Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadaća. 12.zadatak (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
bucko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 21:34 uto, 4. 12. 2007    Naslov: 3. zadaća. 12.zadatak Citirajte i odgovorite

ofako, nikako ne možem riješit 12. zadatak koji glasi ovako:
Odredite peti član u razvoju binoma (√x + 1/√x )^n ako je omjer koeficijenata trećeg i drugog
člana 14 : 3.
:(
pa ako bi mi netko mogao pomoći.... :lol:
ofako, nikako ne možem riješit 12. zadatak koji glasi ovako:
Odredite peti član u razvoju binoma (√x + 1/√x )^n ako je omjer koeficijenata trećeg i drugog
člana 14 : 3.
Sad
pa ako bi mi netko mogao pomoći.... Laughing

bixodococo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 11 - 2

PostPostano: 21:40 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kruže neke pričice da nije dobro postavljen zadatak, treba uzeti valjda sljedeći par članova u razvoju... :wink:
Kruže neke pričice da nije dobro postavljen zadatak, treba uzeti valjda sljedeći par članova u razvoju... Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
bixodococo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 22:06 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto, ako u omjer 14:3 staviš četvrti i treći član, dobiju se okrugle cifre... ili je ipak vrijeme za popit ginkgo bilobu, jer ne vidim drugo objašnjenje... :roll:
Eto, ako u omjer 14:3 staviš četvrti i treći član, dobiju se okrugle cifre... ili je ipak vrijeme za popit ginkgo bilobu, jer ne vidim drugo objašnjenje... Rolling Eyes

[Vrh]
bucko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 22:11 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala, probat čem tako 8)
hvala, probat čem tako Cool

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 22:16 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto bi izmišljali zadatak? :shock: Mislim da je dosta staviti da nema rješenja (ako asistenti nisu ništa rekli).
Zašto bi izmišljali zadatak? Shocked Mislim da je dosta staviti da nema rješenja (ako asistenti nisu ništa rekli).

bixodococo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 22:22 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Masiela"]Zašto bi izmišljali zadatak? :shock: Mislim da je dosta staviti da nema rješenja (ako asistenti nisu ništa rekli).[/quote]

Pravo zboriš, između ostalog... ipak idem popit ginkgo :)
Masiela (napisa):
Zašto bi izmišljali zadatak? Shocked Mislim da je dosta staviti da nema rješenja (ako asistenti nisu ništa rekli).

Pravo zboriš, između ostalog... ipak idem popit ginkgo Smile

[Vrh]
jakov
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 15:44 sri, 5. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam kako brojite koeficijente, ali ako krećete od nultoga, pa prvi, drugi, treći, itd... onda rješenje postoji i dobije se za n = 16 (ovo sam riješio od oka). Ako koeficijente brojite od prvog pa na dalje, rješenje također postoji, ali za n se ne dobije više prirodan broj (učit ćete kasnije da se može definirati r povrh k pri čemu je r realan broj).
Ne znam kako brojite koeficijente, ali ako krećete od nultoga, pa prvi, drugi, treći, itd... onda rješenje postoji i dobije se za n = 16 (ovo sam riješio od oka). Ako koeficijente brojite od prvog pa na dalje, rješenje također postoji, ali za n se ne dobije više prirodan broj (učit ćete kasnije da se može definirati r povrh k pri čemu je r realan broj).

bixodococo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 16:08 sri, 5. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jakov"]Ne znam kako brojite koeficijente, ali ako krećete od nultoga, pa prvi, drugi, treći, itd... onda rješenje postoji i dobije se za n = 16 (ovo sam riješio od oka). Ako koeficijente brojite od prvog pa na dalje, rješenje također postoji, ali za n se ne dobije više prirodan broj (učit ćete kasnije da se može definirati r povrh k pri čemu je r realan broj).[/quote]

Da, i dobije se 16, ako se u omjer stavi (n povrh 3) i (n povrh 2), a to su, ako se ne varam četvrti i treći član kada se broji od nultog... Ljude buni šta u zadatku piše da su u omjeru treći i drugi... :roll:
jakov (napisa):

Da, i dobije se 16, ako se u omjer stavi (n povrh 3) i (n povrh 2), a to su, ako se ne varam četvrti i treći član kada se broji od nultog... Ljude buni šta u zadatku piše da su u omjeru treći i drugi... Rolling Eyes

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 4:52 ned, 30. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bixodococo"]Da, i dobije se 16, ako se u omjer stavi (n povrh 3) i (n povrh 2), a to su, ako se ne varam četvrti i treći član kada se broji od nultog... Ljude buni šta u zadatku piše da su u omjeru treći i drugi... :roll:[/quote]
Ako se broji od nultog (a broji se), onda su [latex]n \choose 3[/latex] i [latex]n \choose 2[/latex] treći i drugi članovi, ne četvrti i treći. ;)

Nulti član je [latex]{n \choose 0} = 1[/latex] ,
prvi član je [latex]{n \choose 1} = n[/latex] ,
drugi član je [latex]n \choose 2[/latex] i
treći član je [latex]n \choose 3[/latex].
bixodococo (napisa):
Da, i dobije se 16, ako se u omjer stavi (n povrh 3) i (n povrh 2), a to su, ako se ne varam četvrti i treći član kada se broji od nultog... Ljude buni šta u zadatku piše da su u omjeru treći i drugi... Rolling Eyes

Ako se broji od nultog (a broji se), onda su i treći i drugi članovi, ne četvrti i treći. Wink

Nulti član je ,
prvi član je ,
drugi član je i
treći član je .

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum