Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadaća
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
36 = 51 - 15

PostPostano: 9:22 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@goc: U pravu si, naravno. Ispravio sam, hvala! :D
@goc: U pravu si, naravno. Ispravio sam, hvala! Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:50 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]a kako dobiješ ono pod (d)? :?[/quote]

Valjda nije kasno za odgovor...

A gledaš za svakog prijatelja da mu pošalješ 1 razg od 3, da mu pošalješ 2od 3 i da mu pošalješ 3 od 3, To je disjunktno pa je između +, a 12 je prijatelja pa je to 7^12 8)
ma (napisa):
a kako dobiješ ono pod (d)? Confused

A gledaš za svakog prijatelja da mu pošalješ 1 razg od 3, da mu pošalješ 2od 3 i da mu pošalješ 3 od 3, To je disjunktno pa je između +, a 12 je prijatelja pa je to 7^12 Cool

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 11:06 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc"]ee, al kolko ja znam(znaci, lako je moguce da sam u krivu, definicije mi nisu jaca strana :D) ako je refleksivna nije da mozemo imati (x,x) nego moramo imati (x,x) pa onda onih 2^n nije potrebno...[/quote]

totalno. skroz sam zanemario činjenicu da je rekleksivna.

[quote="goc"]inace, predobar koncert jucer, bar ono sta sam ja cuo :guitar:[/quote]

totalno. :muzak:

[quote="Luuka"]Valjda nije kasno za odgovor... [/quote]

hvala na trudu, ali ono je bilo pitanje za 4.(d), a ti si napisao 8.(b) :?
goc (napisa):
ee, al kolko ja znam(znaci, lako je moguce da sam u krivu, definicije mi nisu jaca strana Very Happy) ako je refleksivna nije da mozemo imati (x,x) nego moramo imati (x,x) pa onda onih 2^n nije potrebno...

totalno. skroz sam zanemario činjenicu da je rekleksivna.

goc (napisa):
inace, predobar koncert jucer, bar ono sta sam ja cuo Ja sam Johnny Gitara! Yeah...

totalno. Muzak

Luuka (napisa):

hvala na trudu, ali ono je bilo pitanje za 4.(d), a ti si napisao 8.(b) Confused

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:11 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha... :oops:

Ne znam kak sam uspio krivo shvatit... :?

A kak uopće povezat kongruenciju sa kombinatorikom u 9.zad? Ja nemam ideje za to... a ni turbo kul teorem :wink:
Aha... Embarassed

Ne znam kak sam uspio krivo shvatit... Confused

A kak uopće povezat kongruenciju sa kombinatorikom u 9.zad? Ja nemam ideje za to... a ni turbo kul teorem Wink

shimija
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
53 = 55 - 2

PostPostano: 11:21 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@ma dobar ti je 4(d).zapravo san i ja tako dobia al se samo jednostavno raspiše i to je to.
inače je baza da se kod kombinatorike može dobit puno naizgled različitih rješenja al su sva točna (jadni asistenti kod ispravljanja :))

[quote="ma"][quote="goc"]inace, predobar koncert jucer, bar ono sta sam ja cuo :guitar:[/quote]

totalno. :muzak: [/quote]

zakon
@ma dobar ti je 4(d).zapravo san i ja tako dobia al se samo jednostavno raspiše i to je to.
inače je baza da se kod kombinatorike može dobit puno naizgled različitih rješenja al su sva točna (jadni asistenti kod ispravljanja Smile)

ma (napisa):
goc (napisa):
inace, predobar koncert jucer, bar ono sta sam ja cuo Ja sam Johnny Gitara! Yeah...

totalno. Muzak

zakon

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 12:44 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
A kak uopće povezat kongruenciju sa kombinatorikom u 9.zad? Ja nemam ideje za to... a ni turbo kul teorem :wink:[/quote]
a kao neka ideja moze bit odabrat [latex] pb [/latex] elemenata nekog [latex] pa[/latex]-clanog skupa pa onda od njega oduzet nekih [latex] {a \choose b} [/latex] elemenata na neki pametan nacin i onda pokazat da se preostali mogu podijeliti u [latex] p [/latex] skupina koje su jednakobrojne...
to bi bio dokaz
inace super turbo kul teorem se zove Lucasov teorem pa kog zanima moze ga valjda na netu nac...
Luuka (napisa):

A kak uopće povezat kongruenciju sa kombinatorikom u 9.zad? Ja nemam ideje za to... a ni turbo kul teorem Wink

a kao neka ideja moze bit odabrat elemenata nekog -clanog skupa pa onda od njega oduzet nekih elemenata na neki pametan nacin i onda pokazat da se preostali mogu podijeliti u skupina koje su jednakobrojne...
to bi bio dokaz
inace super turbo kul teorem se zove Lucasov teorem pa kog zanima moze ga valjda na netu nac...

[Vrh]
ft
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 14

PostPostano: 21:50 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo rijesenje 9. zadatka (kombinatorno)

(b) i (c) slijede direktno iz (a) pa je dovoljno pokazati samo (a)

UZMIMO SKUP S={ X1, X2, .., Xa} ELEMENATA. BIRAMO b-CLANI PODSKUP OD S. TO MOZEMO NAPRAVITI NA (a,b) NACINA: POSTUPAK PONOVIMO p PUTA. TAKO SMO DOBILI p b-CLANIH PODSKUPOVA OD S. GRUPIRAM IH U JEDAN ''VELIKI'' SKUP UZIMAJUCI U OBZIR NJIHOV MEDUSOBNI POREDAK, TJ. POREDAK b-CLANIH PODSKUPOVA. TAKO RADECI MOZEMO DOBITI (a.b) ^p RAZLICITIH SKUPOVA.
S DRUGE STRANE PROMOTRIMO SKUP S' = { X1, X1,.. ,X1, … Xa,..Xa) GDJE SE SVAKI X PONAVLJA p PUTA.
PRAVIMO SE DA SU SVI ELEMENTI OD S' MEDUSOBNO RAZLICITI. TADA RAZLICITIH pb – PODSKUPOVA IM (pa,pb). SADA TREBA KONSTRUIRATI VEZU IZMEDU TA DVA BROJA.
POCMIMO SADA ODJEDNOM ELEMENTE DRUGOG SKUPA RAZLIKOVATI.
SVAKOJ KOMBINACIJI PRVOG SKUPA ODGOVARA JEDNA ILI VISE KOMBINACIJA DRUGOG SKUPA. STOVISE ZNAMO ZA SVAKU KOMBINACIJU PRVOG SKUPA KOLIKO KOMBINACIJA PRBOG SKUPA JOJ ODGOVARA. TJ. AKO IMAMO KOMB. :

{ OPCENITO KOMBINACIJA NAPISANA, PREKOMPLICIRANO ZA NAPISATI NA KOMPJUTERU, MOZE SE VIDJETI MENI U ZADACI EVENTUALNO}

NEKA SU r1, r2, .. ra REDOM BROJEVI PONAVLJANJA ELEMENATA X1, X2, …Xa U DANOM SKUPU. TADA OVOJ KOMBINACIJI IZ PRVOG SKUPA ODGOVARA TOCNO (*) ___
I I (p, i) GDJE i IDE OD 1 DO a I SUMA ri-OVA JE JEDNAKA b.

KOMBINACIJA IZ DRUGOG SKUPA. NO SADA PRIMJETIMO DA JE SVAKI OD BIN. KOEFICIJENATA (p,1), (p,2), .. (p,p-1) DJELJIV S p, A TO ZNACI DA JE I TAJ PRODUKT DJELJIV S p OSIM U SLIUCAJEVIMA KADA SU SVI r1=r2=..=ra=P (NE MOGU BAS SVI ri BITI NULA).
TADA JE (*) JEDNAKO 1.
SLUCAJEVA KADA SU BAS VI ri JEDNAKI p IMA (a,b). STOGA JE BROJ (pa,pb) JEDNAK SUMI ZA SVE MOGUCE KOMB {ri : i=1,.. a: SUMA ri-OVA JE b}. NO TA SUMA PRI DJELJENJU S p (PREMA GORE) DAJE OSTATAK (a,b)*1= (a,b) STO JE I TREBALO POKAZATI
Evo rijesenje 9. zadatka (kombinatorno)

(b) i (c) slijede direktno iz (a) pa je dovoljno pokazati samo (a)

UZMIMO SKUP S={ X1, X2, .., Xa} ELEMENATA. BIRAMO b-CLANI PODSKUP OD S. TO MOZEMO NAPRAVITI NA (a,b) NACINA: POSTUPAK PONOVIMO p PUTA. TAKO SMO DOBILI p b-CLANIH PODSKUPOVA OD S. GRUPIRAM IH U JEDAN ''VELIKI'' SKUP UZIMAJUCI U OBZIR NJIHOV MEDUSOBNI POREDAK, TJ. POREDAK b-CLANIH PODSKUPOVA. TAKO RADECI MOZEMO DOBITI (a.b) ^p RAZLICITIH SKUPOVA.
S DRUGE STRANE PROMOTRIMO SKUP S' = { X1, X1,.. ,X1, … Xa,..Xa) GDJE SE SVAKI X PONAVLJA p PUTA.
PRAVIMO SE DA SU SVI ELEMENTI OD S' MEDUSOBNO RAZLICITI. TADA RAZLICITIH pb – PODSKUPOVA IM (pa,pb). SADA TREBA KONSTRUIRATI VEZU IZMEDU TA DVA BROJA.
POCMIMO SADA ODJEDNOM ELEMENTE DRUGOG SKUPA RAZLIKOVATI.
SVAKOJ KOMBINACIJI PRVOG SKUPA ODGOVARA JEDNA ILI VISE KOMBINACIJA DRUGOG SKUPA. STOVISE ZNAMO ZA SVAKU KOMBINACIJU PRVOG SKUPA KOLIKO KOMBINACIJA PRBOG SKUPA JOJ ODGOVARA. TJ. AKO IMAMO KOMB. :

{ OPCENITO KOMBINACIJA NAPISANA, PREKOMPLICIRANO ZA NAPISATI NA KOMPJUTERU, MOZE SE VIDJETI MENI U ZADACI EVENTUALNO}

NEKA SU r1, r2, .. ra REDOM BROJEVI PONAVLJANJA ELEMENATA X1, X2, …Xa U DANOM SKUPU. TADA OVOJ KOMBINACIJI IZ PRVOG SKUPA ODGOVARA TOCNO (*) ___
I I (p, i) GDJE i IDE OD 1 DO a I SUMA ri-OVA JE JEDNAKA b.

KOMBINACIJA IZ DRUGOG SKUPA. NO SADA PRIMJETIMO DA JE SVAKI OD BIN. KOEFICIJENATA (p,1), (p,2), .. (p,p-1) DJELJIV S p, A TO ZNACI DA JE I TAJ PRODUKT DJELJIV S p OSIM U SLIUCAJEVIMA KADA SU SVI r1=r2=..=ra=P (NE MOGU BAS SVI ri BITI NULA).
TADA JE (*) JEDNAKO 1.
SLUCAJEVA KADA SU BAS VI ri JEDNAKI p IMA (a,b). STOGA JE BROJ (pa,pb) JEDNAK SUMI ZA SVE MOGUCE KOMB {ri : i=1,.. a: SUMA ri-OVA JE b}. NO TA SUMA PRI DJELJENJU S p (PREMA GORE) DAJE OSTATAK (a,b)*1= (a,b) STO JE I TREBALO POKAZATI

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 9:33 sri, 7. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
a za (d) nisam siguran da su nam isti... ja dobijem [latex]{n \choose 2} \cdot {n-2 \choose 2(k-2)} \cdot 4^{k-2}[/latex]

možda netko vidi sličnost :?: :?[/quote]

Jel znate na kraju koje je tocno?
Ja sam dobila isto kao i ti... :?
ma (napisa):

a za (d) nisam siguran da su nam isti... ja dobijem

možda netko vidi sličnost Question Confused

Jel znate na kraju koje je tocno?
Ja sam dobila isto kao i ti... Confused

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 10:29 sri, 7. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Isto je...kad se raspišu oba povrha dobije se
[latex]\frac {4^{k-2}n(n-1)(n-2)...(n-2k+3)}{2(2k-4)!}[/latex]

a to je isto ko moje kad se onaj 4 stavi na 2^2 i podijeli s onom dvojkom u nazivniku ;)

a to je isto ko moje kad se onaj 4 stavi na 2^2 i podijeli s onom dvojkom u nazivniku Wink

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 10:43 sri, 7. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Isto je...kad se raspišu oba povrha dobije se
[latex]\frac {4^{k-2}n(n-1)(n-2)...(n-2k+3)}{2(2k-4)!}[/latex]

a to je isto ko moje kad se onaj 4 stavi na 2^2 i podijeli s onom dvojkom u nazivniku ;)[/quote]

Ok, hvala, nisam to isla raspisivati, a zadnje je ostalo pitanje jel netko vidi slicnost pa nisam znala sta je na kraju... :)
Luuka (napisa):

a to je isto ko moje kad se onaj 4 stavi na 2^2 i podijeli s onom dvojkom u nazivniku Wink

Ok, hvala, nisam to isla raspisivati, a zadnje je ostalo pitanje jel netko vidi slicnost pa nisam znala sta je na kraju... Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum