe s-ž veli kak njemu ide ta definicija... da vidim jesam li ja jedina koja je to uspjela krivo zapisat Laughing

i meni ide definicija kao i tebi
r>0
ja sam kod maroja grupa s-z

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 10:38 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko vam je ispao 10. d?

Zbunjuje me ono gdje je goc napisao da ima puno uvjeta jer ja to nisam tako radila. Ja sam samo od svih elemenata uzela njih n1 za prvi skup, onda od preostalih n2 za drugi skup i tako do kraja. :?
Koliko vam je ispao 10. d?

Zbunjuje me ono gdje je goc napisao da ima puno uvjeta jer ja to nisam tako radila. Ja sam samo od svih elemenata uzela njih n1 za prvi skup, onda od preostalih n2 za drugi skup i tako do kraja. Confused

[Vrh]
mala
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 1

PostPostano: 11:01 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Zbunjuje me ono gdje je goc napisao da ima puno uvjeta jer ja to nisam tako radila. Ja sam samo od svih elemenata uzela njih n1 za prvi skup, onda od preostalih n2 za drugi skup i tako do kraja. [/quote]

Pa mislim da je to ok jer bez tih uvjeta ne bi mogla zaključit takvo rješenje
Citat:
Zbunjuje me ono gdje je goc napisao da ima puno uvjeta jer ja to nisam tako radila. Ja sam samo od svih elemenata uzela njih n1 za prvi skup, onda od preostalih n2 za drugi skup i tako do kraja.

Pa mislim da je to ok jer bez tih uvjeta ne bi mogla zaključit takvo rješenje

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:13 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

I meni je tako :lol:
I meni je tako Laughing

j.b.i.n.s.h.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 11 - 0

PostPostano: 11:45 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A i ja se sjetim pisat zadaću u 5 do 12 (doslovno),
ali ako netko ima još energije...

Zadatak 11.

klasika, odaberemo 3 kutije koje ćemo ostaviti prazne
rasporedimo u svaku od preostalih n-3 po k kuglica

sada nam je na raspolaganju ostalo r-k*(n-3) što je nenegativno iz uvijeta

imamo n-3 kutije, zamislimo da su prazne (jer sve imaju isto elemenata pa nam nije ni bitno) i želimo u njih rasporediti ovih r-k*(n-3) kuglica t.d. da nam barem 2 ostanu prazne pa gledamo komplement:
samo jedna je prazna
niti jedna nije prazna

rješenje bi tako bilo:
SVI RASPOREDI-KAD JE 1 PRAZNA-KAD NITI JEDNA NIJE PRAZNA

broj svih rasporeda je broj rješenja jednadžbe od n-3 nepoznanice koje su sve nenegativne
kad je jedna prazna odaberemo tu jednu od n-3 pa rješavamo jedn. od n-4 nep od kojih svaka veća ili jednaka 1
kada niti jedna nije prazna n-3 nepoznanice, svaka veća ili jednaka 1

i to sad, kao, štima za svaki broj kuglica
upitno bi možda bilo kada nam ne bi više ostalo kuglica, ali je tada broj svih rasporeda 1 (0+0+0.....=0), a ostale jedn nemaju rj
analogno i za sve "male brojeve"

nisam uspjela naći grešku, poželjno je da me netko ispravi
A i ja se sjetim pisat zadaću u 5 do 12 (doslovno),
ali ako netko ima još energije...

Zadatak 11.

klasika, odaberemo 3 kutije koje ćemo ostaviti prazne
rasporedimo u svaku od preostalih n-3 po k kuglica

sada nam je na raspolaganju ostalo r-k*(n-3) što je nenegativno iz uvijeta

imamo n-3 kutije, zamislimo da su prazne (jer sve imaju isto elemenata pa nam nije ni bitno) i želimo u njih rasporediti ovih r-k*(n-3) kuglica t.d. da nam barem 2 ostanu prazne pa gledamo komplement:
samo jedna je prazna
niti jedna nije prazna

rješenje bi tako bilo:
SVI RASPOREDI-KAD JE 1 PRAZNA-KAD NITI JEDNA NIJE PRAZNA

broj svih rasporeda je broj rješenja jednadžbe od n-3 nepoznanice koje su sve nenegativne
kad je jedna prazna odaberemo tu jednu od n-3 pa rješavamo jedn. od n-4 nep od kojih svaka veća ili jednaka 1
kada niti jedna nije prazna n-3 nepoznanice, svaka veća ili jednaka 1

i to sad, kao, štima za svaki broj kuglica
upitno bi možda bilo kada nam ne bi više ostalo kuglica, ali je tada broj svih rasporeda 1 (0+0+0.....=0), a ostale jedn nemaju rj
analogno i za sve "male brojeve"

nisam uspjela naći grešku, poželjno je da me netko ispravi

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 12:06 sri, 31. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

dobro ti je( bar kolko ja vidim jer isto kaze i ono moje grozno i odvratno i ruzno rjesenje)
samo ti je frka ako ti r-(n-3)k nije dovoljno velik da mozes oduzimat nepovoljne slucajeve pa zato rjesenje ima tri slucaja(bar kad ovako ides...)
ukratko, to je ideja.
dobro ti je( bar kolko ja vidim jer isto kaze i ono moje grozno i odvratno i ruzno rjesenje)
samo ti je frka ako ti r-(n-3)k nije dovoljno velik da mozes oduzimat nepovoljne slucajeve pa zato rjesenje ima tri slucaja(bar kad ovako ides...)
ukratko, to je ideja.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum