Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

ekvipotentni skupovi (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
michelle.magenta
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 17:50 sub, 19. 1. 2008    Naslov: ekvipotentni skupovi Citirajte i odgovorite

sjeca li se tko mozda onog sata kad je Ilja objasnjavao da je N~Q na neku šemicu s projekcijom sa skupa NxN u skup N?
Sjecam se da mi je to objasnjenje bilo nekak logicnije od ove fje s dvije varijable i komplicirane formule koju se nema sta razumjet nego samo nastrebat.
Ilja je isto imao fju dvije varijable koja za rezultat daje ortogonalnu projekciju te tocke
npr. f(2,3)=(2,0)=2. Medjutim mora postojati jos neki dodatni uvjet na fju kako bi se postigla injektivnost. Formalno dakle da postoji f: NxN->N injekcija, g: N->NxN injekcija. (trivijalno postoji), pa su prema Cantorovom teoremu skupovi jednakobrojni.
Trazio sam sad to po biljeznici i ko za vraga ne mogu pronac...
sjeca li se tko mozda onog sata kad je Ilja objasnjavao da je N~Q na neku šemicu s projekcijom sa skupa NxN u skup N?
Sjecam se da mi je to objasnjenje bilo nekak logicnije od ove fje s dvije varijable i komplicirane formule koju se nema sta razumjet nego samo nastrebat.
Ilja je isto imao fju dvije varijable koja za rezultat daje ortogonalnu projekciju te tocke
npr. f(2,3)=(2,0)=2. Medjutim mora postojati jos neki dodatni uvjet na fju kako bi se postigla injektivnost. Formalno dakle da postoji f: NxN->N injekcija, g: N->NxN injekcija. (trivijalno postoji), pa su prema Cantorovom teoremu skupovi jednakobrojni.
Trazio sam sad to po biljeznici i ko za vraga ne mogu pronac...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:12 sub, 19. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Injekcija s [b]N[/b]x[b]N[/b] u [b]N[/b]... Ne znam sto je Ilja radio, ali mozda ti moze ovo posluziti:
[latex]f(x,y) = 2^x3^y[/latex]
:)
Injekcija s NxN u N... Ne znam sto je Ilja radio, ali mozda ti moze ovo posluziti:

Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
michelle.magenta
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:54 sub, 19. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije lose. Sad pitanje za milju:
Kak to tebi padne na pamet? Ili jos bolje kako bi trebao gledat na takve zadatke da mi to padne na pamet?
L.p.
nije lose. Sad pitanje za milju:
Kak to tebi padne na pamet? Ili jos bolje kako bi trebao gledat na takve zadatke da mi to padne na pamet?
L.p.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:10 sub, 19. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjecno pitanje: odakle ti ideja...? :| Stajaznam... iskustvo valjda. :) "Injekcija" znaci "ima inverz sa slike na domenu", tj. "moguce je rekonstruirati ulaz na osnovu izlaza", pa mi je nekako pao na pamet rastav na proste faktore i onda sam uzeo prva dva prosta broja. :)

Nema tu univerzalnog recepta; zato i treba puno vjezbati, a nastavnici i asistenti su tu da vam pomognu kad zapnete. :D
Vjecno pitanje: odakle ti ideja...? Neutral Stajaznam... iskustvo valjda. Smile "Injekcija" znaci "ima inverz sa slike na domenu", tj. "moguce je rekonstruirati ulaz na osnovu izlaza", pa mi je nekako pao na pamet rastav na proste faktore i onda sam uzeo prva dva prosta broja. Smile

Nema tu univerzalnog recepta; zato i treba puno vjezbati, a nastavnici i asistenti su tu da vam pomognu kad zapnete. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
michelle.magenta
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:43 ned, 20. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da...bas tak. Heh... Hvala u svakom slucaju.
L.p.
Da...bas tak. Heh... Hvala u svakom slucaju.
L.p.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 14:37 ned, 20. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo kako P.Papić (Uvod u teoriju skupova) dokazuje prebrojivost skupa racionalnih brojeva:

Promatramo podskup [latex]S[/latex] skupa [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{N}[/latex] koji sadrži sve uređene parove [latex](x,y)[/latex] takve da su x i y relativno prosti. Skup [latex]S[/latex] je prebrojiv jer je podskup prebrojivog skupa. Definiramo preslikavanje
[latex]f \colon S \to \mathbb{Q}^+[/latex] tako da [latex]f(x,y)=\frac{x}{y}[/latex]. Preslikavanje [latex]f[/latex] je bijekcija pa je [latex]\mathbb{Q}^+[/latex] prebrojiv.

Još je potrebno definirati bijekciju koja pozitivnom racionalnom [latex]q[/latex] pridružuje [latex]-q[/latex] pa je i [latex]\mathbb{Q}\setminus \{0\}[/latex] prebrojiv, a kako je skup [latex]\{0\}[/latex] prebrojiv, slijedi da je unija prebrojivih skupova [latex]\left(\mathbb{Q}\setminus\{0\} \cup \{0\}\right)=\mathbb{Q}[/latex] prebrojiv skup.
Evo kako P.Papić (Uvod u teoriju skupova) dokazuje prebrojivost skupa racionalnih brojeva:

Promatramo podskup skupa koji sadrži sve uređene parove takve da su x i y relativno prosti. Skup je prebrojiv jer je podskup prebrojivog skupa. Definiramo preslikavanje
tako da . Preslikavanje je bijekcija pa je prebrojiv.

Još je potrebno definirati bijekciju koja pozitivnom racionalnom pridružuje pa je i prebrojiv, a kako je skup prebrojiv, slijedi da je unija prebrojivih skupova prebrojiv skup.

.bubamara.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
13 = 14 - 1

PostPostano: 14:47 ned, 20. 1. 2008    Naslov: Re: ekvipotentni skupovi Citirajte i odgovorite

[quote="michelle.magenta"]sjeca li se tko mozda onog sata kad je Ilja objasnjavao da je N~Q na neku šemicu s projekcijom sa skupa NxN u skup N?...
npr. f(2,3)=(2,0)=2[/quote]

kolko mene sjećanje (i bilježnica :lol: ) služi, Ilja nijednom nije objašnjavao ekvipotentnost skupova N i Q preko funkcija dviju varijabli ( čini mi se), al ovaj tvoj opis dviju f-ja i ortogonalne projekcije me podsjetilo nkad je pokazivao primjer niza kojem je skup gomilišta cijeli N...
michelle.magenta (napisa):
sjeca li se tko mozda onog sata kad je Ilja objasnjavao da je N~Q na neku šemicu s projekcijom sa skupa NxN u skup N?...
npr. f(2,3)=(2,0)=2

kolko mene sjećanje (i bilježnica Laughing ) služi, Ilja nijednom nije objašnjavao ekvipotentnost skupova N i Q preko funkcija dviju varijabli ( čini mi se), al ovaj tvoj opis dviju f-ja i ortogonalne projekcije me podsjetilo nkad je pokazivao primjer niza kojem je skup gomilišta cijeli N...

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum