Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Skup izvodnica
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113

PostPostano: 18:48 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajme koji crtež... :shock:

Uglavnom, kanonska baza za prostor M(m,n) je skup matrica E(i,j) (matrice koje imaju 1 na mjestu (i,j), a ostalo nule, i ide od 1 do m , j od 1 do n) pa pošto tih matrica ima m*n to ti je dimenzija. Za prostor kvadratnih matrica reda n je dimenzija n^2 (pošto je m=n).
Ajme koji crtež... Shocked

Uglavnom, kanonska baza za prostor M(m,n) je skup matrica E(i,j) (matrice koje imaju 1 na mjestu (i,j), a ostalo nule, i ide od 1 do m , j od 1 do n) pa pošto tih matrica ima m*n to ti je dimenzija. Za prostor kvadratnih matrica reda n je dimenzija n^2 (pošto je m=n).

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 18:56 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

dakle baza skupa S koji se sastoji od 2 M2x2 matrice će mi imati 4 M2x2 matrice............... :?:
dakle baza skupa S koji se sastoji od 2 M2x2 matrice će mi imati 4 M2x2 matrice............... Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 19:00 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anam"]dakle baza skupa S koji se sastoji od 2 M2x2 matrice će mi imati 4 M2x2 matrice............... :?:[/quote]

Nema smisla baš govoriti o bazi skupa, prije baza vektorskog prostora...

baza prostora koji je razapet skupom koji se satoji od 2 matrice (i općenito 2 vektora) je skup koji ima najviše 2 elementa.
anam (napisa):
dakle baza skupa S koji se sastoji od 2 M2x2 matrice će mi imati 4 M2x2 matrice............... Question

Nema smisla baš govoriti o bazi skupa, prije baza vektorskog prostora...

baza prostora koji je razapet skupom koji se satoji od 2 matrice (i općenito 2 vektora) je skup koji ima najviše 2 elementa.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:02 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anam"]dakle baza skupa S koji se sastoji od 2 M2x2 matrice će mi imati 4 M2x2 matrice............... :?:[/quote]

Skup nema bazu. Baza je karakteristika prostora. A prostor matrica reda n ( Mn(n) ) ima n^2 elementa, tj dimenzija tog prostora je n^2. U tvom slučaju n=2
anam (napisa):

Skup nema bazu. Baza je karakteristika prostora. A prostor matrica reda n ( Mn(n) ) ima n^2 elementa, tj dimenzija tog prostora je n^2. U tvom slučaju n=2

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 19:03 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

dakle sada sam počela miješat bazu i dimenziju, ovo je doista bilo previše podataka za danas :( idem ja malo odmorit od linearne
dakle sada sam počela miješat bazu i dimenziju, ovo je doista bilo previše podataka za danas Sad idem ja malo odmorit od linearne

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:15 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

baza - linearno nezavisan [b]skup[/b] vektora koji razapinje prostor

dimenzija - [b]broj[/b] elemenata vektora baze, tj kardinalni broj lin nez skupa koji razapinje prostor
baza - linearno nezavisan skup vektora koji razapinje prostor

dimenzija - broj elemenata vektora baze, tj kardinalni broj lin nez skupa koji razapinje prostor

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 20:54 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma mene ti samo zanima koliko ce sada ova moja baza imati elemenata jer imam zad nadopuni tam nekakav skup do baze a ne znam koliko trebam elemenata dopunit al ok sad sam valjda skužila, bar neš
Ma mene ti samo zanima koliko ce sada ova moja baza imati elemenata jer imam zad nadopuni tam nekakav skup do baze a ne znam koliko trebam elemenata dopunit al ok sad sam valjda skužila, bar neš

[Vrh]
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 21:50 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni se taj pojam sistema izvodnica čini malo redudantan :-k

Mislim, za definiciju baze je dovoljno nešto tipa:
Svaki skup od [latex]n[/latex] linearno nezavisnih vektora čini bazu za prostor [latex]\mathbb{V}^n[/latex]
Meni se taj pojam sistema izvodnica čini malo redudantan Think

Svaki skup od linearno nezavisnih vektora čini bazu za prostor

[Vrh]
anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 21:54 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A čuj meni se zasad čini neshvatljiv, svakoga muče neki problemi :?
A čuj meni se zasad čini neshvatljiv, svakoga muče neki problemi Confused

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 22:05 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Meni se taj pojam sistema izvodnica čini malo redudantan :-k

Svaki skup od [latex]n[/latex] linearno nezavisnih vektora čini bazu za prostor [latex]\mathbb{V}^n[/latex][/quote]

Za tvrdnju "svaki se skup izvodnica može reducirati do baze" ipak nije redundantan.

Isto tak ti broj elemenata nekog skupa može poslužit kao gornja ograda za dimenziju prostora ak znaš da je taj skup zapravo skup izvodnica (isto tak linearna neovisnost daje donju ogradu)
punio4 (napisa):
Meni se taj pojam sistema izvodnica čini malo redudantan Think

Svaki skup od linearno nezavisnih vektora čini bazu za prostor

Za tvrdnju "svaki se skup izvodnica može reducirati do baze" ipak nije redundantan.

Isto tak ti broj elemenata nekog skupa može poslužit kao gornja ograda za dimenziju prostora ak znaš da je taj skup zapravo skup izvodnica (isto tak linearna neovisnost daje donju ogradu)

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:22 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anam"]Ma mene ti samo zanima koliko ce sada ova moja baza imati elemenata jer imam zad nadopuni tam nekakav skup do baze a ne znam koliko trebam elemenata dopunit al ok sad sam valjda skužila, bar neš[/quote]

Ako se radi o onom zadatku s matricama koje si ranije spomenula, trebalo bi ti 2 vektora (tj matrice) jer je dimenzija tog prostora 4. Pošto ti je jedna od matrica u skupu nul-matrica, ipak moraš dodat 3 vektora (matrice). Pa onda probaš neke matrice ubacit u taj skup i provjeravaš dal je taj skup lin nezavisan...kad dobiješ skup od 4 elementa koji je lin nezavisan, to je to. A dodaješ najjednostavnije moguće, matrice kanonske baze, one E(i,j)...možeš 1 po 1 ili odmah neke 3...I svaki put kad dodaš provjeriš lin nez...puno ima pisanja,al tak ti je to... :lol:
anam (napisa):

Ako se radi o onom zadatku s matricama koje si ranije spomenula, trebalo bi ti 2 vektora (tj matrice) jer je dimenzija tog prostora 4. Pošto ti je jedna od matrica u skupu nul-matrica, ipak moraš dodat 3 vektora (matrice). Pa onda probaš neke matrice ubacit u taj skup i provjeravaš dal je taj skup lin nezavisan...kad dobiješ skup od 4 elementa koji je lin nezavisan, to je to. A dodaješ najjednostavnije moguće, matrice kanonske baze, one E(i,j)...možeš 1 po 1 ili odmah neke 3...I svaki put kad dodaš provjeriš lin nez...puno ima pisanja,al tak ti je to... Laughing

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 22:52 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa to vas ja čitavo vrijeme pitam, hoće li ova moja baza imat 4 elementa ........ hajde super
Pa to vas ja čitavo vrijeme pitam, hoće li ova moja baza imat 4 elementa ........ hajde super

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:05 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, tvoja baza će imat 4 elementa, to ti mi čitavo vrijeme odgovaramo... ;)
Da, tvoja baza će imat 4 elementa, to ti mi čitavo vrijeme odgovaramo... Wink

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:12 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A tako, jedan rutiniziran način rješavanja je sljedeći:

Želiš skup [latex]\left\{ {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 \\
1 & 1 \\

\end{array} } \right],\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 0 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} \right\}[/latex] dopunit do baze. Da bi se to desilo odma znaš da nul-matrica tu nema šta radit.

Gledaš skup [latex]\left\{ {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 \\
1 & 1 \\

\end{array} } \right]} \right\} \cup \left\{ {E_{11} ,E_{12} ,E_{21} ,E_{22} } \right\}[/latex]. To je skup izvodnica za dani prostor jer sadrži bazu u sebi (namjerno nadopuniš kanonskom bazom).

Želiš ga reducirat do baze, s tim da znaš da moraš zadržat sve elemente iz ovog prvog skupa.

Sad radiš onu identifikaciju sa [latex]\mathbb{R}^4[/latex] što sam prije pričo pa dobiješ skup [latex]\left\{ {\left( {1,1,2,1} \right),\left( {1,0,0,0} \right),\left( {0,1,0,0} \right),\left( {0,0,1,0} \right),\left( {0,0,0,1} \right)} \right\}[/latex]. Staviš ih sad lijepo sve u matricu, jedan na drugi:

[latex]\begin{array}{*{20}c}
{1.} \\
{2.} \\
{3.} \\
{4.} \\
{5.} \\

\end{array} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 & 1 & 1 \\
1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 \\

\end{array} } \right] \sim \begin{array}{*{20}c}
{1.} \\
{2.} \\
{3.} \\
{4.} \\
{5.} \\

1 & 0 & 0 & 0 \\
1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 \\

\end{array} } \right][/latex][latex] \sim \begin{array}{*{20}c}
{1.} \\
{2.} \\
{3.} \\
{4.} \\
{5.} \\

1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 \\

\end{array} } \right] \sim \begin{array}{*{20}c}
{1.} \\
{3.} \\
{4.} \\
{5.} \\
{2.} \\

1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 \\
0 & 0 & 0 & 0 \\

\end{array} } \right][/latex]. Cilj ti je dobit blok jedinične matrice ko ova na kraju, a sa strane "pamtiš" o kojoj se matrici radi (s tim da imaš na umu da 1. redak, onaj koji predstavlja matricu [latex]{\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 \\
1 & 1 \\

\end{array} } \right]}[/latex], mora ostat unutra). Sad mirno možeš zaključit da 1., 3., 4. i 5. matrica čine bazu, dakle [latex]\left\{ {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 \\
1 & 1 \\

\end{array} } \right]} \right\} \cup \left\{ {E_{12} ,E_{21} ,E_{22} } \right\}[/latex] je baza za dani prostor.
A tako, jedan rutiniziran način rješavanja je sljedeći:

Želiš skup dopunit do baze. Da bi se to desilo odma znaš da nul-matrica tu nema šta radit.

Gledaš skup . To je skup izvodnica za dani prostor jer sadrži bazu u sebi (namjerno nadopuniš kanonskom bazom).

Želiš ga reducirat do baze, s tim da znaš da moraš zadržat sve elemente iz ovog prvog skupa.

Sad radiš onu identifikaciju sa što sam prije pričo pa dobiješ skup . Staviš ih sad lijepo sve u matricu, jedan na drugi:

. Cilj ti je dobit blok jedinične matrice ko ova na kraju, a sa strane "pamtiš" o kojoj se matrici radi (s tim da imaš na umu da 1. redak, onaj koji predstavlja matricu , mora ostat unutra). Sad mirno možeš zaključit da 1., 3., 4. i 5. matrica čine bazu, dakle je baza za dani prostor.

Zadnja promjena: alen; 23:16 čet, 8. 11. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:16 čet, 8. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam siguran, al ne znam ni dal još znaju kaj su Gaussove eliminacije...sjećam se da smo mi to baš onak ružno ručno morali radit...nadopunjavat, izbacivat itd...
Nisam siguran, al ne znam ni dal još znaju kaj su Gaussove eliminacije...sjećam se da smo mi to baš onak ružno ručno morali radit...nadopunjavat, izbacivat itd...

matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

36 = 51 - 15

PostPostano: 1:30 pet, 9. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo još jedan koristan način, malo kad se uhodaš.
Da ne nadopunjavaš i izbacuješ....
Vidiš da ti se [latex]
{\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 2 \\
1 & 1 \\

\end{array} } \right]}
[/latex]
nemože nikako prikazati kao linearna kombinacija bilo koje tri kanonske matrice, pa jednostavno uzmeš recimo
[latex]
1 & 0 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} [/latex],[latex]\ {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 1 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} [/latex] i [latex]{\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 0 \\
1 & 0 \\

\end{array} } \right]} [/latex] i sad tvrdiš da je to baza za prostor [latex] M_2(R) [/latex]. Pokažeš da su te 4 matrice linearno nezavisne, pošto je prostor dimnezije 4, bilo koji linearno nezavisan skup sa 4 elementa čini bazu toga prostora. Uoči da postupak nadopunjavanja do baze nije jedinstven jer možeš nadopuniti i s:
[latex]
1 & 0 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} [/latex],[latex]\ {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 1 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} [/latex] i [latex]{\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 0 \\
0 & 1 \\

\end{array} } \right]} [/latex] ili u ovom slučaju bilo kojom drugom kombinacijom 3 od 4 kanonske matrice.
Međutim kada bi imala matricu [latex]
1 & 2 \\
1 & 0 \\

\end{array} } \right]}
[/latex], tada znaš da vrijedi:
[latex]
1 & 2 \\
1 & 0 \\

\end{array} } \right]} =1\cdot {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 0 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]} + 2\cdot {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 1 \\
0 & 0 \\

\end{array} } \right]}+ 1\cdot {\left[ {\begin{array}{*{20}c}
0 & 0 \\
1 & 0 \\

\end{array} } \right]}
[/latex], zbog toga u ovome primjeru nesmiješ nadopuniti sa [latex] E_{11},E_{12},E_{21} [/latex].
Nadam se da će pomoči. :)
Evo još jedan koristan način, malo kad se uhodaš.
Da ne nadopunjavaš i izbacuješ....
Vidiš da ti se
nemože nikako prikazati kao linearna kombinacija bilo koje tri kanonske matrice, pa jednostavno uzmeš recimo
, i i sad tvrdiš da je to baza za prostor . Pokažeš da su te 4 matrice linearno nezavisne, pošto je prostor dimnezije 4, bilo koji linearno nezavisan skup sa 4 elementa čini bazu toga prostora. Uoči da postupak nadopunjavanja do baze nije jedinstven jer možeš nadopuniti i s:
, i ili u ovom slučaju bilo kojom drugom kombinacijom 3 od 4 kanonske matrice.
Međutim kada bi imala matricu , tada znaš da vrijedi:
, zbog toga u ovome primjeru nesmiješ nadopuniti sa .
Nadam se da će pomoči. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum