Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Atomised Forumaš(ica)

|
Postano: 12:42 sub, 24. 11. 2007 Naslov: Što u ovom programu ne valja? |
|
|
Dakle, pokušavam naučiti pisati najosnovnije programe, i sad, probao sam napisati program koji učitava dva broja i ispisuje njihov zbroj, razliku, umnožak i kvocijent. Ali nisam uspio. :D
Naime, program prvo ispiše "Unesite prvi broj:" i ja ga unesem, ali zatim se ne pojavljuje "Unesite drugi broj:", nego prije toga moram unijeti još jedan broj. Nakon toga se ispisuje "Unesite drugi broj:" i ja unesem još jedan broj. Na kraju dobijem zbroj, razliku, umnožak i kvocijent ona prva dva broja.
Sad, mene zanima što sam krivo napisao:
#include <iostream.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>
#include <stdio.h>
int main()
{
float a, b, zbroj, razlika, umnozak, kvoc;
printf("Unesite prvi broj:\n");
scanf("%f\n", &a);
printf("Unesite drugi broj:\n");
scanf("%f\n", &b);
zbroj=a+b;
razlika=a-b;
umnozak=a*b;
kvoc=a/b;
printf("Zbroj iznosi %f\n", zbroj);
printf("Razlika iznosi %f\n", razlika);
printf("Umnozak iznosi %f\n", umnozak);
printf("Kvocijent iznosi %f\n", kvoc);
system("PAUSE");
return 0;
}
Hvala. :)
Dakle, pokušavam naučiti pisati najosnovnije programe, i sad, probao sam napisati program koji učitava dva broja i ispisuje njihov zbroj, razliku, umnožak i kvocijent. Ali nisam uspio.
Naime, program prvo ispiše "Unesite prvi broj:" i ja ga unesem, ali zatim se ne pojavljuje "Unesite drugi broj:", nego prije toga moram unijeti još jedan broj. Nakon toga se ispisuje "Unesite drugi broj:" i ja unesem još jedan broj. Na kraju dobijem zbroj, razliku, umnožak i kvocijent ona prva dva broja.
Sad, mene zanima što sam krivo napisao:
#include <iostream.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>
#include <stdio.h>
int main()
{
float a, b, zbroj, razlika, umnozak, kvoc;
printf("Unesite prvi broj:\n");
scanf("%f\n", &a);
printf("Unesite drugi broj:\n");
scanf("%f\n", &b);
zbroj=a+b;
razlika=a-b;
umnozak=a*b;
kvoc=a/b;
printf("Zbroj iznosi %f\n", zbroj);
printf("Razlika iznosi %f\n", razlika);
printf("Umnozak iznosi %f\n", umnozak);
printf("Kvocijent iznosi %f\n", kvoc);
system("PAUSE");
return 0;
}
Hvala.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 13:04 sub, 24. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[list=1][*] Nemoj dodavati [tt]include[/tt]-ove bez razloga. :? Npr. ovdje ti treba samo [tt]stdio.h[/tt], dok [tt]iostream.h[/tt] uopce ne spada u C nego u C++ (i zbog toga bi ti palo compiliranje kod verifikatora od zadace!). :?
[*] Extenzija ti mora biti [tt].c[/tt]
[*] [tt]scanf("%f[color=red]\n[/color]", &a);[/tt] :arrow: [tt]scanf("%f", &a);[/tt] ili [tt]scanf("[bg=#80ff80] [/bg]%f", &a);[/tt] (zeleno je razmak)
[*] Generalno, preporucam koristiti [tt]double[/tt], a ne [tt]float[/tt] (u tom slucaju se u [tt]scanf()[/tt] koristi [tt]%lf[/tt]; u [tt]printf()[/tt] nema promjene).
[*] Program se moze zalijepiti na Forum tako da lijepo izgleda:[code:1]#include <stdio.h>
int main(void) {
double a, b, zbroj, razlika, umnozak, kvoc;
printf("Unesite prvi broj: ");
scanf("%lf", &a);
printf("Unesite drugi broj: ");
scanf("%lf", &b);
zbroj = a + b;
razlika = a - b;
umnozak = a * b;
kvoc = a / b;
printf("Zbroj: %g\n", zbroj);
printf("Razlika: %g\n", razlika);
printf("Umnozak: %g\n", umnozak);
printf("Kvocijent: %g\n", kvoc);
scanf("%%");
return 0;
}[/code:1][/list:o]
HTH ;)
- Nemoj dodavati include-ove bez razloga.
Npr. ovdje ti treba samo stdio.h, dok iostream.h uopce ne spada u C nego u C++ (i zbog toga bi ti palo compiliranje kod verifikatora od zadace!).
- Extenzija ti mora biti .c
- scanf("%f\n", &a);
scanf("%f", &a); ili scanf(" %f", &a); (zeleno je razmak)
- Generalno, preporucam koristiti double, a ne float (u tom slucaju se u scanf() koristi %lf; u printf() nema promjene).
- Program se moze zalijepiti na Forum tako da lijepo izgleda:
Kod: | #include <stdio.h>
int main(void) {
double a, b, zbroj, razlika, umnozak, kvoc;
printf("Unesite prvi broj: ");
scanf("%lf", &a);
printf("Unesite drugi broj: ");
scanf("%lf", &b);
zbroj = a + b;
razlika = a - b;
umnozak = a * b;
kvoc = a / b;
printf("Zbroj: %g\n", zbroj);
printf("Razlika: %g\n", razlika);
printf("Umnozak: %g\n", umnozak);
printf("Kvocijent: %g\n", kvoc);
scanf("%%");
return 0;
} |
HTH
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 13:20 sub, 24. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Nitko od profaca ne koristi DevC++ u praxi, pa vjerojatno tu dodje do malog nesporazuma. :) Mi ga preporucamo Windowsasima jer je besplatan i bazira se na gcc-u (isti compiler koji smatramo alfom i omegom na Linuxu, UNIXu,...), a u kasnijoj fazi programiranja (drugi semestar) ono [tt].cpp[/tt] moze ozbiljno smetati. :?
Provjerit cu s prof, pa da to ispravimo ako joj se zbilja omaklo da je krivo rekla (prosle godine su oboje dobro govorili). ;)
Nitko od profaca ne koristi DevC++ u praxi, pa vjerojatno tu dodje do malog nesporazuma. Mi ga preporucamo Windowsasima jer je besplatan i bazira se na gcc-u (isti compiler koji smatramo alfom i omegom na Linuxu, UNIXu,...), a u kasnijoj fazi programiranja (drugi semestar) ono .cpp moze ozbiljno smetati.
Provjerit cu s prof, pa da to ispravimo ako joj se zbilja omaklo da je krivo rekla (prosle godine su oboje dobro govorili).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
Postano: 13:32 sub, 24. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Nitko od profaca ne koristi DevC++ u praxi, pa vjerojatno tu dodje do malog nesporazuma. :) Mi ga preporucamo Windowsasima jer je besplatan i bazira se na gcc-u (isti compiler koji smatramo alfom i omegom na Linuxu, UNIXu,...), a u kasnijoj fazi programiranja (drugi semestar) ono [tt].cpp[/tt] moze ozbiljno smetati. :?
Provjerit cu s prof, pa da to ispravimo ako joj se zbilja omaklo da je krivo rekla (prosle godine su oboje dobro govorili). ;)[/quote]
Ok, sve jasno. :)
vsego (napisa): | Nitko od profaca ne koristi DevC++ u praxi, pa vjerojatno tu dodje do malog nesporazuma. Mi ga preporucamo Windowsasima jer je besplatan i bazira se na gcc-u (isti compiler koji smatramo alfom i omegom na Linuxu, UNIXu,...), a u kasnijoj fazi programiranja (drugi semestar) ono .cpp moze ozbiljno smetati.
Provjerit cu s prof, pa da to ispravimo ako joj se zbilja omaklo da je krivo rekla (prosle godine su oboje dobro govorili).  |
Ok, sve jasno.
|
|
[Vrh] |
|
.bubamara. Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mibo Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:47 sub, 24. 11. 2007 Naslov: scanf("%%"); |
|
|
[code:1]scanf("%%");[/code:1] se zna koristiti za pauziranje programa prije izlaska (kao i npr. [code:1]system("pause")[/code:1], samo je [code:1]scanf("%%");[/code:1] bolje jer funkcija [code:1]system()[/code:1] u bîti poziva "pause" program koji nemaju svi OS-evi)
se zna koristiti za pauziranje programa prije izlaska (kao i npr. , samo je bolje jer funkcija u bîti poziva "pause" program koji nemaju svi OS-evi)
_________________ WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH
George Orwell: 1984
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
.bubamara. Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mocibob Forumaš(ica)

|
Postano: 21:46 ned, 25. 11. 2007 Naslov: |
|
|
treca zadaca.. moze li mi netko reci s to u ovom programu ne valja?
Napišite program koji učitava tri realna broja x, y i z, te ispisuje vrijednost izraza
f = x4+y2z3.
Rezultat obavezno ispišite koristeći format %g!
#include<stdio.h>
int main(void){
double x, y, z, f;
scanf("%lf %lf %lf", &x, &y, &z);
f=x*x*x*x+y*y*z*z*z;
printf("f= %g", f);
return(0);
}
treca zadaca.. moze li mi netko reci s to u ovom programu ne valja?
Napišite program koji učitava tri realna broja x, y i z, te ispisuje vrijednost izraza
f = x4+y2z3.
Rezultat obavezno ispišite koristeći format %g!
#include<stdio.h>
int main(void){
double x, y, z, f;
scanf("%lf %lf %lf", &x, &y, &z);
f=x*x*x*x+y*y*z*z*z;
printf("f= %g", f);
return(0);
}
|
|
[Vrh] |
|
pero Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mocibob Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 3:45 pon, 26. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Novi"]NE SMIJE BITI UKRASA!!!!! :!:
printf("f= %g", f); :arrow: printf("%g", f);[/quote]
=D>
Tocno kako pise u Helpu. 8) Hvala, Novi! :)
Novi (napisa): | NE SMIJE BITI UKRASA!!!!!
printf("f= %g", f); printf("%g", f); |
Tocno kako pise u Helpu. Hvala, Novi!
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
Postano: 17:26 uto, 18. 12. 2007 Naslov: |
|
|
Zadatak 8.8 iz skripta...
Pokušao sam ga riješiti, ali, kad upišem 0, ne reagira... Nakon toga upišem još neki broj i program završi (bez ikakvog ispisa).
Zato sam ga išao doslovno prepisati iz skripta, ali opet isto. :shock: Prepisao sam onaj prvi način. ;)
Btw, prije onoga što piše u skriptama sam ubacio int main (void) { i nakon toga što piše scanf ("%%"); return 0; }
Program sam spremio u .c formatu.
Zadatak 8.8 iz skripta...
Pokušao sam ga riješiti, ali, kad upišem 0, ne reagira... Nakon toga upišem još neki broj i program završi (bez ikakvog ispisa).
Zato sam ga išao doslovno prepisati iz skripta, ali opet isto. Prepisao sam onaj prvi način.
Btw, prije onoga što piše u skriptama sam ubacio int main (void) { i nakon toga što piše scanf ("%%"); return 0; }
Program sam spremio u .c formatu.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 18:03 uto, 18. 12. 2007 Naslov: |
|
|
Greska dok sam prelamao zadnju lajnu (jer cijela ne stane na stranicu). :oops: Treba ici:
[code:1]printf("Najveci ucitani broj je %d, ucitan", max);
printf(" %d. po redu.\n", im);[/code:1]
Isprika. :)
Greska dok sam prelamao zadnju lajnu (jer cijela ne stane na stranicu). Treba ici:
Kod: | printf("Najveci ucitani broj je %d, ucitan", max);
printf(" %d. po redu.\n", im); |
Isprika.
|
|
[Vrh] |
|
Atomised Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
felixx Forumaš(ica)

|
Postano: 11:57 sri, 19. 12. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]:OT:
[quote="Atomised"]Program sam spremio u .c formatu.[/quote]
Samo jedna mala napomena. [tt].c[/tt] i [tt].cpp[/tt] ne oznacavaju razlicite formate. Source kod programa pisanih u C-u i C++u zapisuje se u plain text formatu.
Problem s ekstenzijama nastaje kad se koristi Dev-Cpp (zapravo isti problem nastaje kod koristenja vecine IDE-a). Radi se o tome da Dev-Cpp ovisno o ekstenziji odlucuje koji kompajler ce upotrijebiti kako bi kompajlirao tvoj kod. Dakle, ako si kod snimio u file s ekstenzijom [tt].c[/tt], onda ce se pozvati [tt]gcc[/tt] ([url=http://www.gnu.org]GNU[/url]-ov kompajler za C), a ako je ekstenzija [tt].cpp[/tt], onda ce se pozvati [tt]g++[/tt] ([url=http://www.gnu.org]GNU[/url]-ov kompajler za C++)[/quote]
koliko ja znam ovo nije istina, jer DEV C++ koristi MingW kompajler il kak se vec zove a ne GCC, a to je jedan od razloga zas u DevCpp se ne moze ispisati long long pomocu lld
mdoko (napisa): |
Atomised (napisa): | Program sam spremio u .c formatu. |
Samo jedna mala napomena. .c i .cpp ne oznacavaju razlicite formate. Source kod programa pisanih u C-u i C++u zapisuje se u plain text formatu.
Problem s ekstenzijama nastaje kad se koristi Dev-Cpp (zapravo isti problem nastaje kod koristenja vecine IDE-a). Radi se o tome da Dev-Cpp ovisno o ekstenziji odlucuje koji kompajler ce upotrijebiti kako bi kompajlirao tvoj kod. Dakle, ako si kod snimio u file s ekstenzijom .c, onda ce se pozvati gcc (GNU-ov kompajler za C), a ako je ekstenzija .cpp, onda ce se pozvati g++ (GNU-ov kompajler za C++) |
koliko ja znam ovo nije istina, jer DEV C++ koristi MingW kompajler il kak se vec zove a ne GCC, a to je jedan od razloga zas u DevCpp se ne moze ispisati long long pomocu lld
_________________ bla bla
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:51 sri, 19. 12. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="felixx"]
koliko ja znam ovo nije istina, jer DEV C++ koristi MingW kompajler il kak se vec zove a ne GCC, a to je jedan od razloga zas u DevCpp se ne moze ispisati long long pomocu lld[/quote]
Pogledaj malo bolje na [url]www.mingw.org[/url]. Tamo lijepo pise
[quote="www.mingw.org FAQ u odgovoru na pitanje'What is MinGW?"]
MinGW ("Minimalistic GNU for Windows") refers to a set of runtime headers, used in building a compiler system based on the GNU GCC and binutils projects. It compiles and links code to be run on Win32 platforms... providing C, C++ and Fortran compilers plus other related tools. If you see references to "mingw32" instead of "MinGW", they are referring to the same compiler system. The project's name changed from mingw32 to MinGW is to prevent the implication that MinGW will only works on 32 bit systems (as 64 and higher bit machines become more common, MinGW will evolve to work with them). MinGW uses the Microsoft runtime libraries, distributed with the Windows operating system. Unlike other ports of GCC to Windows, the runtime libraries are not distributed using Gnu's General Public License (GPL). You, therefore, do not have to distribute your source code with your programs unless, of course, you use a GPL library in your programs..
[/quote]
Dakle, MinGW je port GCC-a za windowse.
felixx (napisa): |
koliko ja znam ovo nije istina, jer DEV C++ koristi MingW kompajler il kak se vec zove a ne GCC, a to je jedan od razloga zas u DevCpp se ne moze ispisati long long pomocu lld |
Pogledaj malo bolje na www.mingw.org. Tamo lijepo pise
www.mingw.org FAQ u odgovoru na pitanje'What is MinGW? (napisa): |
MinGW ("Minimalistic GNU for Windows") refers to a set of runtime headers, used in building a compiler system based on the GNU GCC and binutils projects. It compiles and links code to be run on Win32 platforms... providing C, C++ and Fortran compilers plus other related tools. If you see references to "mingw32" instead of "MinGW", they are referring to the same compiler system. The project's name changed from mingw32 to MinGW is to prevent the implication that MinGW will only works on 32 bit systems (as 64 and higher bit machines become more common, MinGW will evolve to work with them). MinGW uses the Microsoft runtime libraries, distributed with the Windows operating system. Unlike other ports of GCC to Windows, the runtime libraries are not distributed using Gnu's General Public License (GPL). You, therefore, do not have to distribute your source code with your programs unless, of course, you use a GPL library in your programs..
|
Dakle, MinGW je port GCC-a za windowse.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
|