Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pismeni u "starom" pseudo jeziku
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 8:29 uto, 20. 1. 2004    Naslov: Pismeni u "starom" pseudo jeziku Citirajte i odgovorite

Da li studenti, koji su upisali 2002/03 i slusali vjezbe u "starom" pseudo jeziku, mogu pisati pismeni ispit (u 2. mjesecu) u tom istom "starom" pseudo jeziku :?:

Puno hvala unaprijed!
Da li studenti, koji su upisali 2002/03 i slusali vjezbe u "starom" pseudo jeziku, mogu pisati pismeni ispit (u 2. mjesecu) u tom istom "starom" pseudo jeziku Question

Puno hvala unaprijed!

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 14:49 uto, 20. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm, i mene zanima, zaozbac. tko je uopce osmislijo pseudo jezik(e) koji su u upotrebi na nasem faksu?
mozda bi bilo zgodno napravit neki manual, jerbo mi se cini da se ovako svaki autor
pseudoprograma
bilo studenat ili asistent ili koje druge vrste, osjeca slobodnim dodati svoj osobni
detaljcic, dva, stogod izmijeniti i opcenito su takvi dijelovi "koda" otvoreni za
interpretacije. ja osobno imah mnogo poteskoca objasnjavajuci ljudima s prve
godine koji
se nikad ranije nisu susreli s programiranjem gradivo uvoda u racunarstvo bas
zbog pseudojezika.
daklem, ako ne postoji neka sluzbena verzija, aj guess mozes pisat kako hoces.
ako mos uspostavit bijekciju izmedju blokova svog koda i tocno napisanog koda
u nekom progr jeziku.
hm, i mene zanima, zaozbac. tko je uopce osmislijo pseudo jezik(e) koji su u upotrebi na nasem faksu?
mozda bi bilo zgodno napravit neki manual, jerbo mi se cini da se ovako svaki autor
pseudoprograma
bilo studenat ili asistent ili koje druge vrste, osjeca slobodnim dodati svoj osobni
detaljcic, dva, stogod izmijeniti i opcenito su takvi dijelovi "koda" otvoreni za
interpretacije. ja osobno imah mnogo poteskoca objasnjavajuci ljudima s prve
godine koji
se nikad ranije nisu susreli s programiranjem gradivo uvoda u racunarstvo bas
zbog pseudojezika.
ako mos uspostavit bijekciju izmedju blokova svog koda i tocno napisanog koda
u nekom progr jeziku.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:24 uto, 20. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Da li studenti, koji su upisali 2002/03 i slusali vjezbe u "starom" pseudo jeziku, mogu pisati pismeni ispit (u 2. mjesecu) u tom istom "starom" pseudo jeziku :?:[/quote]

[color=red][b]Da, mogu i to zakljucno sa zadnjim rokom 2004. godine (dakle, onaj pocetkom 12. mjeseca). Od zimskog roka 2005. svi pisu u "novon" pseudo jeziku.[/b][/color]

Dodatno, [color=red][b]studenti trebaju naglasiti na pismenom da su "stari" (tj. treba napisati koje godine su slusali kolegij).[/b][/color] 8) Preporuka je da ipak naucite "novi" pseudo-jezik, zbog kolegija "[i]Programiranje (C)[/i]". :)

Takodjer, zadaci su iz aktualnog programa za sve studente (dakle one prije 2002. i one od 2002. na dalje) :!:

[quote="defar"]tko je uopce osmislijo pseudo jezik(e) koji su u upotrebi na nasem faksu?[/quote]

Onaj prvi (do prosle ak. godine) je osmislio Krcko. :) Rijec je bila o Pascalu pojednostavljene sintakse, te prevedenom na hrvatski. 8) Ovogodisnji je taj isti, samo C-izirani. ;)

[quote="defaur"]mozda bi bilo zgodno napravit neki manual[/quote]

Poanta je u tome da nemamo "tvrda" pravila, nego da ljudi mogu slobodnije pisati. Dakle, da se ne skidaju bodovi ako netko napise "[i]i[/i]" ili "[i]and[/i]" umjesto "[i]&&[/i]", ako zaboravi tocku-zarez,... :)

[quote="defar"]daklem, ako ne postoji neka sluzbena verzija, aj guess mozes pisat kako hoces.[/quote]

Tocno, ali - naravno - u nekoj razmunoj mjeri. :)

Ako ti dam zadatak: [i]Napisite potprogram koji kao argumente uzima realan broj x, te adresu pocetka niza realnih brojeva (koji su koeficijenti polinoma) i duljinu tog niza, te vraca vrijednost polinoma za x[/i], onda ocito zelim vidjeti Hornera. Dakle, ovo [b]nije[/b] dobro rjesenje:

[code:1]funkcija uvrsti(x, pocetak, n) {
return Horner(x, pocetak, n);
}[/code:1]

Dakle, ne mozes "izmisliti" bas bilo sto (kao sto sam ja izmislio funkciju Horner()). :) Ali, mozes olaksati sintaxu do neke normalne mjere. :)

A kao sluzbeni "manual" ti uvijek mogu posluziti aktualne vjezbe iz UURa... 8)
Anonymous (napisa):
Da li studenti, koji su upisali 2002/03 i slusali vjezbe u "starom" pseudo jeziku, mogu pisati pismeni ispit (u 2. mjesecu) u tom istom "starom" pseudo jeziku Question

Da, mogu i to zakljucno sa zadnjim rokom 2004. godine (dakle, onaj pocetkom 12. mjeseca). Od zimskog roka 2005. svi pisu u "novon" pseudo jeziku.

Dodatno, studenti trebaju naglasiti na pismenom da su "stari" (tj. treba napisati koje godine su slusali kolegij). Cool Preporuka je da ipak naucite "novi" pseudo-jezik, zbog kolegija "Programiranje (C)". Smile

Takodjer, zadaci su iz aktualnog programa za sve studente (dakle one prije 2002. i one od 2002. na dalje) Exclamation

defar (napisa):
tko je uopce osmislijo pseudo jezik(e) koji su u upotrebi na nasem faksu?

Onaj prvi (do prosle ak. godine) je osmislio Krcko. Smile Rijec je bila o Pascalu pojednostavljene sintakse, te prevedenom na hrvatski. Cool Ovogodisnji je taj isti, samo C-izirani. Wink

defaur (napisa):
mozda bi bilo zgodno napravit neki manual

Poanta je u tome da nemamo "tvrda" pravila, nego da ljudi mogu slobodnije pisati. Dakle, da se ne skidaju bodovi ako netko napise "i" ili "and" umjesto "&&", ako zaboravi tocku-zarez,... Smile

defar (napisa):

Tocno, ali - naravno - u nekoj razmunoj mjeri. Smile

Ako ti dam zadatak: Napisite potprogram koji kao argumente uzima realan broj x, te adresu pocetka niza realnih brojeva (koji su koeficijenti polinoma) i duljinu tog niza, te vraca vrijednost polinoma za x, onda ocito zelim vidjeti Hornera. Dakle, ovo nije dobro rjesenje:

Kod:
funkcija uvrsti(x, pocetak, n) {
  return Horner(x, pocetak, n);
}

Dakle, ne mozes "izmisliti" bas bilo sto (kao sto sam ja izmislio funkciju Horner()). Smile Ali, mozes olaksati sintaxu do neke normalne mjere. Smile

A kao sluzbeni "manual" ti uvijek mogu posluziti aktualne vjezbe iz UURa... Cool

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:23 uto, 20. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Onaj prvi (do prosle ak. godine) je osmislio Krcko. :)[/quote]

Vsego, vsego... jesam star, ali ipak ne toliko :roll: Pseudopascal na hrvatskom koristi se na UUR-u od stoljeca sedmog. Tako je bilo kad sam se upisao na faks, a i prve godine kad sam drzao vjezbe (s Urbihom i Berosem).

[quote="vsego"]Ovogodisnji je taj isti, samo C-izirani. ;)[/quote]

C-iziranje je zapocelo dok smo vjezbe drzali ti, Boris i ja. Dva razloga: trebali smo pricati o vezanim listama, bstablima i slicno, pa su nam dobro dosli C-ovski operatori za pointere. Vaznije, tada se u drugom semestru preslo s Pascala na C, pa pseudopascal nije vise imao smisla. Od tada pseudo svake godine bar malo mutira i postane slicniji C-u :D

[quote="defaur"]mozda bi bilo zgodno napravit neki manual[/quote]

Imao sam obicaj dijeliti na vjezbama "razlikovni rjecnik" Pascal-C-FORTRAN. Cini mi se bolje od manuala za pseudo, koji je kao sto vidis u tekucem agregatnom stanju. Ako hoces proslijedit cu Gordanu da stavi na UUR-stranicu.

Potpuno se slazem da "labava sintaksa" predstavlja problem za studente koji ne znaju niti jedan pravi programski jezik. O tome se vec dosta pisalo [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=1077]ovdje[/url], pa predlazem da tamo nastavimo diskusiju.
vsego (napisa):
Onaj prvi (do prosle ak. godine) je osmislio Krcko. Smile

Vsego, vsego... jesam star, ali ipak ne toliko Rolling Eyes Pseudopascal na hrvatskom koristi se na UUR-u od stoljeca sedmog. Tako je bilo kad sam se upisao na faks, a i prve godine kad sam drzao vjezbe (s Urbihom i Berosem).

vsego (napisa):
Ovogodisnji je taj isti, samo C-izirani. Wink

C-iziranje je zapocelo dok smo vjezbe drzali ti, Boris i ja. Dva razloga: trebali smo pricati o vezanim listama, bstablima i slicno, pa su nam dobro dosli C-ovski operatori za pointere. Vaznije, tada se u drugom semestru preslo s Pascala na C, pa pseudopascal nije vise imao smisla. Od tada pseudo svake godine bar malo mutira i postane slicniji C-u Very Happy

defaur (napisa):
mozda bi bilo zgodno napravit neki manual

Imao sam obicaj dijeliti na vjezbama "razlikovni rjecnik" Pascal-C-FORTRAN. Cini mi se bolje od manuala za pseudo, koji je kao sto vidis u tekucem agregatnom stanju. Ako hoces proslijedit cu Gordanu da stavi na UUR-stranicu.

Potpuno se slazem da "labava sintaksa" predstavlja problem za studente koji ne znaju niti jedan pravi programski jezik. O tome se vec dosta pisalo ovdje, pa predlazem da tamo nastavimo diskusiju.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 13:52 sri, 21. 1. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm, da, tnx vsego, krcko. mislim as.vsego i as. krcko :D
mislim da nema ustvari potrebe za daljnjom diskusijom, ovo JE bilo suvisno s moje strane.
slazemo se svi da je tesko nekoga uvesti u "programerski" nacin razmisljanja, svaki od pristupa ima uvijek i pluseva i minusa, cini mi se da je ovaj koji se trenutno primjenjuje zadovoljavajuci.
mislim, postoji razlog zasto se ne pocinje odmah s ucenjem konkretnog pr jezika - jer previse detalja bi bilo opterecujuce i odvlacilo pozornost sa cjelokupne slike (nacina razmisljanja prilikom rjesavanja problema), a prelabava sint opet moze dovest do poteskoca pri ucenju, jer se novaci nemaju "za sta uhvatiti".
oni koji su pratili, pokupili su pseudojezik i smisao kolegija, a oni koji su se MENI obratili glede instrukcija, i to zadnji dan prije kolokvija, mora da su blago receno uspaniceni :lol: ma salim se, da se neko ne bi uvrijedio - treba vremena da se razvije osjecaj za programiranje, to je sve.
hm, da, tnx vsego, krcko. mislim as.vsego i as. krcko Very Happy
mislim da nema ustvari potrebe za daljnjom diskusijom, ovo JE bilo suvisno s moje strane.
slazemo se svi da je tesko nekoga uvesti u "programerski" nacin razmisljanja, svaki od pristupa ima uvijek i pluseva i minusa, cini mi se da je ovaj koji se trenutno primjenjuje zadovoljavajuci.
mislim, postoji razlog zasto se ne pocinje odmah s ucenjem konkretnog pr jezika - jer previse detalja bi bilo opterecujuce i odvlacilo pozornost sa cjelokupne slike (nacina razmisljanja prilikom rjesavanja problema), a prelabava sint opet moze dovest do poteskoca pri ucenju, jer se novaci nemaju "za sta uhvatiti".
oni koji su pratili, pokupili su pseudojezik i smisao kolegija, a oni koji su se MENI obratili glede instrukcija, i to zadnji dan prije kolokvija, mora da su blago receno uspaniceni Laughing ma salim se, da se neko ne bi uvrijedio - treba vremena da se razvije osjecaj za programiranje, to je sve.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 17:25 uto, 29. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel se moze pisati rok u 7. mjesecu u pascalu?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:31 uto, 29. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]jel se moze pisati rok u 7. mjesecu u pascalu?[/quote]

Koji dio nije jasan? :-k

[quote="vsego"][color=red][b]Da, mogu i to zakljucno sa zadnjim rokom 2004. godine (dakle, onaj pocetkom 12. mjeseca). Od zimskog roka 2005. svi pisu u "novon" pseudo jeziku.[/b][/color]
Dodatno, [color=red][b]studenti trebaju naglasiti na pismenom da su "stari" (tj. treba napisati koje godine su slusali kolegij).[/b][/color] 8) Preporuka je da ipak naucite "novi" pseudo-jezik, zbog kolegija "[i]Programiranje (C)[/i]". :)[/quote]

[b]Naglasavam:[/b] to vrijedi [b]samo za "stare" studente[/b] :!:
Anonymous (napisa):

Koji dio nije jasan? Think

vsego (napisa):
Da, mogu i to zakljucno sa zadnjim rokom 2004. godine (dakle, onaj pocetkom 12. mjeseca). Od zimskog roka 2005. svi pisu u "novon" pseudo jeziku.
Dodatno, studenti trebaju naglasiti na pismenom da su "stari" (tj. treba napisati koje godine su slusali kolegij). Cool Preporuka je da ipak naucite "novi" pseudo-jezik, zbog kolegija "Programiranje (C)". Smile

Naglasavam: to vrijedi samo za "stare" studente Exclamation

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum