Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Dokaz da je nešto potprostor? (postupak) (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
58 = 89 - 31

PostPostano: 22:26 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anam"]evo sad uzmem naka skalare x. y. z iz C i dobijem ovaj sustav x+yi+z2i=0;
x-y-z(i-1)=0 ; xi+y = 0

dal da sad to idem rješavat preko Gaussovih eliminacija, da zapisujem matrično??[/quote]

zašto ne? :D
anam (napisa):
evo sad uzmem naka skalare x. y. z iz C i dobijem ovaj sustav x+yi+z2i=0;
x-y-z(i-1)=0 ; xi+y = 0

dal da sad to idem rješavat preko Gaussovih eliminacija, da zapisujem matrično??

zašto ne? Very Happy

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 22:58 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anam"]jel može pitanje kako uopće pronalazimo bazu za presjek, npr.skupova M i L, ne pronalazim nigdje primjerak takvog zadatka, uglavnom smo radili za sumu?[/quote]

ovako:
neka je baza za M, [latex]\{m_1, m_2, ... , m_p\}[/latex], a baza za L, [latex]\{l_1, l_2, ... , l_q\}[/latex]. unija ta dva skupa je sistem izvodnica za M+L. ako je to ujedno i baza za M+L, suma je direktna, pa je baza presjeka [latex]\{0\}[/latex].
ako unija baza od M i L nije baza za M+L, tada ju do baze možemo svesti. :)
neka smo izbacili [latex]X = \{x_1, x_2, ... , x_r\} \subset \{l_1, l_2, ... , l_q\}[/latex], a neka je [latex]Y = \{y_1, y_2, ... , y_s\}[/latex] (r+s=q) ostao u bazi.
svaki od vektora iz X možemo napisati kao linearnu kombinaciju vektora baze za M+L. evo, uzmemo [latex]x_i[/latex]:
[latex]x_i = \sum_{j=1}^{p} \alpha_j m_j + \sum_{j=1}^s \beta_j y_j[/latex].
e sad malo :piggy: ... prvu sumu iz gornje jednakosti nazovimo [latex]a[/latex], drugu [latex]b[/latex].
[latex]a[/latex] je iz M (kao linearna kombinacija vektora [latex]\{m_1, m_2, ... , m_p\}[/latex]), ali i iz L ([latex]a = x_i - b, x_i, b \in L[/latex]). :arrow: [latex]a \in M\cap L[/latex]

ovo je bio izazov. nadam se da nema greške u zapisu. (latex ubija)
anam (napisa):
jel može pitanje kako uopće pronalazimo bazu za presjek, npr.skupova M i L, ne pronalazim nigdje primjerak takvog zadatka, uglavnom smo radili za sumu?

ovako:
neka je baza za M, , a baza za L, . unija ta dva skupa je sistem izvodnica za M+L. ako je to ujedno i baza za M+L, suma je direktna, pa je baza presjeka .
ako unija baza od M i L nije baza za M+L, tada ju do baze možemo svesti. Smile
neka smo izbacili , a neka je (r+s=q) ostao u bazi.
svaki od vektora iz X možemo napisati kao linearnu kombinaciju vektora baze za M+L. evo, uzmemo :
.
e sad malo Pajcek ... prvu sumu iz gornje jednakosti nazovimo , drugu .
je iz M (kao linearna kombinacija vektora ), ali i iz L (). Arrow

ovo je bio izazov. nadam se da nema greške u zapisu. (latex ubija)

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 23:14 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima li netko neki zadatak (kojem zna rješenje) pa da provjerimo koliko redova objašnjenja smo skužili? :oops:
Ima li netko neki zadatak (kojem zna rješenje) pa da provjerimo koliko redova objašnjenja smo skužili? Embarassed

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 23:24 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok... Ajmo zdravoseljački:
Imaš 2 skupa, [latex]M[/latex] i [latex]L[/latex] koji su reducirani oba do baze, i recimo da je [latex]dimM=2[/latex], a [latex]dimL=3[/latex]

E sad. Zbroj baza je 5. No to ne znači da su međusobno nezavisni (možda se križaju negdje prostori), pa je [latex]dim(M+L)[/latex] takva, da uzmeš svih 5 vektora i njih reduciraš do baze. I recimo dobiješ da je [latex]dim(M+L)=3[/latex], što znači da su 2 vektora neka bila linearno zavisna, tj da je presjek skupova ploha.

E sad... Ako me logika dobro služi:
Imaš prostor dimenzije 3, i kroz njega prolazi neki prostor dimenzije 2...
Presjek njih je ploha, kojima je baza upravo ova 2 vektora koja sam izbacio iz (M+L)

Sam fulao gdje?
Imaš 2 skupa, i koji su reducirani oba do baze, i recimo da je , a

E sad. Zbroj baza je 5. No to ne znači da su međusobno nezavisni (možda se križaju negdje prostori), pa je takva, da uzmeš svih 5 vektora i njih reduciraš do baze. I recimo dobiješ da je , što znači da su 2 vektora neka bila linearno zavisna, tj da je presjek skupova ploha.

Presjek njih je ploha, kojima je baza upravo ova 2 vektora koja sam izbacio iz (M+L)

Sam fulao gdje?

Zadnja promjena: punio4; 23:30 uto, 27. 11. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:28 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajd da ja probam zdravo seljački,na primjeru...
neka je [latex]M=[\{(1,0,0),(0,1,0)\}][/latex] i [latex]L=[\{(1,1,0),(0,0,1)\}][/latex]
Sad je [latex][\{(1,0,0),(0,1,0),(1,1,0),(0,0,1)\}][/latex] skup izvodnica za M+L. Taj skup nije linearno nezavisan (vidi se da je (1,1,0)=(1,0,0)+(0,1,0) ) pa izbacimo (1,1,0) iz tog skupa da dobijemo bazu za M+L. Onaj vektor kojeg smo izbacili je baza za MpresjekL prema onom kaj je ma napisao, da se sad ne ponavljam.

edit: nije za smetnut s uma:
[latex]dim(M+L)=dimM+dimL-dim(M \cap L)[/latex]
Ajd da ja probam zdravo seljački,na primjeru...
neka je i
Sad je skup izvodnica za M+L. Taj skup nije linearno nezavisan (vidi se da je (1,1,0)=(1,0,0)+(0,1,0) ) pa izbacimo (1,1,0) iz tog skupa da dobijemo bazu za M+L. Onaj vektor kojeg smo izbacili je baza za MpresjekL prema onom kaj je ma napisao, da se sad ne ponavljam.

edit: nije za smetnut s uma:

Zadnja promjena: Luuka; 23:34 uto, 27. 11. 2007; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 23:29 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znači li to da je baza od presjeka ono što sam izbacila kad sam tražila bazu od L+M?

EDIT: :yesss:
Hvala momci :)
Znači li to da je baza od presjeka ono što sam izbacila kad sam tražila bazu od L+M?

EDIT: Yes
Hvala momci Smile

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 0:10 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Masiela"]Znači li to da je baza od presjeka ono što sam izbacila kad sam tražila bazu od L+M?[/quote]

pa i nije baš... ne da mi se smišljat konkretni primjer, pa ajmo ovak... recimo da ti bazu od L čine a1 i a2, a bazu od M b1, b2 i b3... i sad ideš prikazivat b1 pomoću a1 i a2... recimo da to možeš, s koef. alfa1 i alfa2, dakle b1 moraš izbacit van jer nisu lin. nezavisni... sad dalje... uzmeš b2, ideš ga prikazivat pomoću a1 i a2 opet... recimo da to ne ide, dakle lin. nezavisni su, pa ostavljaš b2 u skupu... sad b3 prikazuješ pomoću a1, a2 i b2... recimo da možeš, s koef. beta1, beta2 i beta3... dakle, i b3 mora van... u skupu su ti ostali a1, a2 i b2, oni su baza za L+M... i sad gledaš vektore koji su izbačeni... b1 je prikazan samo pomoću a1 i a2, pa kao takav ide u bazu za presjek ( b1 je očito u M, a kak je prikazan pomoću a1 i a2, on je i u L, pa je i u presjeku)... sad gledaš b3... e njega ne stavljaš 'cijelog' u bazu za presjek, nego samo onaj dio uz a1 i a2, dakle u presjek ide beta1*a1+beta2*a2 ( kad bolje pogledaš, to ti je logično, jer iz prikaza dobiješ da je beta1*a1+beta2*a2= b3-beta3*b2... ovo s lijeve strane ti je iz L, s desne iz M, a to je jednako, pa je očito taj vektor beta1*a1+beta2*a2 u presjeku skupova L i M)... i to ti je onda drugi element baze za presjek... analogno se radi općenito :)
nadam se da je jasno... probaj na konkretnom primjeru iz prošlogodišnjeg kolokvija... sorry na ružnom pisanju oznaka, i ak sam nešto slučajno zeznula :)
Masiela (napisa):

pa i nije baš... ne da mi se smišljat konkretni primjer, pa ajmo ovak... recimo da ti bazu od L čine a1 i a2, a bazu od M b1, b2 i b3... i sad ideš prikazivat b1 pomoću a1 i a2... recimo da to možeš, s koef. alfa1 i alfa2, dakle b1 moraš izbacit van jer nisu lin. nezavisni... sad dalje... uzmeš b2, ideš ga prikazivat pomoću a1 i a2 opet... recimo da to ne ide, dakle lin. nezavisni su, pa ostavljaš b2 u skupu... sad b3 prikazuješ pomoću a1, a2 i b2... recimo da možeš, s koef. beta1, beta2 i beta3... dakle, i b3 mora van... u skupu su ti ostali a1, a2 i b2, oni su baza za L+M... i sad gledaš vektore koji su izbačeni... b1 je prikazan samo pomoću a1 i a2, pa kao takav ide u bazu za presjek ( b1 je očito u M, a kak je prikazan pomoću a1 i a2, on je i u L, pa je i u presjeku)... sad gledaš b3... e njega ne stavljaš 'cijelog' u bazu za presjek, nego samo onaj dio uz a1 i a2, dakle u presjek ide beta1*a1+beta2*a2 ( kad bolje pogledaš, to ti je logično, jer iz prikaza dobiješ da je beta1*a1+beta2*a2= b3-beta3*b2... ovo s lijeve strane ti je iz L, s desne iz M, a to je jednako, pa je očito taj vektor beta1*a1+beta2*a2 u presjeku skupova L i M)... i to ti je onda drugi element baze za presjek... analogno se radi općenito Smile
nadam se da je jasno... probaj na konkretnom primjeru iz prošlogodišnjeg kolokvija... sorry na ružnom pisanju oznaka, i ak sam nešto slučajno zeznula Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 0:19 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako ne?
Ako imamo neka 2 prostora koji se sjeku, i recimo da su oba dimenzije 3, a da je dimenzija sume isto 3... Dakle imamo 3 vektora koja smo izbacili iz sume.
Ta 3 vektora su nužno linearno nezavisna, i čine bazu za presjek...
E sad, ovo nisam siguran dal su nužno nezavisni, al ak nisu, pa i njih ćemo reducirat do baze, pa opet čine bazu za presjek.

Mislim, čisto vizualno gledajući... Ako postoji:
Presjek prostora dim 2 i 3 je prostor dimenzije 2 (ploha). Presjek dim 2 i 2 je dim 1 (pravac). Presjek prostora dim 3 i 3 je opet 3.

A vektori koji su u oba prostora su očito linearno zavisni, a te smo već izbacili....
Kako ne?
Ako imamo neka 2 prostora koji se sjeku, i recimo da su oba dimenzije 3, a da je dimenzija sume isto 3... Dakle imamo 3 vektora koja smo izbacili iz sume.
E sad, ovo nisam siguran dal su nužno nezavisni, al ak nisu, pa i njih ćemo reducirat do baze, pa opet čine bazu za presjek.

Presjek prostora dim 2 i 3 je prostor dimenzije 2 (ploha). Presjek dim 2 i 2 je dim 1 (pravac). Presjek prostora dim 3 i 3 je opet 3.

A vektori koji su u oba prostora su očito linearno zavisni, a te smo već izbacili....

Zadnja promjena: punio4; 0:27 sri, 28. 11. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 0:26 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

pogledaj što je napisao ma prije mene, u biti ista stvar, samo ljepše i općenitije rečeno ;)
pogledaj što je napisao ma prije mene, u biti ista stvar, samo ljepše i općenitije rečeno Wink

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 0:27 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stavila ovo objašnjenje na papir pa da velim kako sam ga shvatila.

Znači, imam L i M. Imam bazu od L+M, i recimo da tu bazu čini baza od L i dio baze od M.
Sad gledam što mi nije upalo u tu bazu. Raspišem tako da na jednoj strani imam ono što je u L, a na drugoj ono što je u M, i onaj dio koji je u M ide u presjek.

?
Stavila ovo objašnjenje na papir pa da velim kako sam ga shvatila.

Znači, imam L i M. Imam bazu od L+M, i recimo da tu bazu čini baza od L i dio baze od M.
Sad gledam što mi nije upalo u tu bazu. Raspišem tako da na jednoj strani imam ono što je u L, a na drugoj ono što je u M, i onaj dio koji je u M ide u presjek.

?

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 0:47 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne kužim baš što točno želiš reć :)
dakle... dobiješ bazu za L+M, to je valjda svima jasno kako :) e sad, gledaš one vektore iz M koje si izbacivala... njih si zapisala kao lin. komb. elemenata iz L i iz M... i sad ti u presjek ulazi samo onaj dio uz vektore iz L... jer kad prebaciš onaj dio koji je uz vektore iz M na drugu stranu, na lijevoj strani bit će ti nešto iz L, na desnoj iz M, kak je to jednako, bit će iz presjeka, a lijeva strana je upravo gore spomenuti dio uz vektore iz L...
jasnije? :) makar se ne bi čudila da nije, baš sam sve spetljala sada :D
ne kužim baš što točno želiš reć Smile
dakle... dobiješ bazu za L+M, to je valjda svima jasno kako Smile e sad, gledaš one vektore iz M koje si izbacivala... njih si zapisala kao lin. komb. elemenata iz L i iz M... i sad ti u presjek ulazi samo onaj dio uz vektore iz L... jer kad prebaciš onaj dio koji je uz vektore iz M na drugu stranu, na lijevoj strani bit će ti nešto iz L, na desnoj iz M, kak je to jednako, bit će iz presjeka, a lijeva strana je upravo gore spomenuti dio uz vektore iz L...
jasnije? Smile makar se ne bi čudila da nije, baš sam sve spetljala sada Very Happy

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 0:54 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle baza za presjek nisu svi izbačeni vektori iz (M+L) već samo oni koji su bili u L :? ?
Dakle baza za presjek nisu svi izbačeni vektori iz (M+L) već samo oni koji su bili u L Confused ?

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 1:02 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

kad tražiš bazu za L+M, pokušavaš vektore iz M prikazati kao lin. kombinaciju prethodnika... ak uspiješ, izbaciš taj vektor van... i ne stavljaš ga automatski u bazu za presjek, nego gledaš dobivenu lin. komb. i u presjek stavljaš onaj njen dio koji se nalazi uz vektore iz L... i to je to :)
sad idem spavat, krajnje je vrijeme :D
kad tražiš bazu za L+M, pokušavaš vektore iz M prikazati kao lin. kombinaciju prethodnika... ak uspiješ, izbaciš taj vektor van... i ne stavljaš ga automatski u bazu za presjek, nego gledaš dobivenu lin. komb. i u presjek stavljaš onaj njen dio koji se nalazi uz vektore iz L... i to je to Smile
sad idem spavat, krajnje je vrijeme Very Happy

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 7:26 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]ne kužim baš što točno želiš reć :)
dakle... dobiješ bazu za L+M, to je valjda svima jasno kako :) e sad, gledaš one vektore iz M koje si izbacivala... njih si zapisala kao lin. komb. elemenata iz L i iz M... i sad ti u presjek ulazi samo onaj dio uz vektore iz L... jer kad prebaciš onaj dio koji je uz vektore iz M na drugu stranu, na lijevoj strani bit će ti nešto iz L, na desnoj iz M, kak je to jednako, bit će iz presjeka, a lijeva strana je upravo gore spomenuti dio uz vektore iz L...
jasnije? :) makar se ne bi čudila da nije, baš sam sve spetljala sada :D[/quote]
Napisala sam šturo, čisto štreberski ko neki recept :mrgreen:

Uglavnom, ako imam b3-ß3b2=ß1a1+ß2a2 gdje su a1 i a2 vektori koji su mi u bazi od L+M, shvatila sam da trebam izračunati koliko je b3-ß3b2 i taj rezultat da ide u bazu od presjeka.
arya (napisa):
ne kužim baš što točno želiš reć Smile
dakle... dobiješ bazu za L+M, to je valjda svima jasno kako Smile e sad, gledaš one vektore iz M koje si izbacivala... njih si zapisala kao lin. komb. elemenata iz L i iz M... i sad ti u presjek ulazi samo onaj dio uz vektore iz L... jer kad prebaciš onaj dio koji je uz vektore iz M na drugu stranu, na lijevoj strani bit će ti nešto iz L, na desnoj iz M, kak je to jednako, bit će iz presjeka, a lijeva strana je upravo gore spomenuti dio uz vektore iz L...
jasnije? Smile makar se ne bi čudila da nije, baš sam sve spetljala sada Very Happy

Napisala sam šturo, čisto štreberski ko neki recept Mr. Green

Uglavnom, ako imam b3-ß3b2=ß1a1+ß2a2 gdje su a1 i a2 vektori koji su mi u bazi od L+M, shvatila sam da trebam izračunati koliko je b3-ß3b2 i taj rezultat da ide u bazu od presjeka.

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 9:22 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislio sam da je moj zadnji post koliko-toliko jasan... ljudi, zašto izbjegavate demonstrature :?: :roll:

punio4, ovo shvati samo kao dobronamjeran savjet: moraš malo pripraziti na izražavanje/terminologiju, jer to hoće uzet bodove... :wink:

[quote="punio4"]Ok... Ajmo zdravoseljački:
Imaš 2 skupa, [latex]M[/latex] i [latex]L[/latex] koji su reducirani oba do baze, i recimo da je [latex]dimM=2[/latex], a [latex]dimL=3[/latex][/quote]

ako su M i L [b]skupovi reducirani do baza[/b], onda ne možemo pričati o njihovim dimenzijama, već o dimenzijama njihovih ljusaka.
ako su to, pak, [b]potprostori[/b] (u tvom slučaju dimenzija 2 i 3), onda ih ne svodimo do baze. do baze svodimo sisteme izvodnica ili nadopunjavamo linearno nezavisne skupove (naravno, ukoliko baze već nisu). :wink:

[quote="punio4"]E sad. Zbroj baza je 5. No to ne znači da su međusobno nezavisni (možda se križaju negdje prostori), pa je [latex]dim(M+L)[/latex] takva, da uzmeš svih 5 vektora i njih reduciraš do baze. I recimo dobiješ da je [latex]dim(M+L)=3[/latex], što znači da su 2 vektora neka bila linearno zavisna, tj da je presjek skupova ploha.

Presjek njih je ploha, kojima je baza upravo ova 2 vektora koja sam izbacio iz (M+L)[/quote]

pazi, nije sve tako jednostavno. tu pričamo o minimalno petodimenzionalnom prostoru. sve je to lijepo dok si možeš vizualizirati prostor i ravninu i pravac, ali ne valja uvijek tim putem...
tko ti tu garantira da se rečeni prostori dimenzije 3 i dimenzije 2 uopće sijeku? :roll:

[quote="punio4"]Ako imamo neka 2 prostora koji se sjeku, i recimo da su oba dimenzije 3, a da je dimenzija sume isto 3... Dakle imamo 3 vektora koja smo izbacili iz sume. [/quote]

ako su oba potprostora dimenzije 3, a dimenzije 3 je i suma, znači da su ti potprostori jednaki. iz unije baza izbacio si sve vektore baze drugog potprostora (ako si ih lijepo po redu posložio :) ). dimenzija presjeka je 3 (ne, baza nisu izbačeni vektori :!: ), pa je presjek opet taj potprostor. :wink:

[quote="punio4"]Ta 3 vektora su nužno linearno nezavisna, i čine bazu za presjek... [/quote]

NE :!: pročitaj objašnjenja gore.

[quote="punio4"]Mislim, čisto vizualno gledajući... Ako postoji:
Presjek prostora dim 2 i 3 je prostor dimenzije 2 (ploha). Presjek dim 2 i 2 je dim 1 (pravac). Presjek prostora dim 3 i 3 je opet 3. [/quote]

ne. što ako su to potprostori vektorskog prostora [latex]\mathbb{R}^{65}[/latex]? 8) uopće se ne moraju sijeći.
mislio sam da je moj zadnji post koliko-toliko jasan... ljudi, zašto izbjegavate demonstrature Question Rolling Eyes

punio4, ovo shvati samo kao dobronamjeran savjet: moraš malo pripraziti na izražavanje/terminologiju, jer to hoće uzet bodove... Wink

punio4 (napisa):
Imaš 2 skupa, i koji su reducirani oba do baze, i recimo da je , a

ako su M i L skupovi reducirani do baza, onda ne možemo pričati o njihovim dimenzijama, već o dimenzijama njihovih ljusaka.
ako su to, pak, potprostori (u tvom slučaju dimenzija 2 i 3), onda ih ne svodimo do baze. do baze svodimo sisteme izvodnica ili nadopunjavamo linearno nezavisne skupove (naravno, ukoliko baze već nisu). Wink

punio4 (napisa):
E sad. Zbroj baza je 5. No to ne znači da su međusobno nezavisni (možda se križaju negdje prostori), pa je takva, da uzmeš svih 5 vektora i njih reduciraš do baze. I recimo dobiješ da je , što znači da su 2 vektora neka bila linearno zavisna, tj da je presjek skupova ploha.

pazi, nije sve tako jednostavno. tu pričamo o minimalno petodimenzionalnom prostoru. sve je to lijepo dok si možeš vizualizirati prostor i ravninu i pravac, ali ne valja uvijek tim putem...
tko ti tu garantira da se rečeni prostori dimenzije 3 i dimenzije 2 uopće sijeku? Rolling Eyes

punio4 (napisa):

ako su oba potprostora dimenzije 3, a dimenzije 3 je i suma, znači da su ti potprostori jednaki. iz unije baza izbacio si sve vektore baze drugog potprostora (ako si ih lijepo po redu posložio Smile ). dimenzija presjeka je 3 (ne, baza nisu izbačeni vektori Exclamation ), pa je presjek opet taj potprostor. Wink

punio4 (napisa):

NE Exclamation pročitaj objašnjenja gore.

punio4 (napisa):

ne. što ako su to potprostori vektorskog prostora ? Cool uopće se ne moraju sijeći.

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 9:47 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]mislio sam da je moj zadnji post koliko-toliko jasan... ljudi, zašto izbjegavate demonstrature :?: :roll: [/quote]
Mi nismo radili bazu presjeka nego sam za to čula ovih dana od ljudi iz drugih grupa. Kao da to treba znati jer se javlja u zadacima i da su oni radili, i tako to :shock:
ma (napisa):
mislio sam da je moj zadnji post koliko-toliko jasan... ljudi, zašto izbjegavate demonstrature Question Rolling Eyes

Mi nismo radili bazu presjeka nego sam za to čula ovih dana od ljudi iz drugih grupa. Kao da to treba znati jer se javlja u zadacima i da su oni radili, i tako to Shocked

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 10:10 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da doista nismo napravili nijedan takav zadatak al mislim da sam skužila, hvala ljudi na objašnjenju, no pronalazim još jedan tip zadatka koji nismo radili a vidim da je nekad bio u kolokviju

U vektorskom prostoru V nad poljem F za vektore v1, v2,....,vn € V i skalare ß1, ß1,.....ßn € F definiramo vektor

b= ß1v1+ß2b2+......+ßnvn

Ako je skup {v1, v2, ....., vn} linearno nezavisan odredite nužne i dovoljne uvjete na skalare ß1,ß2,.......,ßn tako da i skup {b,v2,v3,....,vn} bude linearno nezavisan :?: :roll:
Da doista nismo napravili nijedan takav zadatak al mislim da sam skužila, hvala ljudi na objašnjenju, no pronalazim još jedan tip zadatka koji nismo radili a vidim da je nekad bio u kolokviju

U vektorskom prostoru V nad poljem F za vektore v1, v2,....,vn € V i skalare ß1, ß1,.....ßn € F definiramo vektor

b= ß1v1+ß2b2+......+ßnvn

Ako je skup {v1, v2, ....., vn} linearno nezavisan odredite nužne i dovoljne uvjete na skalare ß1,ß2,.......,ßn tako da i skup {b,v2,v3,....,vn} bude linearno nezavisan Question Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 13:12 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odgovor: Ako je ß1 = 0, očito je skup linearno zavisan. Dakle, nužno je da ß1 bude različit od 0 da bi skup bio linearno nezavisan. No, je li to i dovoljno? Jest. Možemo skup gledati u poretku vektora {v2,v3,....,vn, b}.
Kako je {v2,v3,....,vn} linearno nezavisan, niti jedan od vektora
v2,v3,....,vn ne može se prikazati pomoću prethodnih pa će
{v2,v3,....,vn, b} biti linearno zavisan ako i samo ako se b može prikazati
pomoću prethodnih vektora. Ako napišemo takav prikaz, nakon malo sređivanja lako dobijemo da se tada i ß1v1 može prikazati pomoću
v2,v3,....,vn, a onda dijeljenjem s ß1 ("množenjem s inverzom", točnije) mogli bismo i v1 prikazati pomoću v2,v3,....,vn, suprotno pretpostavci.

Možemo i formalno, po definiciji, načiniti lin. kombinaciju b,v2,v3,....,vn s nekim koeficijentima i izjednačiti s nulvektorom pa onda nakon malo sređivanja i promatranja koeficijenata vidimo da je ß1 = 0 jedini način da skup {b,v2,v3,....,vn} bude linearno zavisan.
Odgovor: Ako je ß1 = 0, očito je skup linearno zavisan. Dakle, nužno je da ß1 bude različit od 0 da bi skup bio linearno nezavisan. No, je li to i dovoljno? Jest. Možemo skup gledati u poretku vektora {v2,v3,....,vn, b}.
Kako je {v2,v3,....,vn} linearno nezavisan, niti jedan od vektora
v2,v3,....,vn ne može se prikazati pomoću prethodnih pa će
{v2,v3,....,vn, b} biti linearno zavisan ako i samo ako se b može prikazati
pomoću prethodnih vektora. Ako napišemo takav prikaz, nakon malo sređivanja lako dobijemo da se tada i ß1v1 može prikazati pomoću
v2,v3,....,vn, a onda dijeljenjem s ß1 ("množenjem s inverzom", točnije) mogli bismo i v1 prikazati pomoću v2,v3,....,vn, suprotno pretpostavci.

Možemo i formalno, po definiciji, načiniti lin. kombinaciju b,v2,v3,....,vn s nekim koeficijentima i izjednačiti s nulvektorom pa onda nakon malo sređivanja i promatranja koeficijenata vidimo da je ß1 = 0 jedini način da skup {b,v2,v3,....,vn} bude linearno zavisan.

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 14:14 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Iz prošlogodišnjeg kolokvija Citirajte i odgovorite

Zadan je skup M={(z1, z2, z3) € C^3: 2z1-z2+2z3=0}.

E sad, kad gledam da li je potprostor i tražim mu neku bazu, da li z1 promatram samo kao z1 ili kao x1+iy1?
Zadan je skup M={(z1, z2, z3) € C^3: 2z1-z2+2z3=0}.

E sad, kad gledam da li je potprostor i tražim mu neku bazu, da li z1 promatram samo kao z1 ili kao x1+iy1?

Janie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:36 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel ima nekog ko je već definitivno odustao od linearne? nekako mi se čini da sam ja jedna od tih... a vjerojatno i jedina :cry:
jel ima nekog ko je već definitivno odustao od linearne? nekako mi se čini da sam ja jedna od tih... a vjerojatno i jedina Crying or Very sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum